Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mai putem ține cursul stabil multă vreme? Răspunsul consilierului guvernatorului BNR

Leu devalorizare

Foto - Inquam Photos

Perioada de stabilitate a leului în raport cu euro este surprinzătoare atât pe plan intern cât și pe plan extern. „Mai putem ține cursul stabil multă vreme?”, a fost întrebat Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului BNR, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Nu, nu, în primul rând, nu ține Banca Națională cursul. Banca are rezervele foarte mari și este suficient să se uite urât, pentru că atunci cei care ar putea să atace leul, cum au făcut-o în 2008, s-ar putea să plătească”, a răspuns economistul.

Ce poate să destabilizeze cursul? „Din nenorocire, până la urmă, ceea ce contează în toată istoria aceasta este credibilitatea pe care o are economia noastră, modul în care ne percep cei din afară. Dacă cei din afară cred că o mai ducem, vor continua să investească în moneda noastră, ne vor da împrumuturi în continuare. Rezerva valutară a Băncii Naționale este un mare, în mare tampon în acest joc și atunci el poate să continue. Doar că în momentul în care deficitul rămâne undeva pe la 6% și Uniunea Europeană limitează accesul României la fondurile Uniunii, atunci partea foarte proastă într-o asemenea situație este că situația se poate deterior de la o zi la alta”, crede Eugen Rădulescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon