Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Juncker: Nu vom accepta ca România să facă paşi înapoi în privința statului de drept. Dacă legile justiţiei rămân cum le-a votat Parlamentul, discuţiile pe MCV şi Schengen vor fi în alţi termeni

Juncker și Iohannis

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, în timpul unei conferințe comune de presă susținute cu președintele Klaus Iohannis la Bruxelles, că este foarte bine informat în ceea ce privește deciziile referitoare la statul de drept luate în România. Și a avertizat că, dacă legile justiției rămân așa cum au fost votate în Parlament, discuțiile despre Mecanismul de Cooperare și Verificare și despre aderarea la spațiul Schengen vor fi purtate în alți termeni. 

„Statul de drept a făcut progrese remarcabile în România şi se află în stadiu acceptabil. Nu vom accepta ca România să facă paşi înapoi. Trebuie să fie un progres ireversibil şi am încredere în sistemul judiciar din Romania. Am luat la cunoştinţă de faptul că am fost dezinformat, dar vreau să vă spun că sunt bine informat în privința deciziilor referitoare la statul de drept. sistemul judiciar din România funcţionează şi nu putem spune acum acelaşi lucru despre toate statele membre", a declarat Jean-Claude Juncker.

„Românii nu merită să fie tratați ca cetățeni de mâna a doua”

Acesta a spus că „locul României este în spațiul Schengen” și că vrea să respecte angajamentul Comisiei de ridicare a MCV. 

Însă a ținut să menționeze că „dacă legile din România rămân aşa cum au fost adoptate de Parlament, discuţiile despre MCV şi despre aderarea la Schengen se vor pune în alţi termeni. Şi aşteptăm deciziile Curţii Constituţionale şi, dacă totul decurge cum trebuie, trebuie să asigurăm României locul ei în spaţiul Schengen, pentru că românii nu merită să fie trataţi ca cetăţeni de mâna a doua. Românii sunt în centrul Europei”. 

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a subliniat că „independența justiției este intangibilă”. „E o chestiune pentru care mă voi implica cu tot ce pot să facă un preşedinte pentru a păstra lucrurile aşa”, a spus Iohannis, care s-a arătat însă „optimist” în privința deznodământului pe care îl vor avea legile justiției.

Reacția lui Dragnea, după conferința comună Juncker-Iohannis

„Am apreciat foarte mult ce a spus președintele Iohannis, am același punct de vedere. De fapt, și dl Juncker a spus, poate cu alte cuvinte, același lucru. Legile justiției vor fi puse în acord cu deciziile CCR – sunt deja două legi care au ieșit de la Curte și care se întorc în Parlament. Va urma și a treia lege, o să vedem ce decide CCR”, a spus Liviu Dragnea, citat de Digi24.

„Susțin același punct de vedere că asta e o problemă care ține de România și pe care trebuie să o rezolvăm aici. Sigur vom găsi, nu avem de ce să nu găsim o soluție pentru ca punctele de vedere comune, pe care și noi le avem și înțeleg că toată lumea de bună credință de le are, și anume să nu fie afectată independența justiției și bunul mers al actului de justiție să fie întărit, deci nu văd de ce am avea puncte de vedere diferite”, a adăugat el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Al Lui Al Lui check icon
    "In alti termeni" ptr. noi romanii, inseamna "pe bani". Adica, va dam mai putini bani ptr a va sustine statul vostru corup, iar cei care vor suferii sunt tot bietii romani, ce se vor lupta din ce in ce mai greu, cu cresterea EURO, dobanzi bancare, pretul al utilitati, combustibil, etc. Pe Dragnea si Tariceanu, nu-i afecteaza aceste lucruri deoarece sunt foarte bogati, adevarata lor problema este si va fi in continuare, cum sa-si ascunda hotiile trecute, prezente si viitoare. Iar Romania se va teleormaniza foarte rapid, nu doar prin membrii actuali ai guvernului ci si prin mentalitate, coruptie, nivel de trai, ajutoare sociale, etc.
    • Like 1
    • @ Al Lui
      Și ce e de făcut?
      • Like 0
    • @ Maria Rusu
      Al Lui Al Lui check icon
      Cu actuala clasa politica...praktic, nimik ! Nu cred ca vibreaza in simtiri prea multe persoane in Ro, cand aud numele de Orban, Turcan ori Basescu. Trebuie sa apara o noua forta politica, indiferent cum se va numii aceasta : #rezist, #va vedem, #v-auzim....dar care sa aiba credibilitate. Si trebuie sa obligam parlamentarii nostri, sa-si limiteze numarul de mandate la maxim doua, ptr a putea fi eliminati dinozaurii politici din Parlament ( cei care fac jocurile politice astazi )
      Altfel vor prolifera formatiunile extremiste, de stanga sau de dreapta, in functie de cat de multe promisiuni vor face, unei populatii din ce in ce mai saraca.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult