Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

M-a văzut preotul tăind lemne și m-a întrebat: „ - Și nu ați găsit un bărbat!?” „- Părinte, vreți să țin un bărbat în casă doar ca să îmi taie surcele!?” Apoi am avut nevoie de un instalator...

Femeie tăind lemnele

 Foto -Johner Images/ Alamy/ Profimedia

Dumnezeu nu bate cu parul…

Așteptam ieri dimineață părintele cu Chiraleisa. Copiii din sat ce vin înaintea preotului au trecut, dar părintele nu. Pentru că întârzia m-am pus să tai din niște scândurele surcele. Le despicam rapid cu toporul în fâșii lungi ca niște așchii și le aruncam de pe trunchi într-o coșarcă. Voiam să tai multe, să am pentru toate zilele de sărbătoare.

Îl văd pe preot îndreptându-se spre poarta mea, las toporul din mână și mă duc să îl întâmpin și să sărut icoana. Mă întreabă râzând, dar și mirat, dacă tai lemne. Îi răspund că nu, doar surcele. Dumnealui îmi zice:

- Și nu ați găsit un bărbat!? 

Râd, șoptesc că m-am învățat să le fac pe toate în douăzeci și cinci de ani și apoi îl întreb, dacă pot glumi. Îmi răspunde că da.

- Părinte, vreți să țin un bărbat în casă doar ca să îmi taie surcele!?

Râd tare și părintele, și dascălul și pălimarul. Râd și eu. Am intrat în casă. Nu ne putem opri din râs.

Părintele îmi spune că viața trebuie trăită cu bucurie, nu cu smerenie și tristețe forțată, că omul trebuie și să râdă.

Pleacă părintele. Îl conduc până la poartă. Îmi termin de tăiat surcelele.

...

Vin în casă. Sună telefonul. E un domn. Îmi spune urări de Crăciun și de sărbători. Păcatul îl pune să mă întrebe, ce îmi doresc de la Moș Crăciun. Puteam să mint. Puteam să dau un răspuns banal. Dar nu, deșteapta de Luminița se dă la spus povești...

- Aș vrea să am un șemineu în casă. În șemineu să ardă focul. În fața șemineului să fie o blană mare de animal. Eu să stau pe ea îmbrățișată de un om pe care să îl iubesc, să privesc flăcările, să se audă colinde...

- Și... și... și...?! Mai departe...!? întreabă domnul curios de moarte să audă sfârșitul dorinței mele.

- Mai departe nimic. Să încremenească timpul, să moară clipele, să nu se mai termine îmbrățișarea, să nu se mai termine colinda...

Aud prin telefon un oftat ce însemna deziluzie, dar și deznădejde.

- Nu poți să îți dorești și tu ceva normal!? O haină!? Aur?! Poșetă!? Ceva rezolvabil ușor...

Râd în loc de răspuns.

Râde și domnul.

Ne luăm la revedere și închid.

...

Am uitat și de preot și de telefonul cu urări. Am trebăluit până aseară târziu. Ultima treabă de făcut era o baie lungă și odihnitoare. Am dat drumul la apă în cadă. M-am băgat în ea și am lenevit în apa fierbinte. Am ieșit din apă, am scos dopul la cadă. M-am terminat de îmbrăcat și cada tot plină cu apă. Nu se scursese nicio picătură. Niciuna...

Cel mai bun moment de înfundat canalizarea... Cel mai bun...

Încerc să o desfund cu un croșet lung și gros. Nimic. Încerc iar cu un fir de plastic, pe care îl folosesc de obicei ca întăritură pe marginea pălăriei croșetate. Nimic. Golesc cada cu un lighean. În baie la mine e ca la ștrand după vreo douăzeci de drumuri cu ligheanul de la cadă la wc. Îngheț de frig. Cu cada golită încerc iar să o desfund improvizând dintr-un cablu vechi de la un încărcător de telefon mobil o sculă de desfundat. M-am gândit că e mai gros decât croșetul și decât firul de plastic și voi reuși. Nimic. Torn Ms. Muscle și exersez iar să desfund cu toate sculele improvizate. Nimic. Golesc Ms. Muscle din cadă absorbindu-l cu un burete. A fost extrem de plăcut și parfumat! Pun în scurgere un plic de bicarbonat și turn peste o cană de oțet. Se face o explozie de o sută de ori mai mare decât atunci când folosesc același amestec la prăjituri. Scurgerea bolborosește. Eu mă bucur: Gata! S-a rezolvat!

Nu se rezolvase nimic. Când s-a terminat bolboroseala, nu s-a scurs nimic. Iar am adunat amestecul cu buretele. Am pus iar în scurgere Mr. Muscle să stea peste noapte și m-am dus la culcare. Eram înghețată de frig. Alergasem prin frig după baie să găsesc lucruri care să mă ajute. Am dârdâit de frig sub plapumă până am adormit. M-am trezit cu o durere groaznică de cap, de urechi și în gât. Cu toate durerile m-am dus direct la cadă. Dacă era desfundată a meritat! Mr. Muscle se scursese.

Ura! S-a rezolvat! am exclamat fericită. Mă spăl, mă îmbrac, iau o aspirină și mă duc la biserică!

Dar înainte de asta dau drumul la apă la cadă să curgă apă prin țevile eliberate de Ms. Muscle.

Stupoare! Apa nu curge! Mă îmbrac. Iau aspirină. Caut șurubelnițe.

Iar golesc cada de puțina apă absorbind-o cu un burete. E fain de tot să faci asta! Îmbibi! Storci într-un lighean! Iar îmbibi! Iar storci! Și tot așa... de câte ori este nevoie repeți ca pe un canon pentru păcate. Când nu a mai rămas deloc apă, am desfăcut cu șurubelnița potrivită după ce am testat mai multe șurubul, ce fixează capacul metalic al scurgerii. L-am scos. Am desprins capacul. L-am spălat de mizeriile adunate. Am golit cu buretele - cu ce altceva!? - apa din interior. Deja știți procedeul, doar că nu mai strângeam cu el apa din cadă, ci din interiorul scurgerii. Am terminat apa. Am îndoit cablu lung de încărcător și l-am introdus în ieșirea laterală a scurgerii. A mers până la un punct și apoi stop. Am repetat operația de vreo zece ori. Când scoteam cablul îndoit ieșea încărcat de mizerii. Spălam și repetam. Iar spălam și iar reperam. Am pus iar Ms. Muscle. Cu el pe canalizare repetam operația de curățare. Am dat drumul la apă. Nimic! Nimic! Nimic!

Capul mă doare îngrozitor după frigul de aseară, că am umblat după baie prin frig, după ustensile improvizate de desfundat. Miros a... a canalizare. Fixez capacul la loc și strâng bine șurubul. Nu mă mai obosesc să strâng ultima apă cu buretele. Strâng toate sculele adunate și curăț mizeria din baie. La biserică nu mă mai pot duce. E târziu, dar nici nu am cel mai plăcut miros. Trebuie să mă spăl și apoi să car apa cu ligheanul...

...

Dacă ar veni acum părintele cu Chiraleisa, nu îi mai zic că nu țin un bărbat la casă doar pentru tăiat surcele, ci îl întreb direct dacă știe un instalator, că tare e bun la casa omului.

Dacă mă sună domnul cu urări de Crăciun și mă întreabă ce îmi doresc, nu îi mai spun eu povești cu șemineu, cu foc, cu îmbrățișare, cu colinde, cu timp încremenit, cu clipe moarte, ci îl întreb: Știți să reparați o scurgere la cadă!? Veniți să mă ajutați!!!

...

Încă am nevoie de instalator, dar nu pot suna pe nimeni azi! Am să sun după Crăciun!

Crăciun fericit tuturor!

...

PS. Am scris textul și m-am dus în baie! Minune! Minune! Minune! Cada era goală. Nu mi-a venit să cred. Am dat drumul la robinet să văd cum se scurge apa în fața ochilor mei. Curge! Am reușit!

Dacă aveți nevoie de un instalator, eu sunt omul! Știu cum se face, am și scule!

Revin la setarea inițială și spun: Să țin un bărbat în casă, doar să desfunde canalizarea!?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Instalatorii sunt în Germania. La noi nu prea mai găsești.
  • Like 1
 • Radsub Radsub check icon
  "m-am învățat să le fac pe toate în douăzeci și cinci de ani" De cand ...?
  • Like 0
 • Ah, instalatorul cred ca e cel mai cautat barbat...in fine, in lipsa de ....solutia mea au fost 4 sticle de Mr Muscolo sau echivalent, {cine naiba are 4 sticle de Mr Muscolo in casa ? - m-am imbracat si am cumparat, seara tarziu, cand se intampla toate bucuriile astea.....), am lasat apa in cada, s-o i-a naiba acolo,plus si rabdare pana a doua zi,...a functionat minunat! De atunci, am mereu 2 sticle de Mr Muscolo in casa, si macar pt desfundat nu mai umblu bezmetica dupa instalator... ..fiti siguri ca barbatul de pe blana habar nu are cu ce se mananca scurgerea infundata....fiecare cu menirea lui....
  • Like 3
 • „- Părinte, vreți să țin un bărbat în casă doar ca să îmi taie surcele!?...

  - Aș vrea să am un șemineu în casă. În șemineu să ardă focul. În fața șemineului să fie o blană mare de animal. Eu să stau pe ea îmbrățișată de un om pe care să îl iubesc, să privesc flăcările, să se audă colinde... ...

  Revin la setarea inițială și spun: Să țin un bărbat în casă, doar să desfunde canalizarea!?”

  Poate ca cel din vis, cu imbratisarea, cel cu iubirea, de ziceti ca l-ati vrea ca sa-l iubiti, sa priviti semineul si sa auziti colindele, daca il tineati in casa (cineva o fi fost la un moment dat), ma gandesc ca tot acela va ajuta si cu surceaua si cu canalizarea si cu desfundarea. Si va mai si pupa. Eu asa cred.

  Dar pana la urma cine v-a sunat? Era chiar Mos Craciun? Ca n-am inteles.
  • Like 2
 • Corina check icon
  O inimă tânără. Crăciun fericit!
  Așa ceva nu se rezolvă repede, nu e o idee bună să te apuci chiar înainte de un drum. Ați făcut totuși un lucru bun curățând manual. Altfel, prind bine în casă vreo două plicuri de granule pentru desfundarea țevilor, de folosit cu apă fierbinte, și o pompă.
  • Like 1
 • Ovidiu check icon
  Ficțiune cu surcele, preot, dascăl, râsete, Chiraleisa, Mr Muscle (nu Ms cum scrie Luminița, singură în cadă, de Sf Crăciun), canalizare, apă, burete, lipsă barbat, din motive că dânsa nu ține asemenea specimene doar pentru munci casnice, frig, aspirine, ustensile de desfundat scurgeri înfundate, plus un vis cu șemineu, flăcări, iubire, îmbrătișări și colinde... N-ar suna rău, dacă Luminița n-ar strecura, in proza asta, de Crăciun, și o mică picătură de misandrie... În afară de a sparge lemne și a desfunda scurgeri, un barbat poate fi capabil de multe alte lucruri care sa vă umple sufletul de bucurie, Luminița Aldea.
  • Like 5
  • @ Ovidiu
   Radsub Radsub check icon
   doamna a ales ms, varianta masculina mr., lasa capacul ridicat dupa ce desfunda tevile
   • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Ce mai conteaza un canal infundat, cand ai o viata bogata?
  • Like 2
 • Pentru desfundat canalizarea nu e nevoie de un bărbat ci de puțin creier, pardon, de know-how, o pompă de desfundat și, în cel mai rău caz, un "șarpe".
  Bărbatul ar fi bun să nu stați singură pe blana de urs în fața șemineului, să ascultați cum trosnesc buștenii puși pe foc și, eventual, să perpetuați specia.
  Ho, ho, ho!!!
  • Like 5
 • Mereu ,citesc cu placere si recitesc ,articolele scrise de Doamna L Aldea ,Articole savuroase ,care te fac sa fii de fata acolo la fata locului ,Parca ma vedeam acolo cu,,sarpele in mana ,,( sarpe se zice la acea sonda din cablu de otel )care se foloseste la desfundat tevile de canalizare . . Am lucrat pe santier peste 40 ani in inst electrice ,si hobi ,sanitare , La mine acasa am ,facut personal tot ce este electric ,si sanitar. Si acum la varsta rezonabila ,,pot sa spun ca,ma bucur de putina sanatate fizica si mintala ,cat sa pot lucra in inst electrice ,interventii de reparatii schimb tablouri etc,,
  --Sa nu inteleaga lumea ca imi fac reclama ,Doar completez ideiia autoarei
  ---Dumnezeu a dat pe Adam si pe Eva , dar in nici un caz numai pe Eva ,sau numai pe Adam ,sau mai nou pe Adam si Gheorghe !
  ---Dcei viata trebuie traita intr-un cuplu sanatos ,.Barbatul este binecuvantare pentru Femeie ,,Iar Femeia este binecuvantare pentru Barbat..
  • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult