Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mitul că la stat se stă | „Depinde de sector și de conducătorul instituției. Personal, am cunoscut oameni harnici și în administrația publică. La fel de adevărat e că și în privat tentația de a trage chiulul este mare, atunci când patronul nu te observă” - profesorul Bogdan Glăvan

Bogdan Glavan

Românii muncesc în medie peste 40 de ore de săptămână, cu toate că există diferențe între angajații la stat și cei din sectorul privat. Republica continuă seria de materiale despre diferența între sectorul public și cel privat în ceea ce privește atitudinea față de muncă, iar în interviul de azi, profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan spune că zicala „Timpul trece, leafa merge, noi muncim cu spor” este încă valabilă în bună măsură în entitățile publice.

Sunt românii „campioni” la fentat munca?

Nu. Cu o medie de peste 40 de ore lucrate săptămânal, salariații din România sunt aproape de vârful clasamentului european. În majoritatea țărilor europene salariații muncesc mai puțin.

Cât de mare este discrepanța între stat și privat în ce privește atitudinea față de muncă?

Nu cunosc o statistică și nu știu cât de relevantă ar fi, deoarece contează și calitatea muncii (unii pot face „ore suplimentare” doar de formă). În general, acolo unde salariul este independent de productivitatea muncii, omul nu este stimulat să își dedice multă energie și efort pentru a munci. De aceea, constatarea din timpul comunismului „Timpul trece, leafa merge, noi muncim cu spor” a devenit proverbială și este valabilă încă în bună măsură în entitățile publice (administrație, companii de stat).

Contează, desigur, și specificul sectorului și tipul conducătorului instituției. Personal, am cunoscut oameni harnici și în administrația publică. La fel de adevărat este că și în sectorul privat tentația de „a trage chiulul” este la fel de mare, atunci când patronul sau managerul nu te observă. Însă în sectorul privat există mecanisme prin care acest comportament este diminuat, ținut sub control.

E mai bine să fii bugetar sau să lucrezi în privat în România anului 2024?

Depinde. După cum știm, anumite sectoare publice au fost „vânate” de tineri deoarece cariera respectivă le aduce nu neapărat o muncă lejeră, cât beneficii pe care nu le pot avea în sectorul privat (pensie specială, de exemplu). Însă sunt și cazuri când oamenii din sectorul privat nu se înghesuie să lucreze la stat. Așa stau lucrurile, de pildă, pentru funcțiile de decizie din marile entități publice.

Motivele acestei șovăieli sunt, pe de o parte, politizarea funcțiilor – care face ca cei care le ocupă să trăiască tot timpul sub spectrul demiterii/înlocuirii – și, pe de altă parte, nivelul mic al venitului în comparație cu cel din sectorul privat.

Din altă perspectivă, cu siguranță bugetarii care lucrează cu publicul (fie la ANAF, fie în spitale) nu au o muncă ușoară. În sectorul privat, indiferent de postul ocupat, ești stimulat să muncești, deoarece știi că vei fi recompensat în funcție de cât muncești sau de cât contribui la creșterea vânzărilor.

Cât costă România din punct de vedere economic o zi liberă acordată de Guvern?

Este foarte speculativ să încercăm să facem o evaluare. Dacă guvernul decretează 10 zile libere, de exemplu, nu înseamnă că producția noastră anuală scade în mod proporțional. Este foarte posibil ca o parte din această producție să fie recuperată prin mecanismele naturale, de ajustare, care funcționează în societate.

Mai simplu spus, poate oamenii muncesc mai mult știind că urmează niște zile libere. Este foarte speculativ să spunem că, de exemplu, dacă guvernul ar decreta ziua de muncă de 7 ore, atunci PIB-ul României ar scădea sau că ar scădea proporțional; invers, dacă guvernul ar decreta și sâmbăta zi lucrătoare, atunci PIB-ul României ar crește cu o cincime, adică cu 20%! Acest lucru este evident fals. Pe de altă parte, decretarea unor zile libere presupune costuri pentru numeroși antreprenori.

Ce înseamnă ziua liberă la nivel social?

În ultimele secole durata muncii a tot scăzut. În sec. XVIII-XIX oamenii munceau între 12-16 ore pe zi, 6 zile pe săptămână. Apoi ziua de muncă s-a scurtat. Apoi săptămâna de lucru s-a scurtat.

Acum se vorbește de scurtarea în continuare a săptămânii de muncă sau de reducerea zilei de muncă. Aceasta este tendința firească, pe fondul creșterii productivității care duce la satisfacerea din ce în ce mai bună a nevoilor clasice ale oamenilor, nevoi care sunt înlocuite cu alte dorințe, inclusiv cu dorința de a avea timp liber, de a călători etc.

Exact în această dinamică se înscrie și „ziua liberă”. Politicienii decretează zile libere știind că vin în întâmpinarea unei dorințe a societății; desigur, dacă ei ar decreta jumătate de an liber, nimeni nu i-ar asculta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Cele 40 de ore pe saptamana sunt mai mult pe hartie. La stat mai putine, la privat mai multe, daca vorbim de ore efectiv lucrate peste care se mai adauga intensitatea si temene care chiar conteaza.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult