Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„A treia cale” în PNL | Dan Motreanu, „În fața ta”: „Evident că cea mai mare parte a alegătorilor noștri preferă o altă variantă decât cea cu PSD”

Dan Motreanu - FB

Sursa foto: Florin Negruțiu

Florin Cîțu, care a câștigat congresul PNL cu un discurs anti-PSD „istoric și isteric în anumite momente”, ar fi trebuit să facă „un pas în spate”, după eșecul în negocierile cu USR pentru formarea unui guvern, a spus europarlamentarul Dan Motreanu, președinte PNL Giurgiu, invitat la ediția de sâmbătă a emisiunii „În fața ta”, de la Digi24.

„Poate că (Florin Cîțu) a convins cu acel discurs anumiți colegi care se aflau în sală să voteze cu Florin Cîțu. Eu i-am spus foarte clar că nu mi se pare moral ca, după ce ai câștigat un congres cu un asemenea discurs, la un timp atât de scurt, nici două luni, să vii tot tu, în fața partidului, să propui o alianță cu cei pe care i-ai criticat. Din punctul meu de vedere era absolut moral să faci un pas în spate, și pentru că nici nu ai reușit să confirmi și să realizezi un alt guvern, o altă alianță cu USR, să faci un pas în spate și să nominalizezi o altă echipă, care să ducă aceste negocieri cu PSD-ul. (Ce v-a răspuns Florin Cîțu, la acest lucru?) Nu mi-a răspuns nimic”, a declarat Dan Motreanu.

Europarlamentarul PNL a afirmat că a fost unul dintre cei 22 de membri PNL care au votat împotriva alianței de guvernare cu PSD, pentru că „guvernarea cea mai potrivită ar fi fost cu USR”. Nu este prima dată când a votat împotriva deciziilor politice luate în PNL, adaugă Motreanu, dar spune că în calitate de liberal respectă votul majorității membrilor de partid.

„Sunt un membru al partidului care cred că pentru România de astăzi guvernarea cea mai potrivită ar fi fost cu USR-ul, pentru că au fost niște perioade preelectorale și electorale care au arătat foarte clar care sunt direcțiile pe care România poate să meargă în următorii ani. Atunci a fost un moment care a arătat că există o componentă politică pe scena politică din România care vrea o modernizare mai rapidă a societății noastre. Și partidele mai proeminente erau PNL și USR, iar din acest motiv am fost și sunt un susținător al acestei alianțe de guvernare. Dar, repet, e un vot pe care majoritatea colegilor l-a dat și îl respect”, a declarat europarlamentarul PNL.

Potrivit lui Dan Motreanu, între PNL și PSD există un „punct comun” în prezent, iar acesta este PNRR, care va fi „programul de guvernare” pentru următorii 5 ani pentru toate forțele politice din România.

Va fi un moment în PNL în care se va reevalua alianța cu PSD, în viitorul apropiat? a fost întrebat europarlamentarul PNL.

„Evident că va fi un moment în PNL. Cred că va fi o dezbatere continuă, pentru că există multe incompatibilități între PNL și PSD. Există însă în acest moment un punct comun, care e PNRR, și care e mai mult decât un punct comun între PNL și PSD, este un nou program de guvernare pentru următorii 5 ani pentru toate forțele politice din România, inclusiv pentru USR, pentru că PNRR este până la urmă o contribuție și a USR”, a afirmat Motreanu.

Răspunzând la o întrebare, Motreanu a adăugat că nu crede într-un proiect PNL- PSD de 7 ani. „Istoria recentă a scenei politice din România ne-a demonstrat că nu avem o cultură a funcționării nici a coalițiilor, nici a uniunilor, nici a alianțelor”, vede europarlamentarul PNL.

Despre negocierea pe care a purtat-o PNL cu PSD, descrisă drept o victorie de către președintele PNL, Florin Cîțu, Motreanu spune că e prematură o concluzie acum, iar timpul va demonstra dacă a fost sau nu o victorie pentru PNL. Actul guvernării, realizările membrilor PNL din guvern vor conta foarte mult în cum va fi evaluat și apreciat PNL în viitor, crede președintele PNL Giurgiu.

„Sper că dacă nu va fi o victorie pentru PNL, măcar să fie o victorie pentru România. Încă 2, 3, 4 ani pierduți ar însemna o criză foarte mare și o subdezvoltare în continuare a României”, spune Motreanu.

„Evident că cea mai mare parte a alegătorilor noștri preferă o altă variantă decât cea cu PSD”

Ce crede că ar fi spus alegătorii PNL, dacă ar fi fost întrebați despre intrarea PNL în alianță cu PSD, a fost solicitat să răspundă Dan Motreanu.

„Am înțeles că au fost făcute câteva cercetări sociologice și s-a regăsit și această întrebare. Evident că cea mai mare parte a alegătorilor noștri preferă o altă variantă decât cea cu PSD, însă conjunctura și așa cum s-au derulat lucrurile ne-au dus în situația în care, și din cauza USR și din cauza lui Florin Cîțu, lucrurile nu au mai putut merge pe o cale comună”, a declarat Dan Motreanu.

La Congresul PNL din septembrie, în care a fost ales Florin Cîțu președinte, Dan Motreanu și Ilie Bolojan nu au luat fățiș partea niciunei tabere, alegând să se impună ca „a treia cale” în PNL la un Congres viitor.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, după ora 14.00

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    De ce sa mai votezi PNL și sa nu votezi direct PSD, oricum e aceeași mafie. Oricum actualul PNL, defectat după viziunea pampalaului penal samsar de case și a uneltei sale consumatoare de droguri e in cel mai bun caz un nou PD-L și probabil ca are șanse la alegeri doar la electoratul pmpit. Ca sa îl parafrazez pe tartorul basit nici nu știu cât de mici încep sa devină.
    • Like 0
  • Corina check icon
    Coaliția cu PSD a fost decisă de Iohannis, unilateral, și poate exclusiv din cauza crizei coronavirusului. Cei reticenți la vaccinare și la respectarea măsurilor de protecție sunt mai ales cu simpatii pesediste, așa că era vital să fie reprezentați substanțial la guvernare în criza de acum. Altfel îi ascultă pe ai lor, altul e nivelul încrederii. Și într-adevăr, vaccinarea a făcut progrese încă de când venirea PSD la guvernare a fost în fază de aluzii și zvonuri neinfirmate.

    Momentan, politicienii PSD sunt preocupați să facă impresie bună, să fie percepuți ca unii care construiesc și iau decizii judicioase. Să sperăm că toți se vor purta matur, indiferent de apartenența politică.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult