Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Jucătorii din Kosovo au încercat marea cu degetul. Pentru ei, ultima schemă tehnică repetată la antrenamente a fost ieșirea la vestiare

Jucătorii din Kosovo

Foto: Alexandra Fechete/ imago sportfotodienst/ Profimedia

În 2022, la Istanbul, după meciul de Champions League Fenerbache - Dinamo Kiev, antrenorul echipei ucrainene a refuzat să participe la conferința de presă, din cauza scandărilor pro-rusești venite din tribune, de unde se striga inclusiv: „Putin, Putin!" și obiectele zburau. Antrenorul ucrainenilor a declarat atunci că: "sportul nu poate accepta comportamentul fanilor!". Echipa sa, nu doar că nu se retrăsese de pe teren, dar câștigase cu 2-1 pe terenul gazdelor. UEFA a amendat clubul din Istanbul și a închis publicului 5000 de locuri pentru următorul meci, invocând comportamentul fanilor care au aruncat cu obiecte în teren.

Antrenorul de atunci se numea Mircea Lucescu.

Acum la meciul de la București, același Mircea Lucescu a asistat la scandările „Serbia, Serbia!" venite din tribunele de pe Național Arena, care au făcut ca echipa din Kosovo să iasă de pe teren. Dacă păstrăm firul logic și meciul tricolorilor noștri ar fi curs până la capăt, probabil UEFA ar fi amendat federația, la fel ca în cazul turcilor. Așadar nici vorbă de oprit meciul, nici vorbă de pierdut partida de către tricolori la masa verde pentru scandările tribunei, care nu sunt nici pe departe jigniri rasiste, cum acuză cei din Kosovo. S-a aruncat cu un scaun din tribune, dar care nu a pus nicio secundă integritatea corporală a cuiva. Din tribunele turcești era atunci foc la liber cu obiecte.

Se va vorbi mult. Se va scrie mult. Dar dacă te uiți acum la clasamentul grupei, înțelegi fotbalul și unele obiceiuri șmecherești și mai ai și la îndemână trecutul unor evenimente similare, este limpede că jucătorii din Kosovo au încercat marea cu degetul. Pentru ei, ultima fază, ultima schemă tehnică repetată la antrenamente a fost ieșirea la vestiare. Deodată, cu toții, în linie, precum ieșirile la ofsaid.

Mă mai întreb, doar, când au decis strategia asta, când au ascultat imnul României fluierat în Kosovo sau pe al lor, la București?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa inteleg ca daca aceasta "minunata" minoritate musulmana ( ce coincidenta) va trebui sa joace cu Serbia in viitor , nici un suporter sarb nu poate striga nimic si meciul trebuie jucat de fapt in liniste sa nu se enerveze cumva cineva din Kosovo. Avem aici un caz cronic de imbecilitate agresiva a unei minoritati care nu prea merita mentionata. In sport nu s=au remarcat decat prin scandaluri , in fotbal am vazut niste driblangii fara creier si fara viziune , dar campioni la cartonase rosii. Ce este trist , este ca victimizarea acestor scandalagii este tolerata . Sa vedem ce o sa zica UEFA dar eu i-as scoate din competitie o perioada sa se racoreasca.
    • Like 5
  • mg check icon
    ..pentru că subiectul este încă fierbinte, ca și pentru a nu fi bănuit de habarnism (așa cum pare să sugereze cineva aici..), vreau să adaug doar că Articolului 29 din regulamentul disciplinar UEFA prevede, printre altele, următoarele :

    29.01
    "Dacă un club refuză să joace sau este responsabil pentru ca un meci (inclusiv orice lovitură de departajare) să nu aibă loc sau să nu fie jucat integral, Organismul de Control, Etică și Disciplină al UEFA declară meciul pierdut de clubul în cauză.

    În plus, dacă circumstanțele cazului justifică acest lucru, Organismul de Control, Etică și Disciplină al UEFA poate impune orice alte măsuri disciplinare considerate adecvate, inclusiv descalificarea din competiție."

    • Like 2
  • Dumitru check icon
    Mă alătur și eu celor "pricepuți"la fotbal ,despre care face vorbire domnul Francisc,cu ideea următoare(aviz mai marilor!):Instigatorul A Rrhmani-și căpitan al echipei din Kosovo -să poată juca maxim 2 minute,câte a refuzat ieri seară (dreptul la muncă astfel garantat) la oricare meci,pe termen nedefinit/nelimitat,organizat de UEFA-FIFA.Iar pentru "turma"care l-a urmat amenzi suficiente cât să acopere cheltuielile celor prezenți,eu știam că ultimul părăsește corabia comandantul.
    Autorului postării un like sincer și mulțumiri pentru informații!
    • Like 1
  • RazvanP check icon
    Era mai simplu să nu-i lăsăm să intre în România cu pașapoarte fantomă...
    • Like 3
    • @ RazvanP
      Dumitru check icon
      Nici chiar așa Răzvan P,eu când merg spre Muntenegru /Albania ocolesc mulți km pentru a evita trecerea prin capitala lor(sunt mereu indicații MAE,în acest sens) deși este drumul cel mai scurt și merită parcurs,fiind chiar frumos și interesant.
      • Like 1
    • @ Dumitru
      RazvanP check icon
      Ok, și atunci unde este "nici chiar așa"-ul?
      Un stat fantomă nu poate emite pașapoarte. Vine unul la frontiera României cu un astfel de "pașaport" și este lăsat să intre??
      • Like 2
    • @ RazvanP
      Da, ptr ca la noi pleaca chiar si cei urmariti/condamnati- fara sa afle cineva , numai dupa ce cei vizati ajung safe. Cum e posibil ca eu sa trec granita cu B.I/C.I. al varului meu, sa ajung in Germania- chiar, acolo cum am intrat, cu ce document-si nimeni, dar absolut nimeni nu stie, n-a vazut...Pai n-au dreptate austriecii cind vine vorba de Schengen?
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Dumitru check icon
      Ce ne facem când sunt doar 5(dacă nu greșesc) cei care consideră Kosovo țară"fantomă",de aici și obrăznicia lor;am constatat că sistemul de justiție,în mare parte,asigură mai multe drepturi abuzatorului,decât victimei lui?!
      • Like 1
  • mg check icon
    ..lăsând la o parte politica și istoria, să admitem că aseară kosovarii au fost mai buni.
    Asta însă nu scuză comportamentul lor din finalul meciului.
    Dacă Alibec ar fi fost la fel de perfid ca Rrahmani (cel care l-a bruscat violent), s-ar fi prăbușit pe gazon și poate că arbitrul i-ar fi dat roșu agresorului.
    Așa, "eroul" kosovarilor s-a transformat în victimă, invocând tot felul de pretexte pentru a întrerupe abuziv partida. Și i-a mers. Toată echipa l-a urmat. Nici antrenorul, nici arbitrul sau reprezentanții UEFA, nu l-au întors pe terenul de joc.

    Cu tehnologia zilelor noastre, minciunile au picioare scurte. Scandările ostile (câte or fi fost) vor fi probabil amendate. N-ar fi pentru prima dată..
    Dar întreruperea unei partide de fotbal este decisă doar de brigada de arbitri în baza unei motivații serioase. Iar dacă un jucător își permite să facă ceea ce-a făcut acel kosovar aseară, va suferi consecințele..
    • Like 5
    • @ mg
      Asa se intimpla cind sportivii se apuca de politica pe terenul de sport...Asa se intimpla cind onor FRF accepta, la presiunile uefa, sa joace cu o echipa a unui asa zis stat, desi statul unde frfr isi desfasoara activitatea-si ce activitate-nu recunoaste oficial acel stat. Propun un meci ptr calificari Cupa Mondial/Campionat European intre Serbia vs. kosovo.Tur-retur Belgrad/Pristina.
      • Like 2
    • @ mg
      Ca au fost mai buni, da, corect, au fost tot timpul peste noi, Lucescu nu a adus nimic nou, chiar si introducerea in teren a ilustrilor anonimi cu tatici celebri i-a fost impusa chiar si lui, dar de aici pina la ignorarea totala a regulamentului, a deciziilor uefa/fifa numai ptr faptul ca tu esti dintr-o tara nerecunoscuta, ca apartii unei minoritati, asta nu iti da dreptul sa faci ce -ti trece prin cap, oriunde si oricind..Rahnani, atitudine de cowboy in chiloti...
      • Like 0
  • Am renunțat de mulți ani să mai merg pe stadion la meciurile de fotbal. Când o echipă de fotbal- ex. Manchester City- ajunge să valoreze peste 1 miliard de euro, mai mult decât PIB ul unei țări mai puțin dezvoltate, e clar că nu mai vorbim de sport ci de o uriașă afacere. Și atunci apar scandaluri, corupție, mită, etc. Ca să nu mai vorbim de omniprezenta industrie a pariurilor care acaparează mințile și distruge vieți.
    Iar fotbalul românesc e un exemplu de scandaluri neîntrerupte, pornite de cele mai multe ori de la afaceriștii controversați- mulți dintre ei clienți ai tribunalelor sau ai penitenciarelor- care sunt patroni ai echipelor de fotbal. Amplificate și aduse la cunoștința publicului de o presă dornică de senzațional și avidă mereu de scandaluri și mizerii. Cum a fost și la meciul de aseară. Nu pot să spun cine a fost vinovat pentru situația creata pentru că nu am urmărit decât prima repriză. Pot să spun însă că totul îmi confirmă părerea pe care o am despre un sport care a devenit, de multe ori, o manifestare a huliganismului și violenței.
    Iar când un fost șef de galerie ultras, cu antecedente extremiste cunoscute , ajunge să se numere printre favoriții la președenția unei țări, e clar că în țara respectivă sunt probleme. Mari.
    • Like 8
    • @ Christian
      Francisc check icon
      Trăim vremuri în care nimic nu este ceea ce pare a fi, domnule Christian. La fotbal și politică suntem o nație de pricepuți...
      • Like 1
    • @ Christian
      Asa zisa presa sportiva-scrisa, tv-este vinovata ptr ce se petrece pe stadioane si in sali. Promovarea non valorilor, inventarea unor vedete, sigur contra cost ,motivul fiind ca este societate particulara. Cititi 2 zile la rind Pro Sport-cap coada. Becali, becali, becali...Despre sport, accesati site-ul...
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult