Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ministrul Ghinea face publică, în premieră, arhiva contractelor cu bani europeni din perioada 2007-2013

Ministerul Fondurilor Europene a publicat arhiva electronică SMIS, care conţine detalii despre proiectele şi contractele de achiziţie aferente programelor operaţionale 2007-2013. Arhiva oferă informații în format de date deschise (open data) despre proiecte, beneficiari, contracte de achiziţie, furnizori și rambursări.

În total este vorba despre 16.056 contracte de finanţare şi 151.348 contracte de achiziţie din fonduri europene. 

„Dacă această chestie era scăpată fără intenție s-ar fi numit MFEleaks. Dar cum o facem de bunăvoie, se numește un pas fără precedent spre transparență din partea unui guvern care e altfel decât cele de până acum: publicăm arhiva electronică a proiectelor europene. Cea pe care Comisia Europeană a cerut României să existe și nu înțeleg de ce nu a fost făcută / gândită să fie publică de la bun început. A durat ceva până să găsim soluția tehnică, inclusiv cea de anonimizare a datelor persoanelor fizice implicate în achiziții”, a scris Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, într-o postare pe Facebook.

„Facem curățenie, intră lumină! E dreptul dumneavoastră să știți aceste lucruri, share ca să se audă!”, a continuat Ghinea.

Redăm postarea integrală a ministrului Cristian Ghinea:

„ #MFEleaks

Dacă această chestie era scăpată fără intenție s-ar fi numit MFEleaks.

Dar cum o facem de bunăvoie, se numește un pas fără precedent spre transparență din partea unui guvern care e altfel decât cele de până acum: publicăm arhiva electronică a proiectelor europene.

Cea pe care Comisia Europeană a cerut României să existe și nu înțeleg de ce nu a fost făcută / gândită să fie publică de la bun început.

A durat ceva până să găsim soluția tehnică, inclusiv cea de anonimizare a datelor persoanelor fizice implicate în achiziții.

Altfel, date despre:

16.056 contracte de finanțare din fonduri europene

151.348 de contracte de achiziție din fonduri europene

Încă n-am găsit soluția tehnică pentru corecții, dar lucrăm la ea.

Nu e definitivă pentru că încă se mai introduc date odată cu închiderea Programelor Operaționale 2007 - 2013, dar echipa IT a făcut un script care va extrage lunar de acum datele, care vor publicate.

Mulțumesc secretarului de stat Radu Mihaiu, un IT-ist care și-a lăsat treburile pentru șase luni ca să mă ajute: thks, man!

Detalii aici:

http://www.fonduri-ue.ro/…/2076-mfe-pune-la-dispozitia-ceta…

Cei care vă ocupați de analize statistice și big data, cei care vă ocupați de investigații, cei care vreți să știți cine și de ce a luat fonduri europene: enjoy it!

Găsiți linkuri directe acolo către bazele de date, în format open.

Facem curățenie, intră lumina!

#gociolo

E dreptul dumneavoastră să știți aceste lucruri, share ca să se audă!

PS

Am fost amenințat cu moțiunea în Parlament pentru că am anunțat această intenție, pe motivul bizar că SMIS ar conține date despre grupul țintă al proiectelor.

Ceea ce e fals, dar membrii Comisiei Parlamentare care pretind că supraveghează de 4 ani fondurile europene ori se fac ori chiar nu știu cum arată arhiva fondurilor europene. Moțiunea nu a mai venit”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Pai...mult noroc, domnule ministru! Ai sustinerea mea ( macar virtuala); Ca si a tuturor celor ce inteleg ce pasi importanti pentru evolutia tarii sunt facuti prin acesti mici pasi;
    Asta inseamna meserias care a lucrat in "particoler" si nu un angajat al statului- fost functionar la "stat degeaba" care sa se cocoate pe "liste de partid" dupa cate voturi a adus el si familia lui de corupti;
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult