Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Masca lui Cristi Puiu. Notă după discursul anti-mască de la TIFF

Cristi Puiu TIFF

Foto: news.ro

Trebuie să fii un prinț al capriciilor sau o prințesă a bobului de mazăre să compari masca sanitară cu o botniță. Cine te-mpiedică să spui năzbâtii dacă nu porți mască, la fel precum cine te-mpiedică să cugeți înțelept cu ea pe gură?

Comunitatea științifică mondială încă n-a putut face după luni de moarte un tablou complet al comportamentului acestui virus. Și poate că, în lumina descoperirilor ulterioare, vom fi fost cu adevărat penibili purtând mască. Dar cum, până la un adevăr absolut, masca ar putea fi singura protecție salvatoare, mie îmi pare că a ne conforma acestei reguli e o formă de respect reciproc, de civilitate. Căci nu de frica dictatorului cu mandolină îmi pun eu „botniță”, ci cu gândul la omul de alături pe care l-aș putea proteja.

Dacă aș sta lângă Cristi Puiu acum, aș purta mască în primul rând pentru el. Fiindcă mi-e drag, prinț al capriciilor, așa cum e el, uneori genial, alteori teribil ca un copil. Și l-aș critica pentru gestul de aseară de la Tiff, neîngrădit, cu masca pe figură.

Notă: „De mâine, am înţeles, la Cluj se poartă mască în aer liber. Ok, îmi pare rău pentru dumneavoastră, este un film de 200 de minute. Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Şi eu vă rog să plecaţi atunci când aţi simţit că trebuie să ieşiţi, că nu mai suportaţi, să plecaţi, vă rog foarte mult. Dacă dumneavoastră sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi, este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie '89 şi care au zis Nu dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil", a spus regizorul Cristi Puiu vineri noaptea, la TIFF, la proiecţia în avanpremieră naţională a celui mai nou film al său, „Malmkrog". „Mi se pare extraordinar de mişto că la Cluj oamenii sunt disciplinaţi şi atenţi la toate detaliile astea, dar cred că absolut orice abuz trebuie amendat. Şi dacă n-o faceţi dumneavoastră, prin vot de data asta, n-o face nimeni. Dacă n-o facem noi, n-o face nimeni. Şi ştiu că oamenii sunt speriaţi şi respect şi distanţarea socială şi port masca când intru în absolut orice spaţiu închis. Dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeţi în mâini, credeţi-mă, o să mergeţi în mâini. Pe (Bulevardul - n.r.) Eroilor. Îmi pare foarte rău şi ştiu că nu toţi sunteţi de acord cu mine şi vă e teamă de pandemie. Ar fi bine să vă fie teamă de alte lucruri, mult mai grave".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă citatul de mai sus e tot ce a spus, atunci e clar că nu a instigat pe nimeni să nu poarte mască.
    • Like 0
  • Cristi Puiu a fost in aceeasi serie cu mine la scoala generala...149... Impreuna cu fratele lui mai mic, Iulian, erau cunoscuti drept rebeli si indisciplinati, nu ca eu as fi fost vreo cumintica... Dar dupa ce am vazut "rebeliunea" cu iz de reclama de la TIFF am decis sa sabotez filmele acestui instigator. Raman la Bergman, Tarkovski si David Lynch. Iar mai recent, raman cu Céline Sciamma si al ei magnific "Portrait de la jeune fille en feu", un alt gen de rebeliune, mai de calitate zic eu. Trailer-ul la acest link, pentru cei care nu l-au vazut inca https://www.imdb.com/video/vi94879513?playlistId=tt8613070&ref_=tt_ov_vi
    • Like 0
  • Gabriei check icon
    A fost de fapt un discurs politic. Este foarte rău dacă nu chiar tragic faptul ca aceasta criza reala este instrumentalizată politic. Și mai rău este ca oamenii de la care ai niște așteptări din punct de vedere moral și intelectual, nu au nici o problema sa se coboare as zice chiar cu cinism in aceasta mocirla.
    • Like 2
  • Ceea ce a făcut regizorul Cristi Puiu la TIFF 2020, îndemnând cu nerușinare iresponsabilă spectatorii, și prin asta, în mod indirect populația Românie, la nerespectarea unor reguli de bun simț pentru limitarea infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2, recomandate de către OMS și aplicate în toată lumea, nu numai de către Instituțiile sanitare din România, după părerea mea este o ticăloșie criminală inpardonabilă și fără seamăn din partea unei persoane publice pentru care aveam o oarecare considerație.
    Dacă pentru acest individ faptul că până azi, 09 Aug 2020, numai în România au fost infectați 61 678 de persoane, dintre care 2700 au decedat, drama familiilor afectate și sacrificiile inimaginabile ale medicilor care luptă în prima linie nu reprezintă nimic, înseamnă că atât el cât și inconștienții care îl aplaudă sunt cu toții nu numai iresponsabili, dar și părtași la o crimă națională, pentru care sper din toată inima să plătească la un moment dat cu vârf și îndesat.
    Până atunci stimate d-le regizor am un singur mesaj pentru atitudinea domniei tale : Rusine să vă fie!
    • Like 2
    • @ Corneliu Bazil Cizmas
      Delia MC Delia MC check icon
      Mega-like.
      • Like 0
    • @ Corneliu Bazil Cizmas
      I-a îndemnat doar să se retragă, Mai bine zis și-a arătat înțelegerea pentru cazul că nu vor suporta două ore cu mască. Să păstrăm exact proporțiile.
      • Like 0
  • Daca ar fi fost dictatura un asemenea discurs nu ar fi existat ! In plus a demonstrat ca poti fi un bun profesionist dar totodata si o persoana certata cu responsabilitatea si respectul pe care ar trebui sa il ai fata de cei care trebuie sa ii ingrijeasca pe cei bolnavi de covid si fata de cei din jur ! Da domnule draga se moare in spitale de virusul de care nu vrei sa auzi !Nu este minciuna asa cum probabil crezi dumneata ! Prea multa mandrie, egoism si ignoranta !
    • Like 3
  • Limbajul personajului cu ifose de filosof numai un limbaj de intelectual nu a fost. Dar libertatea mea de a mă proteja de indivizi de această speță ? În plus s-a prezentat ca un adevărat propagandist PSD și al minuscului partid al lui Tăriceanu. Bănuiesc că „avocatul poporului” a fost în extaz dacă a auzit sau mai precis a citit „discursul„ marelui regizor. În ceea ce privește filmul e bine de citit și articolul d-lui Mihăeș din „România literară”
    • Like 3
  • Toata tarasenia asta declansta de Cristi Puiu la TIFF imi lasa un gust amar. Foarte amar. Imi pare rau pentru el ca a intrat de buna voie si nesilit de nimeni (oare????) intr-o valtoare de virulenta care ii separa pe romani in pro si contra masca . Daca nu as sti cat de mult ii place dlui Puiu sa fie Gica-contra, m-as lasa dusa pe calea indignarii fata de afirmatiile sale . Dar nu pot sa nu regret pentru domnia sa ca,prin cateva cuvinte abrupte, a pierdut mult din respectul fata de talentul, incapatanarea si indrazneala de a face ceva nou in cinema-ul romanesc, Pacat ca si-a irosit astfel prestigiul si autoritatea personalitatii dobandite in timp si nu cu putin efort.
    • Like 3
    • @ Cristiana Terenche
      Dl.Cristi Puiu este un intelectual adevărat și foarte bine orientat.
      Îl doare la bască de faptul că,fiind un intelectual valoros,un regizor valoros adică,este și vector de opinie:haloimăsul a fost modul de a da o copită lui Iohannis(dacă era coana Veorica președinte,altfel vorbea valorosul regizor...) și PNL,dar mai ales o ocazie perfectă de a-și promova op-ul.
      Așa că haideți să așteptăm Oscar,Leu venețian,Palme D'Or sau măcar un Urs berlinez...
      • Like 0
  • Să înțeleg că masca este "singura protecție salvatoare".
    Atunci, poate îmi explicați de ce într-o grămadă de țări din occident masca nu este nici pe departe obligatorie (așa cum zice și domnul Puiu, despre Franța).
    M-am săturat până peste cap de "grija" autorităților pentru mine. Bineînțeles că nu ar putea s-o facă decât cu ajutorul cozilor de topor ca dvs, care veți fi primii care mă veți turna dacă mă veți vedea că voi "îndrăzni" să îmi doresc să respir!
    • Like 0
    • @ Roxana Popescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu vă poate turna nimeni, doar dacă vă vede vreun polițist și poate nici atunci, că s-au săturat până peste cap de cei ca dvs. Apropo, lucrați 8 ore pe zi cu masca pe figură? Dvs meritați nu numai să luați o amendă usturătoare ci și un covid așa, numai să gustați un pic de dispnee, să stați niște zile cu frica-n sân (atât, dar să vă faceți bine), dacă ajungeți la terapie intensivă ori că ați dat și părinților?
      • Like 0
  • Dupa ce am citit si textul care reda in acest articol exact vorbele lui CP, imi nuantez opinia postata la articolul lui CTP: Omul ataca in principal modul in care Guvernul ia deciziile, mai precis ca le ia in mod autoritar si se poate ca astfel sa se ajunga din nou la viata pe care o duceam inainte de 1990. Deraiaza insa gra
    • Like 1
    • @ Tudor Bucur
      (Scuze! Textul a scapat comenzii mele de trimitere, deci continuarea aici):
      Deraiaza insa grav cand trece la politica si ne indeamna sa nu mai votam actuala Putere.
      • Like 1
  • Pentru redactie: la fel.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult