Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mihail Gorbaciov, îngrozit de acțiunile lui Putin: „Distruge munca vieții mele”

Mihail Gorbaciov

Foto: Mihail Gorbaciov în 1990, la primirea Premiului Nobel pentru Pace/ Getty Images

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS, nu a vorbit public despre atacul asupra Ucrainei. Totuși, fostul președinte al URSS a discutat într-un final cu prietenul său, jurnalistul rus Alexei Venediktov. Jurnalistul a declarat că Gorbaciov este supărat că Vladimir Putin îi distruge opera vieții.

Ultimul lider al URSS a încheiat Războiul Rece cu reformele sale „glasnost” și „perestroika”, care au dus la prăbușirea URSS. Reformele lui Mihail Gorbaciov au deschis economia URSS. Reformele sale au permis multor republici care făceau parte din URSS să-și declare independența. Prin deciziile luate, Gorbaciov a reușit să reducă tensiunile dintre Uniunea Sovietică și Occident. Țările Baltice au aderat la Uniunea Europeană și la NATO. Spre deosebire de Țările Baltice, Belarus, alături de fostele republici sovietice din Asia au devenit autocrații.

În prezent, Gorbaciov are 91 de ani și se confruntă cu probleme de sănătate

Ultimul președinte al URSS suferă de probleme renale de lungă durată și face dializă. Gorbaciov s-a izolat într-o clinică în timpul pandemiei. El nu vorbește public despre războiul cu Ucraina. Dar părerile sale au fost spuse de prietenul său jurnalist Alexei Venediktov, într-un interviu acordat ediției ruse a Forbes.

„Reformele lui Gorbaciov – politice, nu economice – au fost complet distruse”, a spus jurnalistul rus. Zero, cenușă. Când Gorbaciov a plecat, în Europa forța de reacție a NATO număra 4000 de soldați. Acum vor fi 300.000 de soldați, până la sfârșitul anului viitor.

Deci, astăzi sunt 40.000. Și vor fi 300 de mii – ceea ce înseamnă o creștere uriașă a nivelului de amenințare între est și vest, a adăugat Venediktov.

Îmi dau seama că Gorbaciov e supărat. Desigur, înțelege că a fost opera vieții lui, a mărturisit jurnalistul despre părerea lui Mihail Gorbaciov despre război. Libertatea a fost adusă de Mihail Gorbaciov. A uitat toata lumea cine a eliberat Biserica Ortodoxă Rusă? Cine a fost cel care a acordat libertate Bisericii Ortodoxe Ruse? Mihail Sergheevici Gorbaciov! Libertatea presei, prima lege a presei, cine a adus-o? Mihail Sergheevici Gorbaciov. Proprietate privată? Mihail Sergheevici Gorbaciov, a menționat jurnalistul.

Venediktov a fost redactor mulți ani la postul de radio independent Echo of Moscow, până când acesta a fost blocat în martie, ca parte a represiunii împotriva mass-mediei de către guvernul Putin. Acest lucru s-a datorat publicării unor materiale despre războiul din Rusia care au fost considerate „incitare la extremism, violență împotriva cetățenilor Federației Ruse, încălcări în masă ale ordinii publice și încercări de a răsturna sistemul constituțional”.

Despre Mihail Gorbaciov

Mihail Gorbaciov s-a născut într-o familie țărănească în satul Privolnoe de lângă Stavropol. A avut o copilărie grea în timpurile în care în fruntea țării s-a aflat Stalin. Bunicii săi fuseseră deportați pentru vina de a fi fost culaci. În timpul celui de-al doilea război mondial, a trăit vremurile grele ale ocupației germane, după ce, pe 2 august 1942, armatele naziste au cucerit Stavropolul. Deși germanii au fost alungați în februarie 1943, ocupația a înăsprit viața comunității rurale în care trăia tânărul Gorbaciov și i-a lăsat acestuia amintiri de neșters.

În ciuda originii modeste și a greutăților din tinerețe, Mihail Gorbaciov a fost un elev fruntaș în timpul școlii. Mihail Gorbaciov a arătat un interes special pentru istorie și matematică. După absolvirea cursurilor școlii din sat, Gorbaciov și-a ajutat tatăl la strângerea recoltei din acel an, o recoltă record pentru colhoz. Pentru munca depusă, a fost recompensat cu Ordinul Steagul Roșu pentru Muncă la vârsta de numai 16 ani, un lucru destul de neobișnuit pentru cineva așa de tânăr. Tocmai acest ordin i-a deschis calea către admiterea la cursurile Universității din Moscova (1950). Gorbaciov nu avea intenția să înceapă o carieră juridică, specializarea aceasta nefiind decât o treaptă necesară pentru a accede la funcții importante.

Mihail Gorbaciov a fost ultimul președinte al URSS, conducând Uniunea Sovietică între 1985 – 1991.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gorbaciov este una dintre excepiile politicii ruse de mai bine de o mie de ani. Putin este regula.
    • Like 3
    • @ Andrei Oroban
      Asa este , ce a facut Gorbaciov nu a facut nici un conducator ,rus nici odata
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult