Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Jocul formelor, culorilor și materialelor naturale în amenajarea unei băi moderne. 8 sfaturi pentru crearea unui spațiu elegant și relaxant

DedeSign baie

Baia nu este neapărat locul în care să ne petrecem foarte mult timp atunci când suntem acasă și poate tocmai de aceea, de multe ori, nu se află pe lista priorităților în ceea ce privește amenajarea sau designul interior. Este însă locul care ne poate ajuta să ne setăm vibe-ul pentru ziua care ne așteaptă sau să ne imprime starea atât de necesară de liniște și relaxare înainte să mergem la culcare.

Respectarea principiilor designului modern în amenajarea unei băi te poate ajuta să obții un spațiu elegant, dar în același timp revigorant și relaxant. Tot ce trebuie să faci este să înveți să te joci cu liniile, formele geometrice, culorile și materialele naturale.

Iar pentru asta îți vine în ajutor DedeSign cu câteva sfaturi practice și un concept de amenajare a unei băi moderne, din care te poți inspira. Iar odată ce ai înțeles regulile jocului, îți poți lasă imaginația și personalitatea să pună amprenta necesară astfel încât să simți că locul îți aparține.


1. Mizează pe simplitate

Pentru a integra elemente prin care să creezi o atmosferă relaxantă în baie, e necesar ca mai întâi să construiești un fundal simplu și curat. Ca să obții acest efect, folosește pentru podea și pereți, plăci ceramice de dimensiuni mari, cu forme geometrice simple și linii clare.

În proiectul propus de DedeSign, s-a folosit gresie porțelanată mată, de culoare gri, precum și plăci de piatră periată Shell de dimensiuni mari, a cărei textură pune un accent natural. Scoaterea în evidență a căzii, elementul central al conceptului, este asigurată prin utilizarea unei gresii mate de culoare bej.

2. Alege culori neutre

Culoarea creează stare, iar culorile tari și tonurile stridente nu te vor ajuta prea mult nici dimineața, și cu atât mai puțin seara. Alege să compui o gamă cromatică alcătuită din culori neutre, naturale (griuri colorate, bej, crem, maro) și / sau non-culori (alb, negru, griuri), ca să-ți începi și să-ți închei ziua pe tonuri blânde.

În proiectul propus, este predominat jocul alb-gri-negru, asigurat prin intermediul mai multor elemente: caloriferul, bateria pentru baie și sistemul de duș, peretele pentru cabina de duș, vasul de toaletă, placa de acționare a apei și suportul pentru hârtie igenică, lavoarul și blatul pe care este fixat.

3. Minimalist și durabil

Baia trebuie să rămână un spațiu aerisit și cât mai puțin aglomerat. Tocmai de aceea, alege produse cu design minimalist și elegant, realizate din materiale durabile.

4. Fii atent la calitatea materialelor

Alegerea mobilierului pentru baie este un aspect foarte important. Pe lângă criteriul estetic și cel funcțional, trebuie să ai în vedere faptul că este un spațiu cu umiditate mare. Tocmai de aceea, e bine să alegi piese de mobiler de calitate.

Pentru încadrarea în linie modernă, poți folosi piese de mobilier simple, geometrice, realizate din lemn, PAL sau MDF foliat, cu fronturi drepte, fără frezări, cu finisaj uni și cu mânere metalice simple sau fără mânere.

În propunerea DedeSign, s-a folosit un set de mobilier compus din o oglindă cu iluminare, 2 blaturi de lavoar, 2 flancuri pentru blat, o consolă și trei dulapuri suspendate, unul alb, altul albastru și unul negru.

5. Mărește spațiul prin iluzii optice

Băile nu sunt în general spații foarte generoase din punctul de vedere al dimensiunilor. Poți însă crea iluzia de spațiu dacă alegi o mască de chiuvetă și o toaletă suspendată. Spațiul este mărit optic prin neacoperirea podelei și, în plus, obții un aer elegant și relaxant prin crearea senzației de plutire.

6. Lumini și oglinzi

Unul dintre elementele de bază în designul unei băi este oglinda. Caracterul modern poate fi imprimat cu ajutorul unei oglinzi iluminate din spate cu LED-uri, fără ramă sau cu o ramă metalică foarte subțire, de formă geometrică, așa cum poți observa și în propunerea DedeSign.

Dacă alegi o oglindă fără LED-uri, plasează câte o aplică de-o parte și de alta sau un corp de iluminat alungit deasupra acesteia, pe orizontală.

În conceptul prezentat, au fost folosite și spoturi încastrate, dar poți opta și pentru o altă versiune de spoturi.

7. Contraste geometrice

Pe un fundal simplu și curat, poți integra un element care să devină piesa centrală a spațiului prin contrastul pe care îl creează. De exemplu, o cadă freestanding cu linii organice, a cărei formă subliniază ideea de relaxare și liniște, va contrasta cu restul elementelor geometrice din design și va evidenția conceptul amenajării.

8. Accente naturale

Dacă spațiul îți permite, nu ezita să folosești plante în amenajarea băii. Și chiar dacă nu e prea generos, cu siguranță poți identifica cel puțin un element din acestă zonă. Astfel te vei simți mai aproape de natură, ceea ce în mod inevitabil îți va aduce liniște și relaxare.

Poți pune accente naturale și prin intermediul unui covoraș din bambus sau a unui perete despărțitor din pin.

În proiect s-au mai folosit: cuier de baie, o baterie pentru lavoar de culoare neagră, o rigolă pentru duș și o ușă de interior gri aleasă dintr-o gamă foarte variată. În realizarea proiectelor de design pentru baie, un element important îl reprezintă și siliconii sanitari.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult