Judecătorii Curții Constituționale au decis că abuzul în serviciu este parțial neconstituțional.
Curtea Constituțională a României a decis miercuri că sintagma „în mod defectuos'' cuprinsă în cadrul reglementării infracțiunii de abuz în serviciu se traduce „prin încălcarea legii''.
Conform articolului 297 din Codul penal, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
CCR a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 și ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma „îndeplinește în mod defectuos'' din cuprinsul acestora se înțelege „îndeplinește prin încălcarea legii'', se arată în minuta Curții, citată de Agerpres.
Judecătorii CCR au respins excepția de neconstituționalitate ca neîntemeiată și au constatat că dispozițiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constituționale în raport de criticile formulate.
Decizia Curții este definitivă și general obligatorie.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a spus într-un interviu pentru Republica.ro că 42% dintre dosarele aflate în lucru la Direcția Națională Anticorupție au ca obiect infracțiunea de abuz în serviciu. În total este vorba de 3.200 de dosare, care potrivit acesteia, vor fi închise în cazul în care CCR va dezincrimina pe 15 iunie această infracțiune.
„Anul trecut, doar în dosarele în care am făcut rechizitorii, infracțiunile de abuz în serviciu au produs un prejudiciu de 620 de milioane de euro. Aceste sume s-ar putea recupera doar în situația în care aceste cauze vor fi soluționate de judecători, se vor dispune hotărâri de condamnare și, implicit, confiscarea acestor sume de bani. În cazul în care infracțiunea de abuz în serviciu se va dezincrimina, nu o să ajungem să vedem dacă persoanele în cauză au fost vinovate sau nevinovate, nu o să vedem dacă statul primește sau nu acești bani, ci, pur și simplu, această sumă de bani se pierde”, a declarat Kovesi.
Printre dosarele în care s-a invocat această excepție de neconstituționalitate se află cele în care sunt vizați fosta șefă a DIICOT Alina Bica, președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, și fostul președinte al CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
- functionarul public e incompetent
- functionarul public e prost, neatent, lenes, iresponsabil
- e bolnav, in incapacitate de a isi face treaba, etc.
In toate cazurile astea .. poate face abuz de functia lui fara sa constientizeze ....fapt care nu il scuza daca in urma indeplinirii defectuase mor oameni, se pierd resurse , (energie, timpu si nervii nostrii, etc.) .
Abuzul si neglijenta in serviciu ... le discerne judecatorul...dar situatiile enumerate mai sus pot fi si de abuz si de neglijenta si ambele simultan !
Judecatorul de-aia s-a pregatit...a facut scoala de asa ceva, sa discearna corect, nuantat , precis, si apoi sa decida niste sentinte corespunzatoare.
Genu asta de legi fundamentale ...sunt gandite de zeci, sute de ani de juristi de elita ai vremurilor trecute si imbunatatite permanent, nu le schima niste manelisti . Nu se schimba legi organice pt. ca zbiara curve ca Basescu , Bica, Dragnea sau nu stiu ce sindicalisti si parlamentari la care se strange latu!
Legile care pot fi imbunatatie sunt in alta zona, dictate de progresul tehnologic si alte chestii mult mai dinamice . Ca si legile fizicii...anumite legi nu se pot schimba! Daca doi presedinti se cred destepti si vor sa decida ca de maine incolo acceleratia gravitationala sa nu mai fie 9,8 ci sa fie 11..ei bine nu se poate! MUE ! Sau viteza luminii....nu mai e de 300 de mii ci de 500 de mii pe secunda pt ca asa cred ei ca e mai bine! Toata Romania sare de cur in sus degeaba !
Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Astfel, nu poate fi vreodata vorba de abuz in serviciu din culpa. Functionarul public poate fi prost pregatit si print-o greseala isi poate exercita atributiile in mod defectuos dar aceasta nu va fi catalogata ca fapta penala de abuj in serviciu deoarece nu este inclusa intentia ("stiinta" in textul legii).
Oare crede cineva ca vreun judecător a privit altfel acel "mod defectuos"?
E logic ca acel mod defectuos a fost realizat ca urmare a încălcării legii.