Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Joacă-te cu imaginația după regulile designului interior. Cum îți transformi preferințele și ideile într-un concept de amenajare creator de stare

Concept design

Sunt încăperi care nu ne spun nimic sau chiar ne displac, și încăperi de care ne îndrăgostim imediat ce le trecem pragul. Fie pentru că ne spun discret o poveste de viață sau subliniează un tip de personalitate, fie datorită îmbinării armonioase a culorilor, formelor și texturilor ori a energiei pe care o răspândește.

Prin felul în care este amenajat, într-un spațiu se creează o anumită atmosferă care, în final, oferă o întreagă experiență persoanei care îl folosește. Sau cel puțin așa ar trebui, pentru că funcționalul nu mai este demult singurul criteriu de care ținem cont în amenajarea locuinței.

Pentru a transforma un spațiu într-un creator de stare, amenajarea trebuie să pornească de la un concept. Iar pentru asta poți apela la serviciile unui designer de interior profesionist, dar o poți face și pe cont propriu. Sigur că este nevoie de o investiție de timp pentru documentare, testare și multiplicarea perspectivelor, dar rezultatul îți va răsplăti efortul. 

Dacă ești suficient de motivat să-ți creezi propriul concept de amenajare interioară, DedeSign îți poate fi sursă de inspirație, dar și de sfaturi practice. 

Cum construiești un concept de amenajare

1. Identifică și stabilește felul în care este utilizat spațiul.

Funcționalul nu mai este unicul criteriu în amenajările interioare, dar primează, și de la el trebuie să pornești. Ține cont și de experiențele anterioare pe care le-ai avut și elimină sursele care ți-au creat probleme sau elementele fără utilitatea sau care ți-au displăcut.

De exemplu, dacă nu obișnuiești să gătești sau servești masa într-o zonă de dining amenajată în living, pentru bucătărie poți opta pentru un design minimalist care să integreze cât mai bine electrocasnicele.

Dacă îți place să citești, poți gândi un loc special pentru această activitate fie în living, fie în dormitor, iar dacă lucrezi de acasă poți integra un birou pe balcon sau în orice altă încăpere care te ajută să te concentrezi.

În cazul în care trebuie să gândești un concept de amenajare pentru camera copiilor, trebuie să ții cont de vârsta lor și de activitățile pe care le desfășoară acolo. De exemplu, doi copii care merg la școală și împart aceeași încăpere, vor avea nevoie deopotrivă de un spațiu de lucru, unde să-și facă temele, dar și care să îi învăluie într-o atmosferă de poveste.

Iată care este materializarea unui concept de amenajare care ține cont de funcționalitatea spațiului, dar care nu exclude esteticul, în viziunea DedeSign.

Elementele centrale sunt patul supraetajat, o soluție pentru spațiile mici și care lasă mai mult loc pentru amplasarea celor două birouri și a unui șifonier generos. Spațiul de lucru este completat de cele două scaune de birou și delimitat prin intermediul a două lustre de deasupra fiecărui birou. Lumina naturală poate fi ajustată prin intermediul storurilor din bambus.

Două aplice din aceeași gamă cu lustra au fost folosite în zona patului, care poate fi folosit și ca spațiu de citit. Pentru un iluminat discret s-au folosit și spoturi

Alternativ, tot pentru citit, poate fi folosit fotoliul puf-ul de culoare bej, în aceeași nuanță cu parchetul și plinta.

Combinația armonioasă de alb, tonuri de bej și gri ajută la crearea unei atmosfere liniștitoare, sugerate și prin elementele naturale reprezentate pe tapet, un element care conferă spațiului perspectivă și adâncime.

Și pentru că într-o cameră pentru copii nu sunt niciodată prea multe spații de depozitare, locul de deasupra șifonierului a fost valorificat în acest sens prin amplasarea unor coșuri.

În proiectul propus de DedeSign au mai fost folosite un covor alb care îmbogățește gama texturilor, o ușă de culoare albă pentru menținerea cromaticii, un raft în nuanțe naturale și o măsuță de cafea, iar pereții au fost vopsiți cu vopsea gata colorată de interior.

2. Caută cât mai multe surse de inspirație

DedeSign este numai una dintre sursele de inspirație pe care le poți accesa. Documentează-te despre spații asemănătoare cu cel pentru care vrei să creezi un concept, despre stiluri de amenajare. Caută și salvează cât mai multe imagini, citește articole și adună cât mai multe informații. Internetul, prin site-urile și blogurile de specialitate, dar și revistele sunt resurse pe care le poți consulta.

3. Generează idei prin brainstorming

Notează-ți toate ideile care îți vin atunci când te gândești la spațiul pe care vrei să-l amenajezi și fă mici schițe în jurul lor. Compară-le cu alte concepte sau discută-le cu alte persoane. 

4. Creează-ți un moodboard

Un panou te va ajuta să vizualizezi conceptul și să stabilești direcția vizuală a proiectului. Dacă nu ai suficient spațiu pentru un panou, poți crea un dosar sau un folder digital care să conțină cât mai multe imagini, clipuri sau sunete. Conceptul pe care îl creezi poate fi redat prin antrenarea tuturor simțurilor (vizual, auditiv, tactil, olfactiv și gustativ).

5. Selectează cea mai potrivită idee și dezvolt-o

Odată ce consideri că documentarea este completă, selectează ideea care îți place cel mai mult și identifică modalitățile prin care o poți transpune vizual. Și nu oricum.

6. Fii original

Conceptele de design interior sunt numeroase - pădure mistică, tradiție, cămin modern, junglă, texturi naturale, călătorie pe Lună, eleganță și feminitate, anii '60, culorile toamnei, dar unicitatea este dată numai prin amprenta personală.

Privește ideea din mai multe unghiuri, culege părerile celor din jur și abordează totul dintr-o nouă perspectivă.

7. Fii deschis!

Acesta ar fi trebuit să fie poate primul sfat pentru cineva care creează un concept de amenajare. Nu te limita la experiența proprie sau a celor apropiați și acceptă faptul că sunt multe lucruri pe care nu le știi. Ca să eviți aspectele care îți pot altera proiectul, pune întrebări și află cât mai multe informații despre fiecare element al conceptului tău. Înainte de a-l pune în aplicare.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu știu materialul acesta este pentru reclamă? dacă nu atunci cui i se adresează?cei bogați, care se adresează unui arhitect de design interior sunt ,în general, niște mocofani, Plătesc și stau într-o casă muzeu. Adaugă la interiorul respectiv câteva obiecte personale de o factură mai mult îndoielnică, O locuință trebuie să reflecte starea proprietarului. Aici intră inclusiv nivelul cultural al persoanei, relația acestuia cu ceea ce se numește stil și evident starea materială.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult