Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Economiei: 4-5 echipe lucrează pentru a produce ventilatoare în România

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a spus la postul Digi24, că mai multe  echipe lucrează separat pentru a produce ventilatoare în România. Acesta crede că a fost o greșeală strategică din partea autorităților române să nu se asigure că în țară există măcar un producător intern de echipamente medicale. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Eu cred că până acum a fost o direcţie strategică greşită a economiei româneşti să nu avem în ţară un producător de echipamente medicale, cum e acest ventilator, care este vital nu numai în tratarea acestui coronavirus, a acestei pandemii, cât practic este necesar în orice spital din România. Eu sunt optimist, se lucrează, cred că sunt vreo 4-5 echipe la nivel național, care lucrează separat. La mine se strâng mai multe informaţii de la aproximativ toate echipele”, a spus ministrul economiei la Digi 24.

Printre cei care lucrează la producerea unui ventilator sunt Dacia-Renault, Ford şi mai multe companii „din orizontala industriei auto”.

„Dacia încearcă să producă un ventilator cu ajutorul unui producător de ventilatoare. Academia Tehnică Militară va produce, dacă va reuşi şi sper să reuşească, un ventilator care este producţie românească”, a precizat acesta.

La Târgu Mureş un alt grup de inventatori care au făcut deja un test pe plămânul artificial, iar produsul lor este în procedura de omologare. Însă până a fi omologat mai are nevoie de ajustări

„Mai există, de ceva timp, dar mai nou în discuţie, un producător român, n-aş vrea să-i dau încă numele, în Bucureşti, care lucrează la o concepţie românească de ventilator, un ventilator care poate fi folosit atât în spitale, în zona de ATI, legat la instalaţia de comprimat oxigen a spitalului, cât şi separat, cu o instalaţie de oxigen la patul oricărui bolnav", a precizat Popescu.

El a spus că este în fiecare zi în contact cu toţi cei care încearcă să facă ventilatoare. „Eu sunt convins că vom avea cât de curând un ventilator concepţie românească în România, după care va trebui să ne gândim foarte serios şi să avem şi o producţie românească de ventilatoare”, crede el.

Rugat să facă o estimare de timp până când un astfel de ventilator va fi gata, el a spus că cel mai probabil „este vorba de săptămâni”.

Biocide care ar putea fi produse în România

În această perioadă, există și o criză de biocide, care ar putea fi atenuată prin începerea producției la nivel local.

Antibiotice Iași a depus la Institutul Cantacuzino o solicitare de omologare a două tipuri de biocid, unul destinat persoanelor fizice, iar celălalt pentru spitale.

Joi, în ședința de guvern, a fost aprobată o ordonanță pentru modificări la Codul fiscal, astfel încât alcoolul etilic să poată fi denaturat și scutit de accizare. Alcoolul etilic denaturat este materia primă pentru alcoolul sanitar și pentru biocide. În condițiile în care Farmec, Antibiotice Iași, dar și OMV Petrom și alți producători mai mici și-au exprimat intenția de a produce biocide, vom avea stocuri suficiente, a spus ministrul Virgil Popescu, potrivit sursei citate.

De la jumătatea lunii aprilie, începe producția de măști în România

Oficialul a afirmat că din 15 aprilie va începe producția internă de măști de protecție. Echipamentele din China care vor permite acest lucru sunt pe drum, iar de la jumătatea lunii va începe producția de măști chirurgicale în Maramureș, aceasta putând ajunge la 500.000 de bucăți pe zi.

De asemenea, la Romarm, vineri se încarcă cele trei linii tehnologice care vor produce tot 500.000 de măști chirurgicale pe zi.

Din 19 aprilie, Romarm va începe și producția de măști pentru sistemul sanitar, de tip FPP2, și tot în jurul acestei date este preconizată demararea producției de măști FFP2 și în Maramureș.

„Eu cred că în a doua parte a lunii aprilie vom avea un milion de măști chirurgicale zilnice și 300.000 de măști FPP2, dar în paralel sunt și alți producători care au comandat deja utilaje pentru producerea acestui tip de măști, așa încât la sfârșitul lunii aprilie se va ajunge la peste 1.300.000 - 1.400.000 de măști chirurgicale pe zi”, a anunțat ministrul economiei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult