Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Mă așteptam la ce-i mai rău, dar... Despre călătoria neașteptată avută în acest weekend cu CFR-ul

Călători în gară

Foto: Sabin Cîrstoveanu/ Inquam Photos

În ciuda tuturor știrilor apărute în ultima vreme despre povești neplăcute legate de mersul trenurilor, experiența mea a fost una surprinzător de mulțumitoare.

Mărturisesc că nu călătoresc foarte des cu trenul. Ultima mea călătorie e în urmă cu mulți ani, când încă eram copil, iar amintirile de atunci despre vagoanele „comuniste” cum le spuneam eu, în care oamenii erau grupați în așa zisele „separeuri” în care puteai găsi orice combinație de alimente aruncate pe jos (coji de semințe, de banane, chiar și doze  de bere pe jumătate pline sau chiștoace de țigări), nu-mi dădeau speranțe că voi avea parte de o călătorie plăcută. Însă, spre marea mea mirare, încă de când am urcat în tren am fost surprins plăcut să văd cât de curate erau vagoanele: nici măcar o coajă de sămânță pe jos, niciun pet lăsat pe vreun scaun la întâmplare, doar niște oameni destul de obosiți așezați confortabil pe scaune. 

Acum, pe drumul de întoarcere, pe care am ales să-l parcurg tot cu trenul, stând comod în scaunul meu și citind câteva articole de pe Republica legate de experiențele negative ale oamenilor care au mers la mare, m-am gândit la câteva motive pentru care ar trebui să alegem oricând trenul în defavoarea mașinii personale atunci când mergem într-o vacanță.

Pe lângă motivele legate de mediu și încurajarea transportului în comun, motive ce nu funcționează în cazul majorității oamenilor, voi prezenta și o listă de motive „egoiste” pentru care ar trebui să alegem trenul.

Motivul 1, siguranța: Călătorind cu trenul, elimini riscul parcurgerii unui drum obositor și periculos pe drumurile României, unde ai un risc destul de mare să fii implicat într-un accident mai mult sau mai puțin grav care îți poate strica concediul.   

Motivul 2, scapi de anumite griji: cum ar fi grija găsirii unui loc de parcare în stațiunile ultra-aglomerate ale patriei. Plus că poți consuma alcool când vrei, nemaifiind șofer…

Motivul 3, timpul petrecut: Din zona de unde am plecat, am făcut aproximativ 8 ore până la destinație, pe o distanță de 400 și ceva de kilometri. Ei bine, din experiența mea ca șofer știu că pe drumurile patriei mai mereu am scos o medie de 50-60km parcurși pe oră, să zicem că ai putea scoate mai mult mergând pe autostradă, dar eu fiind crescut în Moldova o să fac abstracție de existența unei autostrăzi, așa că o să fac un calcul rapid. Concluzia e că mersul cu trenul poate aduce o durată de deplasare mai mică decât cu mașina. Sigur că putem spune că trenul poate avea întârzieri, dar și mersul cu mașina personală te poate băga în niște ambuteiaje în care vei avea ocazia să faci 10km într-o oră. 

Acestea fiind spuse, rămân plăcut surprins de experiența avută în această călătorie, în mod special de curățenia din vagoane, și după ce am cugetat puțin la motivele pe care le-am prezentat mai sus m-am hotărât ca toate călătoriile pe care le voi mai avea prin țară pe distanțe mai lungi le voi face cu trenul, curat, frumos, relaxant. Chiar s-au făcut unele progrese pe calea ferată și încurajez pe toată lumea să încerce să călătorească cât mai des în acest fel. Cum nu există drumuri moderne, rapide și sigure, nu există motive reale pentru care ai alege mașina personală în dauna trenului.

P.S: Și băile sunt foarte curate, chiar dacă încă se fumează în ele (de unele metehne nu am scăpat încă).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult