Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Lașitatea cognitivă

„Am avut ambâț de bărbat ca să nu ies de sub pat”. Așa sună un proverb românesc puțin cunoscut, dar reprezentativ pentru mulți. De pildă, pentru d. Felix Bănilă.

Situația presupusă este întoarcerea soțului pe neașteptate, ceea ce îl face pe ibovnic să se arunce sub pat până trece greul și poate s-o tundă. Semnificația: capacitatea uluitoare a unora de a relata cea mai umilitoare situație în care sunt puși ca pe un act de tărie sufletească, un triumf moral personal. 

Așa, iubirea de funcție devine responsabilitate, iar lașitatea, expresia unei voințe puternice.

„Demisia este un act unilateral de voință, dar sunt împrejurări în care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om laș și poate chiar lipsit de responsabilitate. Vă asigur că în cazul meu nu se va întâmpla așa”, zice d. Bănilă după ce președintele Iohannis i-a cerut să demisioneze.

Stimabile, onorabile, în cazul de față demisia nu este un act unilateral de voință, e, ce să vezi, bilateral. Când șeful statului, cel care ți-a semnat numirea, îți cere să demisionezi, onoarea, demnitatea, dacă le ai, te obligă s-o faci.

Subsemnatul Popescu, dau un exemplu, n-am cerut niciodată o clauză specială în contractul de muncă prin care angajatorii, patronii pe care i-am avut, să mă poată da foarte greu afară. Dacă veți dori să plec, o fac pe loc. A proceda altfel mi s-a părut o desconsiderare a valorii mele profesionale și morale în propriii mei ochi. 

Într-o asemenea situație, laș ești dacă te agăți de scaun.

„Fiind solicitată de președintele în funcție al României, desigur că ea trebuie tratată cu maximă seriozitate. Așa că voi culege opiniile colegilor mei, ale șefului ierarhic și ale celor implicați în actul numirii procurorului-șef al DIICOT”.

Absurd. Când șeful statului, cel care, repet, te-a validat în funcție (de ce a făcut-o, asta e o întrebare la care ar trebui să răspundă Klaus Iohannis) îți solicită demisia, tu îți întrebi colegii ce să faci?

„Demisia șefului DIICOT, mai ales în astfel de împrejurări, poate avea consecințe deosebite, până la instabilitate, iar eu nu pot concepe că așa ceva ar fi de dorit, într-o țară membră a UE și NATO, aflată la frontiera acestora”.

Formidabil. Procurorul Dănilă, pardon, Felix, se consideră mai responsabil pentru soarta României decât șeful CSAT și comandantul suprem al Armatei. Președintele nu poate să-și asume așa ceva, că dacă pleacă Felix intrăm în cutremur, instabilitate, se-nchide țara.

„Activitatea DIICOT nu se rezumă numai la cazul Caracal”.

Ba da, dom Bănilă, mulțumită procurorilor ce cu dibăcie conduceți, DIICOT a ajuns să fie identificat de public exclusiv cu cazul Caracal – adică: neprofesionalism, indiferență sau brutalitate față de victime, cârdășie cu infractorii, prostie pură, corupție.

„Demisia șefului DIICOT, dacă aceasta se va produce, va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv”.

Aici, îmi găsesc greu cuvintele printre râs și lacrimi. Carevasăzică, procurorii DIICOT vor fi trimiși să audieze cursuri, vor avea loc workshopuri în instituție în fiecare zi, schimburi de experiență cu organisme similare din alte țări, ședințe de meditație în grup și, după un an-doi de achiziții cognitive, se va analiza în colectiv chestiunea demisiei șefului...

Disonanța cognitivă ar fi o culme a logicii pentru d. Cognilă, în fantastica ipoteză că ar ști ce-i aia.

Rar am văzut o omidă mai cleioasă care să se dea drept fluture.

P.S.

Ultima oră. Felix Bănilă mi-a demonstrat cât de slab sunt la cogniție. La asta nu mă gândisem. Omul nici nu demisionează, nici nu mai dă pe la serviciu: pleacă în concediu. Gest unilateral de voință. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dl presedinte incearca sa repare o gresala pe care tot domni-sa a facut-o ! Adica mai multi membrii din DIICOT ii adreseaza dl presedinte o scrisoare sa nu il numeasca pe dl Banila, procuror sef la DIICOT si totusi dl presedinte il numeste. Dna Dancila o sustine pe dna Plumb pt locul de comisar in PE chiar daca are semnale si de la doamna aia van der cum o mai chema si de la alti europarlamentari sa nu faca asta si totusi dna Dancila o sustine pe dna Plumb pana in panzele albe. Opinia publica si diferiti ziaristi spun despre dna Dancila ca e asa si pe dincolo. La faza asta oare dl presedinte nu se incadreaza in ce a facut si dna Dancila ?
  • Like 0
 • În România orice autoritate nu există decât în stare de șantaj, în stare de mituire ori în stare de impotență!
  • Like 3
 • Isteria prostească la care s-a ajuns în cazul Caracal a rezultat din activitatea iresponsabilă a presei, care, din felurite motive, l-a speculat în cele mai condamnabile moduri. De-aia s-a ajuns ca familia victimei să refuze să facă nu știu ce, să leșine și să se stropească cu benzină. Nu dl Bănilă e de vină pentru asta.
  • Like 2
  • @ Vlad Slavoiu
   Presa, sub "flamura" puterii în statul democratic, s-a ot-vizat cumplit în acest caz. Și datorită incompetenței, corupției, nesimțirii poliției și justiției. S-au perindat și se perindă la microfon tot felul de specialiști, în rea!itate în nimic care nu doresc decât să fie văzuți și auziți, să-și facă reclamă.
   • Like 2
  • @ Zugravu Mircea
   Da, și mie mi se pare că jurnaliștii noștri sunt, în general, de calitate cam slabă, dar cred că principalii vinovați pentru asta sunt ei înșiși - nu publicul, jandarmeria sau statul paralel.

   Totuși, v-am dat un like. :)
   • Like 1
  • @ Vlad Slavoiu
   Mulțumesc. Fiecare cu partea sa de vină. Toți conlucrează la indobitocirea "cetățeanului turmentat".
   • Like 1
 • Niște jigodii, un clan mafiot pentru care nimic, nici legea, nici prezidenția, nici cetățeanul nu au valoare. Dar scursura de psd și propria persoană. Sunt bolnavi psihic de mărire, de funcție. Se cred "aleșii", născuți pentru a conduce. E grav unde s-a ajuns.
  • Like 2
 • In, Rugaciune catre Dumnezeu Tatal, Sfantul Vasile cel mare sa spune: Pe Tine bine Te cuvântez pentru că ai căutat cu milă și cu îndurări spre ticăloșia mea și m-ai izbăvit de tina și de noroiul lumii acesteia rele și deșarte și de cursele cele dintru dânsa, multe și felurite, ale vicleanului stăpâni-tor al întunericului veacului acestuia. Pe Tine Te bine-cuvântez, Doamne, pentru că ai minunat spre mine, păcătosul, milele Tale, și întru toate prea iubitor de oameni Te-ai făcut mie, hrănitor și ocârmuitor, păzitor și sprijinitor, scăpare, mântuitor și purtător de grijă al sufletului și al trupului.
  Important de retinut, urmatoarele: iubitor de oameni, hranitor, lumii rele si desarte, cursele, purtator de grija. Atribut sau adjectiv lucrurile astea, impreuna cu faptele, la lucru, definesc fiinta umana. Fiecare se comporta, vorba si fapta in functie de drumul pe care il alege in viata. De restul, situatia cu ibovnicul tine de palmares, demisia...hmmm, asta tine de constiinta fiecaruia, daca o are. Sa nu uitam ca: :Din faptele tale te voi judeca sluga vicleana, spune Isus Hristos. Mai devreme sau mai tarziu fiecare culege ce a semanat, fie el om cu frica lui Dumnezeu sau nu.
  • Like 1
 • Eu sper sa nu iesiti vreodata la pensie, ca nu stiu ce ma fac!
  "Rar am văzut o omidă mai cleioasă care să se dea drept fluture." - Tare ! :))
  Ca de altfel, intreg articolul , + P.s. ul!
  • Like 1
 • Stateam si contemplam...nu stiu la ceva...si de odata apar stirile si breaking news-urile...Mr. Banila mr. Banila seful DIICOT pus pe liber de Klaus Iohannis....dar ce a spus mr. Banila dar cu ce s-a ocupat pana a ajuns in functie....dar ce corupt este DIICOT-ul de cand conduce mr. Banila...chestii de-astea securistoide jurnalistice chipurile sai aflii activitatea trecutul si ce basini a mai tras respectivul numai ca cineva l-a aratat cu degetul. ( patetic ) Nu-i cunosc competentele poate o fi slab sau aservit ori mediocru in meserie insa stiu ca pentru multi pulifrici din acestia mancatori de sarmale mioritice ne-prezentarea DIICOTU-lui la cauze extrem de sensibile pentru protejarea individuala sau asigurarea ordinii publice ar insemna o adevarata catastrofa.....totusi faceti un minim efort in a diferentia INSTITUTIA DIICOT de personajul in speta.

  P. S : si mai contemplam la ceva....domnilor dv. preferati o "varza acra" de Romania sau un "cordon bleu" de occident ?. raportul calitativ in tot si-n toate.
  • Like 1
 • E de-a dreptul incredibil ce se intampla cu cei care lucreaza in institutiile de stat in acest moment.In orice domeniu atunci cand apare o problema se constata ca ,,profesionistii,, nostri de la simpli angajati pana la sefi sunt de o incompetenta crasa si de f. multe ori rau intentionati ca sa nu mai vorbim de coruptia care macina toate institutiile.Ramai siderat cand vezi cate un sef de institutie care trebuie sa iasa in public si sa dea un comunicat oficial.Domnul asta Banila vine cu niste argumente atat de puerile ca te intrebi daca a facut macar liceul.Asta cu concediul de odihna este simpatica pentru ca ma asteptam la un concediu medical.Bravos natiune,halal sa-ti fie!
  • Like 3
  • @ Mihai Romanciuc
   Este suficient sa te gandesti cine l a numit in fruntea DICOT pe acest procuror si i clar, ca lumina zilei incompetenta sa ,idem ca a lui Tudorel -fost ministru al Injustitiei,si culmea inca rector .Noaptea mintii.
   • Like 0
 • Să nu uite că și femeile de serviciu din instituția pe care cu onor o conduce sunt colege cu mnealui. Corect ar fi să se sfătuiască și cu ele,nu?
  • Like 2
 • Pfffff... Felix Bănilă, omul de paie de la DIICOT și-a aprobat concediu și pleacă...?
  Penibil și stupid, dar original!
  • Like 1
  • @ Horia Pelle
   Urmează concediul medical și ieșirea la pensie. Gata, rezolvat bărbătește!
   • Like 1


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult