Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Mohamed Bouhlel mânca porc, bea alcool și se droga. „E o islamizare a radicalismului, nu o radicalizare a Islamului”

Din ce știm până acum despre atacatorul care a îndoliat Franța, profilul său sugerează un tipar clasic. Nu, nu cel al unui fundamentalist islamic, ci al unui tânăr cu probleme de natură mintală, cu un trecut problematic, care ucide în numele ISIS.

Mohamed Bouhlel, șoferul care a ucis zeci de persoane în Nisa cu ajutorul unui camion, avea antecedente violente. În cursul acestui an a fost condamnat în urma unui incident violent în trafic și concediat de la locul de muncă. Nici viața personală nu era una mai fericită: apropiații spun că își bătea soția, care a cerut divorț după o dispută violentă. Un fost vecin al lui Bouhlel susține că acesta avea probleme de natură psihiatrică: „Făcea crize. Când s-a despărțit de nevasta sa, a defecat peste tot, a sfârtecat ursulețul fiicei sale cu cuțitul și a tăiat o saltea”.

Cei ce-l cunoșteau pe Bouhlel descriu o persoană care bea alcool, consuma marijuana, mânca porc și care nu mergea deloc la moschee. Vecinii spun că nu a ținut post de Ramadan. Cu alte cuvinte, nu părea să-și ghideze viața pe baza preceptelor musulmane.

Cu toate acestea, ISIS a revendicat atentatul săvârșit de Bouhlel. Premierul Franței, Manuel Valls, spune că nu sunt dubii în ceea ce privește motivele atacatorului: „ancheta va stabili toate faptele, dar acum știm că ucigașul s-a radicalizat foarte repede”. Valls a explicat de ce este greu de prevenit astfel de atacuri: „Daesh (acronimul ISIS în limba arabă) le oferă indivizilor instabili un echipament ideologic care le permite să dea sens faptelor lor. Asta s-a întâmplat, cel mai probabil, în cazul din Nisa”.

Pe scurt, ideologiile radicale oferă un sens în viață celor ce nu și l-au găsit altfel. Andrew Hussey, autorul cărții The French Intifada, spune că jihadismul este „o ideologie plutitoare, precum un nor - trebuie doar să te agăți de ea”. Această teză este susținută și de profesorul Olivier Roy, unul din specialiștii ce au studiat fenomenul terorismului islamist în ultimele decenii. Roy susține că mulți dintre cei atrași de extremismul violent sunt persoane tulburate care găsesc în varianta extremistă a Islamului un mod în care să-și canalizeze furia și alienarea. „Este vorba despre o islamizare a radicalismului, nu de o radicalizare a Islamului”, susține Roy.

Teza lui Roy pare să fie susținută de alte studii efectuate asupra fenomenului, cum ar fi o analiză realizată în 2008 de MI5, serviciul de securitate internă al Marii Britanii. Analiza asupra fenomenului extremismului violent conchidea că mulți dintre cei implicați nu erau practicanți stricți ai religiei musulmane și nu îi cunoșteau preceptele. Foarte puțini dintre ei au fost crescuți în familii religioase, se menționa în raport, care sublinia că proporția celor convertiți la Islam era peste media întâlnită în cadrul populației generale. Unii dintre extremiști consumau alcool și droguri și apelau la prostituate, fapte interzise în Islam. În același raport, MI5 sublinia că o identitate religioasă bine conturată poate chiar proteja de radicalizarea violentă.

Dacă analizăm profilul celor care au comis atentate teroriste în Occident în ultimii ani, putem vedea că puțini au fost practicanți serioși ai Islamului. Profesorul Roy îl dă exemplu pe Abdelhamid Abaaoud, acuzat de organizarea atentatelor din Paris ce au avut loc în noiembrie 2015: „Mânca la McDonald’s, unde mâncarea nu este halal (preparată conform preceptelor islamice - nota mea)”.

Un alt exemplu este Michael Zehaf-Bibeau, atentatorul canadian care a ucis un soldat în Ottawa pe Colina Parlamentului în 2014. Se convertise la Islam în 2004, însă acțiunile sale ulterioare nu sugerau o adeziune la preceptele musulmane. El fusese arestat în repetate rânduri pentru posesie de droguri și alte infracțiuni, iar în 2011 a susținut că a comis un jaf pentru a fi arestat, ca să poată scăpa astfel de dependența sa de droguri. În filmarea în care își explica motivațiile pentru atentat, el susținea că se răzbună pentru rolul jucat de Canada în Afghanistan, o țară în care nu fusese niciodată și cu care nu avea nicio legătură (tatăl său era originar din Libia). 

Man Haron Monis, care a luat ostatici într-o cafenea din Sydney în 2014 și a ucis unul dintre ei, a fost descris în ancheta desfășurată ulterior drept un „psihopat periculos ce suferea de tulburare de personalitate narcisistă”. Mohammad Abdulazeez, care a ucis 4 pușcași marini într-un atentat în 2015, suferea de tulburare bipolară, conform CNN. Omar Mateen, cel care a ucis 49 de persoane în clubul Pulse din Orlando, a mărturisit unui prieten cu puțin înaintea atacului că a căutat informații pe Internet despre medicamente pentru afecțiuni psihiatrice, temându-se că suferă de psihoză.

Pentru ISIS, aderența strictă la ideologie nu contează. Persoanele vulnerabile, precum cele cu tulburări mintale și cele fără un sens în viață, reprezintă o țintă pentru gruparea extremistă. Oricine poate fi convins să atace contribuie la cauză, din două motive. În primul rând, orice atentat în numele ISIS aduce grupării publicitate și finanțare din partea credincioșilor din întreaga lume. În plus, succesul atacului dovedește fidelitatea credincioșilor față de ISIS și inspiră astfel alți recruți să adere la gruparea criminală, oferindu-le acestora șansa de a fi parte a acestui „succes” și o cale rapidă spre o identitate de învingător.

În al doilea rând, atacurile aduc ISIS mai aproape de îndeplinirea unui obiectiv cheie: să elimine ceea ce numește „zona gri” a coexistenței între religii în Europa. ISIS dorește ca musulmanii din Europa să aibă de ales fie între extremismul pe care îl reprezintă, fie să renunțe la credința lor. Pentru asta, se bazează nu doar pe atentatele comise de aderenții la ideologia sa criminală, ci și pe reacția ulterioară a autorităților și a publicului. ISIS se așteaptă ca oamenii să devină mai suspicioși față de musulmani, iar politicienii de extremă dreapta să atace Islamul pe de-a întregul (și nu minoritatea extremistă din spatele atacului). Orice reacție de acest tip este anticipată și dorită de către ISIS, pentru că reduce „zona gri” pe care gruparea teroristă o dorește eliminată. 

Un studiu recent pare să arate că strategia ISIS dă roade. Doi cercetători au descoperit că cel mai puternic factor predictor al radicalizării este viața într-o țară francofonă. Cu alte cuvinte, țările care au produs cei mai mulți jihadiști erau cele în care se vorbea franceza. În plus, acest fenomen se manifestă mai ales după anul 2010. Cercetătorii sugerează că acest lucru se datorează culturii politice francofone - mai exact, faptului că atât Franța, cât și Belgia au început să dezbată în acel an interzicerea niqab-ului și a unor tipuri de burqa, veșminte musulmane care acoperă fața femeilor care le poartă. Cei doi autori ai studiului sugerează că atunci când statele încearcă să interzică niqabul sau hijabul, ei pun musulmanii din Europa în aceeași postură în care dorește ISIS să îi aducă: să aibă de ales între identitatea de musulman și identitatea de cetățean occidental. O lege cu intenții anti-jihadiste a avut drept rezultat exact ce-și dorește ISIS: reducerea zonei gri.

Terorismul, prin definiție, implică folosirea violenței în scopul atingerii unui țel politic. Violența, însă, este doar primul pas. Principala armă pe care se bazează un terorist nu este un explozibil capabil să faciliteze o violență extremă, ci reacția oamenilor la această violență. „Teroriștii luptă precum maeștrii tai-chi: au ca scop înfrângerea rivalului folosind chiar puterea acestuia”, nota Yuval Noah Harari într-o analiză excelentă a acestui fenomen.

Harari, devenit celebru în urma publicării Sapiens (o carte extraordinară), atrage atenția asupra faptului că „teroriștii nu gândesc precum generalii de armată: gândesc precum producătorii de teatru”. O dovadă a acestui fapt, în viziunea lui Harari, este aceea că imaginea asociată atentatelor din 11 septembrie în mintea publicului este cea a prăbușirii turnurilor gemene, care a creat un imens efect audiovizual. „Precum teroriștii, cei ce luptă împotriva terorismului trebuie să gândească la rândul lor precum producătorii de teatru. Înainte de toate, dacă vrem să luptăm împotriva terorismului în mod eficient trebuie să realizăm că nimic din ceea ce fac teroriștii nu poate să ne învingă. Noi suntem singurii capabili de a ne învinge, dacă reacționăm exagerat într-un mod necugetat la provocările teroriste”, conchide Harari.

De aceea cred că este crucial să înțelegem ce dorește ISIS și să nu-i oferim satisfacția de a facem pasul pe care și-l dorește: să devenim intoleranți cu persoanele de religie musulmană. Dacă dorim ca ISIS să eșueze, cetățenii europeni musulmani trebuie să fie acceptați pe deplin ca cetățeni europeni. Iar asta implică și acceptarea ca cetățeni ai țărilor în care locuiesc. Excluderea cetățenilor musulmani din identitatea națională îi va forța să-și clădească altă identitate, iar religia va fi singurul reper stabil. Așadar, doar noi ne putem învinge. Cum reacționăm la provocările ISIS va arăta dacă actul terorist a avut efectul dorit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu e o nicio surpriza ca o grupare terorista recruteaza si indivizi labili psihic. Ba chiar mai mult, intre isis executand caricaturisti si scuturi umane marca hezbollah, nu stiu ce tactica terorista ne-ar mai putea mira. Ma mira insa discursul apologetic, care incearca sa gaseasca explicatii peste tot mai putin in doctrina teroristilor.

  [Dacă analizăm profilul celor care au comis atentate teroriste în Occident în ultimii ani, putem vedea că puțini au fost practicanți serioși ai Islamului - „Mânca la McDonald’s ..."]
  Nu stiu cine e in masura sa zica daca musulmanii "seriosi", si prin seriosi inteleg o intruchipare cat se poate de fidela a invataturilor lui Muhammad, sunt cei care respecta preceptele referitoare la mancarea halal, si nu cei care respecta perceptele ce claseaza femeia ca un bun al barbatului, de exemplu. Sau poate cei care traiesc conform preceptelor care incurajeaza uciderea necredinciosilor sunt musulmanii seriosi. Chiar foarte seriosi.

  Islamul normeaza un spectru larg de activitati umane, de la ritualuri benigne la violenta criminala. Unde e fundamental doctrinei, in teatrul ramadanului sau in versetele care determina cum se trebuie sa se raporteze la semeni, la lume?
  Teroristii marseaza cu mandrie pe mandatul lor sfant, stiu pe de rost textele care ii legitimeaza in actiunea jihadista, dar nu poate fi asta cauza, noi stim mai bine, nu!?

  Multiculturalismul eu ok atata timp cat valorile fundamentale culturilor nu sunt in directa opozitie, iar valorile islamice sunt ireconciliabile cu cele europene. Tolerarea valorilor islamice este deci o infrangere a valorilor europene si o victorie a terorismului.
  • Like 0
 • check icon
  pana la urma nu am inteles ce il desparte pe Mohamed Bouhlel, șoferul, de sadoveanu :) scriitorul, scriitorul, acela mihail, membru al academiei cre a semnat din pozitia de prim-ministru condamanari la moarte ? deci care este exact deosebirea ? aaaaaaaaaa sadoveanu mihail, scriitorul, nu era la volan, a ucis in stiloul ! cum ar fi Mohamed Bouhlel, șoferul, sa fi mers cu farurile stinse, ucidea cu camionul :)
  • Like 0
 • check icon
  Nu cumva atentatele din Franta au legatura cu distrugerea Libiei de Sarkozy? Si cu rolul rusinos al Frantei in Siria?
  • Like 0
  • @
   check icon
   bine argumentat ! asta poate explica de ce romanii vor omora vesnic unguri si ungurii se vor revansa la infinit ! logic. si totul se va termina cand va dispare unul dintre popoare ? interesanta vina frantei fata de siria, a rusiei fata de polonia, a germanieie fata de franta, a austriei fata de serbia, a ...
   • Like 0
 • Gabriei check icon
  In afara de dimensiunea religioasa, propaganda ISIS mai bate foarte mult moneda si pe dreptul sunitilor de a avea un stat al lor in Siria si Iraq, tari care acum sunt conduse de reprezentanti ai comunitatii shiite sustinuti de Iran dar si de SUA si Rusia. Acest mesaj care are mai putina legatura cu religia si mai mult cu dorinta de emancipare a arabilor sunniti are un ecou deosebit de puternic in randul musulmanilor mai mult sau mai putin practicanti, mai ales ca este dublat cu imagini extrem de dure ale victimelor (inclusiv sau mai ales copii) si distrugerilor lasate in urma de bombardamentele rusesti si ale coalitiei anti-ISIS si care sunt postate pe internet si transmise prin retelele de socializare, in special in aceasta perioada in care Califatul ISIS cedeaza tot mai mult teren in fata ofensivei armatelor guvernamentale de la Damasc si Baghdad sustinute de iranieni. Poate nu intamplator in aceste zile numarul atentatelor teroriste a crescut de aproximativ 4 ori fata de perioada similara anului trecut. Daca s-ar lua in consideratie si acest aspect, atunci poate s-ar explica mai usor de ce ajung sa devina teroristi jihadisti si acei musulmani care mananca porc si consuma alcool. Din pacate se insista foarte mult pe aceasta componenta militanta a religiei musulmane si astfel se trec cu vederea alte cauze care daca ar fi mai bine evidentiate poate s-ar gasi mai usor solutii de oprire a acestei spirale a violentei care parca e pe cale sa cuprinda toata planeta in aceste zile si care e foarte posibil sa nu se opreasca prea curand.
  • Like 0
  • @ Gabriei
   check icon
   daca romanii iau prea mult partea celor care-si doresc reimpartirea statelor sa nu se trezeasca cu un stat al tiganilor in granita cu un stat al ungurilor pe teritoriul de astazi al romaniei :)
   • Like 0
  • @
   Gabriei check icon
   ok pot sa inteleg contrargumentul, dar atunci cand deja se intampla aproape cate un atentat in fiecare zi si uneori chiar mai multe, raman la parerea ca nu e o idee buna sa continue sa fie ignorata o problema cat se poate de reala.
   • Like 0
 • Karellen check icon
  Sunt amuzante unele comentarii, e înduiosator cat de departe ar merge unii apologeti ai multiculturalismului in a justifica orice atrocitate prin erori logice de tipul "tu quoque"si "no true scotsman".
  Apropo de ultima, respectivii teroristi se identifica drept musulmani, dar venim noi si spunem "nu, va inselati, stim noi mai bine decat voi ce sunteti si ce nu, ca sa nu stricam bunatate de corectitudine politica, nu-i asa ca nu sunteti de fapt musulmani si e vorba doar de o mare coincidenta?"
  • Like 2
  • @ Karellen
   Tibi_R check icon
   Corect!!
   • Like 0
 • Tibi_R check icon
  Gresit!
  Musulmanii trebuie sa se reformeze, sa castige respectul si sa se integreze. Nu noi europenii sa ii acceptam asa cum sunt ei.
  Cum se face ca mai sunt mult mai multi bolnavi psihic non-musulmani, si ei nu fac nebuniile astea? In ultimii ani ai putea zice ca nu toti musulmanii sunt teroristi, dar toti teroristii sunt musulmani.
  Sunt foarte multe grupuri de persoane din toata lumea care traiesc in Europe: coreeni, chinezi, indieni, est-europeni, oameni din America latina etc.. Cum se face ca ei nu cauzeaza atatea probleme si de asa gravitate? Ii ceva particular in neregula cu musulmanii.. Un argument logic si simplu..
  Atunci ar fi normali cand ori se comporta ca europenii, ori ar fi stiri ca un scotian a intrat cu un tir nu stiu unde, sau un portughez s-a aruncat in aer, sau un corean a injunghiat 30 de persoane. Dar cum nu se intampla lucrurile astea, trebuie sa fim sinceri si sa aratam ca ii o problema cu musulmanii si ca ei ar trebui sa se reformeze.
  • Like 2
  • @
   Tibi_R check icon
   Legat de cel de la Nisa.. Nu ii asa.. El era singurul bolnav psihic, alcoolic din Franta? Eu cred ca nu.. Mai sunt poate cateva mii de bolnavi. Si atunci cum naiba se face ca o persoana expusa la ideile alea timpite din religia aia timpita, ajung sa faca prostiile astea?
   Repet, de ce nu vezi un lutheran ca si el beleste civili, sau sa vezi un islandez care se crede viking si da cu toporul. Hai sa abordam treaba asta statistic, si vom vedea ca musulmanii sunt responsabili de un numar disproportionat de mare de acte de terrorism.
   Sunt si fete care au injunghiat politisti sau civili. Exhttp://www.news.com.au/world/europe/video-of-isis-teen-girl-stabbing-german-officer-released-online/news-story/0fcded7690515a37d7163b70c1d71359

   • Like 1
  • @
   Tibi_R check icon
   Hai sa vorbim de epoca noastra, nu de istorie.. Ca daca vorbim de istorie, da vikingii erau rai, mongolii erau rai, turcii, mongolii si japonezi...
   Vorbim de societatiile actuale. Bun, era Brevik, un exemplu. Altul ? Mai gaseste unul doi in Danemarka, Olanda, Romania, Ungaria, Finlanda, Austria, Irlanda. Si daca gasesti exemple, 2,3 etnici din tarile de mai sus atunci da, ai dreptate. Dar daca nu gasesti pe nimeni in afara de Brevik, si observam ca toate celelalte acte sunt comise de musulmani, atunci eu am dreptate.. Deal?
   • Like 1
  • @
   De unde si pana unde doar barbatii sunt teroristi? Atentatele sinucigase realizate de femei in Israel sunt o banalitate. La atentatul din Kenia au participat direct si femei. In Rote Armee Fraktion lipseau cumva femeile?
   • Like 1
  • @
   Tibi_R check icon
   Nu.. musulmanii se fac responsabil de un numar disproportionat de mare de atentate si atacuri fata de alte grupuri..
   Balanta ii inclinata covarsitor in directia asta..
   • Like 0
  • @
   Tibi_R check icon
   La epoca ma refeream sa discutam de evenimente cotidiene, si sa evitam discutiile despre istorie. Sa discutam de societatile actuale.. Daca discutam de istorie, nu se mai termina. Si arabii au facut foarte mult rau africaniilor, si europenii africanilor, si japonezii chinezilor, si mongolii persilor.. De aia vreau sa evit discutiile despre trecut.
   • Like 0
  • @
   Islamul are mai bine de un mileniu si multi ar spune ca este o religie terorista inca de la aparitie, Mahomed fiind primul ei terorist. Ca nu toti musulmanii nu sunt criminali este normal, in aproape orice religie imitarea intemeietorului e un ideal care nu e la indemana oricarui credincios. Nu poti pretinde rezonabil ca toti crestinii sa duca o viata asemeni lui Francisc de Assisi, dupa cum nu le poti cere tuturor musulmanilor sa aleaga calea martirajului jihadist. Religia poate oferi oricata motivatie si justificare in acest sens, omul obisnuit ramane motivat doar de ambitii si satisfactii marunte si la indemana.
   • Like 0
  • @
   Ai spus: Cum se face ca doar barbatii sunt teroristi? O fi ceva in neregula cu cromozomul Y. De aici eu trag concluzia ca te refereai la terorism in general, islamic sau nu. Sau de fapt te intrebai daca cromozonul Y musulman are o problema?
   • Like 0
  • @
   Tibi_R check icon
   De nu s-au crestinat radicalii? Puteau sa adere la alte filozofii.
   Tu crezi ca sunt ca noi? Ok.. aia ar insemna ca si noi sa fim ca ei.. Si atunci daca ai vedea Finlandezi omoara suedezi cu mitraliera, secui care se arunca in aer la aeroport in Romania, danezi care calca nemti etc, atunci ai avea dreptate. Dar din moment ce nu vezi asta, aia inseamna ca noi nu suntem ca ei, si ca si consecinta ei nu sunt ca noi.. Mi se pare logic si corect.
   Daca ei ar avea probleme obisnuite in acelasi raport, gen 0.005% se ocupa de droguri, violul ii in limitele normale de 0.1%, atenatele in tara natala sunt de 0.000001% atunci da, sunt ca noi.. Sunt normali. Dar la majoritatea capitolelor stau mult mai rau. Disproportionat de rau.
   • Like 0
  • @
   Daca in conditii asemanatoare membrii unei comunitati catolice provoaca semnificativ mai multe crime decat membrii unei comunitati protestante sau ortodoxe poti spune ca respectiva comunitate constituie un mediu favorizant pentru infractiuni. Si da, poti spune ca religia comunitatii poate avea o influenta la randul ei, pozitiva sau negativa in acest sens. Legat de faptul ca teroristii sunt convertiti recent sau nepracticanti, poate ca tocmai din acest motiv considera ca au mai multe de dovedit si ca in cazul lor o simpla rugaciune pe zi si renuntarea la alcool nu mai e suficient. Sau poate ca acea cariera de terorist e singura onorabila si prestigioasa care le ramane in cadrul comunitatii. Greu de crezut ca betiv convertit are sanse sa ajunga imam.
   • Like 0
  • @
   Tibi_R check icon
   Perfect, pai sorteaza dupa numarul de omucideri per 100,000 de locuitori, si vei vedea ca Europa de Vest sta mult mai bine decat tarile musulmane. Tocmai demonstram ca nu suntem la fel. In schimb, intr-adevar nu musulmanii sunt cei responsabili de omucidere, dar de terorism da:
   http://www.start.umd.edu/gtd/globe/
   • Like 1
  • @
   Tibi_R check icon
   Apare intrebarea, de ce majoritatea razboaielor civile sunt in tare musulmane? Si de ce dureaza asa de mult.. Daca dam vina pe coincidenta..
   oricum.. mi-a placut discutia.. chiar daca nu te-am convins. Numai bine.
   • Like 0
  • @ Tibi_R
   Uiti de pilotul ala neamtz care a prabusit un avion fiindca era deprimat.
   De asemenea, uiti de atrocitatile comise de religia catolica acu-s 400 de ani, cand crestinii bateam colturile lumii si inrobeam popoare aborigene care nu ne-au facut nimic pentru ca, nu-i asa, erau niste salbatici care balteau in pacat si noi eram inrolati sub stindardul Domnului. Biserica Catolica a avut patru secole la dispozitie de cand ardea pe rug intr-o veselie matematicieni si astronomi pentru a fi ajuns azi un exemplu de intelepciune si umanitate. Aia ortodoxa si alea protestante (mai ales din SUA) mai au ani lumina. Se ghideaza dupa pasajele cele mai suculente de violenta si ranchiuna din Biblie fiindca, nu-i asa, ce ne-am face fara sportul national de a ne judeca aproapele? Asa si islamul, isteric, belicos, self-righteous, e religia care momentan e cel mai departe de a merita un loc la masa adultilor.
   • Like 0
  • @ Tibi_R
   Ti se pare ca Romania e o tara foarte guvernabila? Sau Ucraina, ca doar de-aia a decis Putin sa le dea o mana de ajutor luandu-le Crimeea de pe cap in urma unor proteste pasnice care au devenit razboi civil. Sau Turcia, ca acum s-a si vazut. In toate tarile unde ai dictatura au loc urmatoarele: coruptie, propaganda, eliminare sistematica a presei libere, aratarea cu degetul a unui dusman pe care populatia sa isi verse frustrarile in timp ce sunt tinuti in inflatie, somaj si lipsa de perspective, ceea ce se intampla si in Orientul Mijlociu, si in Rusia, si in Turcia, si la noi in Ro, si aparent si in Marea Britanie, vezi strategia UKIP, ca sa vezi ca noi suntem undeva la mijloc pe axa dintre democratie vestica si totalitarismul din orient. Acuma imagineaza-ti ca populatia siriana cu o farama de minte a facut proteste pasnice si liderul de stat a raspuns violent. Cam ca in Turcia zilele trecute cand populatia a protestat sa nu se demoleze un parc si politia a dat cu lacrimogene. Cam ca la noi acum cateva saptamani cand se adunau oameni in Piata Universitatii sa isi manifeste compasiunea pentru victimele #colectiv si #dezinfectanti si jandarmii au inceput sa legitimeze si sa dea amenzi. In clipa in care, ca popor, incerci sa iti rastorni guvernul, te vulnerabilizezi si ghici ce? Esti o tara "neguvernabila" si apar tot felul de bine intentionati care au planuri mari cu tine (alde isis). Asa-i ca prapastia dintre noi si orientu mijlociu nu mai pare la fel de mare?
   • Like 0
  • @ Tibi_R
   check icon
   Ei, nici cu norvegul ăla nu mi-e rușine, ăla care a pus o bombă în centru și apoi s-a dus pe insulă și a tras în niște copii. Ăla nu se pune? Tot cam atîția morți au fost. E drept, acum vorbim de asasini motivați ideologic și religios, categorie aparte și, potențial, mai periculoasă, deoarece ei nu percep crima ca pe un fapt condamnabil, ci ca pe ceva pozitiv, încuviințat de D-zeu. Sigur că rolul Franței în crizele din Libia și din Siria nu poate fi ignorat și ar putea fi cauza principală a acestor răzbunări, dacă mergem pe linia asta. Este cert că politica Occidentului în zonă a fost eronată, a spus-o relativ recent Obama, prin primăvară, cu referire directă la Libia. De-ar fi fost numai Libia, încă ar fi fost bine, este însă și Irakul și, mai ales, Siria, unde Occidentul a greșit fundamental, inclusiv prin subestimarea rolului rușilor în zonă. Acuma nu mai știu cum să oprească nenorocirile. Este clar că Assad și, implicit, rușii a/au cîștigat conflictul. Vizita lui Kerry la Moscova indică foarte clar că americanii acceptă umiliți rolul de a face plecăciuni la Kremlin. Nu arată, dar asta fac, de fapt. Orice eroare se plătește, uneori înzecit.
   • Like 0
  • @ Johanna Rad
   Tibi_R check icon
   Intentionat am vrut sa evit discutii despre societati din trecut. Ca nu ii productiva pentru situatia din societatiile de azi. Daca discutam de trecut, da vikingii erau naspeti, catolicii in America de Sud, arabii in Africa si turcii in Balcani..
   Dar iti dau dreptate ca daca ma intrebai acum 400 de ani, ce grup sau ideologie ii periculoasa, da as fi raspuns ca biserica catolica. Si as fi pus 'tunurile' pe ei in prealabil, si nu pe musulmani. Daca vorbeam de pericole pentru europa.
   • Like 0
  • @
   Tibi_R check icon
   Da, Brevik ii singurul om care a facut un atentat terorist in Europa. Dar e unul.
   Dar nu vezi un 'pattern'. Daca incepeau sa fie atentate similare in tarile nordice, gen in fiecare luna sunt impuscati oameni incomozi, atunci da ai avea dreptate. Dar nu se intampla lucrul asta..
   In schimb adeptii religiei pacii au facut atentate SI IN ALTE tari sa zicem inocente, gen asasinarea lui Theo Van Gogh in Olanda, sau atentatele asupra lui Lars Vilks, si in multe alte cazuri. Sau pakistanezul/afganul de ieri din Germania. Dupa ce ca a primit azil, a rasplatit tara gazda cu niste lovituri de topor. Idea e ca doar ei sar in sus, si te omoara daca zici ceva incomod, cum era in filmul Submission. Budistii nu sar sa te omoare. Catolicii AZI, nu te ard pe rug.
   Eu doar asta vreau ca oamenii sa realizeze ca Islamul de azi se comporta ca o caracatita mafiota si razbunatoare, la fel cum era Biserica Catolica acum 400 de ani. Daca reusim sa dam verdictul ca ce naspeti au fost catolicii acum 400 de ani, ar trebui sa dam acelasi verdict cu Islamul. Dar ne e frica sa zicem asta, ca riscam sa murim.. Lasa ca lor nu le e jena sa bage cutitul in noi pe tren..
   • Like 0
  • @
   Ce ciudat, stam mai prost ca Franta in acest clasament!
   • Like 0
 • excelent! multumesc.
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult