Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Kremlinul intensifică propaganda internă. În media de stat, sunt prezentate imagini trucate și se spune că NATO vrea să încercuiască Rusia și să pună mâna pe resursele energetice

Rossiya 1

Foto: Captură Rossiya 1 via BBC

Rusia a intensificat campania de propagandă internă legată de situația din Ucraina. În timp ce Statele Unite au emis avertismente luna trecută cu privire la trupele ruse masate la granițele Ucrainei, iar președintele american Joe Biden l-a amenințat pe Vladimir Putin cu sancțiuni personale dacă Rusia invadează Ucraina, războiul de propagandă internă s-a intensificat la televiziunile din Rusia și pe rețelele sociale. În toate jurnalele tv și în online, cetățenii ruși sunt bombardați cu informații privind iminența unui atac al NATO și al extremiștilor din Ucraina asupra etnicilor ruși.

- La televiziunea de stat din Moscova sunt prezentate videoclipuri și imagini cu soldați și tancuri, sârmă ghimpată și lunetişti, care se antrenează pentru război. Însă acestea nu sunt forțele Rusiei, cele care sunt pregătite pentru atac, ci cele ale NATO. În peisajul media alternativ din Rusia, creat de regimul de la Kremlin, forțele NATO duc la îndeplinire un plan care este în lucru de ani de zile: încercuirea Rusiei, răsturnarea de la putere a președintelui Vladimir Putin și preluarea controlului asupra resurselor energetice ale Federației Ruse.

- Din punctul de vedere al Moscovei, repetat în aproape fiecare emisiune de știri și și talk-show-ul politic, Ucraina este un stat eșuat și etichetat ca „marionetă”, care este controlat în întregime de Statele Unite, catalogate drept „păpușarul suprem”. De asemenea, propaganda rusă prezintă Europa ca fiind „o colecție slabă și divizată de cățeluși de companie, care primesc comenzi de la Washington”. De altfel, orice indiciu de dezacord între Europa și SUA sau NATO este o știre principală în Rusia.

- Propaganda a ajuns atât de departe, încât la televiziunea de stat din Rusia au fost modificate hărțile prezentate în mass-media occidentală, care arată Ucraina înconjurată din trei părți de trupe rusești. Pe televiziunea de stat rusă au fost difuzate hărți trucate, care prezintă Belarusul, un aliat cheie al Moscovei, înconjurat de trupe militare ale NATO.

- În același timp, televiziunea rusă a început să redifuzeze, cu traducere, comentariile prezentatorului american de televiziune de la Fox News, Tucker Carlson, ale cărui declarații anti-NATO, anti-SUA și pozițiile împotriva președintelui Joe Biden se aliniază perfect cu linia de propagandă a Kremlinului.

- Potrivit cercetărilor sociologice făcute de Levanda Center din Moscova, o organizație neguvernamentală de cercetare sociologică, telespectatorii nu analizează știrile și nu verifică ce aud de la gazdele emisiunilor TV, ceea ce face ca propaganda să își ating ținta.

- Conform oficialilor americani din domeniul informațiilor, Rusia a produs un flux constant de dezinformare privind Ucraina încă din 2014, dar în decembrie 2021 și ianuarie 2022 acest flux a fost intensificat, după ce Moscova a crescut presiunea asupra guvernului de la Kiev. „În lunile de când a început acumularea de trupe rusești, Moscova și armata sa online au reșapat vechile dezinformări potrivit cărora ucrainenii din vestul țării sunt simpatizanți ai nazismului, au acuzat în mod fals Statele Unite că pregătesc un atac chimic care va fi executat prin intermediari, arătând, totodată, că armata rusă a fost mutată la granițele cu Ucraina pentru a proteja etnicii ruși și pentru a preveni acțiunile NATO”, potrivit experților consultați de The New York Times.

- Campania de dezinformare pare să aibă efect în rândul cetățenilor ruși. Un alt sondaj de opinie efectuat la începutul lunii decembrie de Levada Center din Moscova a arătat că jumătate dintre respondenți au dat vina pe SUA și NATO pentru tensiunile de la granița cu Ucraina, în timp ce doar 3% până la 4% au dat vina pe Rusia.

- Majoritatea posturilor de știri alternative din Rusia au fost închise sau marginalizate, iar realitatea paralelă a Kremlinului continuă să domine spațiile de emisie de la tv și de la radio.

- Larissa Doroșenko, cercetător la Universitatea Northeastern din SUA, a spus că tacticile rusești de dezinformare legate Ucraina au folosit atât povești falsificate, cât și altele care erau adevărate, dar tangențiale în ceea ce privește evenimentele actuale, pentru a distorsiona narațiunile sau a ascunde intențiile adevărate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • nu cred ! in afara de televiziunea publica banuiesc ca rusii au acces si la alte posturi ca sa nu mai vorbesc de internet ! de acord ca rusii sunt maestri in manipulare pe care au dus-o la grad de stiinta dar totusi ! sau sunt si mai tampiti decat noi !
    • Like 0
    • @ Sorin Dobre
      Delia MC Delia MC check icon
      "Majoritatea posturilor de știri alternative din Rusia au fost închise sau marginalizate". Nu vi se pare asemănător, la fel ca românii care se uită hipnotizați la antene fără să aibă cel mai elementar reflex de a mai schimba canalul ori schimbă tot cu unul la fel? Și oricum toate canalele sunt o apă și un pământ și alea puturoase. Ba chiar o cred.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Lasa ca adevarul ii ca America chiar le vor resursele. Ca asta face America. Si ce te-o ajutat ca esti desteapta si nu cazi usor la propaganda , si i-ai votat pe liberali. Si de ce se dau sute de milioane de euro la televiziuni si ziare in Romania? Ei pentru propaganda , pentru spalat creierul. Fiecare cu propaganda lor. La ei se spune ce rai sunt americanii , la noi se spune ce rai sunt rusii. Vezi vreo diferenta?
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      Oho, câtă siguranță! Pot să le tot vrea, nu înseamnă că le pot și avea. Se pare că ați uitat de războiul rece. Problema e că ambele au bombița și dacă prin absurd USA ar încerca așa ceva se alege praful (radioactiv) de tot.
      Nu pretind nici a fi deșteaptă nici că am votat bine. Am votat și prost și e posibil să se mai întâmple. Simpatia mea NU sunt acești liberali ci liberalismul în opoziție cu socialismul care numai belele aduce și cu noua stângă ideologică.
      Trebuie să-mi spună cineva că rușii îs răi? Știam demult. Va place cizma rusească? Foarte bine.
      Nu ascult de fapt de nici o propagandă. Nici unii nici alții nu-s buni. Până una alta rușii îs colea lângă noi și dacă invadează Ucraina îi avem vecini. Harașo! Si apoi davai.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Crezi ca faci o confuzie . Socialist nu socialism. URSS avea un sistem socialist , Norvegia are un sistem social foarte bun , adica socialism. Toate tarile care au dendinte exspansioniste sunt rele ( Rusia , SUA , Germania 1943 , Anglia pana nu demult) . Cu ce ia ajutat pe milioanele de indiei care au murit ca Anglia era cea mai avansata la vremea cand erau sub ocupatia ei? Nu sistemele sunt rele , ci oamenii care le pun in practica. Comunismul , in teorie , ii cel mai bun( in teorie ar trebuii sa se chideze doar dupa meritocratie) , dar ii doar o utopie. Oamenii nu il pot pune in practica , suntem prea avizi , invidiosi , meschini. Ca sa iti imaginezi cum ar trebuii sa functioneze comunismul ,gandestete la un stup de albine , sau un musuroi de furnici. Fiecare isi face treaba . Ei in lumea reala nu functioneaza. Dar nici democratia nu functioneaza cum trebuie . Totul se reduce la propaganda , ni se vinde iluzia ca avem o optiune.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Bestialitatea, ticalosia, hotia rusilor am avut ocazia sa le simtim din plin in trecutul apropiat. Nu ma indoiesc ca si in trecutul indepertat. Sunt unii care habar nu au, nu le-a spus nimeni despre ocupatia rusa, sovietica tot un drac si in inconstienta si ticalosia lor si-ar dori-o, ne-ar dori-o cu mult foc. Un lucru sa nu uite acestia: orice natie, chiar si rusii "iubesc tradarea dar urasc pe tradatori". Dupa ce-i vor folosi ei rusii ii vor elimina. Vedeti si cum proceda marele criminal odios stalin cu vremelnic apropiatii lui.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Până una-alta, rușii sunt colea lângă noi și, dacă invadează Ucraina, îi avem vecini - DACĂ invadează Ucraina. În tot acest timp, pe americani îi avem chiar aici, peste noi, deși au țara departe, peste ocean. America imperialistă este ocupantul străin în țara noastră, cum este de fapt în atâtea alte țări. Spre deosebire de Rusia țaristă, care ne-a eliberat țara de sub jugul otoman și a dat României Dobrogea în schimbul Basarabiei de Sud și spre deosebire de URSS, care a eliberat România de sub jugul fascismului și al imperialismului și a contribuit la reîntregirea țării noastre prin realipirea Transilvaniei de Nord la România, America imperialistă nu a eliberat niciodată România de nimeni și de nimic. Și, spre deosebire de trupele sovietice eliberatoare, care după război au contribuit la menținerea păcii și ordinii și la înfrângerea reacțiunii fasciste și proimperialiste, trupele și bazele de ocupație ale Americii imperialiste prezente în țara noastră nu au apărat și nu vor apăra vreodată România de nimeni și de nimic. Și, nu în ultimul rând, nu trebuie omis faptul că sovieticii/rușii au plecat singuri, de bună voie, din teritoriile eliberate. Singurii care nu pleacă niciodată de bună voie de niciunde sunt americanii...
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Eeee cam exagerezi cu bunatatea rusilor. Am platit la rusi de ne-a iesit pe ochi. Am facut foamea prin anii 50 mai ceva ca in anii 80. Dar am avut diplomati abili care au negociat plecarea rusilor din tara , contra cost bineinteles, plus ca a trebuit sa invadam Ungaria ca sa facem pe plac rusilor ( lucru rusinos) . Ne-am mai spalat obrazul cand am fost impotriva invadarii Cehoslovaciei. Dar tind sa cred ca am avut o independenta politica un pic mai mare pe vremea comunistilor decat acum. Multe lume uita ca cei 40 de ani de comunism o fost o perioada de tranzitie , de la o societate agrara la una industriala. Sa facut cu sacrificii imense. Daca Transilvania era un pic mai rasarita , ca urmare a mostenirii habsburgice, Tara Romaneasca si Moldova se afla undeva prin secolul XVlll ( exceptand Bucuresti si Iasi) . Cu datorii imense la rusi , cu tara in ruine dupa razboi , sa reusit in 40 de ani se cladesca o societate relativ moderna si industriala si fara datorii ( au fost si minusuri). Dar acum vine intrebarea ce au construit astia in 32 de ani dupa 89? Ce avem acum ? Si mai rau ii ce perspective avem in viitor? Cu datorii in crestere accelerata , cu sistem de invatamant prost si foarte prost , cu infrastructura care se erodeaza pe zi ce trece. Unii vor reusii ( prea putini) , altii vor pleca in alte tari , multi vor reusii la țâța tarii cat vor putea , apoi vor traii bine prin Monaco , Puerto Rico , Madagascar. Unde ne indreptam ? Multi se bat in ideologii cand adevarul ii simplu : tara a fost acaparata de o banda de hoti si ticalosi , care cu acceptarea americano-UE , praduiesc tara in scop propriu. Toti politicieni au firme care au contracte cu statul , diplome false , inteligenta indoielnica . Cei mai rai de pe vremea lui Ceausescu au ajuns bastani. Se dau contracte cu dedicatie firmelor straine ( Bechtel , Microsoft , E-on , Black Rock , Templon , etc,etc) . Chiar si pentru imprumuturi platim comisioane imense , de ordinul sutelor de milioane . Iar daca pentru cetateni se vand titluri de stat cu dobanda de 3-4% , pentru straini se dau dau dobanzi de 8-9% . De ce? DE CE?? De ce ai platii la altii mai mult decat propilor cetateni , plus sa platesti comisioane? A te imprumuta extern inseamna sa iti vinzi tara.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      Socialism înseamnă proprietatea poporului asupra mijloacelor de producție dar și asupra rezultatelor. Nu există proprietari, nu există exploatare. Norvegia, Suedia au fost și sunt țări capitaliste cu un excelent sistem social și aș spune, e varianta cea mai bună și nu capitalismul sălbatic à la USA. Dar nu sunt socialiste. Dacă asta vedeți dvs ideal, suntem de acord.
      Socialismul e utopic fiindcă natura umană i se opune. O orâduire, oricât ar părea de bună, care scoate din calcul natura umană e sortită pieirii. Democrația rămâne doar cea mai bună dintre 2 lucruri imperfecte. În democrație optim e un echilibru, e dinamică și nu un dat pentru totdeauna. Stânga este necesară dar dacă devine excesivă dăunează. E complicat și offtopic deci mă opresc aici.
      Fiecare poate să facă liniște în jur, să pună propaganda pe silent și să gândească singur și cu capul lui, ceea ce recomand tuturor și mie în primul rând :)

      PS: spuneți " ai nostri prăduiesc ". Cu accentul pe ai noștri. Credeți că sub alții ar proceda altfel? Poate ar fi înlăturați ăștia dar s-ar ridica imediat alții. Ai noștri sunt problema nu EU, care a atras atenția asupra corupției dar să vină s-o înlăture direct nu poate.
      Pe vremuri s-a construit dar prost. De aia după revoluție n-a rezistat că se producea scump și prost. Asta ne-au dat rușii, tehnologie balșoi dar ineficientă. Omul a învățat că are și dacă muncește și dacă nu, ba mai mult dacă ciupește. S-o fi construit, dar mentalitatea ne-a făcut-o varză.
      Ce am câștigat după 1990? Din păcate nu deplin: ideea că dacă muncești poți avea. Unde se fură în dulcele stil socialist nu merge. Iar prosperitatea unei țări pleacă de la mentalitate și asta ne e defectă. Lumea a început să fure ca-n codru dar o sa se oprească atunci când va vedea că-și fură căciula.
      De ce plătim? Simplu, că nu suntem în stare să ne facem singuri tehnologia și de aia avem nevoie de multinaționalele alea pe care le urâm. N-am fost în stare nici în vremuri, oricât voia Nicu societate multilateral dezvoltată.
      O fi democrația rea dar e singura șansă. Altfel o să tot schimbăm o autocrație cu alta și o să ne ducem țopăind după oricare ne promite marea cu sarea.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Cam toate țările au facut foame în perioada respectivă, fiind cu economia distrusă de război. România nu a făcut excepție, însă, cu toată economia distrusă de război și în ciuda faptului că a avut de plătit - pe bună dreptate! - datorie de război către URSS, totuși, imediat după victoria socialismului, cu sprijinul și după modelul Uniunii Sovietice Eliberatoare, România s-a dezvoltat văzând cu ochii, ca niciodată în perioadele anterioare, astfel că în anii 60 chiar era fain și bine în ea: economia s-a refăcut și dezvoltat, s-a făcut electrificarea, mecanizarea agriculturii, a început industrializarea, tot poporul avea locuri de muncă sigure la Stat, în țară se găseau cam de toate, nivelul de trai a crescut, prețurile au scăzut, poporul a scăpat de sărăcie și de exploatarea omului de către om, a scăpat de analfabetism datorită învățământului gratuit de toate gradele și performant, după modelul superior sovietic și, nu în ultimul rând, a fost învinsă reacțiunea fascistă și proimperialistă și aproape toți dușmanii Statului și ai poporului au fost judecați, găsiți vinovați și condamnați la închisoare, muncă silnică, degradare civică și confiscarea averii, în conformitate cu legislația în vigoare și pe bună dreptate, fiindcă meritau asta! Însă lucrurile au început să o ia razna spre sfârșitul regimului Gheorghiu Dej, iar apoi au luat-o razna total în timpul regimului deviaționist ceaușescu, prin îndepărtarea României de URSS, care a fost cel mai rău lucru pentru România. Nu i-a adus României independența, ci aservirea față de America imperialistă, inclusiv și mai ales prin îndatorarea față de organismele imperialiste fmi și banca mondială, plata acestor datorii fiind cauza pentru penuria de alimente și bunuri de larg consum, cozile pentru aproape orice, mizeria, frigul, întunericul și bătaia de joc la care a fost supus poporul în anii 80. Deci iată că îndepărtarea de URSS nu i-a adus României mai binele, ci dimpotrivă, i-a adus mai răul, având în vedere că, în aceeași perioadă, în țările socialiste normale, fidele URSS, începând cu RDG, Cehoslovacia eliberată, Ungaria eliberată și chiar și Bulgaria, era fain și bine, clar și categoric mult mai bine decât la noi. Peste tot se găseau de toate în magazine și nicăieri nu se lua mâncarea de la gura poporului să se dea la export, nicăieri nu se lua apa, lumina și căldura, nicăieri nu era mizeria ceaușistă, numai aici în România. RDG era țara cea mai dezvoltată, mai democratică, mai progresistă și mai prosperă din întreg blocul socialist, era fruncea, în timp ce România, oaia neagră a blocului socialist, era coada! Din păcate, la fel e și azi, în Uniunea Europeană, Germania e fruncea, iar noi tot coada...
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Exagerezii mult , se vede ca nu ai vizitat Germania de Est. Chiar si acum se vad cicatricile. Est germanii sunt cei mai puturosi , prosti , xenofobi dintre nemti. Cam asta ii . Sistemul comunist ia invatat prea mult sa fie dependenti de stat. Somajul cel mai ridicat ii in est . Si sunt pe conceptia de ce sa muncesc pe 1800 cand pot sta pe social cu 1200. Si sa nu uitam ca estul Germaniei era inima imperiului Prusac ,apoi German. Iar sudul era taranimea prost educata. Acum mai poti compara Bayern sau Baden-Württemberg cu Saxonia? Diferenta de la cer la pamant.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Scuze , m-am incurcat un pic :)) Ai dreptate cu socialismul.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      Da, așa e. Și plin de neonaziști pe deasupra.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Delia MC Delia MC check icon
      1. În anii 50 a fost și o secetă, colac peste pupăză.
      2. S-a dezvoltat dar atenție, în interiorul blocului comunist. Unde Rusia cam dădea tonul, cel puțin la noi (produse mai bunișoare făcea RDG dar le exportau dușmanului capitalist pentru devize). Ce a făcut blocul comunist? A înlăturat concurența. Dacă nu ai concurență nu-ti mai dezvolți competența. Merge și așa. După căderea blocului comunist ne-am trezit că fabricam scump și nici dracu nu mai cumpăra. În timp ce dușmanul imperialist făcea un produs impecabil și ieftin noi puneam pe masă unul prost și scump. De aia fabricile acelea s-au închis. Calitatea reiese NUMAI din concurență că așa ești obligat să te perfecționezi, altfel timpul trece, leafa merge, trai nineacă.
      De ce s-a ridicat regimul deviaționist Ceaușescu? Pentru că a putut: partid unic înseamnă fără concurență așa că poate fi oricât de rău și abuziv, acolo rămâne. Ăsta e RISCUL partidului unic, oricare ar fi el. Degenerează în lipsa stimulului concurenței. Și încă ceva: am plătit ca proștii tot pentru incompetența lor, că s-au împrumutat dar n-au avut grijă să fixeze termene distanțate de plată. S-au suprapus și era să intre țara în incapacitate de plată. Cauza? Incompetența. Că în PCR erau doar lătrăi aplaudaci incompetenți. Si nea Nicu avea putere deplină.
      4. fosta RDG nu mai e fruncea ci coada. De ce, că tot același neam de nemți. De aia, că s-au stricat la cap în socialism. De ce Bayern e în frunte? Că n-a cunoscut socialismul.
      5. Nu neagă nimeni ce a făcut Rusia bun odată. Dar în rus zace un instinct de prădător. Cum are un pic de putere cum prinde tupeu. A jumulit cât a putut. Și acum Putin, un tip deloc prost dar n-are toate țiglele pe casă deci foarte imprevizibil. Un autocrat putred de bogat, țar pe viață, cum i te opui un pic zbori pe geam. Și belicos pe deasupra. I s-a năzărit lui, taman acum, să facă Rusia great again. Nasol moment. Trump măcar voia America great again dar în granițele țării.
      • Like 0
  • Oh, those Russians! Ce să vezi? Nu au avut altceva mai bun de făcut decât să își amplaseze țara fix în mijlocul bazelor nato, care erau acolo de când lumea! La fel e și cu Belarus! Iar trupele nato care se tot înmulțesc în apropierea granițelor rusești sigur nu vor să atace Rusia, să o subjuge și să o jefuiască de resurse, nu, ele au venit aici doar în excursie și staționează până se mai încălzește vremea să o pună de un picnic la iarbă verde!

    De asemenea, Ucraina, Polonia și România nu sunt state-marionetă ale Americii imperialiste, ci state suverane și independente, democrații autentice în care sunt respectate drepturile minorităților etnice și LGBTIQ+ și drepturile reproductive ale femeilor, iar ucrainenii nu sunt fasciști, partidul swoboda este democratic și progresist, cultul lui stepan bandera nu e fascist, iar reabilitarea oficială a lui bandera este cinstirea unui erou național. N-așa? Ca să vezi până unde ajunge propaganda asta mincinoasă!
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Despre orice s-ar discuta tu tot la LGBT te gandesti. Ca asa gandeste un hetero 100% ?! Tu esti din aia care a ales sa nu fie cum il trage inima, dar nu te impaci cu ideea. Disonanta cognitiva te impinge sa te manifesti continuu.
      Ce intelegi prin drepturile reproductive ale femeilor?
      Si legat de subiectul articolului, in anii 50 ce faceau aia din familia ta? Strangeau cotele pentru marele popor rus? Ca ai mei au murit de foame din cauza alor tai. Si aia care au scapat au murit mai tarziu din cauza batailor administrate de patriotii tai.
      • Like 1
    • @ Ovidiu Jurj
      Dintre marionetele amintite singura eterna marioneta este romania.
      • Like 0
  • mRNA check icon
    Haideti si nu mai tot vorbiti de Rusia ca si cum doar ea e problema. Scrieti de parca SUA si UE ar fi ingeri.
    Problema e simpla. Problema e pretul. Fiecare vrea sa cumpere ieftin si sa vanda scump. This is the Business. Ca sa sa-si atinga acest scop fiecare minte, manipuleaza, santajeaza, instiga populatia adeversarului impotriva guvernului, corupe jurnalisti, politicieni si ONG-uri etc. Si cand aceasta nu ajunge se afiseaza armele.

    Cand discutiile ajung deja in presa incat sa afle tot taranul despre ce e vorba inseamna ca urmeaza sa i se schimbe viata radical, sau cel putin se incearca aruncarea responsabilitatii de la proprii guvernanti so politicieni pe straini in cazul in care aceasta se petrece si oamenii devin furiosi .

    Asta fac toti, SUA, UE, RUSIA, CHINA, chiar si Romania.

    Domnilor jurnalisti, lasati Propaganda deoparte. Goebbels a trait acum un secol iar azi sunt deja suficient oameni care pricep cum se petrec lucrurile. Acesti oameni au alte asteptari de la viata, politicieni si jurnalisti. Modul cum se conduce lumea azi trebuie sa se incheie. Faceti bine si lasati Propaganda pentru una din parti deoparte, ganditi, si incercati sa scrieti rezonabil, realist. Altfel ne ducem cu totii la fund pentru urmatorul secol . Pacat de copii dvs.
    • Like 1
    • @ mRNA
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu tot ce se spune e propagandă. Să numești propagandă orice, inclusiv știrile, inclusiv știința e profund dăunător. Există FAPTE și există EXAGERĂRI și din păcate intenții de a construi, pe baza faptelor, o tendință, un curent. Și mai există manipularea, care după cum bine știm, se poate construi pe bazele unor adevăruri greșit interpretate ( în cel mai perfid mod, și mai rău, dacă nu ai FAPTE, adevăruri, le faci singur, adică minți cu nerușinare). Cred însă că suntem suficient de avizați să SEPARĂM faptele de orice altceva.
      USA are și ea rolul ei și da, a făcut greșeli cu duiumul, însă aici FAPT e că Rusia pregătește ceva. Se aprovizionează cu sânge și consumabile medicale la granița cu Ucraina. Comasează trupe. Pe de altă parte își manipulează și mint propriul popor, adâncit în ignoranță și lipsuri. Cu ce scop? Simplu, de a dobândi o JUSTIFICARE și ca poporul să SUSȚINĂ intervenția armată. Că lipsuri vor fi, oho! Construiesc un fapt imaginar, cum că NATO ar plănui să atace Rusia. Ceva mai perfid nici nu-mi pot imagina.

      Faptul că USA face ce face nu schimbă cu nimic faptul că Rusia devine agresivă. Rusia a fost mereu un pericol iar mulți ani a dormitat. URSS s-a destrămat, cum era și normal. Iar în Putin se trezesc ambiții de țar. Vrea putere. Țările din fosta URSS precum și cele aflate sub dominația rusească nu mai vor această dominație, foarte simplu. Motiv pentru care se aliază cu cine le-ar oferi protecție. USA tot un drac, însă mai puțin negru decât Rusia. Și oricum e departe. Dar Rusia e cumplit de aproape.

      Nu e vorba de modul cum e condusă lumea, e vorba că nu mai vrem sub ruși.
      Și revenind la oile noastre, chiar va doriți dominația rusească fiindcă americanii nu vă plac? Așa, de sâc, să moară capra americanului? Cu care preț?

      Lumea noastră a fost condusă rezonabil până acum în sensul că a fost PACE iar sub amenințarea războiului începem (sper) să prețuim pacea. Ne-am obișnuit cu ea atât de mult că n-o mai remarcăm. Eu n-aș da vrabia din mână pe cioara de pe gard. Că cioara aia se poate să nu fie tocmai o cioară ci altceva mult mai rău.
      • Like 1
    • @ mRNA
      Gandalf check icon
      N-o fi NUMAI Rusia problema, da` ce e sigur e ca ea e MAREA problema.
      Hai sa nu comparam o palma peste popou cu un glonte-n capatzana.
      Doar daca nu cumva avem niste interese si simpatii, altfel hai sa fim seriosi.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult