Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„A treia cale” în PNL | Dan Motreanu, „În fața ta”: „Evident că cea mai mare parte a alegătorilor noștri preferă o altă variantă decât cea cu PSD”

Dan Motreanu - FB

Sursa foto: Florin Negruțiu

Florin Cîțu, care a câștigat congresul PNL cu un discurs anti-PSD „istoric și isteric în anumite momente”, ar fi trebuit să facă „un pas în spate”, după eșecul în negocierile cu USR pentru formarea unui guvern, a spus europarlamentarul Dan Motreanu, președinte PNL Giurgiu, invitat la ediția de sâmbătă a emisiunii „În fața ta”, de la Digi24.

„Poate că (Florin Cîțu) a convins cu acel discurs anumiți colegi care se aflau în sală să voteze cu Florin Cîțu. Eu i-am spus foarte clar că nu mi se pare moral ca, după ce ai câștigat un congres cu un asemenea discurs, la un timp atât de scurt, nici două luni, să vii tot tu, în fața partidului, să propui o alianță cu cei pe care i-ai criticat. Din punctul meu de vedere era absolut moral să faci un pas în spate, și pentru că nici nu ai reușit să confirmi și să realizezi un alt guvern, o altă alianță cu USR, să faci un pas în spate și să nominalizezi o altă echipă, care să ducă aceste negocieri cu PSD-ul. (Ce v-a răspuns Florin Cîțu, la acest lucru?) Nu mi-a răspuns nimic”, a declarat Dan Motreanu.

Europarlamentarul PNL a afirmat că a fost unul dintre cei 22 de membri PNL care au votat împotriva alianței de guvernare cu PSD, pentru că „guvernarea cea mai potrivită ar fi fost cu USR”. Nu este prima dată când a votat împotriva deciziilor politice luate în PNL, adaugă Motreanu, dar spune că în calitate de liberal respectă votul majorității membrilor de partid.

„Sunt un membru al partidului care cred că pentru România de astăzi guvernarea cea mai potrivită ar fi fost cu USR-ul, pentru că au fost niște perioade preelectorale și electorale care au arătat foarte clar care sunt direcțiile pe care România poate să meargă în următorii ani. Atunci a fost un moment care a arătat că există o componentă politică pe scena politică din România care vrea o modernizare mai rapidă a societății noastre. Și partidele mai proeminente erau PNL și USR, iar din acest motiv am fost și sunt un susținător al acestei alianțe de guvernare. Dar, repet, e un vot pe care majoritatea colegilor l-a dat și îl respect”, a declarat europarlamentarul PNL.

Potrivit lui Dan Motreanu, între PNL și PSD există un „punct comun” în prezent, iar acesta este PNRR, care va fi „programul de guvernare” pentru următorii 5 ani pentru toate forțele politice din România.

Va fi un moment în PNL în care se va reevalua alianța cu PSD, în viitorul apropiat? a fost întrebat europarlamentarul PNL.

„Evident că va fi un moment în PNL. Cred că va fi o dezbatere continuă, pentru că există multe incompatibilități între PNL și PSD. Există însă în acest moment un punct comun, care e PNRR, și care e mai mult decât un punct comun între PNL și PSD, este un nou program de guvernare pentru următorii 5 ani pentru toate forțele politice din România, inclusiv pentru USR, pentru că PNRR este până la urmă o contribuție și a USR”, a afirmat Motreanu.

Răspunzând la o întrebare, Motreanu a adăugat că nu crede într-un proiect PNL- PSD de 7 ani. „Istoria recentă a scenei politice din România ne-a demonstrat că nu avem o cultură a funcționării nici a coalițiilor, nici a uniunilor, nici a alianțelor”, vede europarlamentarul PNL.

Despre negocierea pe care a purtat-o PNL cu PSD, descrisă drept o victorie de către președintele PNL, Florin Cîțu, Motreanu spune că e prematură o concluzie acum, iar timpul va demonstra dacă a fost sau nu o victorie pentru PNL. Actul guvernării, realizările membrilor PNL din guvern vor conta foarte mult în cum va fi evaluat și apreciat PNL în viitor, crede președintele PNL Giurgiu.

„Sper că dacă nu va fi o victorie pentru PNL, măcar să fie o victorie pentru România. Încă 2, 3, 4 ani pierduți ar însemna o criză foarte mare și o subdezvoltare în continuare a României”, spune Motreanu.

„Evident că cea mai mare parte a alegătorilor noștri preferă o altă variantă decât cea cu PSD”

Ce crede că ar fi spus alegătorii PNL, dacă ar fi fost întrebați despre intrarea PNL în alianță cu PSD, a fost solicitat să răspundă Dan Motreanu.

„Am înțeles că au fost făcute câteva cercetări sociologice și s-a regăsit și această întrebare. Evident că cea mai mare parte a alegătorilor noștri preferă o altă variantă decât cea cu PSD, însă conjunctura și așa cum s-au derulat lucrurile ne-au dus în situația în care, și din cauza USR și din cauza lui Florin Cîțu, lucrurile nu au mai putut merge pe o cale comună”, a declarat Dan Motreanu.

La Congresul PNL din septembrie, în care a fost ales Florin Cîțu președinte, Dan Motreanu și Ilie Bolojan nu au luat fățiș partea niciunei tabere, alegând să se impună ca „a treia cale” în PNL la un Congres viitor.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, după ora 14.00

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Paul check icon
  De ce sa mai votezi PNL și sa nu votezi direct PSD, oricum e aceeași mafie. Oricum actualul PNL, defectat după viziunea pampalaului penal samsar de case și a uneltei sale consumatoare de droguri e in cel mai bun caz un nou PD-L și probabil ca are șanse la alegeri doar la electoratul pmpit. Ca sa îl parafrazez pe tartorul basit nici nu știu cât de mici încep sa devină.
  • Like 0
 • Corina check icon
  Coaliția cu PSD a fost decisă de Iohannis, unilateral, și poate exclusiv din cauza crizei coronavirusului. Cei reticenți la vaccinare și la respectarea măsurilor de protecție sunt mai ales cu simpatii pesediste, așa că era vital să fie reprezentați substanțial la guvernare în criza de acum. Altfel îi ascultă pe ai lor, altul e nivelul încrederii. Și într-adevăr, vaccinarea a făcut progrese încă de când venirea PSD la guvernare a fost în fază de aluzii și zvonuri neinfirmate.

  Momentan, politicienii PSD sunt preocupați să facă impresie bună, să fie percepuți ca unii care construiesc și iau decizii judicioase. Să sperăm că toți se vor purta matur, indiferent de apartenența politică.
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult