Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

ISU, în control inopinat la metrou. Inspectorii verifică accesul călătorilor la căile de evacuare în caz de urgență

Inspectoratul pentru Situații de Urgență face luni dimineața controale inopinate la stațiile de metrou. Inspectorii ISU verifică posibilitățile de evacuare ale persoanelor, în caz de incendiu, potrivit Digi24.

Reprezentanții ISU București - Ilfov urmăresc și modul de respectare a normelor de apărare împotriva incendiilor și accesul călătorilor la căile de evacuare, precum și existența personalului care dirijează fluxul de călători pe direcțiile de evacuare în situații de urgență.

ISU a descoperit în luna mai mai multe nereguli în stațiile de metrou care puteau pune în pericol siguranța cetățenilor. Inspectorii ISU au constatat că sensul de deschidere al unor uși de acces sau de evacuare se face în sens invers, iar evacuarea persoanelor este îngreunată de modificări la sistemul de trecere cu turnicheți și de amplasarea, în anumite zone, a unor spații comerciale, vitrine, lifturi. 

Totodată, după verificările făcute în luna mai ISU menționa că nicio cale de evacuare nu este marcată prin indicatoare standardizate, iluminatul de siguranță nu funcționează corespunzător, iar tablourile electrice aferente scărilor rulante nu sunt marcate corespunzător.

În ultimele luni au apărut mai multe imagini pe rețelele de socializare cu aglomerația de la metrou. Într-una dintre situații reprezentanții Metrorex au explicat că de vină a fost o defecțiune la una din ușile unui tren, care a dus la întârzieri ale trenurilor. 

O altă zi cu incidente de acest tip a fost pe 18 octombrie, când mai multor persoane li s-a făcut rău la metrou. Republica.ro a atras atenția în mai multe rânduri asupra pericolului pe care îl reprezintă aglomerația de la metrou și arăta că la aproape un an de la tragedia din Colectiv autoritățile nu au învățat nimic din efectele extrem de grave pe care le poate avea panica în locurile aglomerate.

Metrorex a anunțat săptămâna trecută un amplu plan prin care își dorește îmbunătățirea condițiilor de transport subteran. Între măsuri se numără suplimentarea numărului de trenuri în circulație la orele de vârf, formarea unor echipe mixte compuse din angajați ai Metrorex și ai Poliției Metrou care să dirijeze fluxul de călători în stațiile Piața Victoriei 1 și 2 și Piața Unirii 1 și 2, precum și limitarea accesului în staţii în situaţii de supraaglomerare sau de urgență.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Kevin check icon
    Problema nu poate fi rezolvata doar de Metrorex, sa fim seriosi!
    Zeci de mii de oameni lucreaza in aceleasi locuri si folosesc doar metroul pentru transport. Cand primaria a dat autorizatie de 'zgarie nori' in zona de nord de ce nu s-a gandit si la infrastructura? Daca ar face 3 4 linii de tramvai dedicate, ca metrou usor, din diverse cartiere nu s-ar mai inghesui toti calatorii la metrou, e f simplu.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult