Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Marea întrebare după apariția unui candidat cu simpatii legionare, care susținea că în România nu a existat niciun fel de „holocaust antievreiesc”

Mișcarea

photo icon „Mişcarea" - organul de presă al Mişcării pentru România. S-a publicat prima dată în martie 1992 şi a dispărut de pe piaţă la mijlocul lui 1996, după 51 de apariţii. Sursa: Dela0

Am aflat de simpatiile legionare ale lui Marian Munteanu dintr-un articol al lui Vlad Stoicescu și al Dianei Oncioiu scris pentru platforma de jurnalism independent Dela0. Într-o cercetare impecabilă, Stoicescu și Oncioiu documentează, cu detalii minuțioase, extrase din textele și publicațiile lui Marian Munteanu, atât din prima perioadă a lui de activist civic, după Revoluție, cât și de acum.

Concluzia textului de pe Dela0 este clară și dreaptă: Partidul Național Liberal concurează la Primăria Bucureștiului cu un antiliberal convins.

Expunerea adevărului este mereu de celebrat. E bine ca oamenii să știe pe cine votează sau cu cine au de-a face în spațiul public. Stoicescu si Oncioiu au și făcut-o într-un mod elegant și inteligent, ceea ce nu se întâmplă în majoritatea articolelor care-l denunță pe „legionarul Munteanu”. 

Există o problemă a antisemitismului în România?

Singur paragraf cu care nu sunt de acord din articolul citat este cel referitor la opoziția lui Marian Munteanu la „legea antilegionară”. Deși nu știu motivele actuale pentru care Marian Munteanu este împotriva acestei legi, asta nu dovedește neapărat conexiunea cu declarația negaționistă de acum douăzeci de ani*. Eu, de pildă, nu sunt negaționist, dar sunt împotriva acestui fel de legi specifice, dedicate antisemitismului, antiromânismului, atitudinilor împotriva femeilor, albilor, negrilor, musulmanilor sau membrilor cultului Hare Krishna. Cred că legea trebuie să fie una pentru toți și că nu se poate da un grad de protejare specială nimănui.

Ca să continuu cu paragraful, eu cred că are dreptate Marian Munteanu când spune* că nu există antisemitism în România, ci cazuri izolate. Bineînțeles că sunt antisemiți, ca peste tot. Dar nu cred - așa aș formula-o eu - că există o problemă a antisemitismului în România.

Unul dintre autorii români pe care i-am citit înainte de a ajunge în România a fost Norman Manea. Din cărțile lui Manea îmi creasem ideea că România de astăzi e un iad pentru evreii. În Bucuresti și Focșani, m-am dus de mai multe ori la sinagogă. Am cunoscut evrei români și din alte părți ale lumi, care veneau în România să lucreze, să facă afaceri și chiar își cumpărau case și se mutau în țară. Situația nu mi s-a părut deloc tragică. 

De asemenea, îmi aduc aminte de apocalipsa română dupa Herta Muller. România democratică de astăzi este încă, sub ochii lui Muller, o țară ostilă minorităților, controlată de securiști șovini și în care toată presa arată ca gazeta lui Vadim. Și iată că pe președintele României îl cheamă Klaus!

Toată această divagație mă duce inevitabil la cazul Oanei Stănciulescu. După ce a fost nominalizată pentru un post la conducerea TVR, Institutul pentru Studierea Holocaustului a protestat energic pentru că jurnalista și-a exprimat dezacordul cu legea antilegionară. Mai multe instituții și unii intelectuali s-au alăturat protestului, unii dintre ei acuzând-o pe Oana Stănciulescu de antisemitism și simpatii legionare.

Este foarte probabil ca jurnalista respectivă și mai mulți intelectuali români să aibă idei naționaliste apropiate de legionari, dar într-o societate în care libertatea de exprimare e un drept fundamental, nu putem să-i interzicem pe toți cei care au opinii diferite de a noastră. Problema ar fi dacă Stănciulescu ar veni la conducerea TVR cu un plan editorial care promovează idei fasciste la televiziunea națională. Gandhi este acuzat de rasism la adresa negrilor, dar nimeni nu-i neagă rolul lui benefic în lupta pentru eliberarea poporului indian. Mai mulți lideri israelieni și-au exprimat de mai multe ori opinii despre arabi, care ar putea foarte ușor fi calificate drept rasiste, dar cine le poate nega admirabila lor muncă în consolidarea miracolul statului sionist? Până și Nelson Mandela a avut, în niște momente din viața lui, atitudini condamnabile despre femei. Ar fi trebuit partidul lui să-l dea afară? Ar fi trebuit interzis în politică?

A pretinde oameni impecabili, care să respecte un tot mai ridicat standard de political correctness în toate opiniile lor și în toate domeniile vieții lor e o atitudine infantilă și periculoasă. Orice persoana are contradicții, afinități și aversiuni de multe ori iraționale, care nu se pot elimina prin legi. Mai mult, opiniile diverse ar trebui respectate când n-au consecințe concrete și nocive împotriva nimănui. Ar fi stupid să desemnăm un fanatic religios ca președinte al unei comisii despre legislația referitoare la avort. Ar fi regretabil să trimitem un rasist cunoscut să se ocupe de problema refugiaților. Dar trebuie sa ne privăm de romanele lui Eliade pentru că a flirtat cu naționalismul mistic al lui Zelea Codreanu? O să renunțăm la tradiția românească în gimnastică pentru că provine în mare parte de mentalitatea opresivă, dictatorială a comunismului? 

Oamenii au motivații diferite, sunt atrași de lucruri și de ideologii diferite, iar lumea ar fi un loc insuportabil de sumbru dacă toți am citi ad-litteram și fără nuanțe marile texte care ne ordonează lumea, de la Biblie la Declarația Universala a Drepturilor Omului.

*Într-o emisiune de televiziune difuzată joi seara, 13 aprilie 2016, Marian Munteanu a declarat că nu există antisemitism în România, doar „cazuri izolate”, motiv pentru care celebra lege „antilegionară” nu şi-ar găsi rostul. În urmă cu peste douăzeci de ani, Munteanu scria în paginile „Mişcării”: „Statul român nu a fost niciodată fascist şi în România nu a existat niciun fel de holocaust antievreiesc. România a fost singurul stat din alianţa antiURSS care nu numai că nu a participat la uciderea evreilor, dar i-a ajutat cu generozitate să se salveze”. (Sursa: dela0)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca in Romania ar fi fost vreun holocaust evreiesc, ar mai fi multumit Shimon Peres Romaniei? "Nu vom uita niciodata ca, in perioada cea mai intunecata a istoriei - perioada nazista, Romania a ajutat la salvarea a 400.000 de evrei de aici, care au venit in Israel, au ajutat la construirea Israelului, dar, in acelasi timp, nu si-au uitat iubirea pentru Romania, si-au pastrat cultura romaneasca. Pentru aceasta, doresc sa multumesc poporului roman si sa ii spun ca aceasta este o prietenie care nu se va termina si care va continua multa vreme in viitor, nu doar in istorie" Nu cumva si holocaustul evreiesc din Romania este o ...gogorita, folosita pentru victimizare, pentru a avea tot felul de beneficii si a ne interzice noua cultul unor mari personalitati, care nu au avut nici un fel de crime de razboi. O mare manipulare se intampla si cu legea 217 si cu Miscarea Legionara, despre care se minte in continuu de 25 de ani.
    • Like 0
  • Judecând dupa vehemența comentariilor, realizez ca nu prea înțelegeți motivele antisemitismului legionarilor care au continuat practic politica lui M. Eminescu. Mai mult, cuvântul in sine ”antisemit” avea cu totul alte conotații atunci decat are astăzi, cand este legat de Hitler si Holocaust.
    Evreii din românia ajunsesera sa controleze o mare parte din finanțe, aveau o puternică influența politica si controlau teritorii, cele mai importante fiind Fischeriand, Mendelland, Gutmanland. Evreii nu au intrat in țara noastră cu o armată, ci s-au folosit de prostia țăranilor, de viciile boierilor si unor domnitori și au câștigat și mai mult teren atunci când rusia (aliați cu românia) a pierdut războiul impotriva porții otomane, și implicit românia a pierdut dreptul de a avea domni pământeni - perioada fanariotă.
    Evreii pur și simplu au batut sistemul prin cămătărie, fals in acte, controlul cărciumilor, finanțelor, trusturi, publicații etc.
    Eminescu și mai tarziu Zelea Condreanu au incercat din răsputeri să educe pe cât au putut poporul român să nu mai fie atât de prost, de relaxat, de leneș și naiv, dar nu poți educa un om făcându-l prost pentru ca nu va mai auzi nimic din ce spui sau nu va citi ce scrii, iar in acea perioadă nu exista feisbuc, DNA, etc etc.
    Adevărul absolut este că evreii nu au nici o vină că au batut sistemul, dar legionarii au considerat că niste oameni total lipsiți de scrupule și lipsiți de orice empatie fața de poporul român pe care l-au supt până la sânge, nu ar trebui sa conducă românia.

    România a fost intotdeauna a fost o pradă pentru năvălitori, imperiul roman, imperiul otoman, imperiul autro-ungar, evrei, ruși, comuniști, politicieni si orice interese străine si domestice pentru ca a fost una dintre cele mai bogate țari din lume in cea mai nefericită poziție geo-politică.
    In concluzie cel mai mic rău pentru români au fost evreii, iar cel mai mare rău au fost românii, fie ei fanarioți, comuniști, monarhiști, decembriști și nu in ultimul rând cohortele de proști complici.
    • Like 1
  • James check icon
    Surpins ai ramane eventual tu, obstean de rand, daca la un interviu ti s-ar solicita cazierul si nu cv-ul profesional, la ei, polticienii, si n-ar trebui deloc sa mire, e taman invers, in absenta aproape palpabila a profilului profesional, li se cotrobaie prin cel moral. Si de ce nu ? Ei, politicienii, se vor impotrivi pe mai departe stabilirii unor exigente ale postului (minimalei persuasiunii necesare sau altor piedici in calea de a ajunge "sus" intr-altfel decat pe linie de partid), noi, total neutilati in fata situatiei, in schimb crezandu-ne niste mici dumnezei la fiecare 4-5 ani, vom judeca cat de recrutabil e Munteanu in cea franceza, de una romaneasca nici sa fi auzit sau rictusul de femeie rea a lui Firea. P.S. ma bucur ca nu-s singurul pe care-l revolta partialitatea unor legi in functie de sex si apartenenta etnica.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    'Poporul' e un concept abstract. E format din segmente de timp numite 'generatii'. Restul e istorie si va puteti informa. Va recomand jurnalul lui Mihail Sebastian.
    • Like 0
  • Belcin check icon
    Nu cred ca poporul roman a fost/este antisemit,sau antimaghiar,sau antigerman..dar sigur este anti rusesc/sovietic,vedeti ca dea lungul istoriei rusii/sovieticii ne-au adus numai nenorociri,comunistii evrei au produs cel mai mare holocaust romanesc..se aproximeaza la 250000 de romani asasinati de catre sefii de securitatye comunisti care erau din pacate evrei.Cand se va recunoaste holocaustul romanesc produs de catre comunistii evrei,care au trait bine mersi fara sa dea socoteala nimanui pentru crimele comise...??/
    • Like 1
    • @ Belcin
      Valentin check icon
      Omenirea a trecut prin ideologii nocive, care au produs monstruozitati. Nu exista competitie intre ele. Ele sunt rele prin definitie si trebuiesc respinse.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Orice om normal respinge asemenea orori.
    • Like 1
  • check icon
    Noi românii în virtutea mentalității de slugi pr viață din cauza sbjugarea de către străini timp îndelungat,avem tendința să fim mai catolici decât Papa.Dacă spune sau face cineva cel mai mic gest ce ar putea deranja marile puteri sau relații,se găsesc o armată de lingăi(chiar și intelectuali și jurnaliști) care sar repede cu gura,ca nu cumva noii stăpâni să se supere sau să aibă gaze la masa de prânz.E un lucru periculos ce naște monștrii și se vede.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Imi pare rau ca va contrazic - si nu vreau sa intru in polemica prea mult - dar antisemitism inseamna sa ai si o legislatie care sa-ti verifice rudele pana la a patra spita, sa participi la munca fortata sau sa-ti vinzi din casa. Inseamna si sa ti se taie telefonul sau lumina electrica. Cititi jurnalul lui Mihail Sebastian, e un document fantastic. In plus, ce s-a intamplat la Iasi e cutremurator, te cutremura din toata fiinta. Nu vreau sa discut, nu vreau sa aud explicatii - daca exista pentru asa ceva - dar pur si simplu 'nu'. Aici trag o linie. Asa ceva nu poate fi numit 'izolat'. Acolo a fost o monstruozitate, o aberatie, o deraiere a umanului, a legilor firii, a tot ce vreti. Nu stiam de ce a spus dl. Munteanu, nu vreau sa aud, pun punct in aceasta chestiune si ma orientez catre alt candidat.
    • Like 2
    • @ Valentin
      Valentin check icon
      A existat holocaust in Romania, asta clar! Si nu stiam de aceste declaratii ale lui Marian Munteanu. Oricum, pentru mine lucrurile sunt simple: un primar trebuie sa fie un bun gospodar. Marian Munteanu nu-mi pare. Ma voi orienta catre un bun gospodar indiferent de partidul din care fac parte.
      • Like 2
  • Valentin check icon
    Am vazut si eu acum, nu stiam! Pai cei care l-au pus acolo nu stiau? Nu, eu unul spun 'nu'!
    • Like 0
  • Nu stiu daca Marian Munteanu poate fi un subiect de dezbatere folositoare, dar cu siguranta unele idei cu care s-a promovat si se promoveaza, ori a fost si este combatut, da . Itindu-mi curiozitatea acest articol , am frunzarit pe site-ul dela0.ro articolul la care face Marcel referire. Misiunea asumata in 1991 de miscarea condusa de Marian Munteanu imi apare romantica, adolescentina indraznesc sa spun : "Misiunea pe care ne-am asumat-o este crearea Statului cultural ca formă superioară a statului naţional român unitar, un stat românesc întemeiat pe dreapta credinţă şi închinat Mântuitorului nostru, Iisus Hristos." . Dar mai este ceva ce te pune pe ganduri și te izbeste peste fata cu constatarea repetata a petrecaniei facute cu consecvența in ultimii 26 de ani românismului și in general la tot ceea ce este românesc, inclusiv prin validarea apelativului pentru " etnia rromanes "(naționalismul este anacronic, antieuropean și antisemit, opunandu-se progresului globalizator). Acel ceva este urmatorul citat din articol : " Mişcarea pentru România era "structurată policentric", fiind formată dintr-un ansamblu de Grupuri Politice răspândite pe tot cuprinsul ţării. Fiecare Grup reproducea, în mic, întreaga Mişcare. Se susţineau, cu hotărâre:
    -Apărarea proprietăţii româneşti, a intereselor producătorilor şi întreprinzătorilor români, apărarea profesiunilor şi a muncii naţionale;
    -Oprirea procesului de distrugere şi înstrăinare a avuţiei naţionale;
    -Protecţia familiei, eliminarea focarelor de destrămare şi descompunere morală;
    -Apărarea tradiţiilor religioase şi spirituale româneşti, ortodoxe, dar şi lupta împotriva sectelor şi agenţilor de influenţa care, susţineau adepţii Mişcării, năpădiseră România. " . Citind acestea si gândindu-ne la ceea ce s-a întamplat si se întamplă in România am putea face o dezbatere ...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult