Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Moneda europeană a depășit pragul psihologic de 4,8 lei. Analist: Nu ai cum, într-o țară cu un deficit comercial în creștere, să nu ai presiune pe cursul de schimb

euro - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,8026 lei/euro, în creştere cu 0,4% faţă de valoarea atinsă joi, acesta fiind cel mai mare nivel anunţat vreodată de BNR. Dolarul american şi preţul aurului au atins noi niveluri record, scrie News.ro.

Principala cauză pentru devalorizarea leului o reprezintă majorarea deficitului comercial, spune analistul economic Iancu Guda.

„Adâncirea deficitului comercial la peste 17 miliarde de euro pe parcursul anului trecut reprezintă principala cauză fundamentală pentru deprecierea monedei naționale. De asemenea, accentuarea tensiunilor geopolitice, protecționismul alimentate de populisme generalizate precum și problemele din China contribuie la creșterea primelor de risc - activele sigure se apreciază, inclusiv aurul. În acest context, monedele din țările emergente cu deficite duble - comercial și fiscal - sunt cele mai expuse. Iar România înregistrează cele mai mari deficite gemene raportate la PIB din UE”, a explicat Iancu Guda.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4,4307 lei la 4,4462 lei. Astfel, pentru a opta oară, în ultimele trei săptămâni, dolarul ajunge la un nou nivel record în raport cu leul.

Preţul gramului de aur a crescut de la 229,4268 lei la 233,5122 lei. Este a şaptea oară consecutiv când preţul aurului ajunge la un nou nivel record.

„Noi am stimulat consumul fără ca la nivelul producției interne să avem o creștere. De la lună la lună importăm mai mult decât exportăm. Ca să poți plăti acele importuri tu licitezi pe piața valutară. Sigur, compensăm cu ce încasăm din exporturi, dar tot este un deficit. Și atunci noi avem o cerere mai mare decât oferta de pe piață. Nu ai cum, într-o țară cu un deficit comercial în creștere și mare, să nu ai presiune pe cursul de schimb”, a spus la Digi24 profesorul de economie Cristian Păun.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E frumos să spui că trebuie să stimulăm producția în detrimentul consumului. Dnii. experți economiști ar putea să depășească nivelul de lozinci și să indice acele căi economico-financiare concrete prin care se poate stimula producția.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Nu trebuie să ne scremem mintea ci să ne uităm în jur la țările grupului de la Visegrad, Ungaria de exemplu are excedent comercial deci se poate. Polonia e iar un model de urmat mai ales în ceea ce privește finanțarea companiilor autohtone și de altfel de anul trecut e oficial în rândul țărilor dezvoltate, e prima țară din estul Europei care a primit statutul ăsta. Nu trebuie decât să gândim și noi și să nu mai așteptăm doar pomana vesticilor sau a corporațiilor, fără firme cu capital autohton nu vom fi niciodată cu adevărat dezvoltați și vom avea în permanență deficit comercial.
   • Like 1
  • @ Adrian Ionescu
   Nu exista viitor pentru capitalul cu adevarat autohton si privat. Acest gen de firme nu au forta sa impuna pietei un pret care includa cresterea cursului cu materiile prime si cresterea salariilor; deocamdata supravietuirea se face din capitalul acumulat. Aici se afla amortizorul de inflatie si pare ca acesta s-a epuizat.
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Nivel record al Euro? Ingrijorati ca am stimulat consumul? Ce cale mai concreta de a-l “de-stimula” decit scaderea puterii de cumparare a monedei nationale?
   Uite asa cumparam mai putin de la smecherii din Visegrad (ai dracu’ capitalisti) si reducem deficitul comercial. Cind o ajunge Euro la 8 Ron vom avea un excedent comercial asa de mare ca o sa-i speriem pe nemti si vor da navala englezii sa vina sa se angajeze in sectorul de constructii de la noi. (Da’ intii ii cautam la pasaport ca au vrut Brexit amaritii)
   • Like 2
  • @ Val Verde
   Era sa cad de pe scaun de ras. :)))))))))))
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Cred ca un om cu minima educatie financiara si economica stie lucrurile astea. Iar daca cei care ne guverneaza nu stiu, nu au nevoie de experti ci de un sut in fund. Sa-si dea demisia.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult