Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Majorarea salariului minim, indexarea pensiilor și plafonarea prețurilor la energie electrică, între măsurile propuse de PSD în programul de guvernare

Marcel Ciolacu - PSD - Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Plafonarea prețurilor la energie electrică, compensarea facturilor la electricitate și gaze pentru consumatori casnici și IMM-uri, asigurarea subvenției la gigacalorie, indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% și creșterea salariului minim sunt câteva dintre măsurile propuse de PSD pentru programul de guvernare. La acestea se adaugă măsuri pentru gestionarea pandemiei, dar și pentru domeniul educației și accelerarea pregătirii proiectelor care ar urma să fie finanțate prin PNRR.

Propuneri PSD pentru viitorul program de guvernare (surse G4Media și Hotnews.ro):

Educație

 • Asigurarea condițiilor pentru ca desfășurarea cursurilor să aibă loc în regim fizic.
 • Operaționalizarea sistemului de predare hibrid, prin predarea unor materii fizic și a celorlate online, acolo unde nu sunt îndeplinite condiiile pentru cursuri în format fizic.
 • Descentralizarea reală a deciziilor privind închiderea unităților de învățământ la nivelul consiliului de administrație al școlii, cu avizul autorității de sănătate publică și consultarea tuturor factorilor implicați.
 • Testarea săptămânală a elevilor, profesorilor și personalului nedidactic

Citiți și: 

Măsuri de gestionare a pandemiei:

 • Extinderea testării. Statul ar urma să asigurare un număr lunar de teste gratuite pentru angajații sectoarelor esențiale
 • Susținerea campaniei de vaccinare, adaptarea campaniei de informare pentru diferite categorii sociale și în funcție de zonele țării (rural-urban)
 • Accesul la medicație antivirală în farmaciile cu circuit deschis, pe bază de prescripție medicală. Constituirea unității de achiziție, stocare și distribuție a medicației specifice pacienților COVID-19.
 • Organizarea, cu sprijinul medicilor de familie, a unor centre ambulatorii de evaluare și tratare a pacienților COVID-19, pentru a scădea presiunea de la nivelul spitalelor.

Pensii și alocații

 • Indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11%, potrivit legii din 127/2019
 • Creșterea indemnizației sociale minime cu 200 de lei, la 1.000 lei/lună. 
 • Majorarea alocațiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021, conform Legii 14/2020.

Salariul minim:

 • Creșterea, de la 1 ianuarie 2022, la 2.550 de lei a salariului minim pentru persoane cu studii generale, și la 2.600 lei pentru studii superioare, De la 1 iulie 2022, salariul minim pentru studii generale ar urma să crească la 2.740 lei, iar pentru studii superioare, la 3.000 de lei.

PNRR:

 • Stabilirea sistemului de aplicare a PNRR și accelerarea pregătirii proiectelor care urmează să primească finanțare
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Ca totdeauna, multe pomeni cu care să-și sature PSD, iști votanții.
  • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult