Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

La 24 de ani, am ratat șansa vieții mele pentru că nu am avut 1000 de mărci ca să mă duc la o bursă la Berlin. Azi, o ajut pe Denisa (24 de ani) ca să nu rateze șansa vieții ei

Denisa Stîncanu

Foto: Denisa Stîncanu

Aveam 24 de ani când am primit o bursă de studiu de un an la universitatea din Berlin, facultatea de jurnalism. Bursa apăruse din senin, îmi fusese oferită drept premiu pentru că eram considerat, la ora aia, cel mai bun tânăr jurnalist din Vâlcea. Nu cred că împlinisem un an de când intrasem în presă.

Aveam vreo trei luni să învăț germana cât de cât decent ca să mă pot prezenta la interviul din Berlin. Vorbisem la telefon și prin email cu cei de la universitate, le-am explicat că sunt pământ de flori la germană iar oamenii m-au sfătuit să nu mă stresez excesiv, dar că ar fi minunat dacă aș pune mâna să învăț un pic limba.

Am făcut rost de un „Larousse – germana fără profesor” și m-am apucat. În vreo trei săptămâni parcursesem jumătate din carte. Îmi făcusem calculul că aș avea timp să învăț limba în două luni.

Aveam însă o problemă: banii. Nu mai rețin precis, dar cred că îmi trebuiau 800-1000 de mărci pentru a mă deplasa la Berlin în vederea susținerii interviului - avion, cazare și mâncare. Dacă aș fi fost admis, aș fi primit o bursă lunară de 1000 de mărci timp de 12 luni.

Pe vremea aia, salariul meu lunar nu depășea 100 de mărci. Așa era atunci în România, munceai pe capace de bere. În fine, era clar că nu puteam acoperi costurile alea. Am încercat timid să fac rost de niște bani, dar toată lumea pe care o cunoșteam d-abia reușea să supraviețuiască de la o lună la alta.

Mi-am dat seama că nu o să reușesc și, cu doar două săptămâni înainte de interviu, am trimis un email către universitate, în care-i informam că trebuie să zic pas. Aia a fost tot. Îmi venea să mor de ciudă că ratam o asemenea oportunitate. M-am întrebat ani de zile după aceea cum ar fi arătat viața mea dacă aș fi ajuns la Berlin. Câte lucruri aș fi învățat, ce oameni aș fi întâlnit, ce porți mi s-ar fi deschis.

Nu m-am mai gândit de multă vreme la lucrurile alea, până aseară, când m-a sunat un amic din Londra. Este unul dintre cei mai energici inși pe care i-am întâlnit în viața mea, nu-i stă nimic în cale. A ajutat sute de români din Anglia să se integreze, să rezolve probleme complexe de emigrare, să acceseze servicii medicale și câte și mai câte. Nu-i stătea nimic în cale.

Aseară, la telefon, l-am auzit spunându-mi că a suferit un atac cerebral și că are probleme serioase de sănătate. Pe scurt, nu mai are voie să muncească, măcar o vreme. N-am știut ce să-i spun, mi se părea că nu poate fi vorba despre același om care acum o vreme muta munții din loc.

Spre final, m-a rugat ceva. Fiică-sa este una dintre acei tineri români care au reușit să se ridice deasupra mediei oriunde s-au dus. O cheamă Denisa Stîncanu și este unul dintre cei mai deștepți și serioși copii pe care i-am cunoscut. Își face doctoratul, este în cel de-al doilea an de cercetare în Departamentul de Securitate și Criminologie al University College London (UCL), dar și membru au Grupului de Cercetare pentru Trafic de Ființe Umane. 

Are 24 de ani și tocmai a primit șansa incredibilă de a fi selectată pentru a-și susține primul studiu de criminologie la Eurocrim 2023 care va avea loc în perioada 6-9 septembrie în Florența. Nu intru în detalii, însă vă spun că e chiar mare lucru să fii chemat pentru a lua cuvântul la o asemenea conferință. Doar cei mai buni din domeniu au șansa asta. Iar Denisa e printre cei mai buni. Are doar 24 de ani, la fel ca mine în urmă cu 21 de ani.

Și, la fel ca mine atunci, nu are banii ăia nenorociți care să-i permită să ajungă acolo. Vreo 3000 de lire înțeleg că ar costa toată tărășenia, bani pe care taică-său nu-i are, pentru că e bolnav și nu poate munci. A fost tare trist să-l aud aseară spunându-mi: „Tavi, nici nu știu ce să fac, dar copilul meu nu poate rata șansa de a merge acolo, doar pentru că m-a lovit pe mine boala. N-aș fi cerut niciodată ajutorul, dar copilul ăsta muncitor merită să-și urmeze visul, a tras prea mult ca să ajungă până aici și să rateze pentru că nu are banii să ajungă în Florența”.

I-am promis că voi scrie ceva astăzi. Trebuia să o fac. Nimeni nu ar trebui să fie oprit de nicio sumă de bani pentru a urca în trenul ăla care oprește în gările noastre o singură dată. Eu am ratat unul și știu cum se simte. Haideți să o ajutăm pe Denisa să nu pățească la fel.

Prieteni, nu v-am cerut niciodată nimic, dar o fac acum. Aveți aici linkul gofundme al Denisei. Citiți cu atenție ce scrie acolo, e impresionant. Iar dacă nu puteți dona, măcar distribuiți postarea asta, vă rog (să copiați și linkul de gofundme când dați share). Cine știe, poate se contabilizează undeva, chit că nu în universul ăsta...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult