Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Kind reminder: filmul „Taximetriști”. De data asta, chiar am avea despre ce să vorbim

Filmul „Taximetriști”

„Taximetriști”, cu un singur „i”, că așa se numește și spectacolul de teatru care se joacă din 2018 la teatrul Apollo 111 din București. 

Este primul film românesc realizat după un spectacol de succes jucat într-un teatru independent și este cea mai nouă comedie autohtonă pe care o puteți vedea începând de azi în cinematografe.

Pornind de la o idee simplă, viața de noapte din București, și construit în jurul a două personaje pe cât de banale, pe atât de ofertante, doi taximetriști, filmul are marele merit că poate satisface și publicul de popcorn, și pe cel mai pretențios. Te face să râzi în hohote, dar să și oftezi pe alocuri. Iar când simți că sunt multe înjurături (chiar sunt!), te lovește brusc revelația că nu e nimic din ce nu auzi zilnic pe stradă, în cartier, la supermarket, în trafic, alegeți voi unde. Fun fact: filmul conține 248 de înjurături, cele mai multe din ultimii 20 de ani dintr-un film românesc.

Lică, interpretat de Alexandru Ion, este genul de taximetrist care vorbește mult și știe tot. E tupeist și lăudăros, un fel de Giani de oraș.

Liviu, jucat de Rolando Matsangos, e tăcut, timid, genul de șofer „cu bun simț” sau „de treabă” căruia îi dai 5 stele și bacșiș la finalul cursei.

Lică și Liviu sunt prieteni și colegi iar poveștile lor se spun la o shaorma între curse. Pentru ei, o tură de noapte prin București e o adevărată aventură în care întâlnesc oameni de toate felurile - de la tineri petrecăreți și corporatiști, la vedete, DJ sau chiar interlopi.

Monica Bârlădeanu are o apariție scurtă și un rol mai puțin important decât lasă afișul de promovare a filmului să se înțeleagă - interpretează rolul unei femei care pornește în urmărirea iubitului ei prin oraș doar pentru a-i face o surpriză de ziua lui.

Andi Vasluianu este vedetă de televiziune, gazda unui show tv, care nu are nevoie decât de o remarcă sau de un singur cuvânt ca să se ia la ceartă cu taximetristul, iar Cosmin Nedelcu („Micutzu”), în mod surprinzător pentru public, joacă un tip timid și îndrăgostit, cu zero încredere în el.

Maria Popistașu face un rol foarte bun de soție de interlop și este cea care „îl pune cu botul pe labe” pe tupeistul Lică, pe principiul „fiecare naș își are nașul”. Ilinca, personajul interpretat de Popistașu, este și cea care dă sloganul filmul: „Tu ești șmecher sau papagal?”. Nu o să vă dau spoiler, dar vă asigur că momentul în care Ilinca explică diferența dintre cele două categorii într-un limbaj argotic, în care strecoară nonșalant și termenul pretențios “capitalism”, merită toți banii. 

Victoria Răileanu este al doilea personaj central feminin al poveștii, soția frustrată sexual a lui Liviu, taximetristul timid. Atât de timid și tăcut, încât și-a exasperat nevasta care, între două curse, îl anunță că îl părăsește. 

Despre „Taximetriști” am mai multe lucruri bune de zis și mai puține remarci negative. În ultima categorie s-ar putea încadra o așteptare cumva firească a spectatorului ca, la un moment dat, toate aceste personaje și poveștile lor să se intersecteze. Tocmai pentru că în viață nu se întâmplă asta, te aștepți ca-n film să fie… ca-n filme. „Taximetriști” nu face acest mix de povești. Rămâne onest centrat pe cele două personaje principale și reușește să nu rateze un final bun, făcându-i pe spectatori după niște porții zdravene de râs să fie empatici cu cei doi taximetriști pe care simt că-i înțeleg mai bine.

Sentimentul de empatie este unul cert la finalul filmului „Taximetriști”. Și încă ceva, poate: distrugerea unui mit - că toți taximetriștii sunt la fel. Oare?

„Am încercat să facem filmul accesibil, fără a fi irelevant, și substanțial, fără a fi pretențios”, a spus într-un interviu Adrian Nicolae, cel care a scris scenariul filmului împreună cu regizorul Bogdan Theodor Olteanu. Le-a ieșit.

Cu o distribuție sonoră, personaje principale bine construite, un univers pestriț și familiar nouă și cu mult umor, „Taximetriști” e un film bun.

Mergeți să-l vedeți și haideți să vorbim despre el. Niciun apropo, doar zic: de data asta chiar am avea despre ce să vorbim.


Regia: Bogdan Theodor Olteanu

Scenariul: Adrian Nicolae & Bogdan Theodor Olteanu

Cu: Alexandru Ion, Rolando Matsangos, Maria Popistașu, Victoria Raileanu, Mădălina Stoica, Monica Bîrlădeanu, Cosmin „Micutzu’” Nedelcu, Andi Vasluianu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Exista in fiecare limba un numar de cuvinte mai urate, mai vulgare care sunt acceptate in limbajul obisnuit, in exprimarea curenta, folosite in diverse locuri mai fara pretentii (adica nu esti in sedinta la firma, la catedra sau la vreo emisiune invitat) si exista cuvinte si injuraturi care nu pot fi folosite in limbajul curent, familiar pentru ca pur si simplu sunt oribile. Tot citesc de acel fuck din engleza. La noi nu poate fi folosit in limbaj curent pentru ca suna oribil, dar avem cuvintele ce echivaleaza acel fuck: gen "la dracu". Noi avem acest "merde" al nostru care ne scapa in limbaj curent, folosit fara a revolta pe cei din jur.
    Traducerile nu se fac mot a mot. E practic imposibil, dar si total gresit. De aceea in traducerea filmelor exista adaptari la limbajul curent al limbii in care se traduce. La fel si cu ziceri si proverbe. Nu poti sa iei un proverb din engleza, folosit la un moment dat intr-un film, si sa-l traduci exact pentru ca pentru vorbitorul de romana nu ar insemna nimic, ba chiar ar fi de neinteles si atunci se cauta echivalentul pentru a da intelesul cuvenit frazei respective. Fuck-ul englez isi gaseste corespondenul in dracul romanesc, folosit in mod curent, fara a strepezi urechile auditorului.
    P.S. Am vazut un serial pe o platforma de streaming ce era tradus asa de "fidel" incat am vrut sa renuntam dupa prima serie. Era de netolerat. Ne parea rau sa renuntam pentru ca serialul era OK si nici nu vroiam sa renuntam la a afisa traducerea pentru ca nu toti din familie cu care ne obisnuisem sa vedem serialul, stapaneau engleza foarte bine, dar ce sa vedeti? au fost niste discutii pe tema asta, niste reclamatii din ce am inteles si totul s-a schimbat. (Serialul era de ceva timp pe sit, pana am ajuns noi sa-l vedem). La un moment dat ne-am dat seama ca traducerea a fost "spalata", ne-am uitat in urma si am constatat ca a fost modificata.
    In filmele romanesti se foloseste mult limbaj oribil, nuditate excesiva si multe alte exagerari pentru ca asa li se pare regizorilor ca sunt cool, ca sunt super, ca sunt liberi si la moda. Grestit, Total gresit. Rezultatul e grotesc, fortat si in mod normal, nu ne caracterizeaza.
    • Like 2
  • Nume check icon
    Am reusit sa-l vad pana la urma. M-a "convins" faptul ca am vazut la TV interviul Oanei Zamfir cu Alexandru Ion. Asa cum a fost facut, clar mai bun decat Teambuilding. Povestile interesante, dar parca neterminate, sau pastrate inadins neterminate pentru ca nu se vor termina vreodata. In continuare cred ca fimul putea sa fie realizat cu mult mai putine injuraturi. Cred ca s-au folosit in exces pentru a incerca sa se transmita un mesaj, care cateodata a prins, dar de cele mai multi ori nu, dimpotriva... In sfarsit, este parerea mea. Oricum, mi-am luat de portie de carne pe cateva luni bune.
    P.S. Am vazut Oameni De Treaba. Peste Taximetristii clar. Am numarat patru injuraturi. Se poate si fara.
    • Like 2
  • Valentin check icon
    Mi s-a parut un film ok, dar mi-ar fi placut sa fie mai multe poante.
    Legat de injuraturi, sa nu uitam ca si filmele americane sunt pline de injuraturi, doar ca nu le traduce nimeni.
    Finalul mi s-a parut ca l-au lasat putin in aer (poate se pregateste si partea a doua).
    • Like 1
  • Ovidiu check icon
    Taximetriști are un scenariu mult mai bun decât Teambuilding sau Mirciulică. Mi-a plăcut. Mulți îi reproșează repetiția, pentru ei enervantă, a unor vorbe vulgare. Acum, depinde de mediul în care te învârti. Dar chiar dacă ai fi un pudic cu pretenții, e imposibil să nu le auzi, zilnic pe stradă, la supermarket, trecând pe lângă grupuri de elevi (inclusiv fete) sau de șoferi care discută rezemați de capote, intr-o stație de taxi. E o realitate prezentă, chiar dacă neplăcută urechilor. Sunt pline și filmele americane, unde "fuck! fuck!...urile" te mitraliază din primele cadre până la final., parte din ele filme de Oscar și apreciate de public.
    Și interpretarea e bună, Rolando Matsangos (Liviu) și Alexandru Ion (Lică), cu un plus pentru admirabila Maria Popistașu (Ilinca).
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Taximetriștii nu se compară cu Teambuilding. Nu spun că n-ar fi un film bun, dar lumea s-a dus la Teambuilding nu ca să vadă un film, ci ca să vadă cum se aruncă cu roșii în cultura de corporație. S-a dus să se răcorească. De acolo și succesul imens.
    • Like 5
    • @ Valentin
      Nume check icon
      Toata "breasla" de critici de film si analisti experti in de toate nu au putut sa sintetizeze atat de bine ca Dvs. succesul "planetar" al fimului Teambuilding. Felicitari!
      • Like 1
    • @ Valentin
      Valentin check icon
      Mi-a placut Teambulding pana in momentul in care au coborat din autobuz cand au ajuns la destinatie. Ce-a urmat dupa ce au coborât din autobuz a fost foarte slab.
      Am ras cu lacrimi in prima parte, mi s-a parut jenantă a doua parte.
      • Like 1
  • Rucs Rucs check icon
    Unde traieste autoarea?
    Unde sunt asa de multe injuraturi in Romania?!
    Citez “ te lovește brusc revelația că nu e nimic din ce nu auzi zilnic pe stradă, în cartier, la supermarket, în trafic, alegeți voi unde”. Da, chiar, unde sa aleg? Am 39 de ani, traiesc in Bucuresti/Militari, merg si eu pe strada, la piata, conduc zilnic…dar citind asta, ai zice ca suntem imersati intr-o mare de vulgaritate. Si, in urma cu vreo 7 ani, cand conduceam mai putin, mergeam des cu taxi si am intalnit chiar niste oameni cu mult bun simt, ba chiar cu studii superioare (si se vedea asta).
    Stiti cum e cu productiile asa-zis realiste? Ok, descriu realitatea (sau O realitate, nu a tututor), dar, atentie!, o si cultiva. Cultivi injuratura, cultivi vulgaritatea, cultivi sarcasmul amestecat cu cinism. Cultivi, dai mai departe, amplifici. Si ridicand la rang de arta, mai si impui, girezi. Si apoi venim si ne plangem de ceea ce tot noi cultivam.
    • Like 12
    • @ Rucs
      Gabriel check icon
      comentariul asta este mult peste articol! articolul e doar o reclama, nu spune nimic in afara de a ne trimite la film. cica hai sa vorbim despre film, dar alta data... sunt siderat de realitatea unora cu injuraturi, promovata de "mari artisti" care nu realizeaza efectul actiunilor lor. bravo Rucs, ma inclin!
      • Like 5
    • @ Rucs
      Nume check icon
      Se pare ca pentru un film romanesc numarul de injuraturi este un element important pentru succesul acestuia. Acesta are 248 de injuraturi. Asteptam urmatorul cu peste 300 de injuraturi si pe cel care va avea numai injuraturi. In goana noastra nebuna de natie mediocra dornica de fi relevanta cu ceva in lumea aceasta, poate un loc in cartea recordurilor cu cel mai mare numar de injuraturi intr-un film ne va reprezenta cu cinste.
      • Like 2
    • @ Rucs
      Autoarea traieste, a auzit aste in romania contemporana,democrata si libera. Atatea iunjuraturi a auzit peste tot in spatiile publice, in mijloacele publice de transport, in parcuri si in vecinatatea scolilor, in special a liceelor, in incinta lor nu ca nu a avut motiv, probabil, sa intre, dar va asigur ca sunt "cele mai nevinovate manifestari ale generatiei pro". Si intaplarile negative, grave sunt mediatizate din belsug. Intrebarea ar fi unde traiti si pe unde umblati dv? Oare nu ati auzit asa ceva, nu ati remarcat aspectul de bordel al tinerelor "eleve"? Ma indoiesc. Cred ca o faceti pe puritana. Asta-i rezultatul "castigarii libertatii si a democratiei". Rezultatul incompetentei ministrilor responsabili, a parlamentarilor de cea mai abjecta speta dar, in realitate, iresponsabili si chiar rau intentionati. Rezultatul "democratiei" de dambovita care a pernis aparitia uniunii nationale a elevilor si a parintilor. Niste adunaturi imaturi si de invutiti din hotie. Rolul si autoritatea profesorilor esne 0 - zero. Si chiar si al parintilor. Nu ai dreptul de a interveni in educarea copiilor ca sa nu le "stirbesti personalitatea". Eu stiam ca personalitatea se formeaza nu te nasti cu ea.
      Filmul, limbajul in mod special este o fresca a actulei societati manelizate. Sa nu bagam capul in nisip si gunoiul sub pres.
      • Like 2
    • @ Gabriel
      Nu "bravo rucs" Nu ma inclin in fata iporiziei.
      • Like 3
    • @ Nume
      Noi maimutarim ghetoul.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Gabriel check icon
      :) Nimic din ce ati scris nu are vre-o treaba cu articolul. Nimic din ce ati scris nu are treaba cu ce a scris Rucs. Nici ea si nici eu nu am spus ca nu am auzit injuraturi peste tot pe unde spuneti dvs. dar de la a auzi pana la a le aduna pe toate intr-un film de 2 ore e distanta lunga. Tot, absolut tot ce incearca filmul sa transmita se putea face si fara sa fie folosit acel limbaj, ci unul mai elevat, asta e esenta a ceea ce a spus Rucs. Ca mai injuram din cand in cand poate sa inteleaga oricine. Ca ajungem sa facem concurs de injuraturi intr-un film care vrea sa aiba un mesaj... este exact ceea ce faceti dvs. Va varsati frustrarile pe nu stiu ce uniune si nivelul educatiei copiilor pe republica.ro! Adica ceva complet din alt film.
      • Like 1
    • @ Gabriel
      Imi dau seama ca ai o capacitate de intelegere redusa, asta in ciuda faptului ca folosesti un limbaj cultivat. Sfatul meu ar fi sa alaturi raspunsul meu pentru rucs cu ceea ce a postat dei. Sa citesti in paralel si abia apoi sa tragi concluzii. Dtale. ti-am raspuns doar ca nu sunt de aord cu inclinarea fata de panseurile lui rucs. Atat. Deci nu trebuie sa aiba legatura ce am scris eu in ceea ce te priveste, cu textul, autoarea, rucs, etc. In ceea ce priveste frustarea despre care faci vorbire, ei bine eu nu sunt frustat decat poate de neajungerea banilor, dar asta nu-i un motiv sa postez in acest caz, este "o boala", "o frustare" daca vrei a multora.
      Daca te linisteste atunci sa stii ca si pe mine m-au contrariat atatea injuraturi si limbajul, ambelor sexe, De asta am avut o ezitare daca sa ma uit la film, apoi, pe masura ce se derula, daca sa continui a ma uita. Dar am vazut cine veriteul si am concluzionat ca da este un film, nu bun, real, adevarat, facut cu curaj. Asta este viata pe care o auzim si vedem atunci cand iesim din casa. Si, de multe ori, chiar in casa stand. Peretii sunt atat de subtiri!
      Si este adevarat, majoritatea filmelor romanesti turnate in libertate si democratie imita productiile de serie b si c americane, abunda in injuraturi, in limbaj si comportament licentios, imita viata "atat de jinduita", a ghetourilor, nu numai americane. Poate ca este putin exagerat, dar "asa-i romanul" democrat, republican, suveran si liber. Cine contrazice ce spun, din pacate ori este ipocrit ori deranjat ca se recunoaste. Ar fi bine sa nu ne facem ca nu vedem, ca nu exista. Prin acesta atitudine consolidam raul, deja prea inradacinat.
      • Like 1
    • @ Rucs
      Stiti doamna: aveti si nu aveti dreptate. Am fost "adus la realitate" de gabriel pentru ce mi-am permis sa va raspund. Eu cred ca fiind un pic mai atenta in jur veti constata ca, poate nu este chiar cum spun eu, dar este. Ce ziceti?
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Gabriel check icon
      :) Multumesc, am zambit. Cine contrazice ce spuneti are capacitate limitata! :))
      Tot ce vi se intampla, ca vreti sau nu sa admiteti e consecinta propriilor alegeri. Peretii subtiri, banii care nu ajung, frustararea legata de educatie, etc. In ciuda faptului ca spuneti ca "romanul e liber", eu nu sunt liber sa ma inclin in fata lui Rucs, ea nu e libera sa spuna ca nu se regaseste in mediul cu injuraturi despre care filmul, dvs si autoarea spun ca reprezinta normalitatea... Dupa mine, tot ce spui reprezinta o serie lunga de contradictii daca priviti cu atentie. Nu o spun cu rautate, nu o spun ca sa arat ca inteleg, nu o spun nici pentru a face dovada ca nu ati inteles pozitia mea si a lui Rucs ci o spun pentru a o sustine pe Rucs, pentru a-i arata ca nu e singura care gandeste asa (eu nu am comentat la articol ci i-am raspuns lui Rucs). Dvs v-am raspuns crezand ca ma fac inteles dar in realitate am gresit, nu am sa va conving niciodata de nimic pentru ca probabil traim in lumi diferite. Eu prefer sa iau atitudine cand ceva cred ca e gresit: mi-am construit o casa (la care grosimea peretilor nu mai conteaza) sa plec de langa cei cu limbaj licentios, refuz sa promovez filme care arata doar limitarea in a transmite o poveste, imi educ copii sa nu foloseasca injuraturi, incurajez pe cei care admit ca nu e normal sa promovam promiscuitatea, propun solutii cand pot, etc, Dvs preferati sa va frustrati si sa va plangeti ca nu inteleg altii, preferati sa spuneti ca toti sunt ca dvs, ca toti au peretii subtiri prin care strabate limbajul promiscuu al vecinilor "reali", preferati sa incepeti o discutie cu calificative la adresa interlocutorului pentru a-l desconsidera in loc sa vedeti intr-o discutie si o parere diferita o oportunitate prin care sa va imbogatiti, sa va dezvoltati, sa fiti mai bun pe viitor. Exact asa este si cu filmul: preferi sa spui ca da, asta e lumea inconjuratoare si sa te complaci ca nu ai ce sa ii faci? Sau preferi sa spui nu, nu asta trebuie sa fie lumea si refuzi sa promovezi asa ceva? Sincer, alegerea va apartine, e dreptul dvs. Eu cred ca cele mai bune filme pe care le-am vazut, cele mai dramatice, cele mai premiate si cele mai memorabile au transmis povesti de viata reale, au transmis mesaje, au marcat generatii, fara sa abunde de injuraturi, fara sa gireze un mod de viata pe care nu mi-l doresc pentru mine si copii mei. Adica se poate si altfel.
      • Like 1
    • @ Gabriel
      Nu am spus ca este un film bun ci doar ca oglindeste realitatea. Atat." Nu asta trebuie sa fie lumea", dar din pacate asta este. Si nu numai la noi. Nu am intentionat sa va jignesc. Nici sa va impun parerile mele. Am raspuns si eu la randul meu lui rucs. Se intreba in ce lume traieste autoarea. In aceeasi lume in care traim cu totii. Nu cred ca sunt vinovat ca locuiesc la bloc. Atat mi-am putut permite. Material. Ca altii multi. Da, daca vreti, asta este frustare, dar nu acuz pe nimeni. Cine ma contrazice nu "are capacitate limitata", doar cine nu vrea sa inteleaga ce am spus. Nu "apreciez" filmele de categorie b, c si ce or mai fi. Dar cu asta, in mod repetitiv, suntem bombardati zilnic. Stiu ce inseamna un film bun, un film de arta. Dar un film de vazut este un film care prezinta, fara exagerari e adevarat, realitatea, nu un fil idilic care te minte. A vazut, in timp, mlte filme bune, regizate de regizori renumiti, jucate impecabil de actori "uriasi". Subiectele erau inspirate din realitatea prezenta sau indepartata. E drept, cu un limbaj mai slefuit, dar aluziile erau aceleasi. Ma bucur pentru reusita de a va fi facut o casa, dar sa stiti ca, in multe cazuri, de mitocanie tot nu scapati. Poate sunteti dv. un caz fericit. Asta-i foarte bine. Nu trebuie sa ma epatati si desconsiderati din acest motiv. Cred ca este suficient. Va doresc numai bine. Cu respect. Cred, de asemenea, ca este suficient pentru filmul "Taximetristi".
      • Like 1
    • @ Gabriel
      Mirea check icon
      *vreo... Cu cratimă s-a scris pe la începutul secolului XX.
      • Like 0
    • @ Mirea
      Gabriel check icon
      :) si ati gasit de cuvinta sa imi raspundeti pentru asta? desi zambesc, as vrea sincer sa va intreb de ce faceti asta? fara gluma. nu am verificat dar sunt sigur ca am mult mai multe greseli de scriere. as vrea sincer sa stiu cum vedeti lucrurile cand atrageti atentia cuiva ca a gresit ceva intr-un comentariu pe net. serios ca nu e ca repros sau in gluma, e doar din curiozitate fata de felul in care va asteptati sa obtineti rezultate. chiar daca ati facut-o cumva ca pe un repros, nu e un deranj, deci puteti spune orice. multumesc si pentru observatie si pentru raspuns!
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Și filmele americane conțin înjurături, numai că noi nu le traducem...
    • Like 1
  • Oana
    cronicile tale de film sunt precum muntii care iti strajuiesc copilaria !
    Te urmaresc cu drag si apreciez evolutia.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult