foto Ovidiu Jelea
E mare gălăgie pe internet și în presă din cauză că David Popovici și-a cumpărat un Porsche, la 20 ani.
Tot la 19 ani, în 1996, eu mi-am cumpărat un BMW E34 525i, un automobil destul de scump la vremea respectivă. L-am văzut în filmul Ronin, într-o secvență de urmărire ce a rămas un etalon cinematografic până în prezent, mi-au plăcut farurile clasice și am decis, 100% emoțional, că vreau un automobil la fel.
Am sute de povești din tinerețe legate de acel BMW, una dintre ele fiind despre o expediție pe care am făcut-o, pe timp de iarnă, prin toată Europa, până la Cercul Arctic, în Laponia, apoi în munții Caucaz ,din Rusia, unde am urcat pe Elbrus (5642 m). Am condus în jur de 600 km/zi, pe o distanță de 13.000 km, prin condiții grele de iarnă, cu temperaturi ce au ajuns adeseori la -35°C. Am prins magia Crăciunului chiar acasă la Moș Crăciun, am vizitat muzeele marilor exploratori polari, dar și muzeul BMW din Munchen, unde este expus și motorul M50B25, de pe automobilul cu care am plecat în această aventură plină de situații neprevăzute, despre care am mai scris în Republica.
Povestea expediției a devenit virală la nivel internațional, iar în România a fost publicată în aproape toată presa auto, în revista clubului BMW din România, dar și în revista oficială BMW. Contextul creat de această expediție m-a ajutat să mă înscriu și șă absolv cursurile BMW Driving Academy din Germania, devenind trainer certificat BMW, poziție din care am pregătit și coordonat zeci de evenimente și cursuri, cu mii de participanți. Profesez ca trainer și în prezent.
Tot ca urmare a acestei expediții, l-am cunoscut pe campionul de raliu Claudiu David, eroul primului episod al unui documentar pe care l-am filmat singur și a cărui logistică era compusă doar dintr-un aparat foto DSLR, un laptop, o rulotă și… același BMW clasic. Documentarul a mai prezentat poveștile campionului la scrimă Rareș Dumitrescu, a campioanei la karate Claudia Ioniță, a exploratorului David Neacșu, care a realizat prima expediție românească pe Everest și a medicului Hadi Rahimian, care a realizat prima operație in utero din România. Am filmat în săli de antrenament, am filmat iarna pe munte, am filmat în sala de operație, în timpul unei nașteri, am filmat în mașina de raliu în timpul cursei, momente unice în viața oricărui jurnalist. Documetarul, numit Vagabond, a câștigat un concurs organizat de Nikon și a fost apreciat de documentaristul Thomas Diseth, câștigătorul unui premiu Emmy.
Pe lângă această expediție, care a generat oportunitățile de a-mi adăuga în portofoliu o nouă profesie și de a cunoaște oameni de excepție, am mai făcut multe excursii cu acel automobil cumpărat în tinerețe. De exemplu, una dintre ture, care a devenit și ea virală, a fost făcută cu același BMW, care a tras o rulotă, acumulând 100.000 metri diferență de nivel, în timp ce am parcurs, de două ori, 14 dintre cele mai înalte pasuri din Europa: Grossglockner (2504 m), Edelveissspitze (2571 m), Timmelsjoch (2509 m), Foscagno (2291 m), Pordoi (2239 m), Stelvio (2757 m), Campolongo (1871m), Bernina (2328 m), Fluela (2383 m), San Bernardino (2065 m), Gotthard (2106 m), Furka (2429 m), Albula (2314 m) și Sella (2244 m).
Aventurile nu se încheie aici, pentru că în 2025 voi înregistra BMW-ul ca vehicul istoric, apoi voi pleca în alte expediții, următoarea fiind, cel mai probabil, o tură cu rulota de-a lungul fiordurilor din Norvegia, țară pe visez să o explorez din nou.
Nu știu dacă, din punct de vedere financiar, cumpărarea emoțională a acelui BMW a fost un pasiv, un activ, dacă a fost o investiție sau o risipă, fiindcă nu mă pricep la economie.
Ceea ce știu sigur este că nu am nici cel mai mic regret și că aventurile, poveștile și oamenii care au devenit parte a vieții mele ca urmare a acelui gest din tinerețe sunt de neînlocuit. Și mai știu ceva: ceea ce va urma va fi cel puțin la fel de fascinant, pentru că aventura nu s-a încheiat, iar călătoriile aduc întotdeauna în viața mea ceva magic, ceva nou.
Există automobile care te fac să știi, de fiecare dată când le pornești, că te afli în fața unui nou început.
Li se spune „legende”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.