Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Kovesi rămâne, ce urmează. Fost judecător CCR, după decizia lui Iohannis: Dacă președintele nu dă un act prin care spune „resping cererea”, PSD nu are ce să atace

Klaus Iohannis - la Cotroceni

(Foto: presidency.ro)

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni la Cotroceni că nu va da curs propunerii ministrului Justiției, Tudorel Toader, de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României (CCR), a explicat pentru Republica.ro că PSD nu va avea ce să atace la CCR, dacă președintele Iohannis nu va da o decizie în care să scrie că nu o revocă pe șefa DNA. „Doar dacă o revocă, președintele trebuie să dea o decizie”, spune fostul președinte al CCR

Răspunsul public al preşedintelui Klaus Iohannis vine în contextul în care o cerere de revocare din funcţie a şefei DNA fusese adresată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. CSM a avizat negativ propunerea ministrului Justiției. 

Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

„În analiza acelorași acțiuni sau inacțiuni și în aplicarea acelorași texte legale două autorități, respectiv Ministerul Justiției și CSM, au ajuns la concluzii opuse”.

„Evaluarea ministrului Justiției poate fi subiectivă”

„Avizul CSM, însă, a ajuns la o cu totul altă concluzie decât așa-zisul Raport al domnului ministru. Avizul CSM a fost unul negativ. Prin rolul constituțional al CSM, de garant al independenței Justiției, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, adițional, chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat”

„Nu voi da curs propunerii ministrului Justiției de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi”

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României: Președintele nu e obligat să dea un act în care să spună „nu revoc”, iar PSD nu are ce să atace la CCR

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României (CCR), consideră că PSD nu va avea ce să atace la CCR, dacă președintele Iohannis nu va da o decizie în care să scrie că nu o revocă pe șefa DNA. „Doar dacă o revocă președintele trebuie să dea o decizie”, spune fostul președinte al CCR.

(Foto: Ovidiu Micsik/Inquam Photos)

Este de presupus că PSD va ataca la CCR eventuala decizie a președintelui Iohannis de a nu o revoca pe șefa DNA, așa că poate PSD să o revoce pe Kovesi prin mâna CCR?, l-am întrebat pe Augustin Zegrean.

„Ce decizie să atace, că președintele nu dă o decizie prin care spune „Nu revoc”. Doar dacă o revocă președintele trebuie să dea o decizie. Ce ar putea să facă în mintea lor năstrușnică, ei pot să spună că este conflict judiric de natură constituțională între Guvern și președinte pentru că ministrul Justiției, fiind membru al Guvernului, ei pot să spună că Executivul a cerut și președintele nu a vrut. Dar nu îl poate obliga nimeni pe președinte să facă asta. Dacă președintele nu dă un act prin care spune „resping cererea”, ei nu au ce să atace. Și chiar dacă președintele ar da un decret de respingere a solicitării ministrului Justiției, decretele nu pot fi atacate la CCR”, a explicat pentru Republica.ro fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.

Ministrul Tudorel Toader: Voi sesiza Curtea Constituțională

Ministrul Justiției a anunțat pe Facebook, imediat după anunțul șefului statului, că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul președintelui Iohannis de revocare din funcție a procurorului șef al DNA. 

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Postarea ministrului Justiției:

„În condițiile în care Președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA;

În condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente;

Văzând legislația aplicabilă în acest domeniu;

Valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional,

Vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu Valer Dorneanu la butoane, mă aștept la cele mai mari mizerii din partea CCR. Logica, bunul simț, interpretarea corectă a prevederilor Constituției nu au nicio legătură cu acest slugoi al ciumei roșii din care provine.
    • Like 0
  • In orice societate normala , avem un ministru care zice ceva si un CSM care zice in unanimitate altceva. In mod foarte clar , evident si pentru un copil , ori o institutie ori alta este iresponsabila . Si dobitocul sau iresponsabilul ar trebui sa mearga acasa . Ca de obicei nu se va intimpla nimic .... decit multa galagie.
    • Like 0
  • Paul check icon
    Eu cred ca ciumatii alde pesede arunca perdele de fum, ca sa acopere faptul ca peste tot acolo unde pot isi pun oamenii lor, in special in politie si janadrmerie. Au vazut ca e greu cu justitia si acum o iau pe ocolite. Daca politia nu aduna probe care sa dovedeasca vinovatia criminalilor, justitia nu are ce sa condamne... Suspecta mai e si treaba cu referendumul pentru definirea familiei. Acolo ciumatii fac tot posibilul sa grabeasca referendumul ca nu cumva sa fie bagata la pachet si intrebarea din intitativa USR de modificare a comstitutiei cu interzicerea penalilor...
    • Like 2
  • Cristi check icon
    Oamenii astia (cu slujitorul Tudorel in frunte) nu-s sanatosi la cap. Ce rost avea sa implice, prin lege, CSM-ul si Presedintia, daca simpla cerere de revocare formulata de Ministrul Justitiei trebuie aplicata in mod obligatoriu. Cand le aud justificarile cu "solemnitatea".. Au ei habar ce presupune solemnitatea? Eventual doar atunci cand pastreaza un moment de reculegere, insa, probabil ca si atunci, in gand, isi numara banii.. ( daca tot la intrebarea "Ce mai faceti?" cel mai mare "analist" de politica externa, pe care l-a avut tara asta, raspundea "Bani. Fac bani." )
    • Like 4
  • Domnul ministru de justitie (???) se incapataneaza sa arate ca are un nume predestinat. Si nu, nu ma refer la deja clasicul 2dorel (ori variantele DoiDorel, DubluDorel, etc.). Ci la faptul ca TT demonstreaza ca este o scula (unealta, dispozitiv, instrument, etc.) in mana aldepesedistilor, precum mult mai renumitul pistolet TT - conceput de Fiodor Tokarev pentru Armata (ciuma?) roșie.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult