Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Juncker: Nu vom accepta ca România să facă paşi înapoi în privința statului de drept. Dacă legile justiţiei rămân cum le-a votat Parlamentul, discuţiile pe MCV şi Schengen vor fi în alţi termeni

Juncker și Iohannis

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, în timpul unei conferințe comune de presă susținute cu președintele Klaus Iohannis la Bruxelles, că este foarte bine informat în ceea ce privește deciziile referitoare la statul de drept luate în România. Și a avertizat că, dacă legile justiției rămân așa cum au fost votate în Parlament, discuțiile despre Mecanismul de Cooperare și Verificare și despre aderarea la spațiul Schengen vor fi purtate în alți termeni. 

„Statul de drept a făcut progrese remarcabile în România şi se află în stadiu acceptabil. Nu vom accepta ca România să facă paşi înapoi. Trebuie să fie un progres ireversibil şi am încredere în sistemul judiciar din Romania. Am luat la cunoştinţă de faptul că am fost dezinformat, dar vreau să vă spun că sunt bine informat în privința deciziilor referitoare la statul de drept. sistemul judiciar din România funcţionează şi nu putem spune acum acelaşi lucru despre toate statele membre", a declarat Jean-Claude Juncker.

„Românii nu merită să fie tratați ca cetățeni de mâna a doua”

Acesta a spus că „locul României este în spațiul Schengen” și că vrea să respecte angajamentul Comisiei de ridicare a MCV. 

Însă a ținut să menționeze că „dacă legile din România rămân aşa cum au fost adoptate de Parlament, discuţiile despre MCV şi despre aderarea la Schengen se vor pune în alţi termeni. Şi aşteptăm deciziile Curţii Constituţionale şi, dacă totul decurge cum trebuie, trebuie să asigurăm României locul ei în spaţiul Schengen, pentru că românii nu merită să fie trataţi ca cetăţeni de mâna a doua. Românii sunt în centrul Europei”. 

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a subliniat că „independența justiției este intangibilă”. „E o chestiune pentru care mă voi implica cu tot ce pot să facă un preşedinte pentru a păstra lucrurile aşa”, a spus Iohannis, care s-a arătat însă „optimist” în privința deznodământului pe care îl vor avea legile justiției.

Reacția lui Dragnea, după conferința comună Juncker-Iohannis

„Am apreciat foarte mult ce a spus președintele Iohannis, am același punct de vedere. De fapt, și dl Juncker a spus, poate cu alte cuvinte, același lucru. Legile justiției vor fi puse în acord cu deciziile CCR – sunt deja două legi care au ieșit de la Curte și care se întorc în Parlament. Va urma și a treia lege, o să vedem ce decide CCR”, a spus Liviu Dragnea, citat de Digi24.

„Susțin același punct de vedere că asta e o problemă care ține de România și pe care trebuie să o rezolvăm aici. Sigur vom găsi, nu avem de ce să nu găsim o soluție pentru ca punctele de vedere comune, pe care și noi le avem și înțeleg că toată lumea de bună credință de le are, și anume să nu fie afectată independența justiției și bunul mers al actului de justiție să fie întărit, deci nu văd de ce am avea puncte de vedere diferite”, a adăugat el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Al Lui Al Lui check icon
    "In alti termeni" ptr. noi romanii, inseamna "pe bani". Adica, va dam mai putini bani ptr a va sustine statul vostru corup, iar cei care vor suferii sunt tot bietii romani, ce se vor lupta din ce in ce mai greu, cu cresterea EURO, dobanzi bancare, pretul al utilitati, combustibil, etc. Pe Dragnea si Tariceanu, nu-i afecteaza aceste lucruri deoarece sunt foarte bogati, adevarata lor problema este si va fi in continuare, cum sa-si ascunda hotiile trecute, prezente si viitoare. Iar Romania se va teleormaniza foarte rapid, nu doar prin membrii actuali ai guvernului ci si prin mentalitate, coruptie, nivel de trai, ajutoare sociale, etc.
    • Like 1
    • @ Al Lui
      Și ce e de făcut?
      • Like 0
    • @ Maria Rusu
      Al Lui Al Lui check icon
      Cu actuala clasa politica...praktic, nimik ! Nu cred ca vibreaza in simtiri prea multe persoane in Ro, cand aud numele de Orban, Turcan ori Basescu. Trebuie sa apara o noua forta politica, indiferent cum se va numii aceasta : #rezist, #va vedem, #v-auzim....dar care sa aiba credibilitate. Si trebuie sa obligam parlamentarii nostri, sa-si limiteze numarul de mandate la maxim doua, ptr a putea fi eliminati dinozaurii politici din Parlament ( cei care fac jocurile politice astazi )
      Altfel vor prolifera formatiunile extremiste, de stanga sau de dreapta, in functie de cat de multe promisiuni vor face, unei populatii din ce in ce mai saraca.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult