Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Marele Cenzor sau ziua în care Facebook ne-a „trădat”

Protestatară Piața Victoriei

Foto: Guliver Getty Images

Într-o lume în care majoritatea canalelor media sunt controlate de interese și de bani, neoferind nimic mai mult decât posibilitatea unui comentariu în subsolul articolelor sale, Facebook pare singurul refugiu pentru noi, nu?

De ce?

  • Ne simțim în „siguranță”. Suntem „înconjurați” de prietenii nostri din „bulă”;
  • În general, prietenii sunt de acord cu părerile noastre, încercând să ne susțină, chiar dacă nu ne împartășesc întotdeauna ideile și convingerile. Acesta este instinctul e-prieteniei sociale;
  • Chiar și pentru cei mai timizi dintre noi, Facebook este platforma care ne ajută să fim mai radicali.

Totul a început cu studenții din campusurile mari americane care au vrut să se conecteze unii cu ceilalți. Au urmat mai apoi pozele cu pisici și câini, Farmville, campanii de marketing integrate ale multinaționalelor, publicitatea targetată. Iar acum ajungem la politică. Și probabil că asta este destinația finală a Facebook: POLITICA.

Cel mai probabil, acesta este unul dintre motivele pentru care Facebook se va și închide cândva în viitor. Va da pe dinafară de răutate, ranchiună, energii negative, iar oamenii vor începe sa îl părăsească (oamenii, prin natura lor, caută frumosul, perfecțiunea, bucuria).

Facebook are multe în comun cu comunismul

Precum comunismul, Facebook a fost gândit și pregătit pentru o lume perfectă, dar care, ca orice alt sistem de acest tip, pică cu succes testul societății reale, al valorilor și al comportamentului real.

Oricâte poze cu câini și pisici vom vedea în newsfeed, oricâte poze cu o cafea fierbinte care stă să ne aburească ecranul, Facebook și lumea sa nu vor fi niciodată întruchiparea vieții perfecte. Din păcate, sau din fericire, se mai întamplă și alte lucruri pe lângă ce spunem pe Facebook. De multe ori, lumea reală este rece și crudă. Din păcate.

Facebook

Odată cu trecerea timpului, oamenii au început să posteze din ce în ce mai mult conținut, iar Facebook s-a confruntat astfel cu cea mai grea problemă pe care conținutul o aduce, și anume moderarea sa. Nu toate tipurile de conținut sunt permise pe Facebook. Așa că platforma a introdus o serie de metode de moderare: automate (scanarea conținutului de tip imagini, boți etc.) și bazate pe părerea utilizatorilor (raportarea conținului de către alți utilizatori etc.).

Dând la o parte codul și tehnicile de programare, unde cel mai probabil lucrurile sunt făcute obiectiv, iar algoritmii sunt pregătiți să „învețe” și să se „perfecționeze” cu fiecare nouă poză ce este urcată pe Facebook în fiecare milisecundă, tehnicile de moderare ce au la bază acțiunile și suportul utilizatorilor contează pe buna-credință a acestora. O metodă mult prea subiectivă, aș zice, pentru ce oferă astăzi stadiul dezvoltării inteligenței artificiale.

Clasica luptă a binelui contra răului. Se spune că binele câștigă întotdeauna. Oare așa este?

Ultimii ani au făcut din Facebook platforma de mobilizare utilizată cel mai frecvent pentru evenimente de masă, marșuri de protest, demonstrații.

Ca sa ajungă aici, Facebook a fost platforma altor scopuri, poate mai puțin activiste ca acesta din urmă. Facebook s-a reinventat de multe ori, așa cum spuneam la începutul articolului, cooptând în baza lui de date rânduri și rânduri de noi utilizatori. Fel și fel de oameni, nu doar din „bula” noastră, desigur.

Pe parcursul timpului, am folosit Facebook pentru ce am considerat noi că sunt fapte bune:

Prin postări emoționale, am cerut oamenilor să iasă la vot;

Am postat imagini de la marșurile și demonstrațiile la care am participat, pentru a da un exemplu de cultură civică;

Ne-am adunat în grupuri care împărtășeau ideologiile noastre politice sau sociale, pentru a ne spune ideile.

Totul părea să fie bine. Și de bună-credință.

Într-o zi, ceva s-a întamplat. Facebook ne-a „trădat”

Nu Mark sau echipele lui de programatori, ci funcționalitățile primare ale Facebook: cele care ne permit să ne exprimăm gândurile, boții adormiți și nepregătiți și metodele simpliste de moderare a conținului.

Răul a știut pe ce butoane să apese.

Câteva exemple deja bine-cunoscute care au folosit cu succes funcționalitățile de bază ale Facebook:

  • Site-urile de știri false (Fake news);
  • Armatele de postaci cu conturi false care scriau și comentau la postările tuturor;
  • Indivizii îndoielnici care își zugrăveau imagini de lideri de opinie, susținuti de armatele de postaci amintiți mai sus;
  • Politicieni, media, organizații etc.

Aceasta este o bătălie pe care Facebook nu o poate câștiga.

Pentru că este conceput și dezvoltat pentru o lume perfectă. Tehnicile de programare nu sunt suficient de dezvoltate pentru a putea lupta cu precizie cu acest tip de „atacuri” umane.

Răul va câștiga. Iar noi nu putem face nimic să oprim asta

Ce se întamplă zilele astea:

Armatele de postaci, plătiți sau nu (nu dispun de dovezi în acest sens), au început să folosească cu mare succes opțiunea Facebook de a raporta utilizatorii care au păreri politice diferite față de ale lor sau care se revoltă împotriva unui sistem sau al altuia. Orice postare care conține chiar și cea mai vagă legătură cu ceea ce Facebook numeste „Hate speech” sau „Racism” sau „Negativity” poate sa fie raportată platformei. Să ne imaginam că fiecare astfel de post este raportat de o armată de 10, 100, 1.000 sau 10.000 de utilizatori coordonați și putem să vedem efectele.

Facebook îi recompensează blocând utilizatorii raportați, lipsindu-i astfel de dreptul de a mai posta sau comenta o perioadă.

Să adăugăm la această coordonare și alegerea unui moment cheie înaintea unei manifestații de amploare și impactul de moment va fi major.

Este bine de știut că informația transmisă în timp real convertește mult mai bine, adună mai multe like-uri, comentarii și distribuiri. Să transmiți aceeași informație, chiar și o poză, a doua zi când toată lumea e la birou, devine apă de ploaie.

Rezultatul: Utilizând aceste tehnici de bază, simple și proprii Facebook, oamenilor li se limitează dreptul la liberă exprimare pentru un timp

Să facem o cerere la Facebook pentru a scoate această opțiune?

Nu, bineînțeles că nu. Avem nevoie de ea pentru a raporta alți utilizatori, utilizatori ce folosesc un limbaj violent, postează imagini dure etc.

Paradoxul este că ne învârtim într-un cerc, iar acest lucru va împiedica binele să caștige. Dar cine este binele în zilele noastre? Din păcate, am da greș încercând să răspundem și la această întrebare.

De aceea, percepția noastră va fi întotdeauna că răul câștigă.

Spor la postări.

Acest articol a fost publicat prima oară în limba engleză aici: https://medium.com/verticals-horizontals/facebook-politics-media-faf75b85c1d2

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă vreți să vă lămuriți ce e azi FB... https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-09-27/facebook-twitter-google-said-to-appear-at-senate-committee
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Înainte de FB lumea stătea pe Yahoo360, înainte pe forumuri şi mai înainte de înflorirea netului luptele se duceau la radio, în tot felul de emisiuni la care sunai pe la două noaptea... Mda, lumea e tot aia...
    • Like 0
  • E foarte simplu: Facebook e conceput nu ca un bine colectiv ci ca o uriaşă bancă de date, Şi chiar dacă suntem atât de naivi să credem că intenţia ”întemeietorului” a fost bună, legea de bază a junglei umane este că binele întotdeauna va fi clonat şi hiperridiculizat de către rău. De aceea masele nu se pot aduna în bine, căci delatorii şi purtătorii de cuvânt ai răului se pot infiltra cu uşurinţă la orice pas. Nu vă mai implicaţi sentimental în mizerii precum feisbucul, căci durerea părăsirii de către persoana iubită va fi o adiere slabă de vânt pe lângă dezamăgirea pe care o veţi simţi când vă veţi trezi.
    • Like 0
  • cam multa negativitate nu? 1-2% din negativul din facebook contra 98% ok sunt adusi la 51 vs 49? cam asa e tradusa si Romania de mai toti analistii si "influencerii". eu propun sa fim pozitivi si sa avem incredere, altfel nu vom ajunge departe vreodata
    • Like 0
    • @ Laurentiu Stanciu
      Salut! Nu am spus nici 1-2% si nici 51-49% Am tras un semnal de alarma asupra faptului ca Facebook nu e pregatit sa lupte cu genul asta de manifestari.

      Increderea este faultata zilele astea de multe lucruri care se intampla si probabil de aici tonul negativ al articolului.

      Multumesc de feedback!
      • Like 0
  • John check icon
    Sean Parker, fost președinte Facebook :” Numai Dumnezeu știe, ce le face ( Facebook ) creierelor copiilor noștri.”
    http://www.businessinsider.com/ex-facebook-president-sean-parker-social-network-human-vulnerability-2017-11

    • Like 1
  • GabiC check icon
    Vor aparea si alte platforme; Una politica, de exemplu ( pe care, daca nu o scoate Facebook, o va cumpara el cand va deveni critica :-) )
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult