Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mulțumim, domnule doctor! La ora 6:30 dimineața, câteva zeci de persoane, venite din toată țara la Spitalul Marie Curie, i-au pregătit medicului Adrian Stanciu o surpriză

Adrian Stanciu

(Foto: Mihăiță Bariz)

„A venit?”

„Încă nu. Trebuie să ajungă. Niciodată nu întârzie.”

Joi dimineață, ora 6:30. Aproape 60 de persoane, câteva venite special de la Brașov, Pitești sau Giurgiu, s-au strâns la etajul 6, la Spitalul pentru copii „Maria Sklodowska Curie", din București. Nu se cunosc unul cu celălalt, dar își zâmbesc, se salută. O mămică tânără a venit cu bebelușul într-un marsupiu. Alt părinte își ține strâns de mână fetița care nu are mai mult de 3-4 ani. „E puțin somnoroasă”, îi spune cuiva mama.

La un moment dat cineva atenționează pe grupul special creat pe WhatsApp: „Intrăm în liniște”. Pacienții internați nu trebuie deranjați.

Nu s-a luminat bine de ziuă. Este ora la care ajunge în fiecare zi la serviciu medicul primar pediatru Adrian Stanciu. Pentru că sâmbătă este ziua lui de naștere, mai mulți părinți ai pacienților îngrijiți de doctor Stanciu au venit să îi cânte „La mulți ani!”. Au adus și un tort, în formă de spital, cu o figurină-doctor de marțipan.

„Mami, vreau să îi mănânc mustața”, glumise cu o seară înainte un băiat, pacient de aproape 12 ani al doctorului Adrian Stanciu, când văzuse fotografia cu tortul.

Este al treilea an consecutiv când părinții organizează o petrecere surpriză doctorului Stanciu. Și nu numai de ziua lui. „Și de Crăciun și de Paște i-am făcut astfel de surprize şi am constatat cu toţii că domnul doctor Adrian Stanciu este un om cu suflet mare, emotiv, ca noi toţi de altfel. Mereu avem câte un nod în gât şi încercăm să ne ţinem lacrimile”, spune Andreea Hreniuc. Alături de Mihăiță Bariz, un pacient cu fibroză chistică, Andreea este unul dintre organizatorii surprizelor făcute medicului de către părinți.

„Atenție, vine «tata»! ” se aude la un moment dat vocea cuiva. Toți ochii celor care așteptau pe hol s-au îndreptat spre lift, iar într-un glas toată lumea a început să cânte „Mulți ani trăiască!”

Vizibil emoționat, medicul pediatru Adrian Stanciu i-a îmbrățișat și le-a mulțumit tuturor. „Vă multumesc din suflet! Chiar nu mă așteptam. Vă doresc multă sănătate”, a spus dr Stanciu, cu emoție în glas.

La un moment dat, unul dintre părinți a ținut să îi mulțumească în mod special medicului pediatru.

„Vreau să spun ceva. Nu am fost la domnul doctor de 15 ani. Domnul doctor nu l-a salvat numai pe băiatul meu, ne-a salvat și pe noi, și ne-a vindecat și pe noi. Mulțumim din suflet”, a spus cu vocea tremurândă una dintre mame, în aplauzele celorlalți părinți.

Între cei sosiți joi dimineață la Spitalul Marie Curie s-a aflat și ministrul Sănătății, Sorina Pintea. În calitate doar de părinte, a ținut să precizeze ea.

„Am venit din respect pentru pacienți, din respect pentru domnul doctor, din respect pentru respect. Dânsul, făcându-și datoria, își respectă pacienții. Este un moment mai emoționant pentru mine, sunt mândră că am putut face parte dintre cei care au venit să îl ureze. Am venit în calitate doar de părinte, pentru că înainte de a fi miniștri suntem soții, mame. Nu îl cunosc de mult, de câteva luni”, a spus Sorina Pintea pentru Republica.ro.

„Este un gest pe care personal îl voi face pentru foarte mulți medici din țară. Am ales să fac asta pentru medicul Stanciu nu în calitate de ministru al Sănătății, ci în calitate de mamă, pentru că m-a impresionat devotamentul pe care îl are față de pacienții care poate, de multe ori, nu ar mai fi avut șanse. Surpriza a fost pusă la cale tot de un pacient. Un pacient foarte drag mie, care se numește Mihăiță (Mihăiță Bariz- n.n.), și care, bolnav fiind de o boală rară, luptă pentru semenii lui”, a spus ministrul Pintea la câteva ore, într-o intervenție la Digi24.

Ce ar trebui să învețe ceilalți medici de la doctorul Stanciu?, a fost întrebată ministrul Sorina Pintea la Digi24.

„Cred că în primul rând ar trebui să învețe să iubească pacienții. Doctorul Stanciu asta face. Și nu este un caz singular. Eu sper că ei există, sunt modești, sunt ascunși pe undeva, nu îi cunoaștem în totalitate. Sunt foarte mulți medici eroi în această țară care luptă pentru sănătatea noastră din fiecare colț al țării”, a mai spus Sorina Pintea.

„Omul acesta nu încetează să uimească prin bunătate, dăruire și sinceritate, nu găsesc cuvintele potrivite să exprim ce înseamnă medicul și omul Adrian Stanciu. Domnul doctor e unic, și dincolo de toate iubește oamenii”, a spus unul dintre părinții care au luat parte la surpriza organizată la Marie Curie.  

„Am plâns ca un copil. Felicitări organizatorilor!”, a scris pe Facebook altcineva.

Mihăiță Bariz este pacientul doctorul Adrian Stanciu de peste 20 de ani. Suferă de fibroză chistică, o boală rară pe care spune că vrea să o aducă tot mai mult ȋn atenţia publică. 

„La surpriza de joi am avut bucuria de a o avea alături pe noi pe ministrul Sănătăţii, doamna Sorina Pintea, care nu a participat ȋn calitate oficială, ci ȋn calitate de mamă. Pe doamna ministru am avut prilejul să o cunosc anul trecut, cu ocazia unei audienţe la minister, ȋn calitate de pacient care suferă de o boală rară. Cu dânsa vorbesc frecvent, ȋmpărtăşindu-i atât din experienţele mele personale, cât şi unele strigăte de ajutor din mediul online. Cu ajutorul doamnei ministru anul trecut am putut salva o pacientă cu fibroză chistică aflată ȋn Germania pe ECMO (plămâni artificiali), care avea nevoie urgent de transplant pulmonar. Acum pacienta se află tot ȋn Germania, la studii şi este bine, fără nici o complicaţie după transplant”, spune Mihăiță Bariz.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • eu cred că toți doctorii. din spitalele românești sunt eroi, alaturi de pacienți .
  • Like 0
  • @ Stefan Grozav
   Asa este. Nu-i usor sa ascunzi zilnic plicurile si sa fentezi atatia ani procuratura.
   • Like 0
  • @ Marius Cristi
   Plicurile nu sunt obligatorii. Se poate face economie. La plicuri!
   • Like 0
 • Acum ministrul e un om bun? Ii e foame lui Negrutiu?
  • Like 1
  • @ John Smith
   storo check icon
   ''amice, esti un idiot'' dar esti unul execrabil.....n,ai inteles nimic din articol....aici e vorba despre OAMENI, despre recunostinta, despre ''multumesc''....nimic dar NIMIC din gestul celor de mai sus nu are de aface cu politica si cu jegul din politica actuala.....
   • Like 4
  • @ storo
   Cum te numesti si cum de iti permiti asemenea adresare? Hai cu numele real ca sa vedem cum e treaba!
   • Like 0
  • @ John Smith
   Problema este ca ministrul aici e mama si atat. Si articolul este despre acel medic minunat. Daca sunteti medic sau cadru medical iata, aveti un exemplu de urmat. Ministri au fost si vor mai fi. Pacientii sunt constanti. Sunt vieti de salvat sau nu.
   • Like 2
  • @
   Da, nu ma pot erija in cunoscatoare a domeniului, dar pot sa-mi fac o parere cat de cat obiectiva cand vad recunostinta parintilor pentru acest medic, care avea suficient timp sa dezamageasca...Doctorul Burnei, din cate stiu, cam facea experimente pe copii.Oricum, cred eu, a fi medic, mai ales chirurg, e ca si cum ai fi un pic Dumnezeu...Pe cei daruiti meseriei ii pretuiesc maxim , cu tot cu erorile lor, omenesti dealtfel , nu? Nu este un astfel de om acest medic Stanciu?
   • Like 0
  • @
   Argumentele si nivelul discutiei sunt relevante!
   • Like 0
  • @
   Va inselati peste tot. In afara sorgintii mele. Ce ati vrut sa spuneti , ca m-ati perdut ?
   p.s. Argumentele sunt meseria mea. Cred ca dvs. le-ati pierdut pe drum, pe undeva, fara sa ma intereseze de unde veniti...
   • Like 1
  • @
   Ca si eleganta, daca ati avut vreodata...
   • Like 2
  • @
   Cu asta ati spus tot despre dvs. ! Salutari lui storo!
   • Like 1
  • @ storo
   Ministrul nu avea ce cauta acolo, daca vrea sa isi arate recunostinta fata de doctori sa le creeze conditii si lor si pacientilor. Mi as dori sa ai persoanele dragi internate in spitale cu mici probleme si sa se intoarca acasa cu "stafilococi" si alte boli luate din spital. In rest multa spalare pe creier de la A3
   • Like 0
  • @
   Ioana check icon
   Argumentarea emotionala e fara substanta? Adica un gest emotinanant, venit din inimile pline de recunostinta ale unor oameni care nu au nici obligatie fata de acel om, nu are substanta? Au substanta doar banii? Functiile? Politica? Ce legatura are studiul si potentiala performanta in meseria de medic (pe care aparent v-o arogati) cu subiectul articolului si cu comentariile?
   Aparent exact asta lipseste multor medici in Romania si in lume ca sa ajunga sa fie medici adevarati - empatia, pe langa cunostintele profesionale, dorinta si putinta de a le aplica si aplicarea lor, cu discernamant in ce priveste situatiile exceptionale.
   Parerea mea:-)
   • Like 0
  • @
   Ioana check icon
   Asa cum spunea cineva pe aici, ati spus totul cu raspunsul dvs. Eu am facut un comentariu, dvs ma atacati personal si imi doriti sa ma imbolnavesc. Eu va doresc in continuare numai bine, fizic, dar mai ales mental si emotional. Sufleteste pare un pic prea ambitios...
   • Like 1
  • @ John Smith
   Cu nume si prenume...sunteti cumva doctor ? Daca. si doar daca, din greseala, detineti acest titlu...mai bine va dati demisia.Nu din institutia unde poate lucrati, dar din meserie...Noi astia care comentam, poate nu avem ceva mai bun de facut in timpul liber..dar Dumneavostra, ca medic...(dupa poza...) nu cumva aveti ceva mai bun de facut? sa salvati poate, o viata, a oricui ? Nu de alta...dar ati depus un juramant...sau nu ?!?
   • Like 0
  • @
   nu cred că sunt oameni care îl susțin pe LN Dragnea. îl susțin doar PSDr-istii!
   • Like 0
  • @ Danescu Cristina
   Adevărat.ministri a fost și vor mai fi. Și MEDICI au fost și nu mai prea și sunt.
   • Like 0
  • @ Ionel Micu
   Bre nea Ionel Mincu ești RAU. nu dori nimănui așa ceva!
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Din păcate sant foarte putini medici că el Prea multi ciubucari in spitale
  • Like 2
 • sunt impresionata! si emotionata! sunt lucruri frumoase in lumea asta!
  • Like 3
 • Se poate și așa, mă bucur întotdeauna când aud despre pacienți care doresc să-și arate recunoștința față de un medic-om! Deși am avut parte și de medici-neom, interesați numai de buzunarul propriu, din fericire marea majoritate a celor cu care am venit în contact au fost competenți și oameni! Și medicii sunt oameni și au părinți vârstnici sau bolnavi, copii sau soți cu probleme, apreciez întotdeauna acei medici răbdători care pot empatia cu pacienții! Am avut parte de un minunat medic cardiolog, o doctoriță, care a avut răbdare cu tatăl meu chiar daca are 89 de ani; am cunoscut un medic oncolog, tot doctoriță, care i-a alinat suferința mamei mele, comportandu-se cu mare profenialism și înțelegere chiar daca mama avea un cancer in stadiu avansat! Am întâlnit și medici neserioși.....dar aceștia sunt în număr mult mai mic, din fericire! Avem medici minunați, vă mulțumim pentru înțelegere și dedicatia meseriei!
  • Like 4
 • check icon
  Frumos.
  • Like 1
 • Sunt atat de bucuroasa cand aud de bine intr-o lume asa de gri!Dl doctor sigur nu-i singurul,mai sunt dar asa cum zice Dna ministru ,ei sunt modesti,retrasi si-si vad de treaba.Eu insami pot vorbi ore-ntregi despre medicul care are grija de mine,o minune de om,tanar,bun,destept!Nu stric frumusete de ganduri si fapte cu miile de nemultumiri unele fiind chiar grave,poate alta data!Foarte frumos gestul facut ,gest de inima,de suflet langa suflet!Va multumesc,mi-ati facut ziua frumoasa!
  • Like 3
 • Si eu sunt muncitor sanitar si sincer iubesc pacientii mei. Asta este secretul. Sa.l iubesti pe cel care iti incredinteaza sanatatea
  • Like 7


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult