Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

NATO nu ne poate apăra

Cristian Tudor Popescu - foto

 ●Ministrul Apărării (cui?), Vasile Dîncu, a extras, din zăcămintele de gândire politico-militară ce le posedă, o cugetare pe care ne-a făcut-o cadou: „Trebuie să revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei”. Tare, ce să zic.

Să trăim în securitate alături de Rusia e ca și cum am umbla pe stradă cu un urs turbat, ca să nu fim agresați de derbedei. Fiecare dintre țările Europei de Est a fost, de-a lungul istoriei, invadată, ocupată, retezată de ruși cel puțin o dată. Rusia nu poate avea aliați, imperiul a avut dintotdeauna doar vasali și dușmani, primul dușman pentru statul monstru rus fiind propriul popor. Rușii n-au cunoscut vreodată altă formă de viață decât dictatura. Alături de Rusia nu pot fi decât alte dictaturi, gen Belarus sau Kazahstan, pe care Kremlinul le ajută să-și calce în picioare cetățenii dornici de libertate. 

De ce a cerut și a fost acceptată, cu greu, România în NATO, de bunăvoie și nesilită de nimeni? Simplu: din teamă de Rusia, statul totalitar cel mai periculos pentru pacea și stabilitatea întregii lumi după căderea Germaniei lui Hitler.

Iată valorile la care vrea să se întoarcă dl Dîncu, în ziua în care persoane cu secera și ciocanul de gât pun flori și lumânări la mormântul lui Ceaușescu. Numai că pesedistul Dîncu se întoarce la Iliescu și la întovărășirea cu URSS, de pe urma căreia României i-au ieșit ochii din cap și limba de-un cot.

●Proiectul Dîncu, România alături de Rusia, devine fezabil în cazul în care va ajunge la putere o coaliție PSD-AUR. Ceea ce se poate întâmpla cu concursul grăbit și imbecil al marelui Partid Național Liberal.

În loc să renunțe pentru o perioadă de timp la liberalizarea buimacă a pieței energiei, comisă de guvernul Orban, guvernul Ciucă, cu ministerul Energiei, le transmite cetățenilor care au plătit facturile „greșite”, toate în plus, niciuna în minus: „Ați luat țeapă. Așa vă trebuie, pentru că sunteți proști și vreți să fiți corecți”. Guvernul nu e în stare să scrie o ordonanță de urgență moșmondită luni de zile, face „o eroare materială” în document, pentru care premierul Ciucă vrea acum demisii, în schimb, consumatorii „invulnerabili” la prețurile ucigătoare n-au decât să plătească cum or ști.

Și așa, bătăile astea de joc la sânge, împing oameni cinstiți, dar nu destul de lucizi, să umfle drojdia de la fundul României numită AUR.

●Iar medicul Rafila, după ce s-a uns cu toate alifiile din spițeria partidului, în vreme ce infectările covid cresc cu zecile de mii pe zi, secțiile ATI se umplu din nou, secțiile noncovid se blochează din pricina îmbolnăvirii în masă a medicilor, ne liniștește: „Nu există acum motiv de panică”. Așa e, dar ar putea totuși să provoace oarecare panică deplasarea morților spre cimitir, dacă nu este efectuată în ordine.

●Deși președintele Iohannis n-a fost invitat de unchiul Joe la masă cu granzii Europei, România nu e în lista de bucate. Nu va fi atacată de Rusia; și dacă ar fi, Alianța poate s-o apere și o va apăra. Însă de propriii noștri politicieni, nu ne poate apăra nici NATO.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult