Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ministrul Sănătății: Pe 7 septembrie INSP va prezenta evaluarea epidemiologică a fiecărei localități, iar pe 10 școlile decid scenariul pe care îl vor urma

Nelu Tataru - noul an scolar

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației, Monica Anisie, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au vorbit marți, într-o conferință de presă, despre condițiile în care vor începe cursurile în noul an școlar.

Pe 7 septembrie, Institutul Național de Sănătate Publică va prezenta evaluarea epidemiologică a fiecăreia din cele peste 3.100 de unități administrativ teritoriale din România, iar pe 10 septembrie consiliile de administrație ale școlilor vor decide scenariul în care vor începe cursurile, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„Pe 10 septembrie, consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor prezenta comitetelor pentru situaţii de urgenţă, DSP şi inspectoratelor şcolare scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul şcolar. Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri, ISJ-uri, sub coordonarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă. Libertatea, în ghilimele, acordată unităţilor de învăţământ, sub coordonarea DSP-urilor, ISJ-urilor şi comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, este acea descentralizare, în contextul în care vrem ca fiecare unitate şcolară să înceapă particular acest an şcolar şi scenariile pe care le-am prezentat acum 2 săptămâni să fie adaptate, personalizate pentru fiecare unitate şcolară în parte ", a spus ministrul.

Pentru primul scenariu, cel al orelor zilnice față în față, este nevoie de asigurare a unei distanțe de minimum 1 metru între elevi sau de instalarea unor separatoare, a subliniat Nelu Tătaru.

În afară de aceste condiții, primordiale în primul scenariu sunt crearea de circuite în școli și crearea unui orar diferențiat la ciclul primar, astfel încât să nu se suprapună în spațiile comune mai multe clase de elevi.

Preșcolarii nu vor mai purta mască, iar declarația pe propria răspundere care trebuia dată de părinți a fost eliminată, au decis autoritățile. 

„Nu va mai exista acea declaraţie pe proprie răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observaţional din informarea părintelui sau observarea elevului, precum şi adaptarea, sau nu, după un triaj observaţional către un triaj epidemiologic, cu existenţa unui personal medical care să facă acest triaj epidemiologic, cu existenţa unei zone de izolare, unde un copil care prezintă simptomatologie respiratorie să poată fi, la un moment dat, cantonat până la o evaluare medicală, în contextul în care putem avea un diagnostic sau o supoziţie de diagnostic. Fiecare din aceşti copii va fi însoţit pe toată această perioadă, iar nicio decizie nu va fi luată fără să aibă acordul părintelui", a spus Nelu Tătaru.

Portal cu informații pentru părinți

„Astăzi vom deschide un portal intitulat educatiacontinua.edu.ro. Acolo, toți cei interesați vor găsi informațiile necesare la anul școlar care începe astăzi”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.

„Profesorii vor putea reduce decalajele în ceea ce priveşte modalitatea de predare din timpul suspendării cursurilor. Prin urmare, pot face o analiză referitoare la ceea ce aveau în planificarea calendaristică realizată înainte de suspendarea cursurilor, ce anume s-a predat în timpul suspendării cursurilor şi ceea ce elevul a reţinut în perioada în care învăţământul s-a mutat în spaţiul online”, a mai spus ea.

Ministerul Educației va pune la dispoziția părinților și elevilor o linie de informare tel verde. „Pentru directorii de unităţi de învăţământ şi pentru autorităţile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene voi deschide o altă linie de Telverde”.

Ce se întâmplă cu copiii din familiile unde există și alte probleme de sănătate

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Monica Anisie a fost întrebată de către jurnaliști ce se întâmplă cu copiii care provin din familii ai căror membri au și alte probleme de sănătate, care ar face infectarea cu Covid și mai periculoasă.

Ministrul a afirmat că, în aceste situații, copiii vor putea urma cursurile online.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult