Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Kind reminder: filmul „Taximetriști”. De data asta, chiar am avea despre ce să vorbim

Filmul „Taximetriști”

„Taximetriști”, cu un singur „i”, că așa se numește și spectacolul de teatru care se joacă din 2018 la teatrul Apollo 111 din București. 

Este primul film românesc realizat după un spectacol de succes jucat într-un teatru independent și este cea mai nouă comedie autohtonă pe care o puteți vedea începând de azi în cinematografe.

Pornind de la o idee simplă, viața de noapte din București, și construit în jurul a două personaje pe cât de banale, pe atât de ofertante, doi taximetriști, filmul are marele merit că poate satisface și publicul de popcorn, și pe cel mai pretențios. Te face să râzi în hohote, dar să și oftezi pe alocuri. Iar când simți că sunt multe înjurături (chiar sunt!), te lovește brusc revelația că nu e nimic din ce nu auzi zilnic pe stradă, în cartier, la supermarket, în trafic, alegeți voi unde. Fun fact: filmul conține 248 de înjurături, cele mai multe din ultimii 20 de ani dintr-un film românesc.

Lică, interpretat de Alexandru Ion, este genul de taximetrist care vorbește mult și știe tot. E tupeist și lăudăros, un fel de Giani de oraș.

Liviu, jucat de Rolando Matsangos, e tăcut, timid, genul de șofer „cu bun simț” sau „de treabă” căruia îi dai 5 stele și bacșiș la finalul cursei.

Lică și Liviu sunt prieteni și colegi iar poveștile lor se spun la o shaorma între curse. Pentru ei, o tură de noapte prin București e o adevărată aventură în care întâlnesc oameni de toate felurile - de la tineri petrecăreți și corporatiști, la vedete, DJ sau chiar interlopi.

Monica Bârlădeanu are o apariție scurtă și un rol mai puțin important decât lasă afișul de promovare a filmului să se înțeleagă - interpretează rolul unei femei care pornește în urmărirea iubitului ei prin oraș doar pentru a-i face o surpriză de ziua lui.

Andi Vasluianu este vedetă de televiziune, gazda unui show tv, care nu are nevoie decât de o remarcă sau de un singur cuvânt ca să se ia la ceartă cu taximetristul, iar Cosmin Nedelcu („Micutzu”), în mod surprinzător pentru public, joacă un tip timid și îndrăgostit, cu zero încredere în el.

Maria Popistașu face un rol foarte bun de soție de interlop și este cea care „îl pune cu botul pe labe” pe tupeistul Lică, pe principiul „fiecare naș își are nașul”. Ilinca, personajul interpretat de Popistașu, este și cea care dă sloganul filmul: „Tu ești șmecher sau papagal?”. Nu o să vă dau spoiler, dar vă asigur că momentul în care Ilinca explică diferența dintre cele două categorii într-un limbaj argotic, în care strecoară nonșalant și termenul pretențios “capitalism”, merită toți banii. 

Victoria Răileanu este al doilea personaj central feminin al poveștii, soția frustrată sexual a lui Liviu, taximetristul timid. Atât de timid și tăcut, încât și-a exasperat nevasta care, între două curse, îl anunță că îl părăsește. 

Despre „Taximetriști” am mai multe lucruri bune de zis și mai puține remarci negative. În ultima categorie s-ar putea încadra o așteptare cumva firească a spectatorului ca, la un moment dat, toate aceste personaje și poveștile lor să se intersecteze. Tocmai pentru că în viață nu se întâmplă asta, te aștepți ca-n film să fie… ca-n filme. „Taximetriști” nu face acest mix de povești. Rămâne onest centrat pe cele două personaje principale și reușește să nu rateze un final bun, făcându-i pe spectatori după niște porții zdravene de râs să fie empatici cu cei doi taximetriști pe care simt că-i înțeleg mai bine.

Sentimentul de empatie este unul cert la finalul filmului „Taximetriști”. Și încă ceva, poate: distrugerea unui mit - că toți taximetriștii sunt la fel. Oare?

„Am încercat să facem filmul accesibil, fără a fi irelevant, și substanțial, fără a fi pretențios”, a spus într-un interviu Adrian Nicolae, cel care a scris scenariul filmului împreună cu regizorul Bogdan Theodor Olteanu. Le-a ieșit.

Cu o distribuție sonoră, personaje principale bine construite, un univers pestriț și familiar nouă și cu mult umor, „Taximetriști” e un film bun.

Mergeți să-l vedeți și haideți să vorbim despre el. Niciun apropo, doar zic: de data asta chiar am avea despre ce să vorbim.


Regia: Bogdan Theodor Olteanu

Scenariul: Adrian Nicolae & Bogdan Theodor Olteanu

Cu: Alexandru Ion, Rolando Matsangos, Maria Popistașu, Victoria Raileanu, Mădălina Stoica, Monica Bîrlădeanu, Cosmin „Micutzu’” Nedelcu, Andi Vasluianu.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Taximetriștii nu se compară cu Teambuilding. Nu spun că n-ar fi un film bun, dar lumea s-a dus la Teambuilding nu ca să vadă un film, ci ca să vadă cum se aruncă cu roșii în cultura de corporație. S-a dus să se răcorească. De acolo și succesul imens.
  • Like 0
 • Rucs Rucs check icon
  Unde traieste autoarea?
  Unde sunt asa de multe injuraturi in Romania?!
  Citez “ te lovește brusc revelația că nu e nimic din ce nu auzi zilnic pe stradă, în cartier, la supermarket, în trafic, alegeți voi unde”. Da, chiar, unde sa aleg? Am 39 de ani, traiesc in Bucuresti/Militari, merg si eu pe strada, la piata, conduc zilnic…dar citind asta, ai zice ca suntem imersati intr-o mare de vulgaritate. Si, in urma cu vreo 7 ani, cand conduceam mai putin, mergeam des cu taxi si am intalnit chiar niste oameni cu mult bun simt, ba chiar cu studii superioare (si se vedea asta).
  Stiti cum e cu productiile asa-zis realiste? Ok, descriu realitatea (sau O realitate, nu a tututor), dar, atentie!, o si cultiva. Cultivi injuratura, cultivi vulgaritatea, cultivi sarcasmul amestecat cu cinism. Cultivi, dai mai departe, amplifici. Si ridicand la rang de arta, mai si impui, girezi. Si apoi venim si ne plangem de ceea ce tot noi cultivam.
  • Like 4
  • @ Rucs
   comentariul asta este mult peste articol! articolul e doar o reclama, nu spune nimic in afara de a ne trimite la film. cica hai sa vorbim despre film, dar alta data... sunt siderat de realitatea unora cu injuraturi, promovata de "mari artisti" care nu realizeaza efectul actiunilor lor. bravo Rucs, ma inclin!
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Și filmele americane conțin înjurături, numai că noi nu le traducem...
  • Like 0
 • Oana
  cronicile tale de film sunt precum muntii care iti strajuiesc copilaria !
  Te urmaresc cu drag si apreciez evolutia.
  • Like 0


Îți recomandăm

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult

Cluj Napoca.

Persoanele care au în derulare credite cu dobândă variabilă, majorată ca urmare a creșterii indicilor de referință în funcție de care se calculează aceasta, ar putea avea parte de o perioadă în care ratele să nu mai crească atât de puternic, începând din a doua jumătate a anului. Foto: Andras Ferencz

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult