Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mitul că la stat se stă | „Depinde de sector și de conducătorul instituției. Personal, am cunoscut oameni harnici și în administrația publică. La fel de adevărat e că și în privat tentația de a trage chiulul este mare, atunci când patronul nu te observă” - profesorul Bogdan Glăvan

Bogdan Glavan

Românii muncesc în medie peste 40 de ore de săptămână, cu toate că există diferențe între angajații la stat și cei din sectorul privat. Republica continuă seria de materiale despre diferența între sectorul public și cel privat în ceea ce privește atitudinea față de muncă, iar în interviul de azi, profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan spune că zicala „Timpul trece, leafa merge, noi muncim cu spor” este încă valabilă în bună măsură în entitățile publice.

Sunt românii „campioni” la fentat munca?

Nu. Cu o medie de peste 40 de ore lucrate săptămânal, salariații din România sunt aproape de vârful clasamentului european. În majoritatea țărilor europene salariații muncesc mai puțin.

Cât de mare este discrepanța între stat și privat în ce privește atitudinea față de muncă?

Nu cunosc o statistică și nu știu cât de relevantă ar fi, deoarece contează și calitatea muncii (unii pot face „ore suplimentare” doar de formă). În general, acolo unde salariul este independent de productivitatea muncii, omul nu este stimulat să își dedice multă energie și efort pentru a munci. De aceea, constatarea din timpul comunismului „Timpul trece, leafa merge, noi muncim cu spor” a devenit proverbială și este valabilă încă în bună măsură în entitățile publice (administrație, companii de stat).

Contează, desigur, și specificul sectorului și tipul conducătorului instituției. Personal, am cunoscut oameni harnici și în administrația publică. La fel de adevărat este că și în sectorul privat tentația de „a trage chiulul” este la fel de mare, atunci când patronul sau managerul nu te observă. Însă în sectorul privat există mecanisme prin care acest comportament este diminuat, ținut sub control.

E mai bine să fii bugetar sau să lucrezi în privat în România anului 2024?

Depinde. După cum știm, anumite sectoare publice au fost „vânate” de tineri deoarece cariera respectivă le aduce nu neapărat o muncă lejeră, cât beneficii pe care nu le pot avea în sectorul privat (pensie specială, de exemplu). Însă sunt și cazuri când oamenii din sectorul privat nu se înghesuie să lucreze la stat. Așa stau lucrurile, de pildă, pentru funcțiile de decizie din marile entități publice.

Motivele acestei șovăieli sunt, pe de o parte, politizarea funcțiilor – care face ca cei care le ocupă să trăiască tot timpul sub spectrul demiterii/înlocuirii – și, pe de altă parte, nivelul mic al venitului în comparație cu cel din sectorul privat.

Din altă perspectivă, cu siguranță bugetarii care lucrează cu publicul (fie la ANAF, fie în spitale) nu au o muncă ușoară. În sectorul privat, indiferent de postul ocupat, ești stimulat să muncești, deoarece știi că vei fi recompensat în funcție de cât muncești sau de cât contribui la creșterea vânzărilor.

Cât costă România din punct de vedere economic o zi liberă acordată de Guvern?

Este foarte speculativ să încercăm să facem o evaluare. Dacă guvernul decretează 10 zile libere, de exemplu, nu înseamnă că producția noastră anuală scade în mod proporțional. Este foarte posibil ca o parte din această producție să fie recuperată prin mecanismele naturale, de ajustare, care funcționează în societate.

Mai simplu spus, poate oamenii muncesc mai mult știind că urmează niște zile libere. Este foarte speculativ să spunem că, de exemplu, dacă guvernul ar decreta ziua de muncă de 7 ore, atunci PIB-ul României ar scădea sau că ar scădea proporțional; invers, dacă guvernul ar decreta și sâmbăta zi lucrătoare, atunci PIB-ul României ar crește cu o cincime, adică cu 20%! Acest lucru este evident fals. Pe de altă parte, decretarea unor zile libere presupune costuri pentru numeroși antreprenori.

Ce înseamnă ziua liberă la nivel social?

În ultimele secole durata muncii a tot scăzut. În sec. XVIII-XIX oamenii munceau între 12-16 ore pe zi, 6 zile pe săptămână. Apoi ziua de muncă s-a scurtat. Apoi săptămâna de lucru s-a scurtat.

Acum se vorbește de scurtarea în continuare a săptămânii de muncă sau de reducerea zilei de muncă. Aceasta este tendința firească, pe fondul creșterii productivității care duce la satisfacerea din ce în ce mai bună a nevoilor clasice ale oamenilor, nevoi care sunt înlocuite cu alte dorințe, inclusiv cu dorința de a avea timp liber, de a călători etc.

Exact în această dinamică se înscrie și „ziua liberă”. Politicienii decretează zile libere știind că vin în întâmpinarea unei dorințe a societății; desigur, dacă ei ar decreta jumătate de an liber, nimeni nu i-ar asculta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Cele 40 de ore pe saptamana sunt mai mult pe hartie. La stat mai putine, la privat mai multe, daca vorbim de ore efectiv lucrate peste care se mai adauga intensitatea si temene care chiar conteaza.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult