Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Jurnalistul american Brent Renaud a fost ucis de armata rusă în Ucraina

Foto: Profimedia

Brent Renaud - acesta este numele primului jurnalist omorât de armata rusă în războiul din Ucraina.

- În vârstă de 51 de ani, Brent Renaud a fost împușcat duminică la prânz, când forțele ruse au deschis focul asupra unei mașini în apropiere de Irpin.

- Pe rețelele sociale a apărut informația că acesta era acreditat din partea The New York Times. Se pare că sursa primară a acesteia a fost Poliția din Kiev. Informația a fost transmisă în acest fel inclusiv de publicația ucraineană The Kyiv Independent.


Brent Renaud

„Soldaţii armatei lui Putin ucid fără milă chiar şi jurnaliştii internaţionali care încearcă să prezinte realitatea dură a atrocităţilor provocate de ruşi în Ucraina. Un corespondent New York Times, în vârstă de 51 de ani, a fost împuşcat mortal astăzi, în Irpin. Un alt jurnalist a fost rănit. Acum, se încearcă transportarea victimelor în afara zonei de luptă”, a scris Andriy Nebytov, şeful Poliţiei din Kiev pe canalul său de Telegram.

- Conducerea ziarului american New York Times a publicat o primă reacţie oficială, în urma anunţului morţii lui Brent Renaud, pentru a clarifica lucrurile. „Suntem profund îndureraţi de decesul lui Brent Renaud. Era un videograf talentat care a colaborat cu New York Times de-a lungul anilor. Cu toate că a lucrat pentru noi, cel mai recent în 2015, acesta nu era însărcinat cu nicio atribuţie de lucru din partea New York Times în Ucraina. Purta o legitimaţie de presă New York Times primită cu mulţi ani în urmă", a transmis purtătorul de cuvânt al New York Times.

- Jurnalistul Terrell Jermaine Starr de la Atlantic Council, a scris pe twitter că Brent ar fi făcut acest lucru, adică s-ar fi dat drept corespondent al unei mari publicații internaționale, pentru a i se oferi protecție. Pe teren, mai ales în zone de conflict, mulți jurnaliști independenți fac asta, a precizat Terrell Jermaine Starr.

- Brent Renaud și-a petrecut ultimii ani producând documentare și programe de televiziune împreună cu fratele său Craig Renaud. Aceștia au transmis de-a lungul timpului poveștile oamenilor din punctele dramatice ale lumii, iar proiectele lor au acoperit războaiele din Irak și Afganistan, cutremurul din Haiti, tulburările politice din Egipt și Libia, lupta pentru Mosul, extremismul din Africa, violența cartelurilor din Mexic și criza tinerilor refugiați din America Centrală.

- Pe lângă Brent Renaud, alți doi corespondenți independenți de presă au fost răniți, potrivit unei noi postări pe Telegram a șefului poliției regionale din Kiev, care a adăugat că aceștia au fost duși la un spital din capitala ucraineană.

- Totodată, cel puțin 13 jurnaliști au fost reținuți în timpul protestelor organizate duminică în Sankt Petersburg împotriva războiului început de Putin în Ucraina. „Nu au explicat motivul detenției”, a scris jurnalistul Andrey Okun pe canalul său Telegram, potrivit BBC News. El a adăugat că reporterii reținuți purtau cu toții veste de presă și legitimațiile de presă. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult