Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Juncker: Nu vom accepta ca România să facă paşi înapoi în privința statului de drept. Dacă legile justiţiei rămân cum le-a votat Parlamentul, discuţiile pe MCV şi Schengen vor fi în alţi termeni

Juncker și Iohannis

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, în timpul unei conferințe comune de presă susținute cu președintele Klaus Iohannis la Bruxelles, că este foarte bine informat în ceea ce privește deciziile referitoare la statul de drept luate în România. Și a avertizat că, dacă legile justiției rămân așa cum au fost votate în Parlament, discuțiile despre Mecanismul de Cooperare și Verificare și despre aderarea la spațiul Schengen vor fi purtate în alți termeni. 

„Statul de drept a făcut progrese remarcabile în România şi se află în stadiu acceptabil. Nu vom accepta ca România să facă paşi înapoi. Trebuie să fie un progres ireversibil şi am încredere în sistemul judiciar din Romania. Am luat la cunoştinţă de faptul că am fost dezinformat, dar vreau să vă spun că sunt bine informat în privința deciziilor referitoare la statul de drept. sistemul judiciar din România funcţionează şi nu putem spune acum acelaşi lucru despre toate statele membre", a declarat Jean-Claude Juncker.

„Românii nu merită să fie tratați ca cetățeni de mâna a doua”

Acesta a spus că „locul României este în spațiul Schengen” și că vrea să respecte angajamentul Comisiei de ridicare a MCV. 

Însă a ținut să menționeze că „dacă legile din România rămân aşa cum au fost adoptate de Parlament, discuţiile despre MCV şi despre aderarea la Schengen se vor pune în alţi termeni. Şi aşteptăm deciziile Curţii Constituţionale şi, dacă totul decurge cum trebuie, trebuie să asigurăm României locul ei în spaţiul Schengen, pentru că românii nu merită să fie trataţi ca cetăţeni de mâna a doua. Românii sunt în centrul Europei”. 

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a subliniat că „independența justiției este intangibilă”. „E o chestiune pentru care mă voi implica cu tot ce pot să facă un preşedinte pentru a păstra lucrurile aşa”, a spus Iohannis, care s-a arătat însă „optimist” în privința deznodământului pe care îl vor avea legile justiției.

Reacția lui Dragnea, după conferința comună Juncker-Iohannis

„Am apreciat foarte mult ce a spus președintele Iohannis, am același punct de vedere. De fapt, și dl Juncker a spus, poate cu alte cuvinte, același lucru. Legile justiției vor fi puse în acord cu deciziile CCR – sunt deja două legi care au ieșit de la Curte și care se întorc în Parlament. Va urma și a treia lege, o să vedem ce decide CCR”, a spus Liviu Dragnea, citat de Digi24.

„Susțin același punct de vedere că asta e o problemă care ține de România și pe care trebuie să o rezolvăm aici. Sigur vom găsi, nu avem de ce să nu găsim o soluție pentru ca punctele de vedere comune, pe care și noi le avem și înțeleg că toată lumea de bună credință de le are, și anume să nu fie afectată independența justiției și bunul mers al actului de justiție să fie întărit, deci nu văd de ce am avea puncte de vedere diferite”, a adăugat el.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Al Lui Al Lui check icon
  "In alti termeni" ptr. noi romanii, inseamna "pe bani". Adica, va dam mai putini bani ptr a va sustine statul vostru corup, iar cei care vor suferii sunt tot bietii romani, ce se vor lupta din ce in ce mai greu, cu cresterea EURO, dobanzi bancare, pretul al utilitati, combustibil, etc. Pe Dragnea si Tariceanu, nu-i afecteaza aceste lucruri deoarece sunt foarte bogati, adevarata lor problema este si va fi in continuare, cum sa-si ascunda hotiile trecute, prezente si viitoare. Iar Romania se va teleormaniza foarte rapid, nu doar prin membrii actuali ai guvernului ci si prin mentalitate, coruptie, nivel de trai, ajutoare sociale, etc.
  • Like 1
  • @ Al Lui
   Și ce e de făcut?
   • Like 0
  • @ Maria Rusu
   Al Lui Al Lui check icon
   Cu actuala clasa politica...praktic, nimik ! Nu cred ca vibreaza in simtiri prea multe persoane in Ro, cand aud numele de Orban, Turcan ori Basescu. Trebuie sa apara o noua forta politica, indiferent cum se va numii aceasta : #rezist, #va vedem, #v-auzim....dar care sa aiba credibilitate. Si trebuie sa obligam parlamentarii nostri, sa-si limiteze numarul de mandate la maxim doua, ptr a putea fi eliminati dinozaurii politici din Parlament ( cei care fac jocurile politice astazi )
   Altfel vor prolifera formatiunile extremiste, de stanga sau de dreapta, in functie de cat de multe promisiuni vor face, unei populatii din ce in ce mai saraca.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult