Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Miniștrii Cabinetului Cioloș prezintă într-un clip pe YouTube măsurile luate pentru reducerea birocrației

Șase membri ai Cabinetului Cioloș, ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, ministrul delegat pentru Diaspora, Maria Ligor, ministrul delegat pentru consultare publică, Violeta Alexandru, şi ministrul Agriculturii, Achim Irimescu,  prezintă pe YouTube ce măsuri de debirocratizare au adoptat ministerele pe care le conduc, scrie News.ro

Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, vorbește despre eliminarea taxelor de timbru pentru cazier și cartea de indentitate și despre faptul că acum cazierul este solicitat de la poliție direct de instituțiile publice, și nu de cetățean.

Recunoaște însă că au existat în această vară probleme la plata taxelor pentru pașaport și permise de conducere.

„Rezultatele nu au fost cele dorite, în primul rând pentru că nu cred că nu am popularizat destul în rândul populaţiei metodele alternative de plată, dar şi organizatoric, pentru că o bună parte din servicii, în special în Bucureşti, nu au fost adaptate volumului mare de cereri de pe perioada verii. Până la sfârşitul anului, vom veni cu o nouă organizare a fluxurilor în aceste servicii, pentru ca aceste măsuri să fie simţite în mod real de cetăţean”, susține Tudorache.

Ministrul de Finanțe, Anca Dragu, a afirmat că din octombrie, toate taxele vor fi plătie online, şi la toate ghişeele ANAF se poate plăti deja cu cardul, în timp ce ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, a vorbit despre eliminarea unor hârtii cerute în mod inutil cetățenilor, precum copiile legalziate sau copiile după cartea de identitate.

Maria Ligor, ministrul pentru relaţia cu diaspora, afirmă că a fost introdus procesul de preluare online a cererilor de servicii consulare, astfel încât cetăţeanul român să poată completa cererea de serviciu consular de acasă, să o trimită online şi să ridice de la ambasadă documentul.

Violeta Alexandru, ministrul pentru Consultarea publică, a arătat că dovada plăţii amenzii rutiere se poate trimite, acum, online şi te poţi programa online să îţi iei paşaportul. Iar ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a spus că au avut loc simplificări „în primul rând documentele necesare accesării fondurilor europene. Dacă analizăm foma şi formatul de cereri pentru plăţi directe, vom vedea că s-a redus volumul de aproape nouă ori. (...) Nu mai cerem documente care erau cerute la ANSVSA, de la primărie”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Birocraţia este ca un virus informatic. Virusul se prinde de sistem chiar înlocuindu-i părţi vitale, şi de multe ori incercarea de a-l elimina poate distruge sistemul. Nu cred că birocraţia se poate elimina brusc, de mâine. E nevoie de timp. A face acte necugetate poate fi groaznic.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult