Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ministrul Ghinea face publică, în premieră, arhiva contractelor cu bani europeni din perioada 2007-2013

Ministerul Fondurilor Europene a publicat arhiva electronică SMIS, care conţine detalii despre proiectele şi contractele de achiziţie aferente programelor operaţionale 2007-2013. Arhiva oferă informații în format de date deschise (open data) despre proiecte, beneficiari, contracte de achiziţie, furnizori și rambursări.

În total este vorba despre 16.056 contracte de finanţare şi 151.348 contracte de achiziţie din fonduri europene. 

„Dacă această chestie era scăpată fără intenție s-ar fi numit MFEleaks. Dar cum o facem de bunăvoie, se numește un pas fără precedent spre transparență din partea unui guvern care e altfel decât cele de până acum: publicăm arhiva electronică a proiectelor europene. Cea pe care Comisia Europeană a cerut României să existe și nu înțeleg de ce nu a fost făcută / gândită să fie publică de la bun început. A durat ceva până să găsim soluția tehnică, inclusiv cea de anonimizare a datelor persoanelor fizice implicate în achiziții”, a scris Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, într-o postare pe Facebook.

„Facem curățenie, intră lumină! E dreptul dumneavoastră să știți aceste lucruri, share ca să se audă!”, a continuat Ghinea.

Redăm postarea integrală a ministrului Cristian Ghinea:

„ #MFEleaks

Dacă această chestie era scăpată fără intenție s-ar fi numit MFEleaks.

Dar cum o facem de bunăvoie, se numește un pas fără precedent spre transparență din partea unui guvern care e altfel decât cele de până acum: publicăm arhiva electronică a proiectelor europene.

Cea pe care Comisia Europeană a cerut României să existe și nu înțeleg de ce nu a fost făcută / gândită să fie publică de la bun început.

A durat ceva până să găsim soluția tehnică, inclusiv cea de anonimizare a datelor persoanelor fizice implicate în achiziții.

Altfel, date despre:

16.056 contracte de finanțare din fonduri europene

151.348 de contracte de achiziție din fonduri europene

Încă n-am găsit soluția tehnică pentru corecții, dar lucrăm la ea.

Nu e definitivă pentru că încă se mai introduc date odată cu închiderea Programelor Operaționale 2007 - 2013, dar echipa IT a făcut un script care va extrage lunar de acum datele, care vor publicate.

Mulțumesc secretarului de stat Radu Mihaiu, un IT-ist care și-a lăsat treburile pentru șase luni ca să mă ajute: thks, man!

Detalii aici:

http://www.fonduri-ue.ro/…/2076-mfe-pune-la-dispozitia-ceta…

Cei care vă ocupați de analize statistice și big data, cei care vă ocupați de investigații, cei care vreți să știți cine și de ce a luat fonduri europene: enjoy it!

Găsiți linkuri directe acolo către bazele de date, în format open.

Facem curățenie, intră lumina!

#gociolo

E dreptul dumneavoastră să știți aceste lucruri, share ca să se audă!

PS

Am fost amenințat cu moțiunea în Parlament pentru că am anunțat această intenție, pe motivul bizar că SMIS ar conține date despre grupul țintă al proiectelor.

Ceea ce e fals, dar membrii Comisiei Parlamentare care pretind că supraveghează de 4 ani fondurile europene ori se fac ori chiar nu știu cum arată arhiva fondurilor europene. Moțiunea nu a mai venit”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Pai...mult noroc, domnule ministru! Ai sustinerea mea ( macar virtuala); Ca si a tuturor celor ce inteleg ce pasi importanti pentru evolutia tarii sunt facuti prin acesti mici pasi;
    Asta inseamna meserias care a lucrat in "particoler" si nu un angajat al statului- fost functionar la "stat degeaba" care sa se cocoate pe "liste de partid" dupa cate voturi a adus el si familia lui de corupti;
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult