Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ne propunem prea Puțin: cum scăpăm de acest terorist planetar

Afiș Putin

Foto: Profimedia Images

Tiranul Putin nu îl are ca model pe tiranul Stalin, ci pe tiranul Hitler.

Grilele de interpretare a gesturilor și acțiunilor lui din ultimele câteva zile nu pot fi decât două:

1) fie este un criminal cinic asumat public, cu o mentalitate primitivă asupra raporturilor de putere dintre state și dintre oameni,

2) fie este nebun, aflat în plin apogeu al delirului puterii.

Sau câte un pic din amândouă.

Cred că Ucraina e pierdută. NATO nu va interveni, în virtutea caracterului defensiv al Alianței, limitat la propriile state membre. În relația cu Rusia, Occidentul s-a bazat și se bazează doar pe eforturi diplomatice și pe acțiuni preventive, orientate către securitatea propriilor membri. O intervenție militară în Ucraina i-ar servi lui Putin pretextul pentru declanșarea unui nou război mondial. Putin profită de această stare de lucruri și pune lumea civilizată în fața faptului împlinit. Prădătorul a pus gheara pe o pradă sigură, înainte ca ea să găsească refugiul juridic în grădina Alianței. În realitatea de zi cu zi, încordarea mușchilor militari ai acestui despot și criminal înseamnă vieți distruse, orașe rase, pagube enorme. Pentru ce? Pentru visurile de mărire ale unui megaloman, în cel mai bun caz.

Totuși, mai există refugii juridice în fața forței brute la nivelul acesta? Mărturisesc că în facultate nu am avut o atracție deosebită pentru dreptul internațional public, tocmai pentru că el pare să fie, în ultimă instanță, impotent. Iată (încă o dată) că dreptul internațional nu poate preveni războaie, dincolo de limita în care unele state își asumă de comun acord pacea. Pare că nici diplomația nu e mai eficientă în fața tăvălugului irațional pe care îl poate declanșa un huligan internațional.

Astăzi, ca de mii de ani, vedem războaie în jurul nostru. Unele mai apropiate de graniță, altele mai îndepărtate. Uneori suntem direct implicați. De mii de ani, oamenii se înarmează ca să se căsăpească între ei, pentru diverse motive. Mijloacele de luptă s-au modernizat, esența a rămas aceeași. În ultimul veac a părut, pe alocuri, că războiul a devenit mai sofisticat, mai subtil: economic, informațional etc. Părea – cel puțin în jumătatea noastră de lume – că nu mai e nevoie să moară mii și mii de oameni pentru diferitele încleștări dintre țări. Și asta tocmai pentru că, în ziua de azi, o simplă apăsare de buton poate șterge milioane, dacă nu miliarde de oameni de pe suprafața pâmântului. Cel mai probabil, cu tot cu planeta. Și atunci te puteai gândi, în mod rezonabil, că e destul de improbabil să mai trăim vremuri din cele trecute, în care un conflict armat de tip vechi să izbucnească și să capete proporții mondiale. Or, conflictul de azi e un astfel de conflict, în care posibila escaladare mondială nu poate fi ignorată (în principal, din cauza ticăloșiei/nebuniei despotului rus).

Uite însă că istoria chiar se repetă.

Tocmai pentru că încă ne dăm în cap unii altora – poate mai puțin, poate mai sofisticat, după cum încercam să credem până azi – nu este nicio diferență calitativă între omul de ieri și cel de azi, ci doar una cantitativă. Încă trăim bidimensional, suntem preocupați de prosperitatea noastră în lungul și în latul Pâmântului, ca indivizi sau ca țări, și încă nu ridicăm ochii spre cer în adevăratul sens al cuvântului.

Ne batem pe resurse, oprimăm oameni și sacrificăm vieți pentru țeluri statale, în loc să înțelegem că literalmente suntem în aceeași barcă, pe palidul punct albastru („pale blue dot”) și în loc să ne îndreptăm atenția în afara lui și a noastră, în infinitul cosmos care așteaptă să fie descoperit și cucerit de om. Ne batem între noi pe și pentru fărâma asta de țărână, fără să înțelegem că următoarea dimensiune o dobândim unindu-ne forțele, într-o alianță a omenirii pentru omenire, cu scopuri mai înalte decât noi.

Poate că sună ca o naivitate, dar mi-o asum.

Revenind la cotidian, cred și sper că poporul rus – pe care nu trebuie să încetăm să-l stimăm și să-l iubim, pentru că el nu se confundă cu despotul lui – va avea un cuvânt de spus în soarta lui și a lumii noastre. Niciun asupritor al propriului popor și al altora nu a sfârșit bine în istorie. Căderea lui Putin va fi, poate, ocazia unei schimbări prin care rușii vor trece de partea binelui și prin conducătorii care îi reprezintă în lume. Cum ar arăta Europa și Asia cu o Rusie bună și onestă, nu rea și vicleană cum ne-a obișnuit criminalul sus-menționat?

Cetățenii întregii lumi libere ar trebui să iasă în stradă într-o demonstrație pașnică mondială și istorică împotriva acestui terorist care, disperat să ocupe un loc în cărțile de istorie a lumii, nu va mai însemna nimic pentru viitorul ei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prin frauda a intrat in politica ,tot prin frauda va iesi ,inlaturat de ai sai precum a fost Ceausescu ,Sadam ,Gadafy .
    • Like 0
  • Mă sperie şi ardoarea cu care a luat în stăpânire "domeniul" de cercetare Cernobâl. Pare a fi unul din planurile B, C.... În caz că Kievul rezistă mai mult decât se aşteaptă, posedatul ne poate şantaja cu deschiderea sarcofagului. Un mic aperitiv amintintind de butonul roşu.
    • Like 1
  • Cred ca este foarte clar pentru toata lumea ca singurul mod in care pacea se va putea reinstaura in Europa este lichidarea acestui criminal numit Putin. Indiferent ce se va intampla de acum incolo, el nu poate sa ramana viu. Este impotriva legilor firii.
    Citeam azi dimineata pe LinkedIn mesaje scrise de rusi, care isi exprimau regretul pentru ceea ce se intampla in Ucraina. Lacrimi de crocodil. Pana la urma doar ei, rusii, sunt cei care pot opri acest razboi. Doar ei pot, prin revolte masive si riscandu-si vietile, sa-l inlature pe acest paranoic si sa-l puna acolo unde ii este locul. In iad.
    Cu astfel de indivizi diplomatia nu functioneaza. Sa speram ca proverbul "cine ridica sabia, de sabie va pieri" o sa functioneze perfect de data asta.
    Restul (ONU, UE, NATO) e cancan.
    • Like 1
  • check icon
    Dacă-mi amintesc eu bine, poporul ăla "pe care nu trebuie să încetăm să-l stimăm și să-l iubim" a fost de acord cu numărul nelimitat de mandate pe care Putin le poate obține.
    Aproape sigur că acest război ar fi fost evitat dacă acel vot ar fi fost diferit.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult