Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mesajul unui „milenial răsfățat”, care are totul „pe tavă”, pentru părinții crescuți în comunism: „Milenialii sunt pregătiți să schimbe Romania în bine, trebuie doar lasați să o facă”

Milenial la birou

Foto: Guliver/ Getty Images

Făcând parte din generația milenialilor, am simțit de multe ori presiunea din partea generației anterioare cu privire la “reușitele în viață”. Dacă părinții noștri până la vârsta de 25-30 de ani aveau studiile terminate, locul de muncă stabil plus locuință, cei ca mine sunt obișnuiți să stea în chirie pe timp nedeterminat, să împartă apartamentul cu alți oameni, să schimbe job-ul destul de des, să lucreze pe cont propriu, să aibă copii mult mai tărziu. 

De multe ori, se speculează că aceste “neîmpliniri” vin din faptul că am fost răsfățați, că nu știm ce este greul, că nu suntem hotărâți și că- în general- nu avem un scop în viață.

Am să expun aici câteva probleme cu care ne confruntăm, pentru a neutraliza puțin părerile vehemente și pentru a realiza că orice generație are greutățile ei și mentalitățile ei influențate și de ce se întâmplă pe plan economic.

Cei de dinaintea noastră, știm, au trăit greu. Comunismul i-a ținut fară libertate de exprimare, fară electricitate și alimente și lista poate continua. Apoi a venit tranziția.

Când se fac aceste comparații, în majoritatea cazurilor se pun în balanță dezavantajele din trecut și avantajele din prezent - libertate de exprimare, digitalizare, liberă circulație. Ce nu se spune despre noi este că am fost deja loviți de o criză economică la sfârșitul lui 2007, exact când mulți dintre noi tocmai intrau pe piață muncii, urmată de pandemia de anul acesta, care a venit peste mulți antreprenori și afaceri deschise după revenirea din criză. 

Până în 2025, milenialii vor reprezenta majoritatea forței de muncă, suportând toate costurile economice care vor veni după pandemie.

Un alt dezavantaj trăit de cei din generația mea este creșterea prețurilor locuințelor. Dacă părinții noștri au reușit să își achiziționeze locuințele în care locuiau imediat după căderea comunismului pentru o sumă destul de mică, să iei astăzi o proprietate reprezintă un angajament de plată pe zeci de ani. Sistemul pur capitalist își arată limitele și asta nu se întâmplă numai la noi în țară.

Prețurile locuințelor peste tot în Europa de Vest și America au crescut mai repede decât inflația, iar fară niște măsuri de reglementare a piețelor din partea guvernelor este imposibil pentru mulți dintre noi să avem propria casă, fără a plăti jumătate din viață pentru ea. Mentalitatea în această privință- a închiria pe timp nedeterminat- este dată și de situația economică a multora dintre noi sau de flexibilitatea pe care o manifestăm pe acest subiect.

Odată cu apariția universităților particulare după 1989, mult mai mulți oameni au diplome, iar asta aduce concurentă pe piața muncii, ceea ce i-a determinat pe mulți să își continuie studiile după licență sau să aleagă să studieze în străinătate. Acest lucru adaugă câțiva ani de chin financiar pentru unii dintre noi, care am ales să lucram part-time sau să luăm job-uri flexibile până la terminarea cursurilor.

Suntem o generație care a început să exprime ce simte, iar asta se vede și în alegerile pe care le facem. Pentru mulți dintre noi, un loc de muncă nu mai este doar o sursă de venit, ci vrem să fie ceva ce ne place să facem și pentru care suntem sau credem că suntem buni. De aceea, mulți preferăm să începem o afacere pe cont propriu, să lucrăm ca freelanceri sau să schimbăm joburile când nu există perspectivă de avansare sau un mediu propice de dezvoltare profesională și personală. 

“Scopul în viață” pentru mulți dintre noi a devenit calitatea însăși a vieții, nu o traiectorie prestabilită de urmat pentru a câștiga respectul cunoscuților. Aspirăm la o societate echitabilă și fără stigmate.

Exprimarea a ceea ce simțim se vede și modul cum generația noastră alege să își crească copiii- unde tații devin mai apropiați de copii și mamele, confidente. Inteligența emoțională începe să fie apreciată și chiar utilă și pentru afaceri, unde marketingul este important. Mentalitatea în ceea ce privește creșterea unui copil s-a schimbat și ea, copiii venind tot mai tărziu, atunci când situația financiara o permite și nu neapărat imediat după căsătorie, terminarea studiilor sau împlinirea vârstei de 20 de ani.

În ultimele decenii, guvernele și legislativul au fost întotdeauna dominate de generațiile anterioare, generației majoritare pe piața muncii. Și poate că a venit timpul ca acest lucru să se schimbe.

Milenialii sunt pregătiți să schimbe Romania în bine, trebuie doar lasați să o facă.

Articol publicat pe blogul autoarei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Aspirăm la o societate echitabilă și fără stigmate". Mai tinerilor, aspiratia este una si realitatea alta. Realitatea tipa "It is a dog eat dog world" din toate facturile si prin toti "porii". Si da, asta include "harming others" in traducere pe romaneste se numeste "mancatorie". Intre aspiratie si realitate exista o vadita contradictie, in termeni sant practic doua "lichide nemiscibile". In plus, orice schimbare fie ea si minora sau evaluata ca buna este privita cu suspiciune si primita cu ostilitatea nesigurantei. Un sfat, nu incercati sa schimbati lumea, incercati sa va schimbati voi, adaptati-va la "lovituri" si la tot ce se prefigureaza, urmeaza o lupta pentru supravietuirea rasei umane cum nu sa mai inregistrat niciodata in istorie. Doamne ajuta!
  • Like 0
 • Vanu Vanu check icon
  Nu am răbdare sa citesc un articol pornind de la un asemenea titlu. Scurt, de ce: atunci cand esti pregătit sa schimbi paradigma, o faci cu toata opozitia "vechiului". Daca tu ceri "sa fii lasat", inseamna ca nu esti pregatit de fapt
  • Like 1
 • "unde tații devin mai apropiați de copii și mamele, confidente"... facem, reformam, schimbam... dar femeile tot se ocupa mai mult de cresterea copiilor. Mai incep si tatii sa puna umarul, dar si implicarea femeii creste proportional.
  ...Sper doar ca acest citat nu e chiar asa de reprezentativ ptr intreaga generatie pe cat ar putea sa para, judecand dupa tone of voice-ul articolului.
  • Like 0
 • Ion check icon
  Cat timp mai pot vota(tocmai ce am devenit majoritar!) vreau sa le asigur milenialior o societate bazata pe competitie, meritocratica. "Echitate" in sensul care circula acum prin SUA...Cand veti fi voi majoritari la urna de vot sau cand zice nereprezentativa Comisie Euroapeana! Egalitate de sanse, da! "Echitate", cand prin echitate se intelege mai nou egalitate de rezultate...NU!
  • Like 0
 • Un articol plin de prejudecati si platitudini. Iata cateva:
  "Dacă părinții noștri au reușit să își achiziționeze locuințele în care locuiau imediat după căderea comunismului pentru o sumă destul de mică, să iei astăzi o proprietate reprezintă un angajament de plată pe zeci de ani."
  INEXACT; MAJORITATEA CELOR DIN GENERATIA BATRANILOR A MUNCIT DIN GREU PENTRU O LOCUINTA, O CUTIE DE CHIBRITURI IN CARE SA SE ODIHNEASCA SI SA SE INMULTEASCA. PERSONAL AM PLATIT TREIZECI DE ANI RATE LA UN AMARAT DE APARTAMENT CONFORT DOI, OBTINUT DUPA CATIVA ANI DE ASTEPTARI CU ACORDUL SIDICATULUI SI PARTIDULUI.

  Alta perla:
  "Odată cu apariția universităților particulare după 1989, mult mai mulți oameni au diplome, iar asta aduce concurentă pe piața muncii, ceea ce i-a determinat pe mulți să își continuie studiile după licență sau să aleagă să studieze în străinătate."

  VAI SI AMAR DE CAPUL VOSTRU, SARACILOR! PER VREMEA MEA NU EXISTA CONCURENTA, EXISTA REPARTITIE IN FUNCTIE DE CRITERII DE PARTID. CAT DESPRE STUDII IN STRAINATATE, DE ASA O PEDEAPSA NE-AU SCUTIT AUTORITATILE COMUNISTE. E DREPT CA ODRASLELE NOMENCLATURIII, CA PETRE ROMAN, N-AU SCAPAT.

  "Suntem o generație care a început să exprime ce simte"
  SUNTETI O GENERATIE PENTRU CARE VECHEA GENERATIE S-A SACRIFICAT CA SA PUTETI SA VA EXPRIMATI SIMTAMINTELE!

  "... preferăm să începem o afacere pe cont propriu, să lucrăm ca freelanceri sau să schimbăm joburile când nu există perspectivă de avansare sau un mediu propice de dezvoltare profesională și personală.

  SI NOI AM FI PREFERAT, DAR N-AM AVUT DE ASLES. IN SCHIMB AM CREAT O LUME IN CARE DOMNIILE VOASTRE SA PUTETI ALEGE..
  VA INTELEG CA AVETI FRUSTRARI SI PARAPOANE PE CARE LE IMPI9NGETI IN SARCINA GENERATIILOR ANTERIOARE. CERETI SA FITI LASATI SA SCHIMBATI LUMEA. NOI, CEI MAI BATRANI NU VA IMPIEDICAM. DAR OBSERV CU INGRIJORARE CA, PENTRU MILENIALI, A FI LASATI SA SCHIMBE TARA INSEAMNA CA DERANJAM SI SA CAM DISPAREM DE PE SCENA, ASTFEL DE IDEI S-AU MAI INALNIT IN TARA NOASTRA ACUM VREO SUTA DE ANI SI N-A FOST DE BINE..
  • Like 3
  • @ Costel-Viorel Constantinescu
   Vanu Vanu check icon
   Sunteți un om tare nefericit. Tonul/stilul trădează asta. Aveti compasiune din zona mea existențială. Atat cat stiu/pot
   • Like 0
 • Am ajuns la o concluzie trista. Aici monologam, noroc ca nimeni nu ne arestează (încă). Cafeaua de după amiaza fierbe, încă puțin și da in foc. Vorbim, ne exprimam și cam atât. Nimeni nu asculta. Nu prea au rămas multe de făcut. Ei, asta este...
  Cândva am reușit sa ieșim de după cortina de fier. Ei bine, avem acum una de catifea. In spatele ei însă se joaca comedia Uniunii Europene, aceea care stabilește regia și rolurile. Vechea stare a României rămâne aceiași indiferent de secolul in care se zbate. Nu rămâne decât sa ne asumam vina.
  • Like 0
 • Roxana B check icon
  Sint batrana, adica as mai avea teoretic 11 ani pina la pensie.
  M-am apucat sa citesc din nou carti hard copy, fara legatura cu profesia mea.
  In doua zile am citit America de Kafka.
  Cred ca millenials si nu numai ei ar trebui sa citeasca aceasta carte.
  Este foarte instructiva . E drept ca nu se potriveste deloc cu ceea ce e America de azi, dar cred ca e bine sa fie citita si de catre astia mai tineri,care vor sa aiba the cake si sa-l si haleasca.
  Nu e posibil. Decit daca esti ...elite si nu orice elite...ci creme de la creme ale elitei....
  • Like 1
  • @ Roxana B
   Vanu Vanu check icon
   Un procent imens de oameni citesc un numar infim de carti si , pt ca alea le sunt singurele repere, recomandă din greu. Am citit câteva mii de carti până la cei 46 de ani ai mei si nu am mai recomandat o carte de n ani. Ghici de ce
   • Like 0
 • Roxana B check icon
  Si totusi, n-am inteles cum vreti voi millenials sa schimbati Ro in bine.
  Pe principiul : egalite, fraternite, liberte ?(sorry, scriu cu alfabet non francofon)
  Am mai avut parte de acest principiu, frumos in teorie dar imposibil de aplicat in practica pe vremea comunistilor.( ca ei foloseau acest slogan)
  Generatia parintilor, sau poate bunicilor vostri a facut "deschiderea" in 89-90, pentru care unii au platit cu viatza.
  Deci, cum vreti voi sa imbunatatiti societatea romaneasca de azi?
  Generatia decreteilor n-a reusit si si-au luat lumea-n cap, majoritatea.
  Care e planul vostru concret?
  • Like 4
 • Domnule răsfățat. Răspunsul la întrebare este foarte simplu: bate și ți se va deschide. Nu ți se deschide? Bate mai tare. Nici atunci? Dacă vrei cu adevărat, dărâma ușile, pereții, toată șandramaua. Asta este răspunsul unui fost milenar.
  Timpul ne-a separat dar unele idealuri au rămas. Noi am încercat sa netezim terenul atunci in ‘89. A ieșit prost, o treaba neterminata dar, oricum dând mai multă posibilitate de mișcare. Mai scuturați-va și voi, s-ar putea sa se facă ceva...
  Noroc! vouă ce veniți. Poate generația voastră are suflul necesar.
  • Like 4
 • "Odată cu apariția universităților particulare după 1989, mult mai mulți oameni au diplome, iar asta aduce concurentă pe piața muncii, ceea ce i-a determinat pe mulți să își continuie studiile după licență sau să aleagă să studieze în străinătate." - aici va referiti strict la Romania, inteleg. Bun, atunci cate universitati particulare s-au infiintat dupa '89 si cu cat a crescut numarul de absolventi de facultate strict datorita lor?
  • Like 1


Îți recomandăm