Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Majorarea salariului minim, indexarea pensiilor și plafonarea prețurilor la energie electrică, între măsurile propuse de PSD în programul de guvernare

Marcel Ciolacu - PSD - Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Plafonarea prețurilor la energie electrică, compensarea facturilor la electricitate și gaze pentru consumatori casnici și IMM-uri, asigurarea subvenției la gigacalorie, indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% și creșterea salariului minim sunt câteva dintre măsurile propuse de PSD pentru programul de guvernare. La acestea se adaugă măsuri pentru gestionarea pandemiei, dar și pentru domeniul educației și accelerarea pregătirii proiectelor care ar urma să fie finanțate prin PNRR.

Propuneri PSD pentru viitorul program de guvernare (surse G4Media și Hotnews.ro):

Educație

  • Asigurarea condițiilor pentru ca desfășurarea cursurilor să aibă loc în regim fizic.
  • Operaționalizarea sistemului de predare hibrid, prin predarea unor materii fizic și a celorlate online, acolo unde nu sunt îndeplinite condiiile pentru cursuri în format fizic.
  • Descentralizarea reală a deciziilor privind închiderea unităților de învățământ la nivelul consiliului de administrație al școlii, cu avizul autorității de sănătate publică și consultarea tuturor factorilor implicați.
  • Testarea săptămânală a elevilor, profesorilor și personalului nedidactic

Citiți și: 

Măsuri de gestionare a pandemiei:

  • Extinderea testării. Statul ar urma să asigurare un număr lunar de teste gratuite pentru angajații sectoarelor esențiale
  • Susținerea campaniei de vaccinare, adaptarea campaniei de informare pentru diferite categorii sociale și în funcție de zonele țării (rural-urban)
  • Accesul la medicație antivirală în farmaciile cu circuit deschis, pe bază de prescripție medicală. Constituirea unității de achiziție, stocare și distribuție a medicației specifice pacienților COVID-19.
  • Organizarea, cu sprijinul medicilor de familie, a unor centre ambulatorii de evaluare și tratare a pacienților COVID-19, pentru a scădea presiunea de la nivelul spitalelor.

Pensii și alocații

  • Indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11%, potrivit legii din 127/2019
  • Creșterea indemnizației sociale minime cu 200 de lei, la 1.000 lei/lună. 
  • Majorarea alocațiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021, conform Legii 14/2020.

Salariul minim:

  • Creșterea, de la 1 ianuarie 2022, la 2.550 de lei a salariului minim pentru persoane cu studii generale, și la 2.600 lei pentru studii superioare, De la 1 iulie 2022, salariul minim pentru studii generale ar urma să crească la 2.740 lei, iar pentru studii superioare, la 3.000 de lei.

PNRR:

  • Stabilirea sistemului de aplicare a PNRR și accelerarea pregătirii proiectelor care urmează să primească finanțare

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Ca totdeauna, multe pomeni cu care să-și sature PSD, iști votanții.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult