Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

CSM a dat aviz negativ propunerii ministrului Justiției privind revocarea procurorului șef al DNA

Laura Codruța Kovesi - Foto George Călin

(Foto: Inquam Photos/George Călin)

Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat marți că a dat un aviz negativ propunerii ministrului Justiției de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Avizul CSM este unul negativ. Motivarea va fi una amplă, asumată, de ordin tehnic”, a anunțat vicepreședintele CSM, Codruț Olaru.

Propunerea de revocare din funcție a procurorului șef al DNA a fost discutată marți de secţia pentru procurori a CSM. Ședința a fost presărată cu momente tensionate. La începutul ședinței a avut loc un schimb de replici între procurorul general Augustin Lazăr și ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe chestiuni de procedură a revocării.

Laura Codruța Kovesi s-a apărat de acuzațiile pe care i le-a adus ministrul Justiției în raportul care stă la baza propunerii de revocare a șefei DNA. Procurorul șef al DNA a arătat că cele 20 de puncte prezentate joi de Tudorel Toader în raport conțin „motive nereale, nedovedite, netemeinice, unele sunt simple susțineri care nu se confirmă cu nimic din realitate”. 

Cristian Tudor Popescu: „Dacă nici CSM, nici șeful statului, nici Curtea Constituțională nu o condamnă pe Kovesi așa cum doresc ministrul T. Toader și Coaliția AntiJustiție, atunci Laura Codruța Kovesi va fi judecată și condamnată de popor”

„«Indiferent de ce vor hotărî CSM, președintele, Curtea Constituțională, dacă va fi sesizată, poporul va hotărî în continuare care este adevărul» (Tudorel Toader, vorbind la ședința CSM). Pe cale de consecință, dacă nici CSM, nici șeful statului, nici Curtea Constituțională nu o condamnă pe Kovesi așa cum doresc ministrul T. Toader și Coaliția AntiJustiție, atunci Laura Codruța Kovesi va fi judecată și condamnată de popor pe stadionul Național în direct și la o oră de vârf!”, scrie pe pagina sa de Facebook jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

La finalul întâlnirii ministrul Justiției a spus că dezbaterea privind managementul DNA va continua, indiferent ce va decide CSM, președintele și Curtea Constituțională, „dacă va fi sesizată pe conflict”. 

UPDATE. „Indiferent ce va decide CSM, ce va decide președintele, ce va decide Curtea Constituțională dacă va fi sesizată pe conflict, dezbaterea va continua privind managementul DNA", a spus ministrul Justiției la sfârșitul dezbaterii din secția de judecători a CSM.

UPDATE. Schimb de replici între Laura Codruța Kovesi și Tudorel Toader. „Eu nu sunt aici să vă conving pe dvs. Dvs ați venit cu supoziții, eu am venit cu probe și documente”, a afirmat procurorul șef al DNA.

UPDATE. „Discursul dvs poate fi seducător în fața celor care nu se pricep. Categoric, nu mă convingeți, a replicat ministrul Justiției, după ce procurorul șef al DNA și-a încheiat prezentarea.

UPDATE. „Apreciez că propunerea (de revocare din funcție - n.n.) e neîntemeiată și nedovedită”, a concluzionat Laura Codruța Kovesi după ce a răspuns punct cu punct raportului ministrului Justiției.

UPDATE. Kovesi a respins acuzațiile privind falsificarea de probe de către procurorii anticorupție. „La DNA nu se falsifică probe. Nu există dovezi că se falsifică probe”, a afirmat Kovesi.

UPDATE. „Prin ceea ce DNA a făcut în ultimii ani s-a dovedit că în România lupta cu corupția e eficientă și mă refer la rapoartele făcute de experții Comisiei Europene și raportul anticorupție al UE care a indicat DNA între cele cinci exemple de bune practici la nivelul întregii Uniuni”, a spus Kovesi, respingând acuzația ministrului Justiției care a susținut că procurorul șef a contribuit prin activitatea sa la o imagine defavorabilă a României pe plan extern.

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

UPDATE. Kovesi răspunde la fiecare punct din raportul prezentat joi de ministrul Justiției. „Niciodată nu am contestat autoritatea Parlamentului, dimpotrivă, am spus că noi suntem procurori, noi nu facem legea”, a spus procurorul șef al DNA. 

UPDATE. Laura Codruța Kovesi prezintă la CSM punctul său de vedere referitor la propunerea de revocare venită din partea ministrului Justiției. Procurorul șef al DNA spune că cele 20 de puncte prezentate de Tudorel Toader în raport conțin „motive nereale, nedovedite, netemeinice, unele sunt simple susțineri care nu se confirmă cu nimic din realitate”.

UPDATE. Toader reproșează DNA „spectacolul cu cătușele” de la televizor. Ministrul Justiției răspunde unor întrebări venite din partea membrilor ai secției de procurori ai CSM.

UPDATE. Ministrul Justiției Tudorel Toader și procurorul general Augustin Lazăr se contrazic pe tema revocării

UPDATE. A început ședința CSM. Ministrul Justiției prezintă ideile raportului în urma căruia a cerut revocarea procurorului-șef al DNA, între acuzații fiind și „comportamentul excesiv de autoritar” din partea procurorului șef al DNA și „prioritizarea soluționării dosarelor cu impact mediatic”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Avizul CSM este consultativ, iar decizia finală îi aparține preşedintelui Klaus Iohannis, care și-a exprimat în mai multe rânduri susținerea pentru actualul șef al DNA.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție și-a arătat disponibilitatea vineri dimineață, într-un scurt comunicat, pentru a răspunde tuturor afirmațiilor prezentate joi seara de ministrul Justiției.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declanșat joi procedura de revocare din funcție a procurorului șef al DNA. Între cele 20 de acuzaţii prezentate de Tudorel Toader se numără depăşirea limitelor constituţionale ale puterii judecătoreşti, implicare nelegală în anchetele subalternilor, neasumarea responsabilităţii pentru greşeli făcute de procurori și tergiversarea unor dosare.

Îți recomandăm

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • CODRUTA A FOST ESTE SI VA FI cea mai buna profesionista in domeniul sau de activitate. Cu toate acestea, daca nu va explica poporului roman,. de ce a lasat sa se prescrie dosarul Microsof, iar acum il lasa si pe EADS, nu va merita respectul poporului roman.
    • Like 0
  • catalin check icon
    "Ievaluarea" lui dorelTudorel pare ca nu a ieșit bine!
    • Like 0
  • oare își da demisia TT!?
    Eu nu cred!
    tine cineva pariul!?
    După cum a încheiat a fost destul de "fudul" ca sa devină ....."destul"!
    • Like 0
  • „Discursul dvs poate fi seducător în fața celor care nu se pricep. Categoric, nu mă convingeți," spune T.T., acest geniu neinteles nici de el insusi.
    Decizia de revocare a primit aviz negativ 6-1. Acei 6 membri ai Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nu se pricep?
    La procesul de la Targoviste o academician doctor inginer spunea: "Va vede colegii mei intelectualii!" Domnu' prof. univ. dr. T.T. afirma: "poporul va hotărî în continuare care este adevărul"
    Bre domn' profesor, am convingerea ca faci referire la populatia din Romania (cu potential limitat si care si-a instalat doar doua, maxim trei canale la TV).
    • Like 0
  • Oare sînt singurul pe care îl obosește stilul ăsta de articol cu enșpe update-uri? E așa de important să fiți primii în online, sînteți de nivelul lui cancan sau libertatea?
    • Like 0
  • Cristi check icon
    Inchizitorul 2dorel nu se lasa, vrea cu tot dinadinsul s-o arda pe rug pe vrajitoarea Kovesi, care, zice 'mnealui, "are vorbirea fascinanta, dar far' de substanta" -citat modificat intentionat-
    2dorele, cand te mai duci la Venetia, fa-ti timp sa vizitezi si Roma, cine stie..
    • Like 1
  • In primul rand felicitari presei care a dat ori live ori transcript sedinta. Videoul de aici are deja 280.000 de vizualizari numai de ieri. Doar la meciurile de CL mai vezi interesul asta. Asta e primul pas ca fiecare roman interesat sa vada direct la prima mana ce si cum. Si mai ales sedinta a fost curs pentru toti studentii si toti cei care sunt in domeniu. 2 oameni care stiu despre ce e vorba, confruntare decenta, eleganta, profesionista, fara intreruperi, ridicari de ton, caterinci. Sigur ca fiind in tabere adverse fiecare foloseste legea si mai ales interpretarile in folosul propriu ("bending the law" cum ziceau aaa vechii greci). Cine are dreptate e greu de spus de catre oricine ca trebuie sa stii o gramada de legi si sa stii sa le interpretezi etc. Se vede deja ca taberele media s-au conturat clar pe fata si fiecare incearca sa omita sau sa ascunda ce nu e bun. Pentru cine e ultras de-al unui post tv exista pericolul manipularii. Dar cum zicea si Tudorel este un inceput de dezbatere pe un subiect tabu pana acum, activitatea DNA, necontrolata de 10 ani (decat punctual pe niste sesizari). Chiar nu cred ca activitatea DNA e perfecta dupa cate s-au intamplat. Si s-au intamplat destule. Sa fiti siguri ca si Tudorel si Kovesi stiu mult mai multe decat pot spune public. Si fiecare tabara isi are oamenii ei in toate domeniile. Este o problema de incredere pana la urma, si anume ca dosarele nu se fac pe bune, ci sunt masluite. Unele au ajuns sa se prescrie. Negarea unor evidente duce la blocaje de genul asta si la invrajbire.
    • Like 0
  • Al Lui Al Lui check icon
    TUDORELE.....din nou, te-ai facut de ras !
    Sunt curios sa vad, cum vor suporta Dracknea si Tariceanu, aceasta noua ratare ! Nu cumva te vor "decapa" taman pe mata' din acesta functie, in care ai demonstrazi in fiecare zi de ministeriat, cum NU ar trebui sa arate un ministru al justitiei !?
    Cel putin, Iordache a terminat facultatea de drept...prin Balti, iar Nicolicea a absolvit in familie, pe la Spiru Haret unde primea in plic, intrebarile si raspunsurile la examene, dar matale, om citit si cu multe titluri academice la activ, sa ajungi piticul piticilor....
    • Like 1
  • Am doua dileme.....TT este ministrul justiției sau "SCULA" .reînviata de coalitie , cu care făceam trageri în armata!?
    Lasind gluma deoparte, oare ce-l determina pe acest om sa-și recicleze CV ...În hirtie "higienica"!? ( așa se zicea in epoca din care pare sa vina acest "dinozaur").....ca prost nu este!
    • Like 1
  • check icon
    A fost evidentă diferența de clasă dintre nici nu mai pot să-i spun ministrul Justiției și Procurorul Șef al DNA. Alegații și bârfe ieftine (TT), versus fapte și argumente solide (LCK).
    Spațiul Republicii și nu numai este plin și asta este bine, de opinii iar eu nu mai vreau să repet ce am spus anterior.
    V-aș atrage atenția asupra unui fapt definitoriu atunci când vorbim de atitudine pur și simplu. Vă sugerez să urmăriți imaginile de la sosirea la CSM. A ajuns mai întâi TT apoi LCK, urmată de Augustin Lazăr. TT a intrat ca bizonul, Augustin Lazăr a zăbovit o secundă pe preșul de după intrare, dar singură Codruța s-a șters explicit pe picioare înainte de a intra. Q.e.d. după mine...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult