Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Motreanu: Trei nume care ar putea candida din partea PNL la Președinție în 2024

combo - PNL

Candidatul susținut de PNL pentru funcția de șef al statului, la alegerile prezidențiale din 2024, ar putea fi, în opinia europarlamentarului Dan Motreanu, fie președintele CJ Bihor Ilie Bolojan, fie primarul Clujului, Emil Boc, fie actualul premier, Nicolae Ciucă. 

Invitat sâmbătă la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Motreanu a admis că discuția este una prematură, explicând că, în istoria recentă a vieții politice din România, cei care și-au anunțat cu 2, 3, 4 ani înainte candidatura la președinție „nu prea au mai reușit să ajungă în funcția pe care și-au dorit-o”. 

„Cred că va conta foarte mult și profilul pe care și-l doresc românii la momentul respectiv, pentru că există, și vă spun ca unul care a lucrat foarte mult în strategii și campanii electorale, există întotdeauna un punct comun pe care trebuie să îl atingi în momentele de campanii electorale, un punct comun între ceea ce oferă partidul ca și candidați și ceea ce își doresc cetățenii.(...) Ultimii doi președinți (Traian Băsescu și Klaus Iohannis) au avut mai degrabă un profil de administrator, de primar, de oameni care au realizat ceva pentru comunitătile lor. S -ar putea ca în 2024 scena politică să ceară un alt tip de personalitate politică. De exemplu, s-ar putea să intre în scenă, ca în anul 2000, cu șanse reale de a câștiga președintia României, un candidat de pe partea naționalistă. Ne aducem aminte că în 2000 România a avut de ales între două rele, așa cum le-am numit eu, între Ion Iliescu, ce venea de partea stângă retrogradă, și partea naționalistă - Vadim Tudor. Nu aș vrea să fim în situatia asta în 2024. Acest lucru se va întâmpla doar dacă PNL si USR vor rata acești trei ani de zile, (...) Mă gândeam că unul dintre cele două partide poate confirma până în 2024, la putere sau în opoziție”, a spus Motreanu.

Întrebat dacă Ilie Bolojan, președinte CJ Bihor, fost primar al Municipiului Oradea, ar putea fi candidatul PNL la președinția României, nume vehiculat în prezent printre membrii PNL, Dan Motreanu a răspuns: „De ce nu?”. 

„Vă spuneam că foarte mult contează mult profilul pe care îl așteaptă cetățeanul român în anul electroral pentru prezidențiale. Dacă se merge pe profilul de administrator, de primar, de om care a realizat ceva, de om care făcut ceva pentru comunitate, cu siguranță că (Ilie Bolojan) este un candidat redutabil”, a punctat europarlamentarul PNL

Motreanu a spus că și Emil Boc, de asemenea, ar putea fi un „candidat redutabil” la președinție în 2024.

„În acest moment sunt cele două nume. Am spus, depinde foarte mult de profilul candidatului de la acea dată. Ar putea fi și actualul prim-ministru, dacă confirmă în functie. PNL are întotdeauna capacitatea de a găsi candidați foarte buni. (Pe care l-ați susține?) L-aș susține ca membru de partid pe cel care iese cel mai bine în sondaje”, a afirmat Dan Motreanu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult