Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Liudmila Climoc, CEO-ul Orange România: „Absolvenții Orange Educational Program contribuie, prin know-how-ul și pasiunea lor pentru tehnologie, la digitalizarea României”

Liudmila Climoc, CEO Orange România

De la lansare până în prezent, peste 1.200 de studenți au absolvit Orange Educational Program, peste 500 dintre aceștia au luat parte la stagii de internship în cadrul Orange România, iar 165 au ales să-și realizeze lucrările de licență în cadrul companiei. Peste 50% dintre participanți și-au găsit ulterior un job, iar peste 30% dintre ei au devenit angajați ai Orange România.

„La 25 de ani de la anunțarea primei ediții a programului, am certitudinea că promisiunile pe care le-am făcut la început și cele din anii următori au fost nu doar atinse cu brio, ci chiar depășite. Orange Educational Program a devenit un parteneriat solid între mediul privat și cel academic, e prezent azi în toate punctele cardinale ale țării, în cele mai importante centre universitare din România, iar absolvenții numeroși ai programului, specialiști cu rol decisiv la creșterea sectorului IT în România, contribuie prin know-how-ul și pasiunea lor pentru tehnologie la digitalizarea României”, a spus Liudmila Climoc, CEO Orange România, în cadrul evenimentului în care au fost premiați 99 de absolvenți ai programului din ultimii 3 ani, festivitate amânată din cauza restricțiilor impuse de pandemie (foto: Gala Orange Educational Program, noiembrie 2022).


Analizele independente realizate în ultimele decenii au scos la iveală faptul că sistemul de educație românesc nu este sincronizat cu realitatea din piața muncii. De asemenea, angajatorii spun că în multe cazuri, școala nu îi pregătește suficient pe elevi și studenți, astfel încât cunoștințele și abilitățile de care au nevoie atunci când își caută o slujbă.

Orange Educational Program (OEP) este o inițiativă care încearcă să combată acest fenomen prin intermediul unui parteneriat între mediul privat și mediul academic în domeniul tehnologiei și al telecomunicațiilor. Programul este primul proiect în zona responsabilității sociale implementat de Orange România, în 1997.

Orange Educational Program este unul dintre programele de referință public-privat în domeniul educației, care oferă studenților cadrul pentru cercetare și inovare, posibilitatea de a interacționa cu cele mai noi tehnologii, de a lucra alături de mentorii Orange și de a-și transpune în practică proiectele educaționale. La absolvirea programului, studenții au competențe și abilități în plus pentru integrarea pe piața muncii și chiar șansa de obține un loc mult mai bine plătit ca urmare a experienței câștigate. Ne bucurăm că Orange este atât mediul de transpunere în practică a inovațiilor acestor tineri, cât și prima lor interacțiune cu un angajator”, a declarat Marius Maican, Chief Technology Officer, Orange România.

Investițiile realizate de Orange în program sunt de aproape 1 milion de euro, suma reprezentând burse oferite studenților, dotarea laboratoarelor de curs și instalarea serviciului de wi-fi, ce oferă internet gratuit pentru studenți în toate sălile de curs și bibliotecă.

„Orice resursă investită în educație este, de fapt, o investiție în viitor. Acesta este gândul care stă la baza programului Orange Educational și ne mândrim cu faptul că, prin fiecare nouă ediție să aducem o contribuție relevantă la formarea viitoarelor generații de specialiști în telecomunicații. Totodată, suntem recunoscători că, alături de profesorii parteneri am oferit cea mai bună pregătire profesioniștilor care activează, acum, în piață și indiferent dacă absolvenții OEP ne vor fi colegi sau competitori, avem certitudinea că industria este pe mâini bune. Iar asta este incredibil de liniștitor”, a spus Luiza Müller, HR Director Orange România.  

În prezent, Orange Educational Program este prezent în cele mai importante centre universitare din țară: Universitatea Politehnica din București (din 1997), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (din 2018), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (din 2020), Universitatea Ovidius din Constanța (din 2020), Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (din 2021), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (din 2021), Universitatea Politehnica din Timișoara (din 2021), Universitatea de Vest din Timișoara (din 2021) și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2022).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult