Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Mihail Gorbaciov, îngrozit de acțiunile lui Putin: „Distruge munca vieții mele”

Mihail Gorbaciov

Foto: Mihail Gorbaciov în 1990, la primirea Premiului Nobel pentru Pace/ Getty Images

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS, nu a vorbit public despre atacul asupra Ucrainei. Totuși, fostul președinte al URSS a discutat într-un final cu prietenul său, jurnalistul rus Alexei Venediktov. Jurnalistul a declarat că Gorbaciov este supărat că Vladimir Putin îi distruge opera vieții.

Ultimul lider al URSS a încheiat Războiul Rece cu reformele sale „glasnost” și „perestroika”, care au dus la prăbușirea URSS. Reformele lui Mihail Gorbaciov au deschis economia URSS. Reformele sale au permis multor republici care făceau parte din URSS să-și declare independența. Prin deciziile luate, Gorbaciov a reușit să reducă tensiunile dintre Uniunea Sovietică și Occident. Țările Baltice au aderat la Uniunea Europeană și la NATO. Spre deosebire de Țările Baltice, Belarus, alături de fostele republici sovietice din Asia au devenit autocrații.

În prezent, Gorbaciov are 91 de ani și se confruntă cu probleme de sănătate

Ultimul președinte al URSS suferă de probleme renale de lungă durată și face dializă. Gorbaciov s-a izolat într-o clinică în timpul pandemiei. El nu vorbește public despre războiul cu Ucraina. Dar părerile sale au fost spuse de prietenul său jurnalist Alexei Venediktov, într-un interviu acordat ediției ruse a Forbes.

„Reformele lui Gorbaciov – politice, nu economice – au fost complet distruse”, a spus jurnalistul rus. Zero, cenușă. Când Gorbaciov a plecat, în Europa forța de reacție a NATO număra 4000 de soldați. Acum vor fi 300.000 de soldați, până la sfârșitul anului viitor.

Deci, astăzi sunt 40.000. Și vor fi 300 de mii – ceea ce înseamnă o creștere uriașă a nivelului de amenințare între est și vest, a adăugat Venediktov.

Îmi dau seama că Gorbaciov e supărat. Desigur, înțelege că a fost opera vieții lui, a mărturisit jurnalistul despre părerea lui Mihail Gorbaciov despre război. Libertatea a fost adusă de Mihail Gorbaciov. A uitat toata lumea cine a eliberat Biserica Ortodoxă Rusă? Cine a fost cel care a acordat libertate Bisericii Ortodoxe Ruse? Mihail Sergheevici Gorbaciov! Libertatea presei, prima lege a presei, cine a adus-o? Mihail Sergheevici Gorbaciov. Proprietate privată? Mihail Sergheevici Gorbaciov, a menționat jurnalistul.

Venediktov a fost redactor mulți ani la postul de radio independent Echo of Moscow, până când acesta a fost blocat în martie, ca parte a represiunii împotriva mass-mediei de către guvernul Putin. Acest lucru s-a datorat publicării unor materiale despre războiul din Rusia care au fost considerate „incitare la extremism, violență împotriva cetățenilor Federației Ruse, încălcări în masă ale ordinii publice și încercări de a răsturna sistemul constituțional”.

Despre Mihail Gorbaciov

Mihail Gorbaciov s-a născut într-o familie țărănească în satul Privolnoe de lângă Stavropol. A avut o copilărie grea în timpurile în care în fruntea țării s-a aflat Stalin. Bunicii săi fuseseră deportați pentru vina de a fi fost culaci. În timpul celui de-al doilea război mondial, a trăit vremurile grele ale ocupației germane, după ce, pe 2 august 1942, armatele naziste au cucerit Stavropolul. Deși germanii au fost alungați în februarie 1943, ocupația a înăsprit viața comunității rurale în care trăia tânărul Gorbaciov și i-a lăsat acestuia amintiri de neșters.

În ciuda originii modeste și a greutăților din tinerețe, Mihail Gorbaciov a fost un elev fruntaș în timpul școlii. Mihail Gorbaciov a arătat un interes special pentru istorie și matematică. După absolvirea cursurilor școlii din sat, Gorbaciov și-a ajutat tatăl la strângerea recoltei din acel an, o recoltă record pentru colhoz. Pentru munca depusă, a fost recompensat cu Ordinul Steagul Roșu pentru Muncă la vârsta de numai 16 ani, un lucru destul de neobișnuit pentru cineva așa de tânăr. Tocmai acest ordin i-a deschis calea către admiterea la cursurile Universității din Moscova (1950). Gorbaciov nu avea intenția să înceapă o carieră juridică, specializarea aceasta nefiind decât o treaptă necesară pentru a accede la funcții importante.

Mihail Gorbaciov a fost ultimul președinte al URSS, conducând Uniunea Sovietică între 1985 – 1991.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gorbaciov este una dintre excepiile politicii ruse de mai bine de o mie de ani. Putin este regula.
  • Like 3
  • @ Andrei Oroban
   Dan check icon
   Asa este , ce a facut Gorbaciov nu a facut nici un conducator ,rus nici odata
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult