Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Jurnalistul american Brent Renaud a fost ucis de armata rusă în Ucraina

Foto: Profimedia

Brent Renaud - acesta este numele primului jurnalist omorât de armata rusă în războiul din Ucraina.

- În vârstă de 51 de ani, Brent Renaud a fost împușcat duminică la prânz, când forțele ruse au deschis focul asupra unei mașini în apropiere de Irpin.

- Pe rețelele sociale a apărut informația că acesta era acreditat din partea The New York Times. Se pare că sursa primară a acesteia a fost Poliția din Kiev. Informația a fost transmisă în acest fel inclusiv de publicația ucraineană The Kyiv Independent.


Brent Renaud

„Soldaţii armatei lui Putin ucid fără milă chiar şi jurnaliştii internaţionali care încearcă să prezinte realitatea dură a atrocităţilor provocate de ruşi în Ucraina. Un corespondent New York Times, în vârstă de 51 de ani, a fost împuşcat mortal astăzi, în Irpin. Un alt jurnalist a fost rănit. Acum, se încearcă transportarea victimelor în afara zonei de luptă”, a scris Andriy Nebytov, şeful Poliţiei din Kiev pe canalul său de Telegram.

- Conducerea ziarului american New York Times a publicat o primă reacţie oficială, în urma anunţului morţii lui Brent Renaud, pentru a clarifica lucrurile. „Suntem profund îndureraţi de decesul lui Brent Renaud. Era un videograf talentat care a colaborat cu New York Times de-a lungul anilor. Cu toate că a lucrat pentru noi, cel mai recent în 2015, acesta nu era însărcinat cu nicio atribuţie de lucru din partea New York Times în Ucraina. Purta o legitimaţie de presă New York Times primită cu mulţi ani în urmă", a transmis purtătorul de cuvânt al New York Times.

- Jurnalistul Terrell Jermaine Starr de la Atlantic Council, a scris pe twitter că Brent ar fi făcut acest lucru, adică s-ar fi dat drept corespondent al unei mari publicații internaționale, pentru a i se oferi protecție. Pe teren, mai ales în zone de conflict, mulți jurnaliști independenți fac asta, a precizat Terrell Jermaine Starr.

- Brent Renaud și-a petrecut ultimii ani producând documentare și programe de televiziune împreună cu fratele său Craig Renaud. Aceștia au transmis de-a lungul timpului poveștile oamenilor din punctele dramatice ale lumii, iar proiectele lor au acoperit războaiele din Irak și Afganistan, cutremurul din Haiti, tulburările politice din Egipt și Libia, lupta pentru Mosul, extremismul din Africa, violența cartelurilor din Mexic și criza tinerilor refugiați din America Centrală.

- Pe lângă Brent Renaud, alți doi corespondenți independenți de presă au fost răniți, potrivit unei noi postări pe Telegram a șefului poliției regionale din Kiev, care a adăugat că aceștia au fost duși la un spital din capitala ucraineană.

- Totodată, cel puțin 13 jurnaliști au fost reținuți în timpul protestelor organizate duminică în Sankt Petersburg împotriva războiului început de Putin în Ucraina. „Nu au explicat motivul detenției”, a scris jurnalistul Andrey Okun pe canalul său Telegram, potrivit BBC News. El a adăugat că reporterii reținuți purtau cu toții veste de presă și legitimațiile de presă. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult