Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Economiei: 4-5 echipe lucrează pentru a produce ventilatoare în România

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a spus la postul Digi24, că mai multe  echipe lucrează separat pentru a produce ventilatoare în România. Acesta crede că a fost o greșeală strategică din partea autorităților române să nu se asigure că în țară există măcar un producător intern de echipamente medicale. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Eu cred că până acum a fost o direcţie strategică greşită a economiei româneşti să nu avem în ţară un producător de echipamente medicale, cum e acest ventilator, care este vital nu numai în tratarea acestui coronavirus, a acestei pandemii, cât practic este necesar în orice spital din România. Eu sunt optimist, se lucrează, cred că sunt vreo 4-5 echipe la nivel național, care lucrează separat. La mine se strâng mai multe informaţii de la aproximativ toate echipele”, a spus ministrul economiei la Digi 24.

Printre cei care lucrează la producerea unui ventilator sunt Dacia-Renault, Ford şi mai multe companii „din orizontala industriei auto”.

„Dacia încearcă să producă un ventilator cu ajutorul unui producător de ventilatoare. Academia Tehnică Militară va produce, dacă va reuşi şi sper să reuşească, un ventilator care este producţie românească”, a precizat acesta.

La Târgu Mureş un alt grup de inventatori care au făcut deja un test pe plămânul artificial, iar produsul lor este în procedura de omologare. Însă până a fi omologat mai are nevoie de ajustări

„Mai există, de ceva timp, dar mai nou în discuţie, un producător român, n-aş vrea să-i dau încă numele, în Bucureşti, care lucrează la o concepţie românească de ventilator, un ventilator care poate fi folosit atât în spitale, în zona de ATI, legat la instalaţia de comprimat oxigen a spitalului, cât şi separat, cu o instalaţie de oxigen la patul oricărui bolnav", a precizat Popescu.

El a spus că este în fiecare zi în contact cu toţi cei care încearcă să facă ventilatoare. „Eu sunt convins că vom avea cât de curând un ventilator concepţie românească în România, după care va trebui să ne gândim foarte serios şi să avem şi o producţie românească de ventilatoare”, crede el.

Rugat să facă o estimare de timp până când un astfel de ventilator va fi gata, el a spus că cel mai probabil „este vorba de săptămâni”.

Biocide care ar putea fi produse în România

În această perioadă, există și o criză de biocide, care ar putea fi atenuată prin începerea producției la nivel local.

Antibiotice Iași a depus la Institutul Cantacuzino o solicitare de omologare a două tipuri de biocid, unul destinat persoanelor fizice, iar celălalt pentru spitale.

Joi, în ședința de guvern, a fost aprobată o ordonanță pentru modificări la Codul fiscal, astfel încât alcoolul etilic să poată fi denaturat și scutit de accizare. Alcoolul etilic denaturat este materia primă pentru alcoolul sanitar și pentru biocide. În condițiile în care Farmec, Antibiotice Iași, dar și OMV Petrom și alți producători mai mici și-au exprimat intenția de a produce biocide, vom avea stocuri suficiente, a spus ministrul Virgil Popescu, potrivit sursei citate.

De la jumătatea lunii aprilie, începe producția de măști în România

Oficialul a afirmat că din 15 aprilie va începe producția internă de măști de protecție. Echipamentele din China care vor permite acest lucru sunt pe drum, iar de la jumătatea lunii va începe producția de măști chirurgicale în Maramureș, aceasta putând ajunge la 500.000 de bucăți pe zi.

De asemenea, la Romarm, vineri se încarcă cele trei linii tehnologice care vor produce tot 500.000 de măști chirurgicale pe zi.

Din 19 aprilie, Romarm va începe și producția de măști pentru sistemul sanitar, de tip FPP2, și tot în jurul acestei date este preconizată demararea producției de măști FFP2 și în Maramureș.

„Eu cred că în a doua parte a lunii aprilie vom avea un milion de măști chirurgicale zilnice și 300.000 de măști FPP2, dar în paralel sunt și alți producători care au comandat deja utilaje pentru producerea acestui tip de măști, așa încât la sfârșitul lunii aprilie se va ajunge la peste 1.300.000 - 1.400.000 de măști chirurgicale pe zi”, a anunțat ministrul economiei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult