Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ministrul Sănătății: Pe 7 septembrie INSP va prezenta evaluarea epidemiologică a fiecărei localități, iar pe 10 școlile decid scenariul pe care îl vor urma

Nelu Tataru - noul an scolar

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației, Monica Anisie, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au vorbit marți, într-o conferință de presă, despre condițiile în care vor începe cursurile în noul an școlar.

Pe 7 septembrie, Institutul Național de Sănătate Publică va prezenta evaluarea epidemiologică a fiecăreia din cele peste 3.100 de unități administrativ teritoriale din România, iar pe 10 septembrie consiliile de administrație ale școlilor vor decide scenariul în care vor începe cursurile, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„Pe 10 septembrie, consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor prezenta comitetelor pentru situaţii de urgenţă, DSP şi inspectoratelor şcolare scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul şcolar. Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri, ISJ-uri, sub coordonarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă. Libertatea, în ghilimele, acordată unităţilor de învăţământ, sub coordonarea DSP-urilor, ISJ-urilor şi comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, este acea descentralizare, în contextul în care vrem ca fiecare unitate şcolară să înceapă particular acest an şcolar şi scenariile pe care le-am prezentat acum 2 săptămâni să fie adaptate, personalizate pentru fiecare unitate şcolară în parte ", a spus ministrul.

Pentru primul scenariu, cel al orelor zilnice față în față, este nevoie de asigurare a unei distanțe de minimum 1 metru între elevi sau de instalarea unor separatoare, a subliniat Nelu Tătaru.

În afară de aceste condiții, primordiale în primul scenariu sunt crearea de circuite în școli și crearea unui orar diferențiat la ciclul primar, astfel încât să nu se suprapună în spațiile comune mai multe clase de elevi.

Preșcolarii nu vor mai purta mască, iar declarația pe propria răspundere care trebuia dată de părinți a fost eliminată, au decis autoritățile. 

„Nu va mai exista acea declaraţie pe proprie răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observaţional din informarea părintelui sau observarea elevului, precum şi adaptarea, sau nu, după un triaj observaţional către un triaj epidemiologic, cu existenţa unui personal medical care să facă acest triaj epidemiologic, cu existenţa unei zone de izolare, unde un copil care prezintă simptomatologie respiratorie să poată fi, la un moment dat, cantonat până la o evaluare medicală, în contextul în care putem avea un diagnostic sau o supoziţie de diagnostic. Fiecare din aceşti copii va fi însoţit pe toată această perioadă, iar nicio decizie nu va fi luată fără să aibă acordul părintelui", a spus Nelu Tătaru.

Portal cu informații pentru părinți

„Astăzi vom deschide un portal intitulat educatiacontinua.edu.ro. Acolo, toți cei interesați vor găsi informațiile necesare la anul școlar care începe astăzi”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.

„Profesorii vor putea reduce decalajele în ceea ce priveşte modalitatea de predare din timpul suspendării cursurilor. Prin urmare, pot face o analiză referitoare la ceea ce aveau în planificarea calendaristică realizată înainte de suspendarea cursurilor, ce anume s-a predat în timpul suspendării cursurilor şi ceea ce elevul a reţinut în perioada în care învăţământul s-a mutat în spaţiul online”, a mai spus ea.

Ministerul Educației va pune la dispoziția părinților și elevilor o linie de informare tel verde. „Pentru directorii de unităţi de învăţământ şi pentru autorităţile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene voi deschide o altă linie de Telverde”.

Ce se întâmplă cu copiii din familiile unde există și alte probleme de sănătate

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Monica Anisie a fost întrebată de către jurnaliști ce se întâmplă cu copiii care provin din familii ai căror membri au și alte probleme de sănătate, care ar face infectarea cu Covid și mai periculoasă.

Ministrul a afirmat că, în aceste situații, copiii vor putea urma cursurile online.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult