Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Marea așa cum o știm

marea in biblie

(Foto: Guliver/Getty Images)

Probabil că nici o altă realitate a lumii grecești vechi nu s-a bucurat de o mai mare atenție decât marea. Fapt atestat – cum altfel? – încă din Iliada și Odiseea, primele manifestări masive ale spiritului nostru liber și curios. În epopei terminologia marină este de o diversitate bulversantă pentru orice limbă modernă din arealul în care locuim.

Există la Homer o serie de cuvinte de origine indo-europeană care desemnează marea într-o anumită ipostază, fie că e vorba de natura ei salină (gr. hals, care, cu alt gen, înseamnă „sare”), de adâncimile ei insondabile (gr. pélagos), de întinderea ei favorabilă trecerii de pe un uscat pe altul (gr. póntos, cuvânt înrudit cu puntea noastră). Și apoi, sigur, sau poate în primul rând, cuvântul misterios care cuprinde în sine toate latențele semantice și pe care grecii îl vor fi găsit la așezarea lor la Mediterana, thálassa, marea pur și simplu. Marea aceasta care poate fi când mult zbuciumată (polýphloisbos), când căruntă (polié), când de încă neclara culoare a vinului (oínops), când strălucitoare până la orbire (glauké) și în multe alte feluri. Există o pletoră de metafore marine, o mulțime de comparații cu marea, în toate ipostazele posibile, toate vorbind despre relația cu totul specială pe care vechii greci o aveau cu această realitate mobilă.

Oamenii biblici nu îndrăgesc în nici un chip marea. Relația lor cu noianul de ape stă sub semnul sigur al amenințării, al necunoscutului fatal, al neliniștii esențiale. Civilizație a uscatului și societate pastorală, vechiul Israel nu cultivă aventura marină și e lipsit de curiozități „transoceanice”. De altfel, acces la mare a avut doar în perioadele de maximă ascensiune politică și atunci marinarii se recrutau din rândul vechilor populații specializate în domeniu. Dovada cea mai grăitoare a reticenței israelite față de mare este sărăcia terminologică a domeniului. Ebraica biblică desemnează printr-un singur termen întinderi de apă stătătoare de dimensiuni variate, deopotrivă mări și lacuri: yām. E interesant de observat că atât traducerea în greacă a originalului ebraic, Septuaginta, și Noul Testament, redactat direct în greacă, păstrează în mod fidel pauperitatea terminologică ebraică și propun în toate contextele doar thálassa.

Ca simplă realitate naturală, marea este înțeleasă ca parte a Creației aflată, ca toată făptura, sub ascultarea lui Dumnezeu (Proverbe 8,29). La fel ca pământul și cerul, marea este un spațiu al locuirii legitime: peștii sunt viețuitoarele cele mai des invocate în asemenea contexte, dar o seamă întreagă de viețuitoare mici și mari, a căror descriere exactă trecută sub tăcere, mișună prin apele ei (Psalmi 104, 25 / LXX 103,25). Deși neîndrăgite, călătoriile cu corăbiile pe mare sunt și ele amintite (Proverbe 30,19, Ezechiel 27,9), ca un fel de mofturi antropice cu totul străine în peisajul general. Marea mugește din adânc (Ieremia 6,23), e într-o veșnică tulburare (Isaia 57,20). Imensitatea mării are un pandant la fel greu cuantificabil în hiperbola nisipului mării, foarte frecventă în scriptură. Pe lângă deja amintitele imagini ale orizontului curb, desenat de întâlnirea cerului cu marea, se pomenește în Biblie de misterioase insule de dincolo de mare (Ieremia 22,25), ceea ce poate însemna de fapt dincolo de țărmul pe care se găsește privitorului. Marea are străfunduri (ebraică mețuloth, greacă báthe, Miheia 7,19), izvoare în adâncuri (Iov 38,16), inimă (Psalmi 46,2 /LXX 45,3).

Însă ca toate cele pomenite în Biblie, marea capătă un contur limpede când e pusă în legătură cu Dumnezeu. Abia atunci ceea ce pare de nestăvilit în natura ei își găsește menirea. Ideea fundamentală este că și această realitate, înspăimântătoare, nesigură, recalcitrantă prin fire, e ținută la un loc, domesticită, pusă în cadre stabile de unul Dumnezeu. Două sunt imaginile recurente care legitimează această metaforă a puterii Creatorului: spintecarea și înlănțuirea, ambele prezente mai cu seamă în cărțile profetice și sapiențiale ale Bibliei, adică în acele compoziții cu un grad ridicat de fior mistic.

Pe lângă stilul vibrant al expresiei, pasajele în care apar cele două imagini sunt, după toate aparențele, de dată foarte timpurie. Ceea ce le face pasibile de influențe ale unor culturi venerabile. Episodul arhicunoscut al trecerii poporului ales prin mijlocul Mării Roșii și al despărțirii apelor (Exod 14) este urmat îndeaproape de un cântec străvechi care explică minunea în termeni teribili: suflarea lui Dumnezeu îngrămădește apele, ridică talazurile ca un zid și încheagă valurile în mijlocul mării (Exod 15,8). Fapta aceasta este numai o demonstrație punctuală de forță coborâtă în vremuri istorice, deci consemnate de cronici. Ea însă trimite la vremurile începuturilor, nebuloase, teribile, în plină desfacere, când Dumnezeu spintecă apele cu puterea Lui și sfarmă capetele misterioșilor balauri din ea (Psalmi 74,14/ LXX 73,13; Ps. 78, 13 etc.). 

Pe de altă parte, Dumnezeu singur este cel care a zăvorât marea cu porți (Iov 38,8) și-i îngrămădește apele într-un morman (Psalmi 33,7/ LXX 32,7), dându-le poruncă să nu se reverse (Proverbe 8,29). Ideea mării puse la respect, adică spintecate și îngrădite, se dezvoltă în imagini ale controlului absolut, cu tente ludice: în marea pe care plutesc acum corăbii locuiește Leviathanul pe care Dumnezeu l-a făcut ca să se joace în ea. (Psalmi 104, 25-26/LXX 103, 25-26). Din același registru e metafora mării pe ale cărei străfunduri Atotputernicul le face să fiarbă ca un cazan și pe care le clatină ca pe un vas cu mir. (Iov 41,31).

De aceea cel care, în Noul Testament, ceartă marea, iar ea se cumințește (Matei 8,26), cel care umblă pe mare fără să fie înghițit de ea (Matei 14,25), cel care le poruncește demonilor să intre porci si apoi să se prăvălească în adâncurile mării (Matei 8,32) iscă în rândul contemporanilor lui atâta tulburare. Toate cele trei momente amintesc de fapt despre puterea unică a lui Dumnezeu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă ar fi să ne luăm după interpretarea lui Jordan Peterson (care-i un fel de Jung mai cu picioarele pe pământ) marea reprezintă haosul. Asta s-a preluat de la mitul mesopotamian al creației, de la zeița Tiamat.
    Ceva specific religiilor avraamice este că tind să represeze haosul (manifestat psihologic sub forma instinctelor sau a subconștientului). De aici a venit modelul freudian, cu Id-ul subjugat de super-ego-ul tiranic.
    La păgâni e diferit, trebuie să îți integrezi ”umbra”, să îți controlezi și canalizezi răul interior, nu să îl negi sau ataci.
    Motiv pentru care există această reprezentare simbolică: Creștinii se luptă cu marea, păgânii o navighează.
    • Like 1
    • @ Rareș Mocanu
      Corina check icon
      „Ceva specific religiilor avraamice este că tind să represeze haosul (...) La păgâni e diferit, trebuie să îți integrezi ”umbra”, să îți controlezi și canalizezi răul interior, nu să îl negi sau ataci.” Asta mi-a amintit de o mai veche și persistentă impresie că menționarea „celui rău” din unele rugăciuni creștine e o greșeală. O rugăciune ortodoxă de dimineață, de exemplu, începe așa: „Doamne, care cu multă bunătatea ta și cu îndurările tale cele mari mi-ai dat mie, roabei tale/ robului tău de am trecut vremea nopții acesteia fără de ispită de toată răutatea pizmașului...” O alta, de seară, zice: „Și ne păzește pe noi de întunecatul somn al păcatului și de orice poftă întunecată a plăcerilor. Liniștește întărâtările patimilor, stinge aprinsele săgeți ale vicleanului, cele pornite asupra noastră cu vicleșug. Zburdările trupului nostru le potolește”... etc.
      Poate bietul credincios chiar era liniștit când a venit la rugăciune, dar îi va fi greu să rămână așa după ce o citește...

      Eu cred că ierarhii ortodocși de azi sunt conștienți de neajunsurile unor asemenea abordări. De altfel, i-am auzit pe unii punctând că față de forțele răului nu „lupta” cu ele e calea, deloc, ci alipirea mai hotărâtă de Dumnezeu prin rugăciune etc.
      • Like 0
    • @ Corina
      Parintele Arsenie P. spunea ca raul este in fata, in spate etc. dar nu asta vreau sa punctez ci faptul ca "lupta" trebuie dupa in ambele directii: interior prin rugaciune, exterior prin alungarea raului (nu neaparat rostindu-i numele ci doar adresandu-te ca unei "prezente" pe care o constientizezi ca nu iti da pace! Problema cea mai mare este in aceasta constientizare (a unui gand negativ de ex.) si abia apoi vine lupta, desi ar putea sa fie o permanenta in rugaciune si nu o lupta.
      • Like 0
    • @ Maria Magda
      Corina check icon
      „Problema cea mai mare este in aceasta constientizare (a unui gand negativ de ex.)”. Da. Cred că asta se numește „trezvie” în limbajul teologic ortodox și „vigilență” în cel comun.
      • Like 0
  • "Însă ca toate cele pomenite în Biblie, marea capătă un contur limpede când e pusă în legătură cu Dumnezeu."
    Se pare ca asta este substanta, asta este si atributul fiintei umane! Nevoia de dragoste, protectie, de supra-veghere si asta incepand de la pruncul care are nevoie doar sa ii vada chipul mamei sa se linisteasca si pana la adanci batranete!
    Ma gandesc acum la un unchi batran care isi ducea viata intr-o casuta dintr-o localitate din Constanta, dar care prin asezarea la poalele unor dealuri, intr-o curbura, capata o aura mistica, de transcendenta.
    In acest cadru omul in varsta isi ducea viata ingrijindu-se alaturi de o sotie care era bolnava! Din momentul sosirii mele, nu mult dupa aceea, unchiul "a cazut" intr-un somn care asa cum l-am perceput eu in intimitatea camerei batranesti parea un somn "al reintalnirii cu sine", pentru ca da, abia atunci cand suntem constienti si cu credinta intr-o "putere" care vegheaza si asupra noastra ne gasim linistea, pana atunci doar ne zbatem in minciuna puterii si autocontrolului. Si uite asa mi-am permis si eu o "destainuire" "in lacrimi", de la malul marii. No bine!
    • Like 1
    • @ Maria Magda
      Anon check icon
      Sau... poate "puterea" e o iluzie si puterea si autocontrolul sunt reale, in masura in care le detinem.
      • Like 0
    • @ Anon
      Credeti ca nu am inteles ideea? Dar va spun dvs, acel autocontrol al dvs. care este putin in antiteza cu "regasirea de sine" cea expusa de mine (daca te apuci aa diseci, daca nu ar putea fi acelasi lucru), vine tocmai din credinta in apartenenta la ceva superior de aceeasi natura. Cine se vrea a apartine binelui, cine nu, nu!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult