Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Sănătății: Pe 7 septembrie INSP va prezenta evaluarea epidemiologică a fiecărei localități, iar pe 10 școlile decid scenariul pe care îl vor urma

Nelu Tataru - noul an scolar

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației, Monica Anisie, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au vorbit marți, într-o conferință de presă, despre condițiile în care vor începe cursurile în noul an școlar.

Pe 7 septembrie, Institutul Național de Sănătate Publică va prezenta evaluarea epidemiologică a fiecăreia din cele peste 3.100 de unități administrativ teritoriale din România, iar pe 10 septembrie consiliile de administrație ale școlilor vor decide scenariul în care vor începe cursurile, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„Pe 10 septembrie, consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor prezenta comitetelor pentru situaţii de urgenţă, DSP şi inspectoratelor şcolare scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul şcolar. Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri, ISJ-uri, sub coordonarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă. Libertatea, în ghilimele, acordată unităţilor de învăţământ, sub coordonarea DSP-urilor, ISJ-urilor şi comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, este acea descentralizare, în contextul în care vrem ca fiecare unitate şcolară să înceapă particular acest an şcolar şi scenariile pe care le-am prezentat acum 2 săptămâni să fie adaptate, personalizate pentru fiecare unitate şcolară în parte ", a spus ministrul.

Pentru primul scenariu, cel al orelor zilnice față în față, este nevoie de asigurare a unei distanțe de minimum 1 metru între elevi sau de instalarea unor separatoare, a subliniat Nelu Tătaru.

În afară de aceste condiții, primordiale în primul scenariu sunt crearea de circuite în școli și crearea unui orar diferențiat la ciclul primar, astfel încât să nu se suprapună în spațiile comune mai multe clase de elevi.

Preșcolarii nu vor mai purta mască, iar declarația pe propria răspundere care trebuia dată de părinți a fost eliminată, au decis autoritățile. 

„Nu va mai exista acea declaraţie pe proprie răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observaţional din informarea părintelui sau observarea elevului, precum şi adaptarea, sau nu, după un triaj observaţional către un triaj epidemiologic, cu existenţa unui personal medical care să facă acest triaj epidemiologic, cu existenţa unei zone de izolare, unde un copil care prezintă simptomatologie respiratorie să poată fi, la un moment dat, cantonat până la o evaluare medicală, în contextul în care putem avea un diagnostic sau o supoziţie de diagnostic. Fiecare din aceşti copii va fi însoţit pe toată această perioadă, iar nicio decizie nu va fi luată fără să aibă acordul părintelui", a spus Nelu Tătaru.

Portal cu informații pentru părinți

„Astăzi vom deschide un portal intitulat educatiacontinua.edu.ro. Acolo, toți cei interesați vor găsi informațiile necesare la anul școlar care începe astăzi”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.

„Profesorii vor putea reduce decalajele în ceea ce priveşte modalitatea de predare din timpul suspendării cursurilor. Prin urmare, pot face o analiză referitoare la ceea ce aveau în planificarea calendaristică realizată înainte de suspendarea cursurilor, ce anume s-a predat în timpul suspendării cursurilor şi ceea ce elevul a reţinut în perioada în care învăţământul s-a mutat în spaţiul online”, a mai spus ea.

Ministerul Educației va pune la dispoziția părinților și elevilor o linie de informare tel verde. „Pentru directorii de unităţi de învăţământ şi pentru autorităţile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene voi deschide o altă linie de Telverde”.

Ce se întâmplă cu copiii din familiile unde există și alte probleme de sănătate

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Monica Anisie a fost întrebată de către jurnaliști ce se întâmplă cu copiii care provin din familii ai căror membri au și alte probleme de sănătate, care ar face infectarea cu Covid și mai periculoasă.

Ministrul a afirmat că, în aceste situații, copiii vor putea urma cursurile online.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult