Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Miniștrii Cabinetului Cioloș prezintă într-un clip pe YouTube măsurile luate pentru reducerea birocrației

Șase membri ai Cabinetului Cioloș, ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, ministrul delegat pentru Diaspora, Maria Ligor, ministrul delegat pentru consultare publică, Violeta Alexandru, şi ministrul Agriculturii, Achim Irimescu,  prezintă pe YouTube ce măsuri de debirocratizare au adoptat ministerele pe care le conduc, scrie News.ro

Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, vorbește despre eliminarea taxelor de timbru pentru cazier și cartea de indentitate și despre faptul că acum cazierul este solicitat de la poliție direct de instituțiile publice, și nu de cetățean.

Recunoaște însă că au existat în această vară probleme la plata taxelor pentru pașaport și permise de conducere.

„Rezultatele nu au fost cele dorite, în primul rând pentru că nu cred că nu am popularizat destul în rândul populaţiei metodele alternative de plată, dar şi organizatoric, pentru că o bună parte din servicii, în special în Bucureşti, nu au fost adaptate volumului mare de cereri de pe perioada verii. Până la sfârşitul anului, vom veni cu o nouă organizare a fluxurilor în aceste servicii, pentru ca aceste măsuri să fie simţite în mod real de cetăţean”, susține Tudorache.

Ministrul de Finanțe, Anca Dragu, a afirmat că din octombrie, toate taxele vor fi plătie online, şi la toate ghişeele ANAF se poate plăti deja cu cardul, în timp ce ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, a vorbit despre eliminarea unor hârtii cerute în mod inutil cetățenilor, precum copiile legalziate sau copiile după cartea de identitate.

Maria Ligor, ministrul pentru relaţia cu diaspora, afirmă că a fost introdus procesul de preluare online a cererilor de servicii consulare, astfel încât cetăţeanul român să poată completa cererea de serviciu consular de acasă, să o trimită online şi să ridice de la ambasadă documentul.

Violeta Alexandru, ministrul pentru Consultarea publică, a arătat că dovada plăţii amenzii rutiere se poate trimite, acum, online şi te poţi programa online să îţi iei paşaportul. Iar ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a spus că au avut loc simplificări „în primul rând documentele necesare accesării fondurilor europene. Dacă analizăm foma şi formatul de cereri pentru plăţi directe, vom vedea că s-a redus volumul de aproape nouă ori. (...) Nu mai cerem documente care erau cerute la ANSVSA, de la primărie”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Birocraţia este ca un virus informatic. Virusul se prinde de sistem chiar înlocuindu-i părţi vitale, şi de multe ori incercarea de a-l elimina poate distruge sistemul. Nu cred că birocraţia se poate elimina brusc, de mâine. E nevoie de timp. A face acte necugetate poate fi groaznic.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult