Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Motreanu: Trei nume care ar putea candida din partea PNL la Președinție în 2024

combo - PNL

Candidatul susținut de PNL pentru funcția de șef al statului, la alegerile prezidențiale din 2024, ar putea fi, în opinia europarlamentarului Dan Motreanu, fie președintele CJ Bihor Ilie Bolojan, fie primarul Clujului, Emil Boc, fie actualul premier, Nicolae Ciucă. 

Invitat sâmbătă la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Motreanu a admis că discuția este una prematură, explicând că, în istoria recentă a vieții politice din România, cei care și-au anunțat cu 2, 3, 4 ani înainte candidatura la președinție „nu prea au mai reușit să ajungă în funcția pe care și-au dorit-o”. 

„Cred că va conta foarte mult și profilul pe care și-l doresc românii la momentul respectiv, pentru că există, și vă spun ca unul care a lucrat foarte mult în strategii și campanii electorale, există întotdeauna un punct comun pe care trebuie să îl atingi în momentele de campanii electorale, un punct comun între ceea ce oferă partidul ca și candidați și ceea ce își doresc cetățenii.(...) Ultimii doi președinți (Traian Băsescu și Klaus Iohannis) au avut mai degrabă un profil de administrator, de primar, de oameni care au realizat ceva pentru comunitătile lor. S -ar putea ca în 2024 scena politică să ceară un alt tip de personalitate politică. De exemplu, s-ar putea să intre în scenă, ca în anul 2000, cu șanse reale de a câștiga președintia României, un candidat de pe partea naționalistă. Ne aducem aminte că în 2000 România a avut de ales între două rele, așa cum le-am numit eu, între Ion Iliescu, ce venea de partea stângă retrogradă, și partea naționalistă - Vadim Tudor. Nu aș vrea să fim în situatia asta în 2024. Acest lucru se va întâmpla doar dacă PNL si USR vor rata acești trei ani de zile, (...) Mă gândeam că unul dintre cele două partide poate confirma până în 2024, la putere sau în opoziție”, a spus Motreanu.

Întrebat dacă Ilie Bolojan, președinte CJ Bihor, fost primar al Municipiului Oradea, ar putea fi candidatul PNL la președinția României, nume vehiculat în prezent printre membrii PNL, Dan Motreanu a răspuns: „De ce nu?”. 

„Vă spuneam că foarte mult contează mult profilul pe care îl așteaptă cetățeanul român în anul electroral pentru prezidențiale. Dacă se merge pe profilul de administrator, de primar, de om care a realizat ceva, de om care făcut ceva pentru comunitate, cu siguranță că (Ilie Bolojan) este un candidat redutabil”, a punctat europarlamentarul PNL

Motreanu a spus că și Emil Boc, de asemenea, ar putea fi un „candidat redutabil” la președinție în 2024.

„În acest moment sunt cele două nume. Am spus, depinde foarte mult de profilul candidatului de la acea dată. Ar putea fi și actualul prim-ministru, dacă confirmă în functie. PNL are întotdeauna capacitatea de a găsi candidați foarte buni. (Pe care l-ați susține?) L-aș susține ca membru de partid pe cel care iese cel mai bine în sondaje”, a afirmat Dan Motreanu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult