Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Lensa AI naște controverse. Creatorii aplicației primesc un cec în alb pentru a face orice doresc cu portretul grafic al utilizatorilor

Lensa AI

Să vorbim puțin despre Lensa AI, o aplicație care transformă propriile fotografii în „opere de artă”.

- Aplicația se folosește de fotografiile încărcate și creează „avataruri magice” folosindu-ți fața. Cu toate acestea, noua aplicație nu este lipsită de controverse în ceea ce privește confidențialitatea.

- Lensa AI se poate descărca gratuit pe iPhone și Android. Pentru 20 de fotografii încărcate, utilizatorii primesc o galerie cu 50 de imagini de tip [avatar]. Aplicația poate fi folosită și pentru a edita fotografiile, de la retușarea pielii la fundaluri neclare, dar poate fi folosită și pentru a edita videoclipuri.

- Serviciul nu este gratuit. Un abonament lunar costă 8 dolari, iar unul anual costă 30 de dolari.

- Cine a creat Lensa AI și când a apărut? Aplicația nu este nouă. De fapt, există din 2018 și a fost creată de Prisma Labs, o aplicație de editare foto cu sediul în California. La rândul său, Prisma Labs a fost cofondată în 2016 de Alexey Moiseenkov și o echipă de alți câțiva dezvoltatori ruși din tech. La scurt timp după lansare, Prisma a devenit una dintre cele mai descărcate aplicații din lume și a câștigat premiul pentru „Aplicația Anului” atât din partea iOS App Store, cât și din partea Google Play.

- De la începutul acestei luni aplicația se bucură de o mare popularitate. numai că au apărut preocupări legate de confidențialitate, în special preocupări legate de modul în care sunt utilizate datele personale ale utilizatorilor. De exemplu, Lensa AI poate folosi fotografiile încărcate pentru a-și antrena sistemul AI.

- Politica de confidențialitate a Lensa AI spune că nu folosește fotografiile încărcate de utilizatori pentru altceva decât pentru a le aplica filtre și efecte. Cu toate acestea, aplicația adaugă o mulțime de moduri prin care poate folosi datele utilizatorilor (altele decât fotografiile și videoclipurile).

- Odată ce încarci fotografiile tale, cele digitale generate (adică portretul tău sub formă grafică) devin proprietatea Lensa AI. Cu alte cuvinte, utilizatorii le dau voie celor de la Lensa AI să aibă o licență perpetuă, irevocabilă, gratuită, transferabilă oricui vor ei, de a face orice vor cu portretul grafic al utilizatorilor.

- De aici și pericolul ca aceste avataruri să fie reproduse, modificate sau distribuite în alte locuri și să poată ajunge să fie folosite, cine știe, în reclame pentru diverse produse, în jocuri video sau chiar în filme. Pe scurt, utilizatorii de Lensa AI își cedează singuri drepturile asupra trăsăturilor lor faciale.

- Prisma Labs a avut deja probleme în trecut pentru că a generat accidental imagini nud și sexualizate în desene animate, în ciuda politicii „fără nuditate”. CEO-ul și unul din cofondatorii Prisma Labs, Andrey Usoltsev, a declarat pentru publicația americană TechCrunch că acest comportament s-a întâmplat numai dacă INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ a fost provocată în mod intenționat pentru a crea acest tip de conținut.

- Ce trebuie să faceți dacă ați folosit deja aplicația? Pai dacă sunteți preocupați de modul în care sunt utilizate datele voastre persoanele puteți trimite un e-mail la privacy@lensa-ai.com și puteți solicita ștergerea datelor personale.

- Dacă avatarurile voastre sunt folosite în scop comercial, puteți trimite un e-mail la contact@lensa-ai.com pentru a cere să fie eliminată permisiunea de a fi utilizat profilul vostru sub formă grafică.

- Însă politica de confidențialitate a Lensa AI indică faptul poate contacta utilizatorul pentru a înțelege mai bine solicitarea lui și își rezervă dreptul de a refuza „să ia în considerare cererea”. Procesarea oricăror solicitări aprobate poate dura până la 90 de zile.

- Dacă decideți să utilizați aplicația, recomandarea mea este să citiți cu atenție termenii și condițiile, precum și politica de confidențialitate, pentru a înțelege mai bine în ce riscați să vă băgați.

- După cum bine zice Dragoș Stanca, toate aplicațiile de genul ăsta le fac artiștilor fix ce le-a făcut social media jurnaliștilor și companiilor de publishing la începutul Web2.0. Adică le „fură” algoritmic idei și conținut fără să cedeze nimic din venituri… încă.

- Un utilizator de Twitter chiar scria zilele trecute că oamenii care apelează la arta AI fură de la artiști adevărați și se numesc în mod ironic „artiști AI”, însă aceștia nu au abilitatea și determinarea de a ridica ține un creion în mână și de a învăța să se deseneze singuri. Pe scurt, aplicația nu face decât să transforme creativitatea într-un proces generat de tehnologie.

- Oamenilor le place să utilizeze ce e în trend, chit că nu prea știu ce este sau reprezintă acel [trend]. Iar o mulțime de celebrități și utilizatori de rețele sociale s-au grăbit rapid să-și împărtășească creațiile în mediul online fără să-și dea seama că au plătit doar pentru a antrena inteligența artificială a recunoașterii faciale și pentru a renunța la propriile lor date.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult