Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Maghiarii din Transcarpatia, răspuns dur pentru Budapesta: „Celor care și-au trădat poporul și s-au alăturat slujirii Rusiei, vrem să le spunem un lucru: nu vă amestecați cu noi”

Fedir Sandor Facebook

Sursa foto: Facebook / Fedir Sandor

Etnicii maghiari din Ucraina au răspuns declarației Ministrului de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, cu privire la presupusa mobilizare forțată a maghiarilor în regiunea Transcarpatiei. Răspunsul, în ucraineană și maghiară, a fost publicat pe Facebook de deputatul Consiliului Regional Transcarpatic, Fedir Sandor, cunoscut în Ucraina drept „profesorul din tranșee”. Acesta s-a fotografiat cu steagurile Ungariei și Ucrainei.

Redăm mai jos conținutul postării lui Fedir Sandor:

„În ceea ce privește încercările de a-i întărâta pe ucrainenii și maghiarii care trăiesc în Transcarpatia… În Ungaria, agenții ruși răspândesc informații false despre maghiarii din Transcarpatia. Informații similare sunt răspândite în Ucraina.

Scopul este clar, de a crea un conflict între maghiarii și ucrainenii din Transcarpatia, de a-i pune pe unii împotriva celorlalți.

Aș dori să le răspund tuturor agenților ruși din Ucraina și Ungaria care răspândesc minciuni:

Maghiarii din Transcarpatia sunt buni cetățeni ai Ucrainei. Mii de locuitori ai regiunii Transcarpatia, de toate naționalitățile (inclusiv maghiari), au luat armele și au plecat la război, pentru că nu vrem ca ocupanții ruși să vină în Transcarpatia și să ne ucidă rudele. Cu toții ne amintim cum a fost în secolul trecut, ne amintim de lagărele de concentrare pentru maghiari, organizate de ruși.

Acum, pe front, maghiarii din Transcarpatia își apără pământul și familiile de invadatorii ruși. Suntem recunoscători prietenilor noștri din Ungaria care ne ajută în aceste momente dificile.

Dar celor care și-au trădat poporul și s-au alăturat serviciului Rusiei, am dori să le spunem un singur lucru: nu vă amestecați în treburile noastre. Bunătatea și adevărul vor învinge oricum, iar răul rusesc va pierde.”

Profesorul din tranșee, Fedir Sándor, a devenit laureatul competiției Persoana Anului din Ungaria

„Este un model care va ajuta la rezolvarea problemelor relațiilor interstatale”, spune Esik Sándor, redactor-șef la The Voice of Hungary (Magyar Hang).

Premiul în bani obținut de Fedir Sandor a fost transferat maghiarilor transcarpatici care luptă în prezent în Forțele Armate ale Ucrainei în estul țării.

„Datorită unor oameni precum Fedir Sandor, aflăm despre evenimentele de pe front, despre felul în care trăiesc acolo. Este extrem de important. Concursul “Persoana Anului” din Ungaria este organizat în fiecare an de revista “Vocea Ungariei”, iar câștigătorii sunt aleși de cititorii publicației.

Despre Transcarpatia:

Transcarpatia este o regiune din Ucraina din sud-vestul extrem al Ucrainei de azi, la granița cu România, Ungaria, Slovacia și Polonia.

Capitala sa este orașul Ujhorod. S-a constituit în 1919 și 1939 respectiv ca republica Huțulă și ca stat Carpato-Ucrainean, fiind în ambele cazuri desființată și anexată respectiv de Ungaria sovietică și de cea horthystă. Teritoriul Transcarpatiei actuale a făcut parte, până în 1918, din regatul Ungariei, care organizase în regiune comitatele Maramureș, Ugocea, Bereg și Ung.

După anexarea de către Germania în 1938 a mai multor teritorii cehoslovace și după Acordul de la München, în urma arbitrajului de la Viena în 1939, regiunea a primit o autonomie mai largă și Carpato-Ucraina s-a declarat ca și Slovacia independentă. Ungaria a ocupat-o total, deși arbitrajul îi acordase doar partea de sud-vest.

În toamna lui 1944, trupe sovietice au pătruns pe teritoriu. Autoritățile cehoslovace au revenit din exil la Hust pentru a reorganiza administrația. Sovieticii au organizat o administrație paralelă cu sediul la Muncaci. După luni de negocieri, delegația cehoslovacă a fost obligată să părăsească provincia în februarie 1945 și, după ce a orchestrat o lovitură de stat la Praga, Uniunea Sovietică a anexat Transcarpatia și a alipit-o la RSS Ucraineană.

În 1991, după destrămarea URSS, regiunea a revenit Ucrainei, care a organizat-o sub forma actuală în raioane cu reședința la Ujgorod.

articol publicat inițial pe project-e.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult