Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Ministrul Sănătății: Pe 7 septembrie INSP va prezenta evaluarea epidemiologică a fiecărei localități, iar pe 10 școlile decid scenariul pe care îl vor urma

Nelu Tataru - noul an scolar

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației, Monica Anisie, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au vorbit marți, într-o conferință de presă, despre condițiile în care vor începe cursurile în noul an școlar.

Pe 7 septembrie, Institutul Național de Sănătate Publică va prezenta evaluarea epidemiologică a fiecăreia din cele peste 3.100 de unități administrativ teritoriale din România, iar pe 10 septembrie consiliile de administrație ale școlilor vor decide scenariul în care vor începe cursurile, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„Pe 10 septembrie, consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor prezenta comitetelor pentru situaţii de urgenţă, DSP şi inspectoratelor şcolare scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul şcolar. Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri, ISJ-uri, sub coordonarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă. Libertatea, în ghilimele, acordată unităţilor de învăţământ, sub coordonarea DSP-urilor, ISJ-urilor şi comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, este acea descentralizare, în contextul în care vrem ca fiecare unitate şcolară să înceapă particular acest an şcolar şi scenariile pe care le-am prezentat acum 2 săptămâni să fie adaptate, personalizate pentru fiecare unitate şcolară în parte ", a spus ministrul.

Pentru primul scenariu, cel al orelor zilnice față în față, este nevoie de asigurare a unei distanțe de minimum 1 metru între elevi sau de instalarea unor separatoare, a subliniat Nelu Tătaru.

În afară de aceste condiții, primordiale în primul scenariu sunt crearea de circuite în școli și crearea unui orar diferențiat la ciclul primar, astfel încât să nu se suprapună în spațiile comune mai multe clase de elevi.

Preșcolarii nu vor mai purta mască, iar declarația pe propria răspundere care trebuia dată de părinți a fost eliminată, au decis autoritățile. 

„Nu va mai exista acea declaraţie pe proprie răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observaţional din informarea părintelui sau observarea elevului, precum şi adaptarea, sau nu, după un triaj observaţional către un triaj epidemiologic, cu existenţa unui personal medical care să facă acest triaj epidemiologic, cu existenţa unei zone de izolare, unde un copil care prezintă simptomatologie respiratorie să poată fi, la un moment dat, cantonat până la o evaluare medicală, în contextul în care putem avea un diagnostic sau o supoziţie de diagnostic. Fiecare din aceşti copii va fi însoţit pe toată această perioadă, iar nicio decizie nu va fi luată fără să aibă acordul părintelui", a spus Nelu Tătaru.

Portal cu informații pentru părinți

„Astăzi vom deschide un portal intitulat educatiacontinua.edu.ro. Acolo, toți cei interesați vor găsi informațiile necesare la anul școlar care începe astăzi”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.

„Profesorii vor putea reduce decalajele în ceea ce priveşte modalitatea de predare din timpul suspendării cursurilor. Prin urmare, pot face o analiză referitoare la ceea ce aveau în planificarea calendaristică realizată înainte de suspendarea cursurilor, ce anume s-a predat în timpul suspendării cursurilor şi ceea ce elevul a reţinut în perioada în care învăţământul s-a mutat în spaţiul online”, a mai spus ea.

Ministerul Educației va pune la dispoziția părinților și elevilor o linie de informare tel verde. „Pentru directorii de unităţi de învăţământ şi pentru autorităţile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene voi deschide o altă linie de Telverde”.

Ce se întâmplă cu copiii din familiile unde există și alte probleme de sănătate

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Monica Anisie a fost întrebată de către jurnaliști ce se întâmplă cu copiii care provin din familii ai căror membri au și alte probleme de sănătate, care ar face infectarea cu Covid și mai periculoasă.

Ministrul a afirmat că, în aceste situații, copiii vor putea urma cursurile online.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult