Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Mărturia unui tânăr învățător despre cum vedea „viața de adult” când era copil: „Am ajuns la 23 de ani și observ că e cu totul altfel. Văd oameni care suferă, oameni singuri”

Imagine cu copii care participă la o activitate de teatru stradal. Foto: Inquam Photos / Saul Pop

Foto: Inquam Photos / Saul Pop

Mă năpădesc fel și fel de gânduri. Vremurile pe care le trăim nu sunt cele în care mă gândeam că voi ajunge să trăiesc. Îi spuneam tatei, un prichindel fiind, că viața mea va fi cu totul fără probleme și că toți oamenii vor fi fericiți, că rozul va predomina. Eram fascinat de viața de adult. Mi se părea apogeul existenței. Am ajuns la 23 de ani și observ că e cu totul altfel. Văd oameni care suferă, oameni singuri.

Aseară am ieșit la o plimbare prin cartier, așa fac înainte de culcare, mă gândesc că așa îmi liniștesc mintea înainte de culcare. M-am așezat pe o bancă și acolo era un bătrân care fuma și ținea în mână o poză cu el din armată: frumos, înalt, mândru, cu sclipirea tinereții în ochi.

Aveam cu mine un pachet cu gumă de mestecat și l-am întrebat dacă vrea una. Tare uimit a fost că din „trenul ignoranței” ce trecea zilnic pe acolo, s-a oprit cineva pe peronul său. A fost prilejul perfect pentru a lăsa un bătrânel singur și uitat de cei dragi să îmi povestească viața lui, una frumoasă, una în care mare parte din timp și-a dedicat-o meseriei și oamenilor pe care, cum a zis, i-a iubit tare.

Mi-a spus cu ochii în lacrimi durerile sale. Eu am ascultat, era timpul să mă reduc la tăcere și să las o poveste prea puțin „citită” să iasă la suprafață.

Ce mai conta că am stat la discuții 2 ore, de ceasul mă anunța discret că e trecut de ora 1:30? Am oprit timpul pentru dragul de el și nu a mai contat că a doua zi la 6:30 aveam trezirea pentru a merge să le predau piticilor mei.

Astăzi am stat din nou de vorbă cu alt domn de o vârstă onorabilă, îmi spunea cum îi e frică de moarte, că nu e pregătit să plece, că și-ar mai dori să aibă puteri să facă lucruri.

Nu știu cu adevărat ce e în inima unor astfel de oameni, dar știu sigur că de fiecare dată când voi întâlni unul se va bucura de interesul unui „puști” care abia începe să guste viața cu toate bunele și mai multele ei rele.

Sunt mulțumit să tac, să fiu urechi deschise către ei, îmi doresc ca în ciuda iminenții morții și a solitudinii care-i sufocă des, să fie cineva interesat să le afle istorisirile.

Oamenii sunt de toate felurile, dar fragilitatea bătrâneții le e specifică tuturor și fiecare merită o vorbă bună și un zâmbet, ca prin asta să le dăm speranța că restul zilelor rămase merită trăite cu speranță.

Atât.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    (îmi asum fluieratu-n biserică și zic) să nu uităm îmbătrânirea-n rele. e și ea-n peisaj și nu caut procente. dar rozul se prăfuiește și din astă cauză. o viață împlinită!
    • Like 0
  • Valentin check icon
    E o vârstă dificilă. Foarte puțini sunt feriți, de regulă cei care au realizat ceva răsunător în viață. Aici ar intra artiștii, actorii, cercetătorii etc. Actorii cel puțin îmbătrânesc în aplauzele publicului. Totuși, și omul de rând se poate proteja de bâtrânețe. Cred că e important ce faci cu viața ta, cum te înțelegi cu tine și cum te mobilezi interior.
    Chestia asta s-a văzut în pandemie. Mai toată lumea a cârâit datorită izolării, dar am întâlnit și oameni care mi-au spus că a fost o ocazie excelentă să devoreze Frații Karamazov sau Război și pace, să asculte integrala Chopin sau să vizioneze filmele lui Bergman. E clar că o asemenea persoană va avea la bătrânețe o plasă de siguranță, care să împiedice căderea în puțul cu melancolie.
    • Like 0
  • Mihai D. check icon
    Felicitări ! Vârsta a 3-a este dificil de decriptat de catre vârsta 1 si 2. Sunt multe motive pentru acest lucru, dar cine isi dă voie să cugete fără să emită judecăți, va avea de câștigat. Cred că frica de moarte este firească in sensul in care lipsa acelei frici i-ar determina pe oameni sa facă lucruri nebunești/absurde. Probabil că impăcarea cu sine atunci când finalul "se apropie" are de-a face cu cât de mulțumit este omul respectiv despre cum si-a condus viața. Intr-adevăr, singurătatea celor la varsta a 3-a pare cea mai dificil de trecut/rezolvat. Intr-un sens usor exagerat, tinerii ar trebui să soarbă povestirile celor in vârstă, pentru că au ocazia ca pentru 5-10-30 de minute să facă arc peste timp si să vadă perspectiva lucrurilor de la altitudinea la care averile, titlurile, egourile de orice fel, nu mai fac nici o diferență (cu exceptia banilor pentru ingrijire medicală), după care să se întoarcă la prezentul lor și să devină mai buni, mai înțelepți. Deși nu toti bătrânii sunt good story tellers, intotdeauna este ceva de invățat. Cogito ergo sum !
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult