Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Iohannis îl desemnează pe Nicolae Ciucă premier și impune un Guvern minoritar susținut de PSD. Orban își dă demisia: „Iohannis și gașca demolatoare au trădat grav interesele votanților”

Nicolae Ciuca - Klaus Iohannis

Foto: Facebook Nicolae Ciucă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi după-amiază nominalizarea lui Nicolae Ciucă, general în rezervă, pentru funcția de prim-ministru.  „Trebuie să terminăm cu această criză, care a durat deja prea mult”, a spus Klaus Iohannis, care a adăugat că „e inadmisibil să continuăm în acest stil”, „e nevoie de un guvern cu puteri depline”. „Am fost foarte mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare. S-a votat acolo în unanimitate un candidat propus în persoana lui Nicolae Ciucă. Analizând situația, am decis să îl desemnez candidat pentru funcția de premier pe Nicolae Ciucă”, a declarat președintele Iohannis.

În acest moment, cea mai probabilă variantă de Guvern este cea a unui Executiv minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD. Marcel Ciolacu a anunțat că-l așteaptă pe premierul desemnat în Kiseleff ca să ceară formal susținerea PSD. Dan Barna a anunțat în această seară că USR trece în opoziție, după ce Dacian Cioloș l-a sunat pe Florin Cîțu și acesta i-a transmis că are deja o înțelegere cu PSD pentru susținerea unui Guvern minoritar.

Ludovic Orban pleacă din PNL

Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, a anunțat joi seară la B1 TV că săptămâna viitoare va demisiona din grupul parlamentar al PNL și că nu va vota guvernul Ciucă. „Iohannis și gașca demolatoare au trădat grav interesele votanților”, a spus Orban. „Decizia de a-l propune pe Nicolae Ciucă premier nu a fost a PNL, ci a lui Iohannis. PNL nu mai există, este prelungirea fără voință a lui Klaus Iohannis (…) România e o țară democratică în care nu guvernăm prin ordin, prin disciplină militară, ci prin dialog, transparență, dezbatere”, a continuat Orban. „Domnului Ciucă nici nu i s-a uscat cerneala pe adeziunea la PNL. El face parte din categoria oamenilor care ajung în funcții fără să aibă o carieră politică în spate. Iohannis e și el un exemplar în acest sens. El a apărut pe turnantă în PNL, a devenit președintele PNL și șeful statului. Te și miri cum au ajuns în funcții”, a spus Orban la B1 TV.

„Eu nu-l recunosc pe Klaus Iohannis. Am lucrat împreună, mai ales în pandemie. Nu am văzut această voință bolnavă de a controla totul, de a conduce PNL, de a conduce guvernul. El s-a făcut cunoscut prin lupta anti-PSD și acum face înțelegeri cu PSD”, a adăugat fostul președinte al PNL.

Citiți și:

Cum s-a ajuns la Ciucă

Într-o ședință fulger, PNL a votat, în această dimineață, în unanimitate ca senatorul Nicolae Ciucă să fie propunerea partidului pentru funcția de premier. Totodată liberalii vor să meargă pe ideea unui guvern minoritar, deci să excludă USR de la guvernare. Este varianta cu care partidul va merge joi la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Asta înseamnă că PNL va trebui să negocieze cu PSD ca să-și treacă Guvernul prin Parlament.

Varianta Ciucă premier a reieșit după discuţiile de miercuri seară între lideri PNL și șeful statului, când Klaus Iohannis le-a comunicat liberalilor că nu-l va propune din nou pe Florin Cîțu și că va merge pe varianta Ciucă.

De altfel, Florin Cîțu, vizibil afectat, le-a comunicat colegilor în ședință că au de validat „un mandat” - Ciucă premier. Toată lumea a votat pentru și ședința s-a terminat în câteva minute.

Renunţarea la Florin Cîţu vine pe fondul adâncirii crizei politice, suprapuse peste cea sanitară şi a preţurilor la energie, şi în contextul refuzului explicit al USR de a reface coaliţia atâta vreme cât liderul PNL va fi în continuare propunerea de prim-ministru. Dacian Cioloș, liderul USR, a spus în repetate rânduri că este gata să se întoarcă la masa negocierilor cu PNL dacă partidul va veni cu o altă propunere decât Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru.

Klaus Iohannis: „În spațiul politic există dorința să găsim o soluție”

Înaintea de începerea cosultărilor cu PSD, Klaus Iohannis a spus că, de această dată, există în spațiul politic dorința de a găsi o soluție. „Cred că totuşi suntem într-o situaţie mult diferită acum. Din păcate, criza pandemică s-a aprofundat, criza politică nu mai este înţeleasă în niciun fel de români şi constatarea mea este că în spaţiul politic există real dorinţa de a găsi soluţie şi de a încheia această criză”, a spus şeful statului.

Florin Cîțu: Eu am făcut propunerea ca Nicolae Ciucă să fie premier

Președintele PNL Florin Cîțu a spus că propunerea de premier îi aparține. „Este o propunere pe care eu am făcut-o. A fost acceptată în unanimitate în BEX. Suntem într-o criză politică, noi credem că aceasta este soluția”, a spus Cîțu.

„PNL a dat dovadă de maturitate și s-a prezentat cu o propunere de premier pentru a debloca criza. Un guvern minoritar cu UDMR”, a mai declarat acesta.

Gafă a ministrului Ciucă

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a publicat în martie anul acesta pe contul său de Facebook o serie de imagini din Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, din Sibiu, pe care tocmai o vizitase. Însă în una dintre aceste poze au apărut și date de acces ale unor conturi și videoconferințe plus numere de telefon folosite de angajați ai unui call center MApN din Sibiu. Ministerul Apărării Naționale a transmis ulterior că fotografiile au fost realizate în Call Center-ul MApN și imediat ce a fost semnalată situația au fost înlăturate de echipa de comunicare care administrează pagina oficială a ministrului. 

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj. A terminat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 și apoi a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare și instrucție, pentru ca în 1993 să ajungă ofițer de stat major în biroul operații.

Ciucă a participat la misiuni pe cele mai importante fronturi de operațiuni din afara țării și la numeroase exerciții militare: în Bosnia și Herțegovina, Afganistan și Irak.

În anul 2003 a obținut titlul de doctor în științe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.

De-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.

Marcel Ciolacu - FB

Ciolacu, PSD, pare dispus să gireze Guvernul lui Iohannis: „Haideți să luăm în considerare perioada din acest moment”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu respinge ideea susținerii unui guvern minoritar și spune că social democrații vor avea o poziție clară după Biroul Permanent al Partidului și după consultările de la Cotroceni.

„Haideți să vedem cum se așază lucrurile și să luăm în considerare perioada din acest moment. Îmi mențin părerea că România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar. Știți că într-o zi în România au fost mai multe decese decât în toată UE. Vom ieși cu o declarație clară după Biroul Permanent Național și după consultări”, a declarat joi dimineață Marcel Ciolacu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E o intelegere intre doua echipe de talhari sa imparta vrabia de pe gard (PNRR) . Deci avem un guvern PNL/PSD cum de fapt era stabilit de cand USR a fost aruncat pe scari. Eu cred ca multi votanti (si eu ma fost unul din ei) au votat PNL ca sa faca echipa cu USR , nu cu PSD. Dar acum m-am lamurit si cu PNL .
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Ma intreb cum se simt acum cei care au iesit la protestele anti-psd.
    • Like 0
  • Refacerea USL! Asta este pohta ce a pohtit ,,marele om politic" K. Iohannis, actualmente Presedinte al Romaniei la al doilea mandat. Supranumit cu ani in urma Premierul de la Grivco, al USL.
    Pana acum, tot ce a facut Iohannis, in cele doua mandate, a fost praf in ochii alegatorilor de buna credinta.
    • Like 0
  • Pai sa facem lista: Johannis controleaza parchetul si politia, de acum inainte va controla parlamentul. Johannis stie ca PNL nu are nevoie de alianta cu USR pentru ca USR oricum va vota reformele benefice pentru Romania. Deci nu trebuie sa ai USR in coalitie ca sa faci treaba, doar ca USR nu va culege laurii.
    • Like 0
    • @ Sebastian Popescu
      In schimb PNL va deconta in mod inevitabil si toate nerealizarile guvernarii.
      • Like 0
  • Maron_S check icon
    ce sa mai zici, jalnici - le-a dat sefu' ordin sa il schimbe pe Catu - pentru ce l-au mai tinut atat in brate ?
    "Jo napot kívánok, PSD / Jo napot kívánok, Ciolacu"
    • Like 2
  • Militarie sper sa faca cu pnl-istii care nu lupta in transee pentru binele romanilor,pt.ca dl Ciuca a fost,este si va fi in gandire si simturi militar,care va executa ordinele discrete ale Presedintelui.Apoi,daca USR -ul nu este prins in guvern inseamna ca dl.JOHANNIS ii are pe USR-isti "in gat"(scuze expresia),dar,acesta este adevartul motiv al taraganarilor din partea celui mai inalt demnitar al statului.
    • Like 1
    • @ Nicolaie Apolzan
      Domnul Ciuca nu ii general care da ordine , ci soldatel care executa comenzile.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult