Foto: Alexandra Fechete/ imago sportfotodienst/ Profimedia
În 2022, la Istanbul, după meciul de Champions League Fenerbache - Dinamo Kiev, antrenorul echipei ucrainene a refuzat să participe la conferința de presă, din cauza scandărilor pro-rusești venite din tribune, de unde se striga inclusiv: „Putin, Putin!" și obiectele zburau. Antrenorul ucrainenilor a declarat atunci că: "sportul nu poate accepta comportamentul fanilor!". Echipa sa, nu doar că nu se retrăsese de pe teren, dar câștigase cu 2-1 pe terenul gazdelor. UEFA a amendat clubul din Istanbul și a închis publicului 5000 de locuri pentru următorul meci, invocând comportamentul fanilor care au aruncat cu obiecte în teren.
Antrenorul de atunci se numea Mircea Lucescu.
Acum la meciul de la București, același Mircea Lucescu a asistat la scandările „Serbia, Serbia!" venite din tribunele de pe Național Arena, care au făcut ca echipa din Kosovo să iasă de pe teren. Dacă păstrăm firul logic și meciul tricolorilor noștri ar fi curs până la capăt, probabil UEFA ar fi amendat federația, la fel ca în cazul turcilor. Așadar nici vorbă de oprit meciul, nici vorbă de pierdut partida de către tricolori la masa verde pentru scandările tribunei, care nu sunt nici pe departe jigniri rasiste, cum acuză cei din Kosovo. S-a aruncat cu un scaun din tribune, dar care nu a pus nicio secundă integritatea corporală a cuiva. Din tribunele turcești era atunci foc la liber cu obiecte.
Se va vorbi mult. Se va scrie mult. Dar dacă te uiți acum la clasamentul grupei, înțelegi fotbalul și unele obiceiuri șmecherești și mai ai și la îndemână trecutul unor evenimente similare, este limpede că jucătorii din Kosovo au încercat marea cu degetul. Pentru ei, ultima fază, ultima schemă tehnică repetată la antrenamente a fost ieșirea la vestiare. Deodată, cu toții, în linie, precum ieșirile la ofsaid.
Mă mai întreb, doar, când au decis strategia asta, când au ascultat imnul României fluierat în Kosovo sau pe al lor, la București?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
29.01
"Dacă un club refuză să joace sau este responsabil pentru ca un meci (inclusiv orice lovitură de departajare) să nu aibă loc sau să nu fie jucat integral, Organismul de Control, Etică și Disciplină al UEFA declară meciul pierdut de clubul în cauză.
În plus, dacă circumstanțele cazului justifică acest lucru, Organismul de Control, Etică și Disciplină al UEFA poate impune orice alte măsuri disciplinare considerate adecvate, inclusiv descalificarea din competiție."
Autorului postării un like sincer și mulțumiri pentru informații!
Un stat fantomă nu poate emite pașapoarte. Vine unul la frontiera României cu un astfel de "pașaport" și este lăsat să intre??
Asta însă nu scuză comportamentul lor din finalul meciului.
Dacă Alibec ar fi fost la fel de perfid ca Rrahmani (cel care l-a bruscat violent), s-ar fi prăbușit pe gazon și poate că arbitrul i-ar fi dat roșu agresorului.
Așa, "eroul" kosovarilor s-a transformat în victimă, invocând tot felul de pretexte pentru a întrerupe abuziv partida. Și i-a mers. Toată echipa l-a urmat. Nici antrenorul, nici arbitrul sau reprezentanții UEFA, nu l-au întors pe terenul de joc.
Cu tehnologia zilelor noastre, minciunile au picioare scurte. Scandările ostile (câte or fi fost) vor fi probabil amendate. N-ar fi pentru prima dată..
Dar întreruperea unei partide de fotbal este decisă doar de brigada de arbitri în baza unei motivații serioase. Iar dacă un jucător își permite să facă ceea ce-a făcut acel kosovar aseară, va suferi consecințele..
Iar fotbalul românesc e un exemplu de scandaluri neîntrerupte, pornite de cele mai multe ori de la afaceriștii controversați- mulți dintre ei clienți ai tribunalelor sau ai penitenciarelor- care sunt patroni ai echipelor de fotbal. Amplificate și aduse la cunoștința publicului de o presă dornică de senzațional și avidă mereu de scandaluri și mizerii. Cum a fost și la meciul de aseară. Nu pot să spun cine a fost vinovat pentru situația creata pentru că nu am urmărit decât prima repriză. Pot să spun însă că totul îmi confirmă părerea pe care o am despre un sport care a devenit, de multe ori, o manifestare a huliganismului și violenței.
Iar când un fost șef de galerie ultras, cu antecedente extremiste cunoscute , ajunge să se numere printre favoriții la președenția unei țări, e clar că în țara respectivă sunt probleme. Mari.