Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Miros de carte arsă și de ignoranță

Când am văzut clipul Taxi, nu mi-aș fi imaginat că va provoca, la scurt timp după apariția sa, un val de furie și va lăsa în aer fum de carte arsă

Ce face în fond piesa al cărei refren, „Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici”, i-a determinat pe unii să sară ca arși și să o desființeze în doi timpi și trei mișcări pe tastatură? 

Spune o istorie cu înveliș nou, dar cu miez vechi, un miez care precede cultura scrisă. Să ne amintim de poveștile populare, în care Dumnezeu și Sfântul Petru umblă în haine sărmane prin lume și găsesc adăpost, hrană și dragoste în bordeiul săracului, nu în casa frumos zidită a bogatului. 

De legendele în care divinitatea este manifestă în cele mai umile locuri de pe pământ și îmbracă cele mai umile straie omenești. De basmele culte în care bogățiile se găsesc pe fundul celei mai mici și mai amărâte lădițe, nu sub capacul celei mai mari și mai frumoase. Generații întregi de oameni fără știință de carte sau cu foarte puțină știință de carte au transmis mai departe copiilor lor acest tip de poveste extrem de simplă, care vorbește despre supremația spiritului în fața chestiunilor materiale.

Trăim într-o eră în care imaginația împinge pe zi ce trece mai departe granițele ficțiunii, iar știința granițele cunoașterii. De la literatură până la serialele SF, de la jocurile video până la lungmetrajele produse în laboratoarele video, avem zilnic nenumărate vehicule către universuri sofisticat închipuite. În planul realității, întreaga cunoaștere umană ne este la un clic distanță. Cercetătorii dispun astăzi de instrumente atât de performante, încât au putut detecta ecourile unui eveniment cosmic petrecut la distanță de 1,3 miliarde de ani lumină. Suntem mai liberi decât oricând să aflăm, să știm, să ne imaginăm, să fim. Știm și putem, ca oameni de rând, mult mai mult decât marea majoritate a înaintașilor noștri.

Și, cu toate acestea, în anul de grație 2016, am ajuns să ne isterizăm în fața unei povești banale, fie ea și satirică, iar ficțiunea provoacă în spațiul non-ficțiunii o furie ce amintește de zonele lipsite de lumină ale lumii și ale istoriei. De perioadele și locurile în care s-au ars cărți și s-au ucis oameni. După apariția piesei „Despre smerenie”, cineva a ars o carte. Dar mulți alții i-au ars, la nivel imaginar, pe cei care apar în clip pe rugul simbolic al oprobriului public.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Ok, catedralele sunt cladiri pentru un anumit tip de slujbe si sunt diferite de biserici. Ratiunea pentru care sunt mari este ca aici vin de zece ori mai multe persoane decat la o biserica obisnuita. Catedrala patriarhiei este improprie si au fost cazuri numeroase de persoane care au lesinat datorita inghesuielii. Alte orase au catedrale impunatoare, cum este Sighisoara. De ce n-ar avea si Bucurestiul, mai ales ca vorbim de o catedrala patiarhala si nu mitropolitana ca in cazul Sighisoarei? Exista oameni care o folosesc. Inteleg sa discute acestia, dar sa discutam noi, care nu prea calcam intr-o biserica obisnuita, daramite o catedrala? Mi se pare incorect si lipsit de logica.
    • Like 0
  • Alexius check icon
    Să nu exagerăm nici cu tehnologia. Marte este singura planetă pe care am reusit să trimitem niște vehicule (nu oameni) și se află la o distanță care variază între 55 de milioane de kilometri și 400 de milioane de kilometri. Am mers cu pași de melc în explorarea spațiului și nu putem trimite navete cu echipaj uman din cauza vitezei mici de propulsie suportabile. O sonda ajunge pe Marte după 8 luni de la lansare dar fără echipaj uman. Am descoperit prin lunete o planetă cu atmosferă si posibil locuită în alt sistem solar dar nu vom putea ajunge acolo nici peste 300 de ani. Ce tehnologie? Suntem niște pigmei care nu cunoaștem nici măcar interiorul Terrei.
    2. Pretindem că suntem informați dar nu mai putem ține minte niciun număr de telefon. A, avem tehnologia la dispoziție, dar tehnologia e dependentă de energie. Dacă se va întâmpla un șoc electromagnetic în sistemul energetic sau un colaps major, mai facem selfiuri doar 3-4 ore și gata și cu tehnologia și click-ul distanță.
    Am folosit tehnologia pentru consum, și e foarte bine, dar cercetarea a rpmas eterna cenușărească și în Occidentul atât de adorat. Da, chiar și NASA se confruntă cu tăieri de fonduri. În schimb proiectul de cerctare pentru un avion militar multirol (adică celebrul F35) se ridică la o investiție de peste 200 de miliarde de dolari.
    Vroiam să spun că omenirea nu a evoluat în sens constructiv, emoțional, unitar.
    Avem acum, în a doua decadă a secolului 21, atentate cu bombă ale unor ultrareligioși care nu suportă să vadă femei cu capul descoperit. Cine s-a dezvoltat? Occidentul?
    Occidentul se află într-o criză de repere morale și simbolistice. Mersul la mall sau la supermarket nu poate fi o religie și nici o formă de cult. Shoppingul pe Internet în niciun caz. Masajul în scaunele mașinii sau deschiderea portbagajului printr-un semn cu piciorul , iarăși înseamnă altceva.

    Eu cred că nu e rost de niciun conflict între fervenții creștin-ortodocși și creștin-liberalii care apără clipul muzical. Este o idee drăguță și chiar o propunere.

    Biserica va face ce dorește cu Catedrala aceea. Poate să o lungească peste Palatul Parlamentului. Poate că, Catedrala, odată construită, cu înălțimile ei, cu arcadele nesfârșite va isca acel sentiment de emoție, pace și comunicare cu Dumnezeu pentru unii credincioși . Altora poate nu le va spune nimic, chestie de fire, de emotivitate și senzoriabilitate. Alții se vor simți în comuniune cu Dumnezeu în bisericile mici.
    Nu cred că e vorba de conflict ci doar de două opinii care trebuie respectate. E vorba de noi, și de fiecare în parte.
    • Like 1
  • check icon
    mai sunt cateva zile si se va termina si acest "scandal" si ne v-om intoarce fata catre ion iliescu si chestiunea revolutiei, apoi catre povestea de amor psd-panama, si apoi catre intreg parlamentul, mai sunt 2 saptamani si intram in linie dreapta, acolo va fi fara mir si icoane ascunse pe sub camasa, iar popa va purta chiloti sa nu se scape pe el ci pe ceilalti :), poporul se va aseza iarasi in genunchi la universitate in cautatrea lui Dumnezeu, in timp ce alesii se vor ascunde pe la mamele lor :)
    • Like 1
  • Subscriu: Dumnezeu iubeste capetele de lemn si spatiile mici, găunoase, dinlăuntru. Aceasta este explicația metafizică a faptului ca nu isi pierde vremea cu trăznit popi ciorditori si enoriași preocupati sa-si cumpere mântuială de toți banii.
    În rest, n-am nicio problema: catedrala neamului e doar business.
    • Like 3
  • Valentin check icon
    Daca povestea e banala de ce publicam poze cu dictaturi cand e vorba de un gest izolat si nu de o dictatura, de o interzicere?
    • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      ba eu vreu sa se interzica religia in carciuma !
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Eu as vrea sa se interzica religia celor care n-au nicio treaba cu ea.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Din nou, povestea cu lemnul e o falsa problema. Fiecare cult stie mai bine ce trebuie sa faca si este destinat PRACTICANTILOR, adica celor care il practica. Logic. Cultul budist este destinat budistilor. Eu ca ne-budist nu-mi pot da cu parerea ce fel de temple sa se construiasca si cum sa fie ornamentate. E aiurea. Problema mea e cu banul public, atat si nimic mai mult. Restul e treaba cultului respectiv.
    • Like 1
  • Taxi-song spune că tipu' se crede Martin-Luther-King - are un vis, îl talmaceste după priceperea sa si îsi fredonează la nesfârsit tălmăcirea -i iscusită. Mai departe, ne spune că s-a întâlnit cu niste amici pe care îi convertește la propria-i înțelepciune. Este un schepsis aici: ceva, stie el că va produce această laudă a sa, cum că a fost vizitat în vis de vreun înger (bun, presupune el, pt că altfel ar fi avut îndoieli si reținere smerită ), pt că ne avertizează din capul locului că puțin îi pasă de reacțiile preconizate. Ei, partea asta, mi se pare mie cea ne-cuminte. Parșivă. Un om cu discernământ nu începea asa, ca un indiferent retard: sic-sic, mă doare-n cot de ce spuneți voi, după mine, potopu'.
    • Like 1
    • @
      Da, gogule, eu, cel puțin, am direcție. Tu, dragul meu, după cum bate vântul.
      • Like 0
    • @
      Pt că scara valorilor dvs este invers. Si da, prefer mai jos decat desteptaciunea dvs găunoasă ca lemnul plin de cari.
      • Like 0
    • @
      În spațiu nu e Sus si Jos.
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Nu e vorba aici de o 'aparatoare a religiei'. Cazul concret e ca sunt persoane care asista la principalele sarbatori religioase la catedrala patriarhiei, care este de fapt o bisericuta mica si nicidecum o catedrala. Aceste persoane se inghesuie ca vai de ele intr-o biserica minuscula si de multe ori lesina din cauza lipsei de aer. Sighisoara are o catedrala impunatoare si foarte spatioasa, in timp ce Bucurestiul nu are nici macar o catedrala partiarhala ca lumea. Imaginati-va ca o ruda a voastra participa la aceasta slujba si este dusa la spital. De ce n-ar avea si Bucurestiul ceva comparabil cu Sighisoara? E un drept al lor, al cel care vor sa participe la asemenea slujbe.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Sagrada Familia - 170 m !!! Spatiu mic, mic de tot. Minuscul!
    • Like 1
    • @ Valentin
      check icon
      dumneavostra vorbiti de o tara care a fost mereu printre tarile cu forta (Marea Britania, Franta, Rusia, Austria) care au tras lumea moderna dupa ele, a detinut un imperiu intins pe 5 continente (america de nord (florida, mexic ..), centrala (aproape toate insulele si teritoriul a 5 state astazi) si sud (cam tot in afara de brazilia), africa toata coasta de vest si coasta de sud est), asia si europa (olanda si belgia), a fost condusa de cateva familii imperiale, a detinut bogatii de neconceput ... si vreti sa faceti o cpomparatie cu romania ? daca DA sunteti un caz medical, daca NU sunteti iertata pentru necunoastere ... dar nu si pentru faptul ca incercati sa induceti idea ca romanica tugulana ar fi la egal cu spania princiara :)
      • Like 0
    • @
      Mari puteri care, inițial, au absorbit tot ce era bun de transformat în bani cu puterea pumnului în cap, din tarile pradate, apoi, cu ce li s-a scurs printre degete, au făcut câte o treabă umanitară. ..
      • Like 0
    • @ Ina Dumitru
      check icon
      speranta mea a fost ca romanul va invata din istorie si nu va incerca sa repete pe pielea lui "experienta" negativa la care faceti referire, dar lucrurile nu stau asa, si inteleg de ce : ideile iluministe inca nu au ajuns in europa de est :) populatia il cauta mai pe tatucul poporului, prostimea cauta mancare, intelectualitatea e marginalizata, gainarii infecteaza tineretul cu idei fanteziste, biserica sa primeasca pamanturile luate prin reforma agrara / "Secularizarea averilor mănăstirești" din 1864 :), eventual si taranii sa fie facuti inapoi serbi si tiganii sclavi pe mosiile bisericii :)
      • Like 0
    • @ Ina Dumitru
      check icon
      speranta mea a fost ca romanul va invata din istorie si nu va incerca sa repete pe pielea lui "experienta" negativa la care faceti referire, dar lucrurile nu stau asa, si inteleg de ce : ideile iluministe inca nu au ajuns in europa de est :) populatia il cauta mai pe tatucul poporului, prostimea cauta mancare, intelectualitatea e marginalizata, gainarii infecteaza tineretul cu idei fanteziste, biserica sa primeasca pamanturile luate prin reforma agrara / "Secularizarea averilor mănăstirești" din 1864 :), eventual si taranii sa fie facuti inapoi serbi si tiganii sclavi pe mosiile bisericii :)
      • Like 0
    • @
      Deci, care e concluzia?
      • Like 0
    • @ Ina Dumitru
      check icon
      cu voia dumneavoastra, concluzia mea sci-fi : 2 forte, imperii chiar, ideologic compromise (capitalismul rapace si comunismul de cumetrie), se lupta ca sa le treaca vremea si sa poata stapanii prostimea. lupta imbraca diferite forme in functie de "naturelul" populatiei localnice, de la armata (syria, irak, afganistan, fostele state sovietice din regiunea orientului apropiat - populatii semicivilizate in care femeia este inca un animal pe langa casa omului, iar parii din jurul casei nu au rol de gard ci trebuie sa sustina capete de oameni), la economica (asia de sud est (china, vietnam,... - suprapopulatii imbatranite in matricea iertarii si intelegerii aproapelui sub forta foamei), america de sud (brazilia, venezuela, .. - populatii fortate sa sara din sclavagism direct in capitalism, tranzitia fiind catolicismul)), la ideologica (europa centrala si sud (grecia, macedonia, bulgaria, romanica, ... - populatii aflate la limitele dintre imperii, amestecate si mixate atat genetic, cat si economic, filozofic, spiritual, cultural ... imposibil de conciliat)) . interesant ca cele 2 forte nu-si doresc sa castige confruntarea ("Annuit cœptis") ci sa-si ofere cai de dezvoltare in beneficiul lor, practic ele colaboreaza ("Novus ordo seclorum") in intretinerea unei confruntari / confuzii continue. ce sa inteleaga un muritor ? in primul rand ca este muritor (ideea iluministilor), chestiune grea, daca nu imposibil de realizat din cauza adn-ului :) ! si deci sa se bucure de frumusetea vietii asa cum intelege el, dar fara sa-si deranjeze aproapele si evident in limitele legislatiei, de aici si posibilitatea ancestrala de a te "reloca" acolo unde crezi de cuvinta (de la cartier la tara, continent), de a accede la capacitati superioare proprii conform destinului tau ! talibani/dogmatici/ortodoxi/mai catolici decat papa = prosti, suntem toti, pana intelegem cine este seful cel mare :) Luca23/34. Isus : "Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac!" sau "in God we trust", ambele credinte aduc fericirea :) multumesc pentru oportunitate :)
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Din cate stiu si Romania a fost Regat, dar asta e o alta poveste. Problema e ca eu nu ma bag in chestiuni care nu ma privesc, cum ar fi aspectul unor lacase de cult, dimensiunea unor temple etc. Singura mea problema e banul public, atat si nimic mai mult.
      • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      sa lamurim, pana sa vina imperiul roman, teritoriul era regat, apoi a devenir regiune imperiala, apoi a devenit padure pe munti, apoia devenit imperiul bulagar, apoi a "devenit" voivodate, ca rau mai multe, apoi a devenit ceva complicat, adica parti din regate, voivodate si regiuni din imperii diferite, apoi regatul Transilvan, voivodatul Moldovei si voivodatul Valahiei, la unirea mica devine Principatele Unite, formate din principatul Moldovei si Tarii Romanesti si o regiune imperiala Transilvania, iar sub regele Carol I avem regat (vechiul regat) si sub regele Ferdinand I se savarseste marea unire când Vechiul Regat (Principatele Unite) s-a unit cu Banatul, Basarabia, Bucovina și Transilvania. apoi vine razboiul mondial si rusii primesc 1/2 din moldova si inca o bucata de fusese a austriei ... deci dumneavoastra domu' Valentin nu stiti nimica exact ... dar doriti instructie ... frumos, si ramane asa : "Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac!
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Povestea cu piesa e o gafa, nimic altceva. Te-ai fi asteptat sa se ia in considerare cladiri importante din crestinism, admirate de toata lumea fara rezerve, cladiri care nu sunt din lemn si fata de care vorbim cu respect si admiratie (Capela Sixtina e un exemplu concludent), dar nu s-au luat. S-a mestecat un cliseu, asta s-a facut. Se mai intampla. Eu o vad ca pe o simpla gafa. De ce n-ar avea dreptul si oamenii inteligenti sa gafeze?
    • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      pentru ca gafati dumneavostra :)
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Nu, eu nu gafez. Nu gafez pentru ca nu ma pricep, deci nu-mi dau cu parerea in probleme de cult. Daca budistii vor sa construiasca o statuie a lui Budhda de 120 m e problema lor. Idem pentru orice religie. Nu eu decid ca nepracticant si nici nu-mi dau cu parerea.
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Pai sa explicam putin. Concluziile ar fi urmatoarele: se face o constructie (mare, mica, nu importa) parte din bani privati, parte din fonduri publice. Asadar: 1) sa se faca, dar nu din fonduri publice; 2) sa se faca din fonduri private, dar sa nu fie mare, sa fie mica si din lemn; 3) sa nu se faca nici din fonduri private si nici publice, sa se dea banii la stat, sa se faca spitale de stat (va exista si un spital in acest complex). 4) Dumnezeu nu exista, deci sa nu faca nimeni nimic. Etc. Asa, romaneste.
      • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      si atunci ce pui lu mitropulitu te bagi ca musca in mancarea lui ionghinion ?
      • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      orice constructie trebuie sa obtina o aprobare de constructie. e adevarat ca in vecinatatea catedralei mantuirii, exista o alta monstruozitate creeata de comunisti (dovada ca optiunea 4 pe lista dvs cum ca ateii nu sunt in stare sa construiasca nimik e o mare tampenie!) dar nu mi se pare normal ca existentza unei monstruozitatzi sa permita crearea altei monstruozitatzi. sunt curios dle valentin, cam cine crezi mata ca se va ruga in megacatedrala asta? omul de rind?? personal cred ca zarurile sunt aruncate si chiar vad un lucru pozitiv ca monstuozitatea va deveni clar tzinta nr. unu pt eventualii teroristi...astfel incit oamenii normali vor avea cit mai putin de suferit
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Si de ce sa nu ia atitudine si budismul, ca si el tot religie este? Si catolicismul, si anglicanii, si luteranii, si calvinii si altii. Are poporul nostru o vorba: un nebun arunca o piatra in balta si zece intelepti se chinuie s-o scoata. In plus cei de la Taxi aveau tot dreptul sa produca piesa - libertatea de exprimare e inca valabila - dar si noi avem dreptul sa reclamam lipsa de gandire in povestea cu 'lemnul', care e total stupida cand se aplica unor constructii ca Sagrada Familia, Notre Dames, San Pietro sau chiar Biserica Neagra din Brasov. Alea nu-s lemn, sunt piatra, si sunt monumentale.
    • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      foarte destept, exact asa ma gandesc si eu, de ce sa te las pe matale sa faci acilea catedrale si sa incepi sa construiesti un stat ortodox in mijlocul bucurestiului, adica ce, eu nu am dreptul sa-mi fac nevoile in catedrala lu' neamu' prost ? ca una e sa fi credincios si alta e sa fi prost, ca asta te vrea tara, prost, nu Dumnezeu !
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult