Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu: Cinci-șase milioane de români trăiesc cu o boală psihică, dintre care două milioane cu depresie, sute de mii au tulburări ale gândirii

Gabriel Diaconu

Foto: captură Digi24

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a vorbit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre bolile sale psihice și despre faptul că în România ar putea fi șase milioane de români care trăiesc cu o boală psihică, dintre care două milioane cu depresie și sute de mii cu tulburări ale gândirii.

El spune că spitalele de psihiatrie din România sunt supraaglomerate și funcționează la un randament cvasipermanent de 130%. „La orice moment, mai ales pentru o persoană care trebuie internată periodic, e o perioadă de așteptare între trei și șase luni”, spune medicul.

În România nu există nici măcar un studiu național despre prevalența bolilor psihice la români, a continuat medicul psihiatru, care a spus că medicii „dau în continuare medicamente care sunt impuse de farma”, fără să existe o piramidă corectă a tratamentului psihiatric. 

„Când vine vorba de prognosticul acestor oameni, să știți că este totuși bun. Cei care își revin repede, cei care răspund la tratament, de frică, de rușine, nu cumva să fie asociați cu ăștilalți, dispar foarte repede, noi nu îi numărăm pe toți. În România, la momentul de față, la o populație de 19 milioane de locuitori, probabil că undeva la un 5 - 6 milioane de români trăiesc cu boală psihică. De departe cei mai des întâlniți sunt cei care au depresie, avem probabil la un milion jumătate-două milioane, avem probabil peste un milion de persoane dependente de alcool în România, avem sute de mii de persoane care trăiesc cu tulburări ale gândirii, nu vorbesc aici doar de persoane care au episoade de psihoză, vorbesc și de persoane care au declin cognitiv sau tulburări neurocognitive (de învățare, discalculie, dislexie), sunt foarte mulți oameni”, a declarat medicul psihiatru la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

El a relatat un episod în care a dezvăluit public bolile sale psihice și reacția unui coleg de breaslă.

„Eram pe scenă cu niște ani în urmă la un festival și la sfârșitul prezentării mele - înregistrarea este încă acolo - mi-am spus diagnosticele psihiatrice. Am terminat, sala a aplaudat, e ca și cum as fi spus că sunt gay, ceea ce nu sunt, dar nu e nicio problemă cu asta, vorba lui Seinfeld, am coborât în mulțime. Era o mulțime formată în mare parte din hipsteri, progresiști, ce vreți voi și psihologi psihoterapeuți. Și vine la mine o persoană care era de meserie:  «Vai, Gabi, fantastic, genial! ». « Nu știu, despre ce vorbești? ». «Tu nu ai diagnosticele alea, nu? ».  « Ba da.».  « Nu, tu ai zis așa pentru efectul dramatic ».  «Nu, eu chiar am acele diagnostice, nu e un secret, eu am mai multe boli psihice». Până acum, din punctul ăsta de vedere, am spus că oricând, oricum aș fi dispus să explic chestiunea asta, eu nu iau medicamente pentru bolile mele psihice, e o chestiune crâncenă. Pentru că - aici intervine altă chestiune - undeva în mintea mea demult am decis să nu îmi mai fie rușine, să nu îmi mai fie rușine cu tulburarea mea de atenție, să nu îmi mai fie rușine cu tulburarea mea obsesiv-compulsivă, să nu îmi mai fie rușine cu tulburarea de personalitate narcisică, oricât de ciudat ar părea chestia asta”, a spus medicul Gabriel Diaconu.

Psihiatrul a vorbit și despre cazul adolescentului de la Colegiul „Ion Creangă” din Capitală care recent a atacat o profesoară cu un cuțit.  „Mă uitam mai devreme pe cerințele judecătorilor în cazul acelui tânăr care a atins cu cuțitul o profesoară - oamenii știu cazul. O să vă citesc, este epic. Ce vrea judecătorul de la expertiza medico-legală psihiatrică făcută acestui minor care stă în arest încă pentru o faptă penală. Deci citez: comisia de expertiză, zice judecătorul, va răspunde la următoarele obiective - scuzați gramatica aproximativă, trăim în România. 1. dacă subiectul e orientat din punct de vedere psihic și temporo-spațial. 2. dacă se evidențiază existența unei maladii psihice de natură să afecteze capacitatea persoanei de a-și stăpâni voința. 3. dacă realizează semnificația faptelor sale.  4. care sunt tulburările de personalitate ale subiectului și ce legătură au cu predispoziția la acte antisociale. Și mai sunt câteva lucruri.

România, 2023, lumea post-sovietică, defectologie? Nu ne interesează adevărul, ne interesează procustianismul acesta medical. Și asta e o chestiune care va decide viitorul unui minor, printre altele”, spune medicul Gabriel Diaconu.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și dumnica la Digi24, începând de la ora 14.00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De la un singur om au devenit " oamenii " psihopati ( prin contagiament ). Doar uitati-va pe Instagram sau social-media si in viata publica cum acesti inapti nervosi ii sustin cauza "tatucului" psihopat ducand-ui mai departe si in occident ineptiile ! Din categoria a fi anormal dereglat este o normalitate ! Made in trend Romania. Exista desigur posibilitatea sa nu ma insel si sa nu mai avem nici o scapare ca si natie in procesul cognitiv al unei gandiri libere sanatoase !
  • Like 0
 • perplex check icon
  Astea sunt "gramatica aproximativă"? Orientarea psihica a unei persoane? Stapanirea vointei de catre o persoana?
  Tulburari de personalitate sunt la adulti, nu la copii sau adolescenti. Si asta e tot "gramatica aproximativă"? Cred ca sunt mai degraba prostii exacte.

  Sa ridice mana sus cine mai are boli psihice cum are Diaconu LOL. Si eu cand am citit prima carte de psihiatrie mi-am gasit simptome la aproape toate bolile psihice. Dar am depasit etapa asta :)). Ma doare burta de cat am ras. Probabil ca vroia sa-l imite pe Milton Erickson, dar nu i-a iesit.
  • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult