Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Moștenirea tehnocraților. Ne-am obișnuit atât de mult cu răul, încât nu vedem că ceva chiar s-a schimbat în ultimele luni

La finalul lui 2015, Orange a anunțat o nouă echipă de management, Jean-Franҫois Fallacher a fost înlocuit de Liudmila Climoc în funcția de CEO. Cu puține luni înainte, Telekom România avea un nu om la vârf, în persoana slovacului Miroslav Majoros. La începutul lui august, BRD Groupe Société Générale a anunțat că succesorul lui Philippe Lhotte este François Bloch, numirea acestuia fiind trimisă spre aprobare la BNR. Gabriela Matei este noul manager Microsoft de la 1 iulie 2016, iar mandatul Kostas Loukas care conducea operațiunile din România ale gigantului IT s-a încheiat. Numărul 1 de la Vodafone, Ravinder Takkar, are numai doi ani de când conduce afacerile în România și recunoștea, într-o discuție privată, că domeniul este atât de dinamic, încât este cel mai vechi CEO din piața de telefonie de aici, chiar dacă această vechime înseamnă 24 de luni. 

Toate aceste corporații și nu numai, au cifre de afaceri de miliarde de euro pe piața locală, rulează împreună procente însemnate din PIB, la creșterea căruia participă, iar mangerii ar putea, probabil, să facă parte oricând dintr-un guvern de tehnicieni pentru România. Toți doresc stabilitatea legislației, debirocratizare, tehnologizarea administrației și business-ului, școli mai bune ca să aibă angajați bine pregătiți, încurajarea cercetării și investiții publice mari în infrastructură, ca să se miște mai liber.

Anunțurile cu înlocuirile directorilor generali nu ingrijorează pe nimeni în mediul de afaceri. Cel mult, produc rumoare în rândul angajaților, care nu știu la ce să se aștepte. Dar chiar și aceștia, după ce trec prin câteva astfel de schimbări știu că trebuie să se adapteze și cam atât. Modificările aduc- în cele mai multe cazuri- noi șefi în eșaloanele doi și trei, fiecare astfel de numire înseamnă și înlocuirea CFO (Chief Financial Officer), a șefului departamentului de vânzări/ retail, dar și a celor de la HR. Practic, fiecare CEO (Chief Executive Officer) își aduce garnitura de colaboratori, un mini-guvern cu care își pune în aplicare planurile promise la numirea pentru preluarea mandatului.

Cuvintele cheie folosite de companii sunt împrospătare/ nou/ strategii/ creștere. În spate, însă, uneori se află chiar și simple lecții de funcționare a marilor corporații, unele nescrise. Un manager care petrece mai mult de un mandat în poziția sa riscă să se împrietenească peste măsură cu oamenii de care se înconjoară, să nu mai ia deciziile dure care se impun. Nu mai observă greșelile sau le tolerează nepermis de mult. Se atașează prea mult de un loc, iar cei din preajma sa se simt prea siguri și prea puțin dispuși să facă eforturi ca să schimbe lucrurile sub ei. Această rutină proastă care devine apoi rezistență la schimbare e pericolul cel mai mare la care este supus un șef de orice fel, indiferent de nivel.

Priviți România din perspectiva unei companii private, care este acum administrată de un nou CEO. Noile principii după care este condusă sunt atât de evidente și produse în atât de scurt timp, încât - chiar dacă țara va reveni la un cabinet format din politicieni, susținut de formațiuni politice- perspectiva proaspătă din care sunt privite marile teme poate impune strategii chiar și viitorilor guvernanți. 

Atât politicienii, cât și poporul s-au obișnuit atât de mult cu răul, încât acesta a devenit cotidian. Ceea ce partidele aflate la putere au reușit să birocratizeze, sufocând contribuabilii în hârtii de adus la ghișee, noii miniștri au tăiat în câteva luni. Dispar blestematele de copii legalizate, caziere și dosare cu șină, iar tendința este una de digitalizare a administrației. Să ne amintim că o mișcare curajoasă - din păcate singura, deși avea mai multă susținere- a făcut și V. Ponta, care a eliminat vestita ștampilă. Ceea ce pentru guvernele anterioare era un dat și doar o temă de campanie, pentru actualul cabinet a fost un lucru evident de schimbat, pentru că România este îngropată, de-a dreptul, în vrafuri de hârtii.

Creșterile de salarii s-au produs în ultimele decenii sub mai toate guvernele, în aproape toate domeniile, dar cu țârâita în educație, cercetare și sănătate. Plicul, meditațiile și cadourile pentru dascăli sunt - în mare parte- răspunsul la lefurile mici din sistem. Noii guvernanți propun o abordare unică pentru istoria recentă a României: salarii mai mari pentru cadrele medicale pentru că trebuie să trăiască decent, repararea robinetelor stricate din spitale și investiții. La schimb, ar vrea ca medicii să-și recâștige demnitatea refuzând atențiile oferite de pacienți. O practică veche de mai bine de un sfert de veac pe care toată lumea a condamnat-o, dar apoi a îmbrățișat-o tinde să facă primii pași spre dispariție. În ce privește starea spitalelor, mizeria, rugina, infecțiile deveniseră rutină, încât doar o tragedie ca cea din #colectiv și niște imagini cu viermi ne mai pot face vigilenți că e grav. Epoca lui avem tot ce ne trebuie, dar pacienții mor pe capete pare să se fi terminat.

În IT, fie că vorbim de bani de la bugetul național, fie de fonduri europene, noul cabinet propune concurență liberă pentru marii jucători care au tocat sute de milioane de euro pe sisteme nefuncționale cum este cardul de sănătate.

În educație, se întâmplă prima schimbare majoră de optică. Lupta împotriva imposturii academice și a diplomelor luate prin fraudă dă primele rezultate concrete- indiferent de cum se numesc- marii șmecheri ai timpurilor noastre rămân fără titlurile pe care ei le-au văzut doar ca pe zorzoane bune ca să se împăuneze. Rămân fără doctorate intangibilii până mai ieri Victor Ponta, Gabriel Oprea, Robert Negoiță- iar lista e mult mai lungă.

Presiunea noii abordări de management asupra clasei politice începe să dea roade. Un dialog dintre noul primar de la Sectorul 1, provenit de la PSD și jurnaliști este epocal. Susținut în alegerile locale din partidul care a tocat, alături de PNL, miliarde de euro pe întreținerea spațiilor verzi, Dan Tudorache are o revelație. Ieșit de la o întâlnire cu ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, pe tema investiției într-un spital nou de arși, recunoaște că sunt suficienți bani, e doar o schimbare a priorităților:

- Știți câți bani s-au alocat de către primăria Sectorului 1 în ultimii 7 ani pentru panseluțe?

- Cât?

- 300 de milioane de euro.

Am mai scris cu alte ocazii despre lucrările de amenajare a locurilor publice la sectoare, care luate la bani mărunți ar da de lucru procurorilor DNA pe câțiva ani buni. Rapoartele Curții de Conturi au scos la iveală că o panseluță a costat și cât alocația lunară a unui elev. Singurul care pare să nu țină cont în niciun fel de noile priorități atât de evidente este primarul de la Sectorul 3. În ciuda tuturor protestelor venite de la locuitori, aruncă sume colosale pe beton așezat peste spațiile verzi și la rădăcinile copacilor care apoi se usucă și trebuie tăiați. Nivelul de educație al celor care ne conduc - în acest caz doctor în științe juridice Robert Negoiță- se poate vedea limpede după modul în care sunt alocate fondurile publice. Infim pentru spitale, școli și parcuri, bugete inimaginabile pentru paznici, dale de piatră așezate peste alte dale și piste de biciclete fără autorizație. Locuitorilor din sectorul 3 le rămâne speranța că edilul lor va avea parte, în cele din urmă, de revelații precum cea a colegului său de la Sectorul 1. Din banii de floricele pe care le-a sădit în toate rondurile și pe care le schimbă regulat, ridica de la zero cel puțin un spital modern.

Dacă noua administrare a României se va face după principiile unei companii private, atunci, după alegeri, indiferent cine câștigă, vin și evaluările angajaților bugetari. Pentru că dacă scoți copiile legalizate și dosare cu șină, urci depunerea actelor și obținerea autorizațiilor pe net, muți plățile cu cardul în digital, atunci zeci de mii de funcționari care până mai astăzi priveau contribuabilii prin ochiul de sticlă de la ghișeu nu-și vor mai găsi locul. Fie se reorientează profesional, fie trebuie să plece în privat.

Coerența politicilor de management ar trebui să aducă aducă, măcar teoretic (după debirocratizare, digitalizare și trasarea noilor priorități de investiții) o primă strategie relevantă în administrația publică națională și locală: standarde de cost, număr ideal de funcționari la mia de locuitori, salarii și grile de plată unitare. Schimbarea perspectivei din care este administrată România de aproape trei decenii înseamnă și mari lucrări de infrastructură, fără de care, economia riscă să intre în blocaj din punct de vedere al investițiilor private și libertății de circulație. 

Noul șef al CNADNR spune că vom avea 1000 de kilometri de autostradă în 2018. Greu de crezut, chiar și din gura unui tehnocrat, având în vedere marile rateuri ale României în ce privește aeroporturile, autostrăzile și căile ferate, după atâtea mandate de miniștri politici la Transporturi, de la Miron Mitrea și Traian Băsescu, la Ioan Rus și Dan Șova.

Din mediul privat apar și soluțiile de finanțare, pentru că după un sfert de veac în care politicienii au reușit să facă trenurile să meargă mai încet decât în perioada interbelică, putem constata cu ochiul liber că nu a fost niciodată vorba de bani insuficienți, ci doar de lipsă de viziune și incompetență în listarea priorităților. O cercetare detaliată a modului în care au fost cheltuite aiurea sute de miliarde de euro din 1990 în prezent ar scoate la iveală că am fi avut o rețea de autostrăzi de invidiat și una de spitale moderne în toate județele, probabil. 

Fiecare floare colorată pe care o vedeți într-un rond, în timp ce stați la semafor a fost cumpărată la suprapreț, din bani furați din buzunarele voastre. Fiecare bancă din lemn care pare sofisticată, fiecare coș de gunoi amplasat pe trotuar, fiecare „lucrare” sau pavelă colorată apărută pe stradă, în spatele blocului sau pe bulevarde- vă privează de metrou până la Aeroport, de un transport în comun decent cu RATB, de aer condiționat în autobuze, de oxigen. Fiecare ghiveci în care se află un copac a costat, probabil, de 10 ori mai mult decât un arbore normal care ar trebui să reducă noxele. Fiecare metru pătrat de beton vopsit în roz și căruia nu îi înțelegeți rostul vă privează de un tratament uman, în condiții decente, atunci când mergeți la medic. 

De fiecare dată când nu sunteți mulțumiți de condițiile din saloane, de clasa în care învață copilul vostru sau de șoseaua cu o bandă pe sens pe care mergeți să vă vedeți părinții, întrebați-vă dacă asta v-ați dorit în ultimele decenii când ați mers la vot: o țară fără infrastructură, în care pacienții sunt mâncați de viermi pe paturile spitalelor, dar care este ornată- slavă politicienilor- cu panseluțe frumos colorate, cumpărate cu prețul a trei alocații de elev, firul. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Si apropo de panselutele din capitala tarii , Basescu a fost singurul primar cinstit si de asta a fost ales de 2 ori la rand , nu ?! :) Iar apoi a urmat preacinstitul Iohannis , alt primar extrem de cinstit si politician in care lumea a avut incredere totala ! :) Nu stiu cum se face ca uite un primar cu zeci de dosare cand a candidat , apoi alt primar si presedinte de partid cuo casa pierduta si alta in judecare la data candidaturii au fost alesi cu ochii larg inchisi de populimea din toata tara , dar se aduce in discutie cate un primar obscur dintr-o localitate mica , aflat in vreo ancheta mai mult sau mai putin politizata de DNA ! Adica prosti si inculti sunt aia dar nu-i vedem pe ditai primarii cu cele mai mari dosare din istorie , cum a fost Base cu prejudiciu de 320 de milioane de dolari ! Si mai interesant este ca acesti farseuri , a doua zi dupa investire au inceput sa se dea repere morale si sa vorbeasca despre coruptie ! Traim intr-o tara extrem , extrem de vesela , in care se strecoara tantarul si se inghit camile ZILNIC ! :))
    • Like 0
  • check icon
    Îi văd pe toți cum se miră de astfel de investiții inutile, de parcă n-ar ști că scopul lor e doar de a acoperi furtul din panii publici. Problema primăriilor e că spre sfârșitul anului rămân cu bani necheltuiți și, pentru a nu pierde sumele ce le revin de la bugetul central, pe ultima sută de metri le apucă frenezia astupărilor de gropi din asfaltul înghețat bocnă, amenajarea bradului de Crăciun (cu cât e mai mare, demn de cartea recordurilor, cu atât mai bine), luminițe stradale tot mai sofisticate (a.k.a. scumpe) și, odată cu sosirea primului viscol, ultima serie din „volatilele” panseluțe (chiar dacă pentru sădirea lor e necesar târnăcopul). Toată șmecheria e că în primăvară, când se intră în bugetul pe noul an, odată cu topirea zăpezilor se va fi pierdut și urma panseluțelor. Au pierdut ei Ponta-Șova contractul Bechtel, darămite primăriile niște amărâte de plante neperene.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Am vrut să scriu „panii buplici”
      • Like 0
  • 3 feluri #schimbareaguvernul #guvernulromania #guverntehoncrat
    • Like 0
  • check icon
    „De fiecare dată când nu sunteți mulțumiți de condițiile din saloane, de clasa în care învață copilul vostru sau de șoseaua cu o bandă pe sens pe care mergeți să vă vedeți părinții, întrebați-vă dacă asta v-ați dorit în ultimele decenii când ați mers la vot: o țară fără infrastructură, în care pacienții sunt mâncați de viermi pe paturile spitalelor, dar care este ornată- slavă politicienilor- cu panseluțe frumos colorate, cumpărate cu prețul a trei alocații de elev, firul. ..” // Ticăloșie am și eu. Prin urmare, o reperez nu chiar greu la alții. De pildă, la poveștile citate. // Ar încăpea loc aici de circumstanțe atenuante, în sensul că și onor publicului îi place grozav a lectura așa minunății... / Nu se spune c-așa e viața neamule!, a dracului, respectiv rezultantă a ceea ce-i între fruntariile acelui stat. Nuuu, se vine cu ăle citate de mine...
    • Like 0
    • @
      check icon
      poate ca majoritatea ar trebui sa va intrebati ce ati facut pentru a trai normal si civilizat ? care este contributia voastra ? dar nu cred ca aveti timp ! voi va intrebati ce mai este de furat, cum sa pacalim statul, adica pe vecin, pe cel pe care nu-l cunostem !
      • Like 1
  • check icon
    „Atât politicienii, cât și poporul s-au obișnuit atât de mult cu răul, încât acesta a devenit cotidian...” // Siguranța de sine - în afirmații - a articlerilor mai că o egalează pe-a noastră, a comentatorilor... Nu e corect!
    • Like 0
  • check icon
    Lucia Chereches singura circumstanta unde s-ar impune ca politicienii sa stea deoparte complet ar fi functia de PRESEDINTE , Iohannis fiind el insusi un politician , chiar daca la spartul targului , dar politician veros perfect implicat si interesat POLITIC ! In acest sens afirmatia ta ar avea unica noima ! Pt asta eu am propus modificarea Constitutiei in sensul de a avea presedinte votat de catre Parlament (cu majoritate calificata eventual, adica de 66 % ) iar acest presedinte sa fie NEMEMBRU al vreunui partid , mai mult am propus ca acesta sa fie pt mai mult decat 2 mandate Principele Radu !!!! Avantajele vor fi MULTIPLE : scapam in acest fel de complotul permanent de la Cotroceni pt a acapara si guvernarea IN CIUDA rezultatului VOTULUI !!!! , scapam de un rand costisitor de alegeri si DEZBINAREA perpetua , castigam in schimb CONTINUITATE , decenta si UNITATE !!!! Putem beneficia de asemenea de toate RELATIILE Casei Regale a Romaniei , fara sa ne intereseze succesiunea de sange neaparat , putem in viitor sa-l numim presedinte pt cateva mandate inclusiv si pe Principele Nicolae , daca ar dori si se va dovedi ca are calitati de conducere si reprezentare !! Deci iesim din logica succesiunii formale regale dar beneficiem din plin de EDUCATIA , MANIERELE si PRESTANTA pe care Casa Regala a Romaniei le-a aratat din plin de-a lungul existentei sale !! Astept pareri despre aceasta propunere de modificare a Constitutiei !
    • Like 0
    • @
      check icon
      hai sifon ...
      • Like 1
    • @
      check icon
      Zise academicianul basist ..
      • Like 0
    • @
      check icon
      ca si alta data, oamenii din ac zina nu pot fi salvati decat de conducatori veniti de aiurea, care nu cunosc si promoveaza mentalitatea hotului, borfasului si violatorului in grup. cam asta se intampla decat se scrie istoria acestui pamant !
      • Like 0
    • @
      Principele Radu este perfect si total roman , spre deosebire de ?! .....Ioahnnis !!! :))
      • Like 0
    • @ Marius Cazacu
      check icon
      nu ced ca este vorba de personaj, cat este vorba de anturaj si mai ales de legislatie. daca scrie acolo ca toti suntem egali, de ce exista sistemul de imunitatea ? la ce ne mai foloseste justitia ?
      • Like 0
  • E o viziune interesanta ... Totusi, mie imi suna a propaganda. Nu am mai auzit nimic in schimb in ultima vreme despre legea anti-cianuri pt care Ciolos intarzia sa isi dea acordul. S-a mai facut vreun progres? Sau a fost bagata sub pres?
    Sincer, nu vad nici o imbunatatire concreta in jurul meu. Aud doar de niste chestii abstracte precum "debirocratizare", mai putine stampile ... etc. cu care viata de zi cu zi nu are nici o legatura.
    Oare acum este mai simplu pt micii producatori agricoli sa isi poata desface marfa in orase? Oare MAI a inceput sa aplice legea si sa amendeze soferii parcati ilegal? Oare au fost oprite retrocedarile si constructiile ilegale din parcuri?
    • Like 0
  • daca reusim sa tinem politicul departe de guvernare vom avea doar de castigat. eu sper sa avem un guvern de tehnocrati si dupa alegerile din toamna.
    • Like 3
    • @ Lucia Chereches
      check icon
      Am fi unica tara pe Terra cu guvern nepolitic nu exista asa ceva ! Nepoliticienii sunt specialistii din ministere , rolul politicienilor este sa implementeze POLITICI , strategii , viziuni de o anumita orientare pe termen lung ! Sa spui ca nu doresti politicieni la guvernare este ca si cum ai spune ca te duci pe mare fara tinta si fara macar o busola ! Noroc ca prostia nu doare altfel.. :)
      • Like 1
    • @
      check icon
      Politicienii sînt reprezentanții mei și-ai celor care au introdus un buletin de vot în urnă.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Mai exact ei reprezinta SUMA reprezentantilor colegiilor in care acestia au fost votati majoritar , si o minoritate prin redistribuire ! Pe mine de exemplu ma reprezinta senatorul Iliesiu , la deputati n-am avut noroc , l-am votat pe un domn care a intrunit 45 % dar s-a calificat prin redistribuire o doamna de la PDL care a adunat doar vreo 30 de procente voturi in colegiul nostru ! Dealtfel TOTI membrii PDL fara exceptie s-au calificat de pe locul 2 , practic real NIMENI nu i-a mai dorit in Parlament dar noroc ca i-a adoptat Dl. Iohannis pe toti acesti loseri , este taticul lor ! Dealtfel pt EI au fost necesare acele scaune in plus , ei ocupa acele locuri fraudulos dpdv etic !
      • Like 0
    • @
      check icon
      "Politicienii sînt reprezentanții mei și-ai celor care au introdus un buletin de vot în urnă." FALS - POLITICIENII SUNT O GRUPARE ORGANIZATA DE INFRACTORI CARE REUSESC PRIN SISTEME NECONSTITUTIONALE / INFRACTIONALE SA-SI INSUSEASCA VOTURILE" nimeni si nimic nu ma poate convinge ca o multime voteaza un condamnat definitiv ca lider de partid, primar, .... sau romanul nu este om ! este poate OMUL NOU, comunistul de nadejde, bipedul intors la canibalism, fara empatie, mila, consideratie si capacitate de conlucrare ...
      • Like 0
  • Ionel check icon
    Optimismul dvs este foarte ok, insa, va rog sa imi dati voie sa ma rezerve, ideosebi cu privire la cei 1000 de km de autostrada . De 2 luni nu reusesc sa asfalteze 200 de metri pe centura la podul Chitila si credeti dvs ca vor terminna inca 300 de km de autostrada in Romania !!??
    • Like 0
  • check icon
    Ca sa fiu si mai direct , sa mergem la RADACINA lucrurilor , aceasta tentativa esuata de guvernare "tehnocrata" a fost o dorinta ascunsa , mai veche a lui Iohannis , care in sinea lui uraste TOTI politicienii , incercare prin care a vrut si a crezut ca poate sa dea clasa tuturor guvernarilor de pana acum si sa fie el privit cumva ca "salvatorul" natiunii , un fuhrer nesperat de inteligent care printr-o simpla intorsura de condei (adica guvernele politice ne incurcau de fapt) ne-a "salvat" din mizerie si ineficienta ! El insusi este un impostor in politica , catarat fulgerator si ILEGAL in PNL - prin 2 modificari absolut uriase in insasi statul PNL-ului ! Practic un uzurpator , la fel si guvernul "meu" emanat din gandirea sa de fuhrer intarziat si ratacit in prezent ! O gandire care poate ar fi fost eficace in anii "90-"92 , la asta asistam in prezent , cand intr-adevar politicienii nu aveau experienta si recrutarea specialistilor in partidele nou infiintate era firava inca ! Cam in acea perioada a ramas cantonat cu gandirea presedintele actual , care uraste si "comunistii" (membrii PSD) de 30-35 de ani , care erau practic la gradinitia sau scoala generala la Revolutie ! :)) Bineinteles ca nu si pe tata-socru , comadantul Securitatii pe vremea trecuta !
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult