Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ministrul Ghinea face publică, în premieră, arhiva contractelor cu bani europeni din perioada 2007-2013

Ministerul Fondurilor Europene a publicat arhiva electronică SMIS, care conţine detalii despre proiectele şi contractele de achiziţie aferente programelor operaţionale 2007-2013. Arhiva oferă informații în format de date deschise (open data) despre proiecte, beneficiari, contracte de achiziţie, furnizori și rambursări.

În total este vorba despre 16.056 contracte de finanţare şi 151.348 contracte de achiziţie din fonduri europene. 

„Dacă această chestie era scăpată fără intenție s-ar fi numit MFEleaks. Dar cum o facem de bunăvoie, se numește un pas fără precedent spre transparență din partea unui guvern care e altfel decât cele de până acum: publicăm arhiva electronică a proiectelor europene. Cea pe care Comisia Europeană a cerut României să existe și nu înțeleg de ce nu a fost făcută / gândită să fie publică de la bun început. A durat ceva până să găsim soluția tehnică, inclusiv cea de anonimizare a datelor persoanelor fizice implicate în achiziții”, a scris Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, într-o postare pe Facebook.

„Facem curățenie, intră lumină! E dreptul dumneavoastră să știți aceste lucruri, share ca să se audă!”, a continuat Ghinea.

Redăm postarea integrală a ministrului Cristian Ghinea:

„ #MFEleaks

Dacă această chestie era scăpată fără intenție s-ar fi numit MFEleaks.

Dar cum o facem de bunăvoie, se numește un pas fără precedent spre transparență din partea unui guvern care e altfel decât cele de până acum: publicăm arhiva electronică a proiectelor europene.

Cea pe care Comisia Europeană a cerut României să existe și nu înțeleg de ce nu a fost făcută / gândită să fie publică de la bun început.

A durat ceva până să găsim soluția tehnică, inclusiv cea de anonimizare a datelor persoanelor fizice implicate în achiziții.

Altfel, date despre:

16.056 contracte de finanțare din fonduri europene

151.348 de contracte de achiziție din fonduri europene

Încă n-am găsit soluția tehnică pentru corecții, dar lucrăm la ea.

Nu e definitivă pentru că încă se mai introduc date odată cu închiderea Programelor Operaționale 2007 - 2013, dar echipa IT a făcut un script care va extrage lunar de acum datele, care vor publicate.

Mulțumesc secretarului de stat Radu Mihaiu, un IT-ist care și-a lăsat treburile pentru șase luni ca să mă ajute: thks, man!

Detalii aici:

http://www.fonduri-ue.ro/…/2076-mfe-pune-la-dispozitia-ceta…

Cei care vă ocupați de analize statistice și big data, cei care vă ocupați de investigații, cei care vreți să știți cine și de ce a luat fonduri europene: enjoy it!

Găsiți linkuri directe acolo către bazele de date, în format open.

Facem curățenie, intră lumina!

#gociolo

E dreptul dumneavoastră să știți aceste lucruri, share ca să se audă!

PS

Am fost amenințat cu moțiunea în Parlament pentru că am anunțat această intenție, pe motivul bizar că SMIS ar conține date despre grupul țintă al proiectelor.

Ceea ce e fals, dar membrii Comisiei Parlamentare care pretind că supraveghează de 4 ani fondurile europene ori se fac ori chiar nu știu cum arată arhiva fondurilor europene. Moțiunea nu a mai venit”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Pai...mult noroc, domnule ministru! Ai sustinerea mea ( macar virtuala); Ca si a tuturor celor ce inteleg ce pasi importanti pentru evolutia tarii sunt facuti prin acesti mici pasi;
    Asta inseamna meserias care a lucrat in "particoler" si nu un angajat al statului- fost functionar la "stat degeaba" care sa se cocoate pe "liste de partid" dupa cate voturi a adus el si familia lui de corupti;
    • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult