Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mai putem ține cursul stabil multă vreme? Răspunsul consilierului guvernatorului BNR

Leu devalorizare

Foto - Inquam Photos

Perioada de stabilitate a leului în raport cu euro este surprinzătoare atât pe plan intern cât și pe plan extern. „Mai putem ține cursul stabil multă vreme?”, a fost întrebat Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului BNR, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Nu, nu, în primul rând, nu ține Banca Națională cursul. Banca are rezervele foarte mari și este suficient să se uite urât, pentru că atunci cei care ar putea să atace leul, cum au făcut-o în 2008, s-ar putea să plătească”, a răspuns economistul.

Ce poate să destabilizeze cursul? „Din nenorocire, până la urmă, ceea ce contează în toată istoria aceasta este credibilitatea pe care o are economia noastră, modul în care ne percep cei din afară. Dacă cei din afară cred că o mai ducem, vor continua să investească în moneda noastră, ne vor da împrumuturi în continuare. Rezerva valutară a Băncii Naționale este un mare, în mare tampon în acest joc și atunci el poate să continue. Doar că în momentul în care deficitul rămâne undeva pe la 6% și Uniunea Europeană limitează accesul României la fondurile Uniunii, atunci partea foarte proastă într-o asemenea situație este că situația se poate deterior de la o zi la alta”, crede Eugen Rădulescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult
sound-bars icon