Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mascarada concursurilor de angajare la stat. Expert în recrutări: Iese pe ușă actualul membru din CA, închide ușa, apoi deschide ușa și se așază la masă pentru interviu

bugetari - costum

Foto: Profimedia

George Butunoiu, expert în recrutare, a făcut peste 600 de recrutări pentru companii de stat, începând din 2012, pentru funcții de directori generali, membri în consilii de administrație la companii precum Aeroportul Internațional Henri Coandă, CFR, Tarom, Portul Constanța.

„Ce am văzut acolo întrece de departe de 10 ori tot ce am văzut în companiile private”, spune Butunoiu, invitatul ediției de sâmbătă a emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

„Țin minte ca la transporturi erau cele mai multe. M-a chemat ministrul Transporturilor de atunci și foarte pe ocolite îmi spune că au și ei câțiva candidați pe care ar vrea să îi recomande. Eu i-am zis: bineînțeles. Aveam interesul să îmi trimită cât mai mulți candidați, ca să am din ce să aleg. A trimis la început pe unii care erau vai de capul lor. Ne-am întâlnit ulterior. Ei, cum vi s-a părut? Dl ministru, zic, nici să nu vă gândiți la ăsta, trimiteți pe cine vreți, dar ăsta nu trece. Păi îl mai trimitem la... Cred că m-am uitat într-un fel. Zic: nu. Au înțeles, s-au apucat să caute în țară și-au trimis după aceea oameni chiar buni, am avut de unde alege”, a povestit George Butunoiu.

Operațiunea manageri privați la stat - „o mascaradă”

Specialistul în resurse umane a relatat că, în 2012, la unul dintre anunțurile pentru recrutarea managerilor privați la stat, a primit 12.000 de CV-uri, multe chiar de la manageri importanți din străinătate. Introducerea managerilor privaţi în companiile publice a făcut parte din angajamentele României faţă de Fondul Monetar Internaţional.

Foto: Facebook George Butunoiu

Dacă ați pune acum același anunț, ați avea același interes?, a fost întrebat de moderator. „Nu mi-ar răspunde nimeni, pentru că s-au lămurit. Nu mai are nimeni încredere. Cam 6 luni a durat perioada în care toată lumea credea că sunt chiar bine intenționate. (Moderator: Managementul privat la companii de stat a fost o mascaradă?). S-a transformat într-o mascaradă. (Pentru că trebuiau să câștige aceste concursuri niște oameni trimisi de partid). Da. Când au văzut ce oameni ar putea să ajungă acolo s-au speriat și au schimbat imediat legea”

Prima versiune a legii privind guvernanţa corporatistă la companiile de stat obliga conducerile ministerelor să numească un manager din lista scurtă trimisă de firma de recrutare. Ulterior, spune Butunoiu, după ce politicienii au văzut că în fruntea companiilor publice nu mai ajung „oamenii lor”, au schimbat legea, în așa fel încât rolul firmei de recrutare să devină unul consultativ.

„Dacă nu îți place lista scurtă, dacă nu îl găsești pe omul tău pe lista scurtă, ceri să ți se mai trimită o listă scurtă, dacă nici pe aia nu îl găsești, ceri să trimită o listă lungă, dacă nu-i nici pe lista lungă, îți cer să trimiți lista tuturor celor care au aplicat. Și oamenii lor sunt pe această listă. Iar conform legii, ei pot să ia de pe această listă lungă”, a explicat Butunoiu.

„Este o mascaradă de la un capăt la altul”, descrie expertul în resurse umane modul în care se desfășoară în prezent recrutarea pentru consiliile de administrație (CA) din marile companii publice. 

Membrii CA-ului existent se recrutează pe ei înșiși în noul CA 

„În primul rând recrutarea pentru un consiliu de administrație o face consiliul de administrație existent, ceea ce e o prostie, Toti cei din CA, rareori se întâmplă ca vreunul să nu candideze pentru noul CA. Deci ei fac criteriile, ei fac și interviurile. Sunt multe situații în care stăteau 7 oameni la o masă, ca în filme, o masă de prezidiu, si în față o masă cu un scaun pentru candidat. Și la un moment dat ieșea unul dintre ei, dar nu se ducea direct pe scaun. Ieșea pe ușă, ca să dea o aparență, nu știu, închidea ușa, după aceea o deschidea și venea și se așeza pe scaun. Și ceilalți - domnul...îi vorbeau cu domnul, că era cineva care nota (proces verbal - n.n.). Domnul, vă rugăm să ne spuneți nume, prenume, funcția, să ne spuneți ce ați lucrat și ce experiență aveți. Omul spunea, aștia își notau acolo. Când termina ieșea pe ușă, închidea ușa, după aceea intra, venea și se așeza la masă... și ieșea altul. Și tot așa. Mai erau câțiva candidați, evident că niciunul nu trecea”, a relatat George Butunoiu.

Asta se întâmplă acum într-un consiliul de administrație la Metrorex, Tarom?, a fost întrebat de moderator. „Da și acum și înainte și în ultimii ani, de când a fost făcută legea asta, exact asa se fac recrutările la stat”, a spus expertul în resurse umane. 

Mai mult, spune el, criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le aibă candidatul sunt stabilite să se potrivească persoanelor ce trebuie să ajungă în noul CA. Iar toate aceste lucruri sunt cunoscute de prim-ministru și de miniștri, susține expertul în recrutare. 

„Și pentru consiliul de administrație și pentru directorii generali sunt criterii de eligibilitate. Îmi dă acolo să aibă minimum 4 luni și jumătate experiență într-un CA. Fiindcă unul din ei era de 4 luni și jumătate. Lucrurile astea le știe și Cîțu foarte bine, le știa și Ponta, că am vorbit cu el, le știa și Cioloș, le știau toți. Și miniștrii. Să nu spună cineva că un ministru sau un prim-ministru nu-și dă seama că așa e o mascaradă: consiliul de administrație existent să se recruteze pe el însuși. Cu toate astea, aproape fără nicio excepție, așa se întâmplă la toate recrutările care se fac și acum, în prezent”, a declarat George Butunoiu care spune că a făcut peste 600 de recrutări pentru companii de stat. 

„Dna Viorica Dăncilă probabil că nu ar fi pe niciuna dintre listele mele, pentru niciun job”

Într-un scenariu în care ar fi angajat de către Banca Națională a României (BNR) pentru a recruta consultanți pentru guvernatorul Mugur Isărescu, George Butunoiu spune că pe lista sa scurtă nu s-ar afla fostul premier Viorica Dăncilă. „Ca specialist nu aș putea-o recomanda nicăieri pe niciun post cât de cât semnificativ”, a afirmat George Butunoiu.

Citiți și:

„Evident că nu. Dna Viorica Dăncilă probabil că nu ar fi pe niciuna dintre listele mele, pentru niciun job. În primul rând, experiența dânsei de la Bruxelles pentru business, cu câteva excepții, în care se caută joburi pentru un fel de trafic de influență, este zero. E absolut inexistentă. Apoi experiența ei din guvern, cu ce am văzut că a fost, iar, e absolut ireleventă. Deci eu, ca specialist, nu aș putea-o recomanda nicăieri pe niciun post cât de cât semnificativ. (Vreți să spuneți că un fost premier al României nu și-ar găsi de lucru într-o companie privată sau la BNR?) Ba și-ar găsi de lucru, dar nu prin mine și nici prin alte firme de recrutare. Eu dacă aș avea de făcut un consiliu de administrație la orice, să zic, nu ceva foarte tehnic la Tarom sau CFR unde nu se pricepe doamna, evident nici la ceva cu petrol, să zic la Conpet, nu aș pune-o, pentru că nu are absolut niciun technical skills de care e nevoie atunci când se face o astfel de recrutare. Eu nu aș avea pe ce să o recrutez, obiectiv vorbind, fără niciun pic de subiectivitate”, a conchis expertul în resurse umane.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Si care este solutia expertului?
  • Like 0
  • @ Adrian Dinca
   Solutia ii urmatoarea:
   1.-firma de selectie fara sa te vada la fata iti trimite testul de intrebari,exercitii,probleme de rezolvat,functie de domeniul in care vrei sa fi acceptat sa lucrezi,
   2.-transmiti email cu raspunsul la tot ce ti s-a solicitat,si daca primesti ok vei fi invitat la aceiasi firma la interviu,
   3.- email cu rezultatul obtinut in urma interviului,chiar daca nu esti acceptat.
   Asa am fost angajat la o Banca din Australia,fiind si proaspat absolvent de informatica cu nota maxima.
   • Like 0
  • @ Nicolaie Apolzan
   Da dar din păcate funcționează doar în multinaționale și nici acolo posturile de top management nu sunt ocupate de localnici ci de unii parașutați de la companiile mamă deși de multe ori cei care vin nu știu absolut nimic despre România nici despre mentalitatea și cultura organizațională românească. Despre firmele private românești nu are rost să mai discutăm, câte posturi de directori generali sau administratori ați văzut scoase la concurs de patronii români? Nici măcar firmele de recrutare cu reputație nu primesc de la firmele românești posturi de top management , așa că nu vă mai oripilați doar de sectorul public, în toată economia e la fel. Știu vor sări unii hateri că patronul face ce vrea cu banii lui dar poate de aia durata unui start-up românesc nu trece de 7 ani iar competitivitatea și productivitatea din firmele private românești e cam la jumătate față de cele străine din țara noastră la aceeași cifră de afaceri. Multe firme românești private au în conducere neamuri, cumnați , amante, cumetri sau prietenei de familie fără nici o pregătire sau cu una care nu are legătură cu domeniul de activitate al firmei ci doar legătură de prietenie , de familie sau de alt gen cu patronul. Așa că cei care din sectorul privat care zbiară că vor curățenie în recrutările la stat ar trebui mai întâi să înceapă curățenia în ograda lor.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult