Din ce știm până acum despre atacatorul care a îndoliat Franța, profilul său sugerează un tipar clasic. Nu, nu cel al unui fundamentalist islamic, ci al unui tânăr cu probleme de natură mintală, cu un trecut problematic, care ucide în numele ISIS.
Mohamed Bouhlel, șoferul care a ucis zeci de persoane în Nisa cu ajutorul unui camion, avea antecedente violente. În cursul acestui an a fost condamnat în urma unui incident violent în trafic și concediat de la locul de muncă. Nici viața personală nu era una mai fericită: apropiații spun că își bătea soția, care a cerut divorț după o dispută violentă. Un fost vecin al lui Bouhlel susține că acesta avea probleme de natură psihiatrică: „Făcea crize. Când s-a despărțit de nevasta sa, a defecat peste tot, a sfârtecat ursulețul fiicei sale cu cuțitul și a tăiat o saltea”.
Cei ce-l cunoșteau pe Bouhlel descriu o persoană care bea alcool, consuma marijuana, mânca porc și care nu mergea deloc la moschee. Vecinii spun că nu a ținut post de Ramadan. Cu alte cuvinte, nu părea să-și ghideze viața pe baza preceptelor musulmane.
Cu toate acestea, ISIS a revendicat atentatul săvârșit de Bouhlel. Premierul Franței, Manuel Valls, spune că nu sunt dubii în ceea ce privește motivele atacatorului: „ancheta va stabili toate faptele, dar acum știm că ucigașul s-a radicalizat foarte repede”. Valls a explicat de ce este greu de prevenit astfel de atacuri: „Daesh (acronimul ISIS în limba arabă) le oferă indivizilor instabili un echipament ideologic care le permite să dea sens faptelor lor. Asta s-a întâmplat, cel mai probabil, în cazul din Nisa”.
Pe scurt, ideologiile radicale oferă un sens în viață celor ce nu și l-au găsit altfel. Andrew Hussey, autorul cărții The French Intifada, spune că jihadismul este „o ideologie plutitoare, precum un nor - trebuie doar să te agăți de ea”. Această teză este susținută și de profesorul Olivier Roy, unul din specialiștii ce au studiat fenomenul terorismului islamist în ultimele decenii. Roy susține că mulți dintre cei atrași de extremismul violent sunt persoane tulburate care găsesc în varianta extremistă a Islamului un mod în care să-și canalizeze furia și alienarea. „Este vorba despre o islamizare a radicalismului, nu de o radicalizare a Islamului”, susține Roy.
Teza lui Roy pare să fie susținută de alte studii efectuate asupra fenomenului, cum ar fi o analiză realizată în 2008 de MI5, serviciul de securitate internă al Marii Britanii. Analiza asupra fenomenului extremismului violent conchidea că mulți dintre cei implicați nu erau practicanți stricți ai religiei musulmane și nu îi cunoșteau preceptele. Foarte puțini dintre ei au fost crescuți în familii religioase, se menționa în raport, care sublinia că proporția celor convertiți la Islam era peste media întâlnită în cadrul populației generale. Unii dintre extremiști consumau alcool și droguri și apelau la prostituate, fapte interzise în Islam. În același raport, MI5 sublinia că o identitate religioasă bine conturată poate chiar proteja de radicalizarea violentă.
Dacă analizăm profilul celor care au comis atentate teroriste în Occident în ultimii ani, putem vedea că puțini au fost practicanți serioși ai Islamului. Profesorul Roy îl dă exemplu pe Abdelhamid Abaaoud, acuzat de organizarea atentatelor din Paris ce au avut loc în noiembrie 2015: „Mânca la McDonald’s, unde mâncarea nu este halal (preparată conform preceptelor islamice - nota mea)”.
Un alt exemplu este Michael Zehaf-Bibeau, atentatorul canadian care a ucis un soldat în Ottawa pe Colina Parlamentului în 2014. Se convertise la Islam în 2004, însă acțiunile sale ulterioare nu sugerau o adeziune la preceptele musulmane. El fusese arestat în repetate rânduri pentru posesie de droguri și alte infracțiuni, iar în 2011 a susținut că a comis un jaf pentru a fi arestat, ca să poată scăpa astfel de dependența sa de droguri. În filmarea în care își explica motivațiile pentru atentat, el susținea că se răzbună pentru rolul jucat de Canada în Afghanistan, o țară în care nu fusese niciodată și cu care nu avea nicio legătură (tatăl său era originar din Libia).
Man Haron Monis, care a luat ostatici într-o cafenea din Sydney în 2014 și a ucis unul dintre ei, a fost descris în ancheta desfășurată ulterior drept un „psihopat periculos ce suferea de tulburare de personalitate narcisistă”. Mohammad Abdulazeez, care a ucis 4 pușcași marini într-un atentat în 2015, suferea de tulburare bipolară, conform CNN. Omar Mateen, cel care a ucis 49 de persoane în clubul Pulse din Orlando, a mărturisit unui prieten cu puțin înaintea atacului că a căutat informații pe Internet despre medicamente pentru afecțiuni psihiatrice, temându-se că suferă de psihoză.
Pentru ISIS, aderența strictă la ideologie nu contează. Persoanele vulnerabile, precum cele cu tulburări mintale și cele fără un sens în viață, reprezintă o țintă pentru gruparea extremistă. Oricine poate fi convins să atace contribuie la cauză, din două motive. În primul rând, orice atentat în numele ISIS aduce grupării publicitate și finanțare din partea credincioșilor din întreaga lume. În plus, succesul atacului dovedește fidelitatea credincioșilor față de ISIS și inspiră astfel alți recruți să adere la gruparea criminală, oferindu-le acestora șansa de a fi parte a acestui „succes” și o cale rapidă spre o identitate de învingător.
În al doilea rând, atacurile aduc ISIS mai aproape de îndeplinirea unui obiectiv cheie: să elimine ceea ce numește „zona gri” a coexistenței între religii în Europa. ISIS dorește ca musulmanii din Europa să aibă de ales fie între extremismul pe care îl reprezintă, fie să renunțe la credința lor. Pentru asta, se bazează nu doar pe atentatele comise de aderenții la ideologia sa criminală, ci și pe reacția ulterioară a autorităților și a publicului. ISIS se așteaptă ca oamenii să devină mai suspicioși față de musulmani, iar politicienii de extremă dreapta să atace Islamul pe de-a întregul (și nu minoritatea extremistă din spatele atacului). Orice reacție de acest tip este anticipată și dorită de către ISIS, pentru că reduce „zona gri” pe care gruparea teroristă o dorește eliminată.
Un studiu recent pare să arate că strategia ISIS dă roade. Doi cercetători au descoperit că cel mai puternic factor predictor al radicalizării este viața într-o țară francofonă. Cu alte cuvinte, țările care au produs cei mai mulți jihadiști erau cele în care se vorbea franceza. În plus, acest fenomen se manifestă mai ales după anul 2010. Cercetătorii sugerează că acest lucru se datorează culturii politice francofone - mai exact, faptului că atât Franța, cât și Belgia au început să dezbată în acel an interzicerea niqab-ului și a unor tipuri de burqa, veșminte musulmane care acoperă fața femeilor care le poartă. Cei doi autori ai studiului sugerează că atunci când statele încearcă să interzică niqabul sau hijabul, ei pun musulmanii din Europa în aceeași postură în care dorește ISIS să îi aducă: să aibă de ales între identitatea de musulman și identitatea de cetățean occidental. O lege cu intenții anti-jihadiste a avut drept rezultat exact ce-și dorește ISIS: reducerea zonei gri.
Terorismul, prin definiție, implică folosirea violenței în scopul atingerii unui țel politic. Violența, însă, este doar primul pas. Principala armă pe care se bazează un terorist nu este un explozibil capabil să faciliteze o violență extremă, ci reacția oamenilor la această violență. „Teroriștii luptă precum maeștrii tai-chi: au ca scop înfrângerea rivalului folosind chiar puterea acestuia”, nota Yuval Noah Harari într-o analiză excelentă a acestui fenomen.
Harari, devenit celebru în urma publicării Sapiens (o carte extraordinară), atrage atenția asupra faptului că „teroriștii nu gândesc precum generalii de armată: gândesc precum producătorii de teatru”. O dovadă a acestui fapt, în viziunea lui Harari, este aceea că imaginea asociată atentatelor din 11 septembrie în mintea publicului este cea a prăbușirii turnurilor gemene, care a creat un imens efect audiovizual. „Precum teroriștii, cei ce luptă împotriva terorismului trebuie să gândească la rândul lor precum producătorii de teatru. Înainte de toate, dacă vrem să luptăm împotriva terorismului în mod eficient trebuie să realizăm că nimic din ceea ce fac teroriștii nu poate să ne învingă. Noi suntem singurii capabili de a ne învinge, dacă reacționăm exagerat într-un mod necugetat la provocările teroriste”, conchide Harari.
De aceea cred că este crucial să înțelegem ce dorește ISIS și să nu-i oferim satisfacția de a facem pasul pe care și-l dorește: să devenim intoleranți cu persoanele de religie musulmană. Dacă dorim ca ISIS să eșueze, cetățenii europeni musulmani trebuie să fie acceptați pe deplin ca cetățeni europeni. Iar asta implică și acceptarea ca cetățeni ai țărilor în care locuiesc. Excluderea cetățenilor musulmani din identitatea națională îi va forța să-și clădească altă identitate, iar religia va fi singurul reper stabil. Așadar, doar noi ne putem învinge. Cum reacționăm la provocările ISIS va arăta dacă actul terorist a avut efectul dorit.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
[Dacă analizăm profilul celor care au comis atentate teroriste în Occident în ultimii ani, putem vedea că puțini au fost practicanți serioși ai Islamului - „Mânca la McDonald’s ..."]
Nu stiu cine e in masura sa zica daca musulmanii "seriosi", si prin seriosi inteleg o intruchipare cat se poate de fidela a invataturilor lui Muhammad, sunt cei care respecta preceptele referitoare la mancarea halal, si nu cei care respecta perceptele ce claseaza femeia ca un bun al barbatului, de exemplu. Sau poate cei care traiesc conform preceptelor care incurajeaza uciderea necredinciosilor sunt musulmanii seriosi. Chiar foarte seriosi.
Islamul normeaza un spectru larg de activitati umane, de la ritualuri benigne la violenta criminala. Unde e fundamental doctrinei, in teatrul ramadanului sau in versetele care determina cum se trebuie sa se raporteze la semeni, la lume?
Teroristii marseaza cu mandrie pe mandatul lor sfant, stiu pe de rost textele care ii legitimeaza in actiunea jihadista, dar nu poate fi asta cauza, noi stim mai bine, nu!?
Multiculturalismul eu ok atata timp cat valorile fundamentale culturilor nu sunt in directa opozitie, iar valorile islamice sunt ireconciliabile cu cele europene. Tolerarea valorilor islamice este deci o infrangere a valorilor europene si o victorie a terorismului.
Apropo de ultima, respectivii teroristi se identifica drept musulmani, dar venim noi si spunem "nu, va inselati, stim noi mai bine decat voi ce sunteti si ce nu, ca sa nu stricam bunatate de corectitudine politica, nu-i asa ca nu sunteti de fapt musulmani si e vorba doar de o mare coincidenta?"
Musulmanii trebuie sa se reformeze, sa castige respectul si sa se integreze. Nu noi europenii sa ii acceptam asa cum sunt ei.
Cum se face ca mai sunt mult mai multi bolnavi psihic non-musulmani, si ei nu fac nebuniile astea? In ultimii ani ai putea zice ca nu toti musulmanii sunt teroristi, dar toti teroristii sunt musulmani.
Sunt foarte multe grupuri de persoane din toata lumea care traiesc in Europe: coreeni, chinezi, indieni, est-europeni, oameni din America latina etc.. Cum se face ca ei nu cauzeaza atatea probleme si de asa gravitate? Ii ceva particular in neregula cu musulmanii.. Un argument logic si simplu..
Atunci ar fi normali cand ori se comporta ca europenii, ori ar fi stiri ca un scotian a intrat cu un tir nu stiu unde, sau un portughez s-a aruncat in aer, sau un corean a injunghiat 30 de persoane. Dar cum nu se intampla lucrurile astea, trebuie sa fim sinceri si sa aratam ca ii o problema cu musulmanii si ca ei ar trebui sa se reformeze.
Repet, de ce nu vezi un lutheran ca si el beleste civili, sau sa vezi un islandez care se crede viking si da cu toporul. Hai sa abordam treaba asta statistic, si vom vedea ca musulmanii sunt responsabili de un numar disproportionat de mare de acte de terrorism.
Sunt si fete care au injunghiat politisti sau civili. Exhttp://www.news.com.au/world/europe/video-of-isis-teen-girl-stabbing-german-officer-released-online/news-story/0fcded7690515a37d7163b70c1d71359
Vorbim de societatiile actuale. Bun, era Brevik, un exemplu. Altul ? Mai gaseste unul doi in Danemarka, Olanda, Romania, Ungaria, Finlanda, Austria, Irlanda. Si daca gasesti exemple, 2,3 etnici din tarile de mai sus atunci da, ai dreptate. Dar daca nu gasesti pe nimeni in afara de Brevik, si observam ca toate celelalte acte sunt comise de musulmani, atunci eu am dreptate.. Deal?
Balanta ii inclinata covarsitor in directia asta..
Tu crezi ca sunt ca noi? Ok.. aia ar insemna ca si noi sa fim ca ei.. Si atunci daca ai vedea Finlandezi omoara suedezi cu mitraliera, secui care se arunca in aer la aeroport in Romania, danezi care calca nemti etc, atunci ai avea dreptate. Dar din moment ce nu vezi asta, aia inseamna ca noi nu suntem ca ei, si ca si consecinta ei nu sunt ca noi.. Mi se pare logic si corect.
Daca ei ar avea probleme obisnuite in acelasi raport, gen 0.005% se ocupa de droguri, violul ii in limitele normale de 0.1%, atenatele in tara natala sunt de 0.000001% atunci da, sunt ca noi.. Sunt normali. Dar la majoritatea capitolelor stau mult mai rau. Disproportionat de rau.
http://www.start.umd.edu/gtd/globe/
oricum.. mi-a placut discutia.. chiar daca nu te-am convins. Numai bine.
De asemenea, uiti de atrocitatile comise de religia catolica acu-s 400 de ani, cand crestinii bateam colturile lumii si inrobeam popoare aborigene care nu ne-au facut nimic pentru ca, nu-i asa, erau niste salbatici care balteau in pacat si noi eram inrolati sub stindardul Domnului. Biserica Catolica a avut patru secole la dispozitie de cand ardea pe rug intr-o veselie matematicieni si astronomi pentru a fi ajuns azi un exemplu de intelepciune si umanitate. Aia ortodoxa si alea protestante (mai ales din SUA) mai au ani lumina. Se ghideaza dupa pasajele cele mai suculente de violenta si ranchiuna din Biblie fiindca, nu-i asa, ce ne-am face fara sportul national de a ne judeca aproapele? Asa si islamul, isteric, belicos, self-righteous, e religia care momentan e cel mai departe de a merita un loc la masa adultilor.
Dar iti dau dreptate ca daca ma intrebai acum 400 de ani, ce grup sau ideologie ii periculoasa, da as fi raspuns ca biserica catolica. Si as fi pus 'tunurile' pe ei in prealabil, si nu pe musulmani. Daca vorbeam de pericole pentru europa.
Dar nu vezi un 'pattern'. Daca incepeau sa fie atentate similare in tarile nordice, gen in fiecare luna sunt impuscati oameni incomozi, atunci da ai avea dreptate. Dar nu se intampla lucrul asta..
In schimb adeptii religiei pacii au facut atentate SI IN ALTE tari sa zicem inocente, gen asasinarea lui Theo Van Gogh in Olanda, sau atentatele asupra lui Lars Vilks, si in multe alte cazuri. Sau pakistanezul/afganul de ieri din Germania. Dupa ce ca a primit azil, a rasplatit tara gazda cu niste lovituri de topor. Idea e ca doar ei sar in sus, si te omoara daca zici ceva incomod, cum era in filmul Submission. Budistii nu sar sa te omoare. Catolicii AZI, nu te ard pe rug.
Eu doar asta vreau ca oamenii sa realizeze ca Islamul de azi se comporta ca o caracatita mafiota si razbunatoare, la fel cum era Biserica Catolica acum 400 de ani. Daca reusim sa dam verdictul ca ce naspeti au fost catolicii acum 400 de ani, ar trebui sa dam acelasi verdict cu Islamul. Dar ne e frica sa zicem asta, ca riscam sa murim.. Lasa ca lor nu le e jena sa bage cutitul in noi pe tren..