Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Lașitatea cognitivă

„Am avut ambâț de bărbat ca să nu ies de sub pat”. Așa sună un proverb românesc puțin cunoscut, dar reprezentativ pentru mulți. De pildă, pentru d. Felix Bănilă.

Situația presupusă este întoarcerea soțului pe neașteptate, ceea ce îl face pe ibovnic să se arunce sub pat până trece greul și poate s-o tundă. Semnificația: capacitatea uluitoare a unora de a relata cea mai umilitoare situație în care sunt puși ca pe un act de tărie sufletească, un triumf moral personal. 

Așa, iubirea de funcție devine responsabilitate, iar lașitatea, expresia unei voințe puternice.

„Demisia este un act unilateral de voință, dar sunt împrejurări în care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om laș și poate chiar lipsit de responsabilitate. Vă asigur că în cazul meu nu se va întâmpla așa”, zice d. Bănilă după ce președintele Iohannis i-a cerut să demisioneze.

Stimabile, onorabile, în cazul de față demisia nu este un act unilateral de voință, e, ce să vezi, bilateral. Când șeful statului, cel care ți-a semnat numirea, îți cere să demisionezi, onoarea, demnitatea, dacă le ai, te obligă s-o faci.

Subsemnatul Popescu, dau un exemplu, n-am cerut niciodată o clauză specială în contractul de muncă prin care angajatorii, patronii pe care i-am avut, să mă poată da foarte greu afară. Dacă veți dori să plec, o fac pe loc. A proceda altfel mi s-a părut o desconsiderare a valorii mele profesionale și morale în propriii mei ochi. 

Într-o asemenea situație, laș ești dacă te agăți de scaun.

„Fiind solicitată de președintele în funcție al României, desigur că ea trebuie tratată cu maximă seriozitate. Așa că voi culege opiniile colegilor mei, ale șefului ierarhic și ale celor implicați în actul numirii procurorului-șef al DIICOT”.

Absurd. Când șeful statului, cel care, repet, te-a validat în funcție (de ce a făcut-o, asta e o întrebare la care ar trebui să răspundă Klaus Iohannis) îți solicită demisia, tu îți întrebi colegii ce să faci?

„Demisia șefului DIICOT, mai ales în astfel de împrejurări, poate avea consecințe deosebite, până la instabilitate, iar eu nu pot concepe că așa ceva ar fi de dorit, într-o țară membră a UE și NATO, aflată la frontiera acestora”.

Formidabil. Procurorul Dănilă, pardon, Felix, se consideră mai responsabil pentru soarta României decât șeful CSAT și comandantul suprem al Armatei. Președintele nu poate să-și asume așa ceva, că dacă pleacă Felix intrăm în cutremur, instabilitate, se-nchide țara.

„Activitatea DIICOT nu se rezumă numai la cazul Caracal”.

Ba da, dom Bănilă, mulțumită procurorilor ce cu dibăcie conduceți, DIICOT a ajuns să fie identificat de public exclusiv cu cazul Caracal – adică: neprofesionalism, indiferență sau brutalitate față de victime, cârdășie cu infractorii, prostie pură, corupție.

„Demisia șefului DIICOT, dacă aceasta se va produce, va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv”.

Aici, îmi găsesc greu cuvintele printre râs și lacrimi. Carevasăzică, procurorii DIICOT vor fi trimiși să audieze cursuri, vor avea loc workshopuri în instituție în fiecare zi, schimburi de experiență cu organisme similare din alte țări, ședințe de meditație în grup și, după un an-doi de achiziții cognitive, se va analiza în colectiv chestiunea demisiei șefului...

Disonanța cognitivă ar fi o culme a logicii pentru d. Cognilă, în fantastica ipoteză că ar ști ce-i aia.

Rar am văzut o omidă mai cleioasă care să se dea drept fluture.

P.S.

Ultima oră. Felix Bănilă mi-a demonstrat cât de slab sunt la cogniție. La asta nu mă gândisem. Omul nici nu demisionează, nici nu mai dă pe la serviciu: pleacă în concediu. Gest unilateral de voință. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult