Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Medicul Simona Tivadar: „Ce mi-e porcul, ce mi-e migdala! Excesul de grăsimi este devastator pentru artere”

Simona Tivadar

Dr. Simona Tivadar, medic specialist în boli de nutriție și diabet a lansat la editura Humanitas o carte care și-a epuizat primul tiraj: „Medicină, nutriție și bună dispoziție”. Am întrebat-o despre nutriție și m-am ales cu bună dispoziție. Cum ar trebui să mănânce sedentarii, corporatiștii care stau la birou 12 ore? Cine e responsabil de colesterol și la ce ne folosește el… Întrebările au curs, iar răspunsurile le-au urmat în viteză.

Trăim într-o viteză enormă. Nu vă întreb care este lifestyle-ul perfect, pentru că nu există, în schimb vă întreb cum îl putem optimiza. Categoric mâncarea face parte din lifestyle, îl influențează…

Oamenii superocupați, sau supergrăbiți, sau cei care știu că în viața lor pot apărea miliarde de chestii care le pot strica programul și pot, de exemplu, anula o masa de prânz, trebuie să învețe să își facă programul pentru a doua zi. Să stea seara 5 minute și să se gândească. La ce oră plec mâiine? La 8. La ce oră mă trezesc? La 7. Voi avea timp/chef/nervi să îmi fac un sandwich? Nu. Atunci mi-l fac de cu seară. Unde mănânc la prânz? Unde voi fi și ce voi face la ora aceea? Ce vreau să spun e că organizarea este soluția. În 5 minute îți poți pune ziua într-o ordine, ca atunci când ajungi la 9 seara acasă, să fii deja sătul, nu să mănînci pe canapea cele 12 feluri pe care nu ai apucat să le mănânci în timpul zilei. Omul trebuie să se hrănească înainte de a începe activitatea, nu la finalul ei. E ca și cum ar trebui să mergi cu mașina de la București la Constanța și ai pune benzina la Constanța.

Deci organizarea este esențială…

Da, sau mai exact, disciplina. Puțină disciplină în această societate bezmetică… Nu degeaba capitalistul „mârșav”, te cheamă la serviciu la 9 și nu la 7. De ce? Ca să iei micul dejun până ajungi. De ce? Ca să fii mai eficient. Și la ora 13, toată omenirea mănâncă. În orice societate funcțională, firește…

De când există educația asta de nutriție, că social media e plină de mesaje care promovează mâncarea sănătoasă, mai există în mintea noastră tonomatul din hol cu ciocolată și cipsuri?

Da. Sigur, că degeaba se spun atâtea mesaje. E ca și mersul la medic în mod preventiv. Vezi că se face undeva medicină preventivă în România? Merge omul la medic în România, dacă nu îl doare nimic? Merge el că trebuie să își facă controale periodice, că la 50 de ani trebuie să își facă colonoscopie sau că de la 40 de ani trebuie să își facă mamografie? Că imediat apare o divă care zice că e dureros și inutil, că a citit ea de 3 ani pe internet acest subiect. În acest context nu poate apărea o atitudine disciplinată și informată. Aceasta este cea mai bună medicină care ar putea să se facă. Dar nu se face. Mă confrunt acum cu agonia unei persoane apropiate a cărei mamă a ajuns la doctor cu o tumoră cât o minge de handbal! Nimeni nu își explică cum de s-a întâmplat asta! O femeie relativ tânără, educată…

Ceea ce vezi pe stradă vezi și în spitale și în medicină și peste tot! În spitale, de exemplu, pacientul a ajuns să-și ducă cu el tot ce are nevoie! Deși se toacă miliarde și miliarde de euro în sistemul sanitar și nu înțelegi unde se duc… Fără asigurări private nu se poate acoperi costul real al unei internări într-un spital. Spitalele nu au bani și spun că trebuie să-ți aduci tu ace, ață, anestezic, femeie care să stea cu tine, etc! Iar la spitalele private unde plătești, nu întotdeauna asigurările de stat acoperă cheltuielile. Și deci omul nu vrea să ajungă la spital. Amână asta cât poate de mult! Și atunci ajunge la doctor în stadii depășite, sau în ultimul moment… Sau își caută sănătatea pe internet sau în suplimentele nutritive! Sau mai știu eu unde… la vrăjitoare sau la aparate care măsoară energia între celule… Doamne ferește! Știi că singurii care și-au făcut harta genetică sunt islandezii, fiindcă sunt puțini și au realizat asta ca să măsoare riscul de consangvinizare și de boli genetice?… E ca un sat mare acolo și se ajunge foarte ușor ca doi să se căsătorească fără să știe că sunt rude… Având resurse, au putut face deci această hartă genetică, dar nici așa nu au aflta toate bolile pe care le-ar putea avea…

În 5 minute îți poți pune ziua într-o ordine, ca atunci când ajungi la 9 seara acasă, să fii deja sătul, nu să mănânci pe canapea cele 12 feluri pe care nu ai apucat să le mănânci în timpul zilei

Mâncarea este responsabilă pentru îmbolnăvirea noastră? Carnea roșie dă cancer?

Eu m-am supărat foarte tare când OMS a venit cu afirmații din astea ridicole… „Carnea roșie dă cancer”. Serios? Orice fleică pe care o mănânci tu mâine, te îmbolnăvește de cancer? Omul a fost, de când e el pe pământ, vânător și pescar și a mâncat carne roșie. Și au murit toți de cancer? Sigur, nu. Și răspunsul este nu, carnea roșie nu dă cancer! Cancerul este o boală plurifactorială. Asta înseamnă o sumedenie de cauze care se adună ca într-un iceberg care încet-încet iese la suprafață. Bagajul tău genetic este cel mai important lucru. Stilul de viață contează foarte mult. Noi știm anumiți factori de risc pentru anumite tipuri de cancer, firește! Cei care lucrează cu azbest fac cancer de pleură, dar nu toți cei care lucrează în furnal la Hunedoara fac cancer de pleură! Genetica, stilul de viață, situațiile neprevăzute care intervin și care scad apărarea organismului sunt importante! Dar dacă omul se duce la doctor mereu, își face analizele, chiar dacă are un stil de viață bezmetic, are șansa să găsească afecțiuni de care nu știe, să amelioreze boli, pe unele să le vindece, iar pe altele să le descopere în stadii incipiente…

Ați pomenit de suplimentele suplimentare. Ele se vând foarte mult acum! Sunt necesare? Le luăm?

Suplimentele nutritive, pentru că nu se supun legii medicamentului, nu au același sistem de verificare de către autoritățile farmaceutice nici în Ro, nici în USA. Nu trebuie să te duci la nicio autoritate cu studii, cu formule chimice, cu dovada că nu există efecte adverse grave, cu nimic! Te duci cu o declarație că acest supliment conține ciumăfaie și gata! Dar FDA a interzis acum câțiva ani vreo patru sute și ceva de suplimente nutritive, vitamine, fortifiante care conțineau în plus față de ceea ce era declarat amfetamine, steroizi!… S-au întregistrat și decese de la suplimentele nutritive…

Și eu iau.

De ce?

Pentru stres.

Păi și ce, suplimentele îți rezolvă problema stresului? E cel mai greșit lucru, pentru că ajungi să te minți pe tine că faci ceva pentru sănătatea ta, ceea ce nu se întâmplă! Trebuie să-ți organizezi mai bine stilul de viață, să amâni ce e de amânat, să nu stai peste program în mod inutil și să stabilești cine ia copilul de la școală ca să nu doarmă, totuși în căsuța portarului.

Anxietatea este ceva care ne face praf pe toți…

Anxietatea TA că nu vei face face zilei care urmează. Ceea ce nu este adevărat, dovadă că faci față de atâția ani și încă cu brio. Asta este în mintea ta și nu e adevărat. Stresul este doar ceea ce ne depășeșete capacitatea de adaptare. Asta este definiția stresului! Stresul nu e… așa… când îi urezi tu colegului de trafic nu știu ce când ți-a tăiat calea… Ce te stresa fix acum un an pe vremea asta?

Nici nu mai știu…

Evident!… În schimb când a avut copilul varicelă, ții minte…

Da…

Eh, aia e important.. În rest, totul e în capul tău… Viteza te stresează, nu altceva… Trebuie să înțelegi că faci cât poți! În viteza în care trăim noi azi, ei bine, suntem de 4 ori mai ineficienți decât alții care, în țara lor, reușesc să trăiască mai „încet”… Dacă vezi calmul cu care o vânzătoare din altă țară îți împachetează o bluziță, în timp ce oamenii așteaptă la coadă, nu-ți vine să crezi, nu?

Sedentarii nu ar trebui să crănțăne toată ziua migdale, alune sau fistic. Că ce mi-e porcul, ce mi-e migdala! Excesul de grasimi e la fel de devastator pentru artere, fie că-s grăsimi vegetale, fie animale.

De unde vine asta la noi?

Din această tendință a românului de a fi primul, de a se băga, de a fi, de a ajunge, de a trece primul cu mașina… În același timp, Cristina, noi suntem agresați zi de zi pentru că trebuie să facem și lucruri care nu au legătură cu treaba noastră și cu ziua de muncă…

Cum reușiți, cu firea dvs structurată, să faceți față stresului, haosului?

Eu nu conduc mașina, de pildă, refuz să stau în trafic, am pus cheile de mașină deoparte și merg mult pe jos. De asemenea, eu știu cum arată ziua mea, îmi fac un pic de plan înainte, încerc să evit surprizele neplăcute…

Care a fost scopul cărții pe care ați scris-o?

Scopul a fost să fie un manifest pentru ceilalți colegi ai mei care luptă împotriva pesudoștiinței… Să știe că nu sunt singuri. Aș dori să fie un punct de educație, un punct în care colegii mei să prindă glas. În spitale munca medicilor trebuie făcută în echipe, trebuie să se lucreze pe protocoale clare, așa cum e și afară. Că afară, dacă unu știe că 2 frunze de țelină vindecă, pe lângă amoxicilină, pneumonia, atunci scrie frumos la OMS și protocolul se completează cu alea două frunze de țelină, altminteri, nu se poate ca fiecare să zică sau să facă cum îl taie pe el capul.

Care sunt azi tendințele în nutriție?

Asta e o întrebare foarte simpatică. Care sunt azi tendințele în chimie? Hidrogenul cu oxigenul tot apă fac când se combină. Nu s-a schimbat în nutriție, metabolismul omului tot ăla e. Omul tot cu oxigen și glucoză funcționează!

Dar în dietele de slăbit?

Depinde cine cum vrea să se impună… Că, dacă nu e băgat în seamă și nu are nimic deștept de scos pe gură, atunci scoate repede dieta cu fructe de cactus și … gata. Sau dieta de înfometare… Deși asta nu ține, că oamenii nu vor să flămânzească…

Dar foamea e rea?

Depinde. În unele situații, foamea e bună, în altele e rea. E bună aia cu care te scoli de la masă, de pildă. E bună foamea după ce faci efort fizic, dar nu e bună cea după o zi întreagă de muncă în care nu ai mâncat nimic.

Trebuie să bem 4 litri de apă pe zi?

Da, 270 000 dacă se poate… Cantitatea de apă se calculează la copii, în formula pe kg corp. Dar la adulți nu există o formulă exactă. Da, sigur, există o nevoie per kg corp, dar depinde și ce alte lichide bei în timpul zilei, dacă ești băutor de ceai, dacă mănânci supe, atunci apa se reduce. Sau dacă mănânci multe fructe și legume!… Organismul nostru utilizează mai bine apa din legume și fructe decât pe cea din pahar.

Foto: eatright.org

Cum luptăm cu colesterolul? Vine perioada de porci…

Perioada de porci a început de mult la noi, după cum vezi discuțiile din parlament… Revenind însă la întrebare, 20-25 % din colesterol vine din alimentație, deci și cea mai drastică sau absurdă dietă nu poate să reducă colesterolul cu mai mult de 25%… În plus, 40 % din colesterol este produs de ficat și 35%- 40% de instestin. Din colesterol provine lecitina care ne trebuie ca să nu ne tâmpim și tot din colesterol se face testosteronul care ne dă combativitatea… Fiecare om trebuie să mănânce în funcție de ce va face el în următoarele ore… Eu veșnic dau exemplul ăsta cu bunicu'… El mânca slană cu pâine înainte de a cosi…

Păi da, că el cosea!

Eh, voila.

Și corporatiștii sedentari ce trebuie să mănânce?

Exact ce le trebuie în funcție de ce consumă în următoarele 4 ore din viața lor. Creierul este un mare consumator de combustibil. Și când dormi consumi energie. Deci ei trebuie să mănânce ca toată lumea, numai că mai puțin caloric. În farfuria lor trebuie să existe un sfert carbohidrați, un sfert proteine și aici adăugăm și lipidele, grăsimile, că doar nu există ou fără gălbenuș și trebuie să fie atenți să nu combine la aceeași masă carne, ou și brânză. Nu că s-ar otrăvi între ele, ci pentru că mâncarea devine mult prea consistentă! Iar ce a rămas din farfurie, trebuie să fie nu desert, ci legume și zarzavat. Asta trebuie să mănânce orice om de pe planeta asta. Sedentarii nu ar trebui să crănțăne toată ziua migdale, alune sau fistic. Că ce mi-e porcul, ce mi-e migdala! Excesul de grasimi e la fel de devastator pentru artere, fie că-s grăsimi vegetale, fie animale. 5 linguri de ulei de măsline au tot atâtea calorii cât 100 de grame de ciocolată. Încetați să vă mai puneți ulei cu oala peste mâncare! Chiar dacă e de măsline.

Oamenii acuză mâncarea atât de des pentru tot ce li se întâmplă…

Sincer, e uluitor. Pentru că nu ne hrănește nimeni, tu singuri alegi ce bagi în gură… Eu nu am văzut oameni în restaurante cu mâinile legate la spate și cineva dându-le de mâncare. Nu există așa ceva! Eu m-aș văita mai tare de aerul pe care îl respirăm în București, decât de opțiunile legate de mâncare. Nu văd pe nimeni îngrijorându-se, nu văd nicio mișcare a oamenilor de a-și lăsa mașinile acasă… Eu sunt foarte îngrijorată de aerul pe care îl respirăm. Consecințele sunt inclusiv asupra copiilor. Când văd mame care își plimbă bebelușii pe cele mai aglomerate artere din oraș, mă îngrozesc!

Citește mai multe pe siteul autoarei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Articol ,, excelent ,, Felicitari autorului ,Se poate considera ca;un mic indreptar de stil de alimentatie ,care as considera de fapt ca , tine de nivelul de educatie al individului ,Oare de ce japonezii sunt cei mai longevivi ?? La fel ca cei din zonele mediteraniene, vezi grecii, sudul Italiei Sicilia, zone unde predomina si consumul ponderal de vin rosu, La joponezi de pilda ,au un stil special de alimentatie , Ei isi pregatesc doar cat le trebuie ,evitand astfel si risipa de hrana .
    • Like 2
    • @ Dan Capitan
      check icon
      Păi japonezii sunt nevoiți să evite risipa de hrană ca să-și poată întreține luptătorii de sumo...
      • Like 1
  • Foarte suvestiv articol. Expresiv si instructiv. Cred si eu in aceste teorii. Sper sa bage cat mai multi la cap aceste idei si sa-si disciplineze viata. Fara militarie aplicata tie insuti nu ai cum sa fii sanatos. Cel putin trebuie sa-ti creezi cateva repere (sfaturile din acest text sunt foarte bune, nici nu e nevoie de mai multe) si sa fii atent sa le respecti in cea mai mare parte din timp. Conteaza ce predomina. E greu sa fim disciplinati, avem prea multe tentatii, dar cu o minima programare, lucrurile expuse in text nu sunt atat de greu de respectat. Ele dau sansa calitatii vietii noastre.
    • Like 2
  • Mi se pare corect. A-nnebunit lumea cu pastile cu diete cu suplimente pentru orice si alte giumbuslucuri. Taranii la tara mananca slana cu pita cu mamaliga cu carne de porc cu tuica curata si traiesc 80 de ani si asta dintotdeauna.
    • Like 2
  • Acesta este titlu corect al articolului:"..... tu singuri alegi ce bagi în gură… ",si cat bagi.
    • Like 3
    • @ Nicolaie Apolzan
      Delia MC Delia MC check icon
      ...și când. Și să facă ceva sport.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult