Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

La 4 ani și jumătate după ce mi-au dat sânge greșit în spital, primesc de la statul român o veste care mă resuscitează

Transfuzie greșită

Foto: Getty Images

Fac ce fac şi tot la povestea mea mă întorc.

Trec sărbătorile, îmi trăiesc viaţa, iau tot ce e mai bun din pandemie şi descopăr lucruri noi, sentimente nebănuite, oameni noi şi frumoşi şi oameni înpământeniţi în obiceiuri caraghioase şi vechi, dar în toate cele, în viaţa mea e o constantă: procesul.. pe care îl aştept. Şi nu, nu sunt în Kafka, desi mi se pare că trăiesc o piesă absurdă. Este vorba de un dosar penal deschis după transfuzia greşită de sânge de la Spitalul CF2, din 2016.

Între timp, fac abstracţie că numai şcoală nu e ceea ce se întâmplă cu copiii noştri şi mă las provocată de matematica şi fizica clasei a 6 a, materii fascinante şi misterioase pentru mine, fiindcă niciodată nu ne-am intersectat. Le-am ocolit, cu sârguinţă, cât am putut. Se spune că ce nu ai învăţat la timpul potrivit, în viaţă, se repetă, ciclic, până îţi însuşeşti lecţia. Şi învăţ din plin asta, conectată la materia predată fiului meu.

Încă descifrez, însă, ce fel de lecţie vrea să îmi dea mie ţara în care trăiesc, justiţia de la noi.

Trăiesc o poveste în buclă. În fruntea ministerului Sănătăţii a revenit Vlad Voiculescu, ministru şi în 2016, fără de care poate că nu aş fi scăpat din spitalul morţii, CF2. Dar parcă nimic nu s-a schimbat de atunci, nu în bine, oricum, dle ministru!

În prag de revenire a şcolii online, într-o zi obişnuită, când singurul gând era cum aş putea prelungi vacanţa, cum să îi mai explic copilului că este o situaţie temporară acest gen de şcoală, din care sigur va ieşi şi ceva bun, se întâmplă neprevăzutul: pe 4 ianuarie 2021, la peste 4 ani de la evenimentele prin care am trecut, statul român este făcut responsabil de întârzierea cercetării într-un caz public, limpede, de transfuzie greşită de sânge.

Da, oameni buni, într-un demers îndreptat împotriva statului român, de data aceasta, Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a admis o acțiune a mea și a obligat statul român să plătească o sumă modică cerută, cu titlu de compensație, admiţând astfel, că acest caz, al meu, din 2016, trenează de prea mult timp în faza de cercetare!

Decizia nu este definitivă şi aştept, cu interes, motivarea ei, dar este un important semnal de alarmă!  

Un cetăţean român nu are şansa măcar să-şi apere drepturile în justiţie, potrivit Constituţiei. Cred în bine, în lumină şi în frumos şi mă rog să nu cultiv altceva în jur. Unde să aşez acest capitol din viaţa mea? Ce să fac cu el? „I need a closure”, cum spun americanii şi psihologii.

Este o minune că am scăpat vie, mulțumesc Domnului, fiindcă multe victime din România nu au trăit ca să mai poată spune ceva. Sunt supravieţuitoarea care, cu smerenie, aş vrea să vorbesc pentru fiecare dintre acestea. Altfel nu o apucam pe acest drum. Vreau să consemnez în cronica neputinţei sistemului sanitar şi de justiţie din România că nu ai dreptul să faci ce vrei, atâta timp cât încalci drepturile şi libertăţile celui de lângă tine. Pare sec ce spun, dar câtă diferenţă fac aceste lucruri! Prea mult se tace, prea mult se ignoră, prea mulţi surzi şi muţi în generaţia odată cu care credeam că ne resetăm.

Voi mai scrie despre aceste lucruri, ca un demers jurnalistic, cu mărturii demne de un scenariu thriller, pe care le voi scoate la lumină când le va veni vremea.

„Ce n-aş da să-ţi promit un final fericit!”, îmi spun mie însămi şi unor oameni din preajmă! Mă fascinează şi mă amuză versul celor de la Vunk şi recunosc, îl fredonez când şi când, cu speranţă, umor, poate… ironie. Cert e că mă face să zâmbesc. Ceea ce vă doresc şi vouă la început de an!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ove check icon
  Cand ai de a face cu lucratori din sistemul public romanesc ,indiferent de domeniu,nu poate decat sa se intample un dezastru.Daca nu azi ,maine.
  • Like 1
 • Justitia romana, la fel ca si in America dar si in Rusia si China sau Iran este la cheremul politicului! Foarte rar, in situatii fara miza importanta, cate un judecator mai face si dreptate in litigii cu SATATUL! Dar FFFF RAR!
  • Like 1
 • Justitia romana, la fel ca si in America dar si in Rusia si China sau Iran este la cheremul politicului! Foarte rar, in situatii fara miza importanta, cate un judecator mai face si dreptate in litigii cu SATATUL! Dar FFFF RAR!
  • Like 0
 • Nume check icon
  Trebuie sa existe si dreptate pe lumea aceasta. Ma bucur pentru Dvs.
  Referitor la spitale nu poti sa treci toate tragediile la capitolul nu a avut noroc sau zile sau materialul clientului sau daca venea mai repede.
  Greselile trebuie recunoscute, sa iti ceri scuze si sa "platesti" daca este ceva mai grav.
  P.S. Ati auzit vreodata vreun doctor, asistenta sau persoane publice din sistemul sanitar, chiar si particular, sa isi ceara scuze macar?
  • Like 0
  • @ Nume
   Ai dreptate! Eu m-am lipsit si de 4 ani umblu cu 2 guguloaie in fese din cauza unei asistente nepregatite profesional care a amestecat 2 antibiotice incompatibile pe care mi le-a injectat IM
   • Like 1
  • @ Nume
   Ai dreptate! Eu m-am lipsit si de 4 ani umblu cu 2 guguloaie in fese din cauza unei asistente nepregatite profesional care a amestecat 2 antibiotice incompatibile pe care mi le-a injectat IM
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult