Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Moneda europeană a depășit pragul psihologic de 4,8 lei. Analist: Nu ai cum, într-o țară cu un deficit comercial în creștere, să nu ai presiune pe cursul de schimb

euro - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,8026 lei/euro, în creştere cu 0,4% faţă de valoarea atinsă joi, acesta fiind cel mai mare nivel anunţat vreodată de BNR. Dolarul american şi preţul aurului au atins noi niveluri record, scrie News.ro.

Principala cauză pentru devalorizarea leului o reprezintă majorarea deficitului comercial, spune analistul economic Iancu Guda.

„Adâncirea deficitului comercial la peste 17 miliarde de euro pe parcursul anului trecut reprezintă principala cauză fundamentală pentru deprecierea monedei naționale. De asemenea, accentuarea tensiunilor geopolitice, protecționismul alimentate de populisme generalizate precum și problemele din China contribuie la creșterea primelor de risc - activele sigure se apreciază, inclusiv aurul. În acest context, monedele din țările emergente cu deficite duble - comercial și fiscal - sunt cele mai expuse. Iar România înregistrează cele mai mari deficite gemene raportate la PIB din UE”, a explicat Iancu Guda.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4,4307 lei la 4,4462 lei. Astfel, pentru a opta oară, în ultimele trei săptămâni, dolarul ajunge la un nou nivel record în raport cu leul.

Preţul gramului de aur a crescut de la 229,4268 lei la 233,5122 lei. Este a şaptea oară consecutiv când preţul aurului ajunge la un nou nivel record.

„Noi am stimulat consumul fără ca la nivelul producției interne să avem o creștere. De la lună la lună importăm mai mult decât exportăm. Ca să poți plăti acele importuri tu licitezi pe piața valutară. Sigur, compensăm cu ce încasăm din exporturi, dar tot este un deficit. Și atunci noi avem o cerere mai mare decât oferta de pe piață. Nu ai cum, într-o țară cu un deficit comercial în creștere și mare, să nu ai presiune pe cursul de schimb”, a spus la Digi24 profesorul de economie Cristian Păun.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E frumos să spui că trebuie să stimulăm producția în detrimentul consumului. Dnii. experți economiști ar putea să depășească nivelul de lozinci și să indice acele căi economico-financiare concrete prin care se poate stimula producția.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Nu trebuie să ne scremem mintea ci să ne uităm în jur la țările grupului de la Visegrad, Ungaria de exemplu are excedent comercial deci se poate. Polonia e iar un model de urmat mai ales în ceea ce privește finanțarea companiilor autohtone și de altfel de anul trecut e oficial în rândul țărilor dezvoltate, e prima țară din estul Europei care a primit statutul ăsta. Nu trebuie decât să gândim și noi și să nu mai așteptăm doar pomana vesticilor sau a corporațiilor, fără firme cu capital autohton nu vom fi niciodată cu adevărat dezvoltați și vom avea în permanență deficit comercial.
      • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      Nu exista viitor pentru capitalul cu adevarat autohton si privat. Acest gen de firme nu au forta sa impuna pietei un pret care includa cresterea cursului cu materiile prime si cresterea salariilor; deocamdata supravietuirea se face din capitalul acumulat. Aici se afla amortizorul de inflatie si pare ca acesta s-a epuizat.
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Nivel record al Euro? Ingrijorati ca am stimulat consumul? Ce cale mai concreta de a-l “de-stimula” decit scaderea puterii de cumparare a monedei nationale?
      Uite asa cumparam mai putin de la smecherii din Visegrad (ai dracu’ capitalisti) si reducem deficitul comercial. Cind o ajunge Euro la 8 Ron vom avea un excedent comercial asa de mare ca o sa-i speriem pe nemti si vor da navala englezii sa vina sa se angajeze in sectorul de constructii de la noi. (Da’ intii ii cautam la pasaport ca au vrut Brexit amaritii)
      • Like 2
    • @ Val Verde
      Era sa cad de pe scaun de ras. :)))))))))))
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Cred ca un om cu minima educatie financiara si economica stie lucrurile astea. Iar daca cei care ne guverneaza nu stiu, nu au nevoie de experti ci de un sut in fund. Sa-si dea demisia.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult