Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Judecători, magicieni sau politicieni: Zmeura de Aur pentru CCR în patru situații esențiale din 2020

Dorneanu, Stan, Deliorga - CCR

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Multe dintre deciziile luate de CCR în acest an stau sub semnul întrebării. Instituția care a fost creată ca să vegheze la respectarea legii fundamentale a depășit orice fel de așteptări politice, orice fel de record în emiterea unor hotărâri cel puțin chestionabile.

Printre deciziile abracadabrante din anul pandemic amintim următoarele:

1. Pensiile speciale

Pe 6 mai, CCR (judecătorii din cadrul CCR sunt beneficiari ai pensiilor speciale) a admis, cu unanimitate de voturi (surprize, surprize), obiecțiile de neconstituționalitate formulate de Curtea Supremă și de Avocatul Poporului și a constatat că legea de abrogare a pensiilor speciale este neconstituţională, în ansamblul său.

Mai nou, pe 4 noiembrie, CCR urmează să se pronunțe asupra unui alt proiect de lege, care prevede impozitarea progresivă a pensiilor speciale (10% pentru pensii cuprinse între 2.000-7.000 și 85% pentru pensiile ce depășesc 7.000 lei). Vrea cineva să pună un pariu că va fi declarată neconstituțională și această lege pe motivul inegalității de tratament?

Prin urmare, cine îl critică pe președintele Iohannis că nu taie pensiile speciale ar trebui să-și redirecționeze surplusul lingvistic către cei nouă care au speriat Vestul.

2. Anularea amenzilor din starea de urgență

Cu vreo saptămână înainte să se termine starea de urgență („perioada aia de 2 luni când ne-a ținut neamțul în casă și nu găseai drojdie”), CCR a decis din nou în unanimitate (pentru că cele mai bune decizii sunt luate în uninamitate la CCR) că amenzile aplicate în starea de urgență nu sunt constituționale. De exemplu, dacă erai tu șmecher și ieșeai din casă fără declarație pe proprie răspundere ca să le faci în ciudă polițiștilor și armatei, nu mai puteai fi sancționat prin aplicarea unei amenzi (adică ai fi putut, dar, la orice contestație, amenda ar fi fost anulată, așa că polițiștii nu au mai aplicat amenzi până la expirarea stării de urgență).

3. Declararea stării de alertă ca fiind neconstituțională în anumite cazuri

Pe 12 mai, la sesizarea Avocatului Poporului, CCR a luat la puricat o OUG emisă cu 16 ani înainte, care permitea ca starea de alertă să fie declarată la nivel național de către Comitetul de Situații de Urgență, în frunte cu premierul (în speță, Ludovic Orban) și ca pe durata acestei stări de alertă să fie restrânse drepturi și libertăți fundamentale.

Și această OUG a fost declarată neconstituțională, în măsura în care în starea de alertă s-ar fi restrâns drepturi și libertăți fundamentale de către CNSU. Aici CCR a depus un exces de zel. Mai exact, CCR ar fi trebuit să se pronunțe doar dacă OUG e constituțională sau nu, totuși judecătorii au motivat peste limitele admise de cadrul constituțional. Mai simplu spus, au deplâns situația ipotetică în care drobul de sare ar fi căzut în capul poporului.

Rezultatul a fost un „vid legislativ” timp de 3 zile (până a fost aprobată o nouă lege de către Parlament care să reglementeze starea de alertă), dar și un weekend relaxant, la iarbă verde, mai ceva ca de 1 mai sau o petrecere în parc, evenimente în cadrul cărora lumea s-a bucurat de soare și a ignorat orice restricții pentru că oricum polițiștii nu mai puteau aplica amenzi.

4. Amânarea alegerilor parlamentare

CCR-ul a decis la finalul lui septembrie că Parlamentul poate amâna alegerile pentru noul Parlament până în martie 2021 (logic, nu?). Judecătorii de la CCR ori au lipsit de la cursurile de drept constituțional, în care se predă separația puterilor în stat, ori pur și simplu nu le-a plăcut separația. Nu e vorba de toți judecătorii de la Curte pentru că la aceasta hotărâre au existat, se pare, dispute, dar decizia a fost luată cu majoritate de voturi (5 la 4).

Aici, nu s-a mai făcut niciun exces de zel, iar judecătorii nu au prevăzut ce se întamplă dacă în martie nu se țin alegerile din cauza evoluției cazurilor de coronavirus și ajungem într-o situație nereglementată de Constituție, în care practic, nemaiavând legitimitate, parlamentul va fi dizolvat de drept.

Pe 14 octombrie, a motivat Curtea că „nicio autoritate publică îndrituită să sesizeze Curtea Constituţională nu îşi poate fundamenta o critică de neconstituţionalitate pe presupuse atitudini/ conduite/ fapte/ acte eventuale ce s-ar petrece în viitor. Astfel de cereri cu caracter imaginar nu pot forma obiectul unei jurisdicţii, neputând fi deduse nici judecăţii instanţelor judecătoreşti, nici a Curţii Constituţionale. Prin urmare, o normă juridică nu poate fi neconstituţională numai pentru faptul că ar exista posibilitatea ca o autoritate publică desemnată prin aceasta să nu adopte un act sau să acţioneze împotriva Constituţiei.” În traducere liberă: Domnule Iohannis, nu puteți să ziceți că cei din Parlament vor acționa împotriva Constituției în martie 2021 și oricum nu ne pasă că la starea de alertă am presupus o situație viitoare (cum faceți dvs. acum), pentru că noi suntem suverani și nimeni nu ne poate trage la răspundere.

Anul acesta, CCR ar câștiga detașat Zmeura de Aur la categoria instituțiilor publice. Eu aștept decernarea, prin care domnul Valer Dorneanu să accepte cu demnitate acest premiu. Sau poate reușim în cele din urmă să facem un referendum constituțional, prin care să se schimbe sistemul de alegere/numire a judecătorilor CCR care acum e pe motive politice. La momentul actual, cei 9 judecători sunt numiți pentru un mandat de 9 ani astfel: 3 sunt numiți de Camera Deputaților, 3 de Senat și 3 de Președinte (majoritatea decide). 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    Eu banuiesc ca dupa alegeri alianta "de dreapta" va avea si majoritate parlamentara. Daca nu vin cu o reforma constitutionala, care sa clarifice rolurile institutiilor si sa delimiteze clari puterile, pentru mine e clar ca nu valoreaza nicio ceapa degerata si ca nu-s decat cealalta aripa a FSN-ului.
    • Like 0
  • Nu Zmeura de aur, deoarece nu cred că știu ce fel de premiu este. Cel mai bine ar gfi să punem panouri cu numele celor decedați de Covid din mai încoace în fața sediului CCR, a sediului d-nei Weber (mi-e greu să și alătur de numele dânsei noțiunea de avocat al poporului) și al PSD și să le amintim că prin ceea ce au făcut sunt, în parte, responsabili pentru moartea acelor oameni.
    • Like 3
  • Delia MC Delia MC check icon
    Cum, după câte au făcut, să li se mai acorde și un premiu? Chiar unul dezonorant. Nu, ceea ce merită e ordinul "Gratia de fier".
    • Like 2
  • Dispretuiesc profund majoritatea membrilor acestei institutii care reusesc sa ne faca de ras, mai rau decat infractorii pe care i-am imprastiat in Europa dupa revolutie. Daca pentru un hot sau proxenet mai pot exista circumstante atenuante , indivizii si individele care populeaza acum CCR o fac numai din lacomie si nemernicie.
    Nu am deloc simpatie nici pentru "ceilalti" 3 judecatori CCR care se complac intr-o cloaca urat mirositoare.
    Dar de aici pana ,la a-i baga la puscarie , este drum lung si ne intoarce in negura vremurilor pe care incercam sa le depasim de 30 de ani,

    Cred ca primul lucru de elementar bun simt ar fi ca judecatorii CCR de buna credinta (?), sa-si dea demisia si sa iasa in public sa dezvaluie ce se intampla acolo. Numai asa se poate expune criza institutionala.
    O decizie cu 6 la 3 merge in acceeasi directie ca o decizie cu 6 la 0 , deci nu mi se pare ca prezenta lor acolo este justificata. Mai degraba aduce legitimitate unor decizii tembele si contradictorii .
    • Like 3
    • @ Radu Bogdan
      Acesti ,,,,elefanti,,,, trebuie schimbati ,sau desfiintati cat mai urgent ,cu atat mai bine pentru popor, La fel si Avocata Diavolului ,, ca nu pot numi al poporului !! Prin ,actiunile lor au influentat in rau activitatea oamenilor ,,
      • Like 0
  • Ccr-ului ii trebuie decernat premiul "Catusa de aur pe Viata". O adunatura de ticalosi, de dusmani ai poporului, identic cu actuala majoritqte a parlamentarilor psd&clica. Constitutia" iorgovano-iliesciana trebuie "schimbata din temelii. Dar nu de "romani". Nu. Tot ce au facut "romanii", in domeniu legislativ, in special psd a fost o violare nerusinata a dreptatii, cinstei, onoarei. "Romanii" impreuna cu asa numitele autoritati obediente fata de relicvele comuniste sun cei mai mari dusmani ai tarii. Astia au devalizat si distrus economia, la comanda, contra averi nemasurate.
    • Like 4
  • Marga check icon
    Ca jurista sunt surprinzatoare argum. dvs. si denaturarea esentei dec. resp., la pct. 2 si 3. NU amenzile au fost decl. neconstitut., ci faptul ca normele resp. le-au stab. neclar si disproportionat. Atata vreme cat sit. erau clar prevazute, acopereau toate sit. sociale corect iar cuantumul amenzilor era proportional si in conf. cu reg. de stab. a ac., erau foarte constitut. Ati uitat, de ex., ca nu era voie nici sa iti duci sotul la serv. cu masina pers., ca nu era trecut in decl.? Tb. sa se duca cu transp. in comun? Ati uitat disproportion. amenzilor? La fel si resp. cadrului legal si constitut. in ceea ce priveste st. de alerta. Nu poate restr. drepturi si lib. fundam. orice pers., care nici nu are preg. nec., din div. entit. admin.
    • Like 0
    • @ Marga
      mai neclar și mai disproporționat decât pensiile speciale? ăștia pot vorbi de proporționalitate?
      • Like 2
    • @ Lucian Constantinescu
      Marga check icon
      Evident, si pensiile speciale, in special cele pt. magistrati (mai mari decat salariul!) sunt disproportionate.
      • Like 0
    • @ Marga
      Pensii TURBATE ,de parca ar manca cu 10 guri,manca i-ar GUTA,vorba din batrani,valabila al naibii la adresa acestor sobolani care isi dau ce vor si cat vor pentru ca POT,alta vorba,dar a lui codrinel Stefanescu,disparutu de pe ecran odata cu Odihnitul de la Rahova.
      • Like 0
  • Paul check icon
    Numitii:
    Dorneanu Valer;
    Pivniceru Mona-Maria;
    Enache Marian;
    Deliroga Cristian;
    Stan Gheorghe
    trebuie sa fie invinuiti (si cu o mare probabilitate sunt vinovati) de trădare prin ajutarea inamicului și acțiuni împotriva ordinii constituționale.
    Intrebarea este ce instrumente stau la dispozitia statului Roman si a natiunii romane pentru a trage la raspundere aceste persoane tinand cont de faptul ca in conditiile reglementate de legislatia defectuasa din Romania acestia au ajuns sa detina fiecare in parte functia de judecator constitutional.
    In conditiile actualei constitutii se pare ce nu se prea poate face mare lucru. Daca asa stau lucrurile la modificarea constitutei trebuie introduse mecanimse care sa corecteze aceasta stare de fapt.
    • Like 3
    • @ Paul
      Numitii............ar trebui tarati de par in piata publica si dusi la ghilotina. Aste trebuia sa se intample in 89 daca ar fi fost o revolutie reala si nu o mascarada. Si nu sunt singurii.
      • Like 1
    • @ Paul
      Tot in noua varianta a Constitutiei sa fie prevazut un art, care sa interzica ,orice functie ,care sa fie valabila ,,pe viata,, Asa ceva se vota pe vremea comunistilor se alegeau tov, pe viata ,, ma refer la ,, cel mai urat dintre pamenteni ,,,la celebrul ciordache ,cu functia lui pe viata ,,,
      • Like 0
  • Niste caraghiosi, in fronte cu Don Dorneanu, Eu ia-s acuza ca folosesc Constitutia in scopuri personale - pai nu, doar n-o sa-si taie singuri pensiile speciale, doar nu-s nebuni, nu-i asa??? Mai bine facem hocus-pocus cu legea fundamentala, asa-i? Iar chestia asta cu data alegerilor care sa fie decisa de Parlament, sa mori de ras nu alta - pai nu e clar ca o sa doreasca toti sa stea cat mai mult acolo, pe scaunasele alea confortabile??? Faptul ca nu mai pot legifera pe de-a-ntregul dupa ce le expira mandatul le provoaca dureri undeva, nu spun unde.... ideea e sa stea pe scaunul ala de parlamentar si sa-si rezolve trebusoarele, in rest, tara poate sa crape.....
    • Like 6
    • @ andreea dragusin
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu numai. Trag de timp pentru ca stăpânii lor să aibă timp să se regrupeze și astfel să aibă șanse sporite să câștige alegerile ( de la un timp se văd clar mișcări de trupe în tabăra psd: cooptarea unor medici care să trâmbițeze aiureli cu priză la public, Rafila deja pomenește de modelul suedez, cîștigarea unor posturi-cheie, întărirea PER, partidul așa-zisă ecologist, în realitate voturi psd sub o altă titulatură, etc, acum e doar începutul). Au intrat într-o horă periculoasă cu miză capitală din care ieșirea se poate cu scut sau sub scut. Iar sub, îi paște linșajul, așa că joacă în disperare.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult