Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mi-am înțeles Copilul abia la 32 de ani

Femeie însărcinată

Foto: Guliver/Getty Images

A fost nevoie să fiu însărcinată. A fost nevoie să mă gândesc mai mult la fetița pe care o așteptam. A fost nevoie să o iubesc, să îmi fie frică de ea, să îi simt mișcările, să vorbesc cu ea - ca să am empatie cu fetița care am fost eu.

Am crescut știind că am fost un copil care nu dormea în timpul zilei, fiind o reală problemă pentru oricine trebuia să stea cu mine. De cele mai multe ori, ai mei erau indisponibili, așa că odată ce am împlinit trei ani, bunica mea s-a mutat cu noi „ca să mă crească”. Înainte de asta, rămâneam uneori la vecinii noștri, care aveau doi copii de vârste apropiate. Mama era asistentă medicală, lucra în ture și făcea gărzi, iar tata pleca des în delegații, ca inginer constructor. Așa că uneori, rămâneam să dorm la ei.

Eram cunoscută pentru „dificultățile” pe care le cauzam când nu voiam să dorm. Mai mult, am auzit deseori poveștile când băteam cu pumnii și picioarele în ușa de la intrare a vecinilor, urlând isteric că vreau la mama. Aveam doi ani. Până acum, mereu mi s-a părut amuzant, pentru că și istoriile acestea mi-au fost prezentate ca fiind, de fapt, amuzante. Mai târziu, înainte să iasă la pensie bunica mea, după serviciu, venea să stea cu mine. Era obosită și voia să doarmă după amiază. Eu nu dormeam. „Haha, îmi venea să te omor!”. Plus că, bebeluș fiind, nici nu mâncam cum trebuia, cât trebuia, ce trebuia (orice ar fi însemnat asta!).

Toate acestea au fost istorii cu care am crescut, de care râdeam când mi se repovesteau. Acceptasem, oarecum încurcată, că am fost un copil „problemă”.

Dintotdeauna mi-am imaginat că voi avea o fetiță. Am fost foarte fericită când am aflat că și soțul meu își dorea tot o fetiță. Cred că inconștient, îmi doream să o iubesc pe ea, ca să mă iert pe mine pentru lipsa de iubire arătată Copilului meu. Mult timp, uitându-mă la fetița care eram, nu puteam vedea decât un copil enervant, o orăcăitoare, care prin mofturile și capriciile de bebeluș, le făcea viața un calvar celor din jur… „vaaai… cine ar suporta un copil care bate cu pumnii și picioarele în ușă și urlă isteric?!”. Zâmbeam, înainte să fiu însărcinată, la gândul că poate o să am o fetiță care o să semene cu mine. Care „o să-mi mănânce zilele” așa cum mi se spunea că fac, mică fiind. 

Când lucrurile s-au concretizat, iar șansele ca asta chiar să se întâmple au devenit realitate, am început să mă gândesc mai serios la posibilitatea asta. Pentru că au fost câteva nopți în care am avut insomnii, în combinație cu diagnosticul meu de Scleroză Multiplă, simptomele mi se înrăutățeau a doua zi. Să gestionez aceste simptome, sau agravările în timp ale SM-ului, a devenit a doua natură pentru mine. Așa stau lucrurile, pur și simplu. Este ceva ce trebuie să fac. Cu toate acestea, în contextul în care urma să vină pe lume acest copilaș dependent de mine, care, prin natura lui, va avea nevoie de atenție ziua și noaptea, m-am speriat. Mi-a fost frică să nu îmi fie frică de ea, de nevoile ei, de dependența ei, de nopțile nedormite de care acum am atâta nevoie pentru a funcționa.

Dar atâția ani de psihoterapie personală și de formare ca psihoterapeut în Analiză Tranzacțională mi-au oferit niște unelte neprețuite de autoanaliză și introspecție. Am conștientizat că frica mea avea o imagine. Imaginea mea. Imaginea mea, mică, urlând, capricioasă. Și urlând. Urlând după mama. Și atunci s-a spulberat. Frica de a-mi fi frică de ea, de fetița mea. Pentru că acel Copil din mine, acea Eu mică, la doi ani, urlam după mama, pentru că ea nu era acolo. Eram un copil care se trezea în altă casă, unde Mama nu era. 

Analiza Tranzacțională definește Copilul ca starea Eului în care reținem emoțiile trăite și nevoile resimțite în copilărie (sau într-un moment trecut). Eric Berne, părintele Analizei Tranzacționale, definește trei stări ale ego-ului: Părinte – ca atitudini, comportamente și emoții asumate de la mama, tata sau persoane reprezentative pentru copil, Adultul – gânduri, sentimente, comportamente manifestate potrivit situației prezente, de aici și acum, și starea ego-ului de Copil – rămășițe din copilărie, gânduri, emoții și comportamente folosite în trecut, și care la un moment dat, au fost de ajutor în gestionarea anumitor situații (Berne, 1961, p. 240).

Acest model m-a ajutat să îmi înțeleg și Părintele introiectat, mai mult decât a-i înțelege, rațional, motivele mamei când pleca în gărzi. Da, am realizat întotdeauna că nu avea de ales, că aceasta era munca ei, și că nu pleca special să mă lase singură. Copilul însă, simțea altceva. Copilul chiar se simțea abandonat. Fără să acuze pe nimeni, crezând că asta merită, că așa trebuie să se întâmple lucrurile. Și până nu am gestionat acest conflict intern, rațional vs. emoțional, nu am reușit să fac pace.

De când privesc lucrurile astfel, sunt mai îngăduitoare cu mine, și mai dispusă să-mi ofer acceptare și permisiune pentru ce simt și ce am simțit la un moment dat. Resimt altfel permisiunile și în lucrul cu clienții mei în psihoterapie. Am început să privesc cu empatie acel Copil, să îl înțeleg, să îmi înțeleg acum momente în care mă simt abandonată.

Ce e cel mai important este că mi-a dispărut orice frică și orice dubiu că orice s-ar întâmpla, nu voi putea fi alături de fetița mea. Pentru că eu nu plec nicăieri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Toata compasiunea pt dvs (cea din trecut si cea de azi)
  • Like 0
 • Hehe! Aștept cu interes primul articol de după prima lună, if ever...
  • Like 0
 • Ar fi fost frumos un articol mai elaborat, nu doar publicitar :)
  • Like 0
 • am experimentat frica de a avea copil, pentru a nu fi ca parintii mei (legat de nevoile emotionale); m-au ajutat cartile de psihologie-parenting si aceasta constientizare a fricilor interne; acum "ea" e cum as fi vrut eu sa fiu, daca parintii mei ar fi avut acces la informatia la care am avut eu ... :)
  • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult