Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Neamuri proaste de COVID: „Vă înțelegem, dar trebuie să plătiți taxa de penalizare”. Din „solidaritate” cu pasagerii, unele companii oferă facilități nesimțite

Plecări internaționale

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Ce poate fi mai rău decât panică și carantină în vreme de Covid? Nesimțire. Zgârcenie. Meschinărie de-aia de te face să intri în carantină și să nu mai ieși niciodată. Ne-am prins cu toții că oprirea multor activități economice are efecte dramatice asupra conturilor noastre. Adică e mai greu să îți plătești ratele și facturile, când banii nu mai intră. Iar banii nu mai intră dacă oamenii nu mai cumpără diverse produse sau nu folosesc anumite servicii. Totuși, din criza asta vom ieși cu toții sau nu va ieși nimeni. Nu ajută să îți pregătești buzunarele pentru perioada proastă care a început deja refuzând în mod aberant să returnezi întreg costul unui bilet de avion, tren, autobuz, concert sau orice altceva. Nu ajută la nimic să presezi oamenii să plătească toate ratele și facturile la termen. Nu faci decât amâni inevitabilul - tot ei vor ajunge să nu mai plătească până la urmă, când cercul se va închide și nici ei nu își vor primi banii la timp. Totuși, așa înțeleg unii să se poarte în vreme de Covid. Neamuri proaste. Uite două exemple, ambele despre zboruri, trimise de 2 cititori care aveau programate călătorii în această perioadă. Atenție, nu tot ce zboară se mănâncă sau se anulează!   

Pasager 1: Am cumpărat 2 bilete de avion prin vola.ro cu compania aeriană WizzAir către Lisabona. De o săptămână, vorbesc cu cei de la Vola - prin email și telefonic, după ce aștept câte 10-20 de minute un operator disponibil - să le cer o reprogramare a călătoriei.

De fiecare dată mă izbesc de lipsa de profesionalism și de empatie a unor oameni care-mi dau senzația că sunt niște roboți reci și cinici, care încearcă să mai ciupească niște bani pentru zile negre și pe urmă să tragă obloanele. Ca și când după ce se va fi terminat criza COVID nu s-ar mai întoarce în acest business.

Într-o perioadă în care băncile încearcă să amâne pentru clienți plata creditelor, în care firme oferă în numele implicării sociale sprijin consumatorilor, în care o mulțime de companii aeriene încearcă să vină în sprijinul pasagerilor oferindu-le reprogramări gratuite ale companiilor, Vola și Wizz mi-au oferit facilitatea de a-mi reprograma călătoria în august contra unei taxe de… 800 de euro! În condițiile în care biletele au costat 340 de euro. Operatoarea de la Vola, pe care, după încercări epice, am prins-o disponibilă, mi-a repetat că zborul nu este anulat, că nu se pot rambursa biletele și că se poate face reprogramarea contra unei penalități. Am întrebat-o dacă îmi poate garanta că zborul de întoarcere nu se anulează și că voi mai putea să mă întorc în România. A spus că nu știe, că pot să plec pe riscul meu și că „mă înțelege”. Mi-a oferit o variantă de reprogramare în iunie: 280 de euro. Am rugat-o să-mi dea o „penalitate” mai rezonabilă. Mi-a spus că aș putea obține o taxă de reprogramare „mai ieftină” în august-septembrie. A căutat în sistem; după vreo 15 minute de pus pe hold, mi-a comunicat victorioasă:

- Pentru august, vă costă în plus 800 de euro.

- Adică mai ieftin, remarc eu.

- Nu, e mai scump, îmi spune ea competentă.

- Nu doamnă, 800 e mai puțin decât 280, insist eu, nu așa mi-ați zis, că mă ajutați cu o penalitate mai ieftină?

Îmi închide telefonul, motivând că sunt nenumărați clienți pe fir care

probabil așteaptă să-și schimbe zborurile afectate de criza coronavirusului. Cer și în scris o reprogramare. La primul mail nu-mi răspunde nimeni. Trimit al doilea mail și primesc un răspuns automat care mă informează că, din pricina faptului că sunt multe solicitări, pot aștepta și 72 de ore. Oricum, zborul e mâine, am pierdut o grămadă de zile încercând o negociere cu niște oameni care nu dau de fapt doi bani pe clienți. În ajunul călătoriei, primesc următorul răspuns:”


Pasager 2: „14-17 martie, bilet, dus-întors către Amsterdam. Compania Tarom. Evident că am vrut să-l anulez și să-mi primesc banii înapoi, însă cei de la Tripair, de la care l-am cumpărat, nu mi-au oferit opțiunea asta. Nu puteam decât să pierd banii sau să schimb data. Am preferat varianta a doua.

Cu cât am luat biletele inițial? Cu 150 de euro. Cât am dat să modific datele plecării? Ar fi trebuit 100 de euro, dar varianta de ore de zbor trimisă de ei nu era cea pe care mi-o doream. Așa că până mi-au mai trimis o ofertă cu orele de zbor care mă interesau (era mai scumpă decât prima) și până s-a încheiat schimbul de mail-uri (cam 5 ore) și le-am spus decizia mea, s-a făcut prețul 150 de euro. Deci nicio afacere. Acum mă costă 300 de euro, prețul total cu modificarea, ca să zbor. Am făcut asta pentru că cei de la cazare mi-au oferit posibilitatea să schimb gratuit datele, dar nu din cauză de COVID-19, ci pentru că începeau renovările la hotel chiar în timp ce eu trebuia să fiu în Amsterdam. Pur noroc, în cazul ăsta, nici vorbă de omenie!”

UPDATE. Drept la replică Vola.ro: „Orice diferenta a pretului biletului de avion in noua data dorita va fi suportata de pasager, conform politicilor fiecarei companii aeriene si nu a altor factori”

„Cu privire la materialul publicat in seara aceasta de colega dumneavoastra, Andreea Retea, contributor in cadrul Republica.ro intitulat „Neamuri proaste de COVID: „Vă înțelegem, dar trebuie să plătiți taxa de penalizare". Din „solidaritate" cu pasagerii, unele companii oferă facilități nesimțite", echipa Vola.ro doreste sa va faca cateva precizari:

De mai bine de 13 ani ,Vola.ro este un intermediar intre pasager si compania aeriana, incercam sa aducem valoare adaugata pentru toti clientii nostri, identificam cele mai bune rute de calatorie si cele mai bune preturi pentru anumite destinatii si date de calatorie. Am construit in ultimii ani o echipa recunoscuta de Customer Care are include acum peste 40 de colegi minunati, a caror grija exclusiva in aceste zile este de a asista peste cei 5000 de pasageri ZILNIC - romani care au zboruri programate in perioada urmatoare. In ultima saptamana am avut peste 15.000 de interactiuni pe chat-ul deschis site-ul nostru si pe pagina de Facebook si mii de apeluri telefonice si mailuri. Am reusit sa recuperam pana acum peste 100.000 de euro de la companiile aeriene pentru pasagerii care si-au achizitionat biletele de avion pe Vola.ro. Este o munca titanica, continua si incercam sa gasim cele mai bune solutii pentru fiecare pasager in parte, in fiecare zi, 24/7.

Traversam impreuna cea mai dificila perioada pentru turismul mondial: din ce in ce mai multe companii aeriene de renume anunta mentinerea la sol a flotei de avioane pe din ce in ce mai multe rute si intreaga industrie trece prin cele mai grele momente din ultimii 30 de ani. Raspandirea virusului COVID-19 inchide succesiv toate granitele Europei si ale lumii iar companiile aeriene isi adapteaza oferta si capacitatea de zbor de la o zi la alta.

Politica companiilor aeriene este fie de a rambursa biletele sau a schimba gratuit sau prin vouchere destinatia si data calatoriei pentru acele zboruri anulate de compania aeriana sau anulate prin regulile impuse de autoritati, in timpul si conditiile de rezolutie desemnat de acestea, exclusiv.

Pentru destinatiile spre care nu exista contraindicatii ferme de calatorie (respectiv zonele rosii instituite de autoritatile), multe dintre companiile aeriene isi mentin zborurile si politica acestora este de a schimba fie destinatia fie datele calatoriei, respectand o serie de termeni si conditii care difera de la companie la companie, schimbate de la zi la zi, in functie de modificarea situatiei la nivelul fiecarui stat. Prima si cea mai importanta este ca schimbarea sa se realizeze in clasa si in conditiile rezervarile originale. Orice diferenta a pretului biletului de avion in noua data dorita va fi suportata de pasager, conform politicilor fiecarei companii aeriene si nu a altor factori, si niciun caz determinat de intermedierea pe care o faciliteaza Vola.ro pentru clientii sai.

Intentia si dorinta echipei Vola.ro este de a ajuta toti pasagerii cu probleme in aceasta perioada. Facem eforturi aproape supraomenesti sa tratam fiecare caz in parte. Din pacate situatia nationala si globala actuala depaseste intentiile noastre bune si dorintele noastre, este o incertitudine generalizata pe care nu o putem controla, dar pe care incercam sa o gestionam cat mai repede si cat mai bine posibil pentru fiecare calator Vola.ro."

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Semneaza petitia pentru "Wizz Air, dati-ne banii inapoi! Ordonanta de Urgenta pentru anularea zborurilor." > https://campaniamea.declic.ro/petitions/wizz-air-dati-ne-banii-inapoi-ordonanta-de-urgenta-pentru-anularea-zborurilor
  • Like 1
 • Wizz Air sunt nesimtiti rau.
  Aveam zbor pt Venetia in data de 31 Martie si intors in data de 2 Aprilie.
  Au anulat zborul pe care il platisem si am primit notificare pe email ca mi-au mutat zborul pe 27 Martie si intors in 3 Aprilie si sa confirm daca imi convine sau sa imi returneze bani.
  Am selectat returnarea banilor in primul email primit in data de 27 februarie.
  Nu am primit nici o instiintare sau confirmare de la ei.
  In data de 4 martie am reprimit acelasi email, am selectat din nou returnarea banilor.
  La fel nici un raspuns de la ei.
  In data de 8 martie al treilea email identic primit, selectat din nou returnarea banilor.
  Nici un raspuns si bataie de joc.
  In data de 12 Martie iarasi acelasi email daaaar o schimbare foarte interesanta, datele au ramas la fel, 27 Martie dus, 3 Aprilie intors, dar Wizz a decis ca eu sa merg in Luton (Londra) in loc de Venetia, deci zborul ii in felul urmator:
  Plecare Sosire
  Cluj-Napoca International (CLJ) Luton (LTN)
  27/mar./2020 27/mar./2020
  20:05 21:10
  Numărul zborului: 3302
  Plecare Sosire
  Luton (LTN) Cluj-Napoca International (CLJ)
  03/apr./2020 03/apr./2020
  08:15 13:10
  Deci incredibil, nu imi anuleaza rezervarea, nu imi confirma ca am cerut returnarea banilor prin formularul lor de pe email, dar imi schimba tara in care doream sa merg, as de capul lor.
  Cer din nou returnarea banilor prin butonul din email care duce la acelasi formular ca si inainte.
  Nici un raspuns, nimic nou, nici nu ma mai asteptam.
  Azi in data de 19 Martie iarasi acelasi email, inca merg in Anglia aparent, si nici o confirmare sa primesc inapoi bani. Facut acelasi procedeu sa imi retuneze bani, prin acelasi formular.
  Nu ma astept sa raspunda nimeni.
  Am platit cu card de credit, Am vorbit cu banca sa imi faca charge back. Vedem ce se rezolva acolo.
  Wizz air niste hotii si nespalati, hotii mai mari nu cred ca am vazut vreodata.
  • Like 1
 • Wizz Air - intr-adevar, neamuri proaste si nespalati.
  • Like 1
 • Am bilete cumparate spre Atena de la Ryanair.
  Putem schimba biletele cu alta perioada... doar oricum as alege tot ma costa in plus... cam cat 1 bilet normal. Asa ca...
  • Like 1
 • Din punctul meu de vedere, asemenea practici sunt ilegale si lipsite de un minim de bun simt. Nu exista nimeni care sa ia masuri, mai ales acum, in caz de stare de urgenta? Ca acum nu aveau voie sa perceapa taxe suplimentare. Sau statul roman uita ca trebuie sa isi protejeze cetatenii de asemenea practici nesimtite?
  • Like 1
 • O cunostinta trebuia sa vina azi din Spania, Duminica a primit mail ca nu se mai efectueaza zboruri, dar ca isi poate reprograma un alt zbor cu 30% reducere! Deci, ca sa intelegeti: nu primeste banii inapoi pentru zborul anulat, dar in marinimia ei compania aeriana ii ofera o reducere (de la un pret pe care tot ea il stabileste si care poate fi, de ce nu?, cu 30% mai mare decat cel normal) la un zbor viitor. Anularea zborului s-a facut inainte de decizia Romaniei de a anula zborurile spre si dinspre Spania incepand de azi, e initiativa companiei. Ca sa fie clar! PS: E drept, biletul luat a fost la o superoferta (30 euro dus-intors, ceea ce mi se pare incredibil, eu n-am auzit de asa ceva), dar e vorba de gest, nu? PS2: din fericire, cunostinta mea are unde sta in Spania, a fost in vizita la fata ei, dar e posibil ca alte cazuri sa fie mai complicate. Si nici al ei nu este foarte simplu pentru ca e diabetica pe insulina si va trebui sa se descurce pentru o perioada necunoscuta. Pam-pam!
  • Like 0
 • Pentru cei care risca sa ramana intre frontiere sau in zone rosii, cred ca sanatatea e mai importanta. Asta nu inseamna ca nu sunt unii prestatori care se comporta ca niste speculanti ordinari! Niste mizerabili!
  • Like 2
 • Am un zbor rezervat cu Wizz pentru Bruxelles. Wizz a anulat zborul si mi-a dat o alta varianta de zbor. Am ales sa anulez calatoria si am solicitat din aplicatia dansilot rambursarea sumei. Nu functiona, eram rugat sa sun in Call Center. Tarif? 1.1€ pe minut!!! Robotul care iti povesteste moartea caprioarei....4 minute!!! Apoi nu raspunde nimeni. Concluzia este ca te costa mai mult sa incerci sa dai de ei decat biletul in sine. Am solicitat si pe mail, mi s-a raspuns ca dureaza 72 de ore....asta acum o saptamana. Verific din nou azi, m-au realocat pentru un alt zbor catre Bruxelles....
  Tarom, acelasi lucru. Zbor anulat catre Frankfurt, nu-mi dau posibilitatea sa recuperez banii.
  Lufthansa a fost singura companie prompta si cu raspuns pozitiv.

  Seara faina!
  • Like 2
  • @ Sorin Vrs
   Cu Wizz e o poveste superba. Am luat acum 3 ani (sau 4?) bilet mamei mele pentru Germania pe perioada sarbatorilor (sa le petreaca acolo, la matusa mea). Cu o luna inainte de zbor mama a hotarat sa nu mai mearga asa ca am anuntat compania (care spune ca trebuie sa fie anuntati cu 2 saptamani inainte - termen in care ma incadram fara probleme). Primul aspect: telefonul clientului e cu suprataxa, ceea ce mi se pare o neam-prostie maxima! Da, Wizz Air, vi se potriveste eticheta de NEAM PROST perfect. Cand orice companie care se respecta asigura pentru clienti numere cu apel gratuit, Wizz nu ofera nici macar unele cu tarif normal, ci cu suprataxa!
   Bun, trec mai departe. Mi-a raspuns dupa vreo 2 minute de asteptare (platite din banii mei), un baietas foarte vesel care mi-a spus ca din 200 de euro cat am platit pot primi inapoi 30. Am remarcat ca daca nu luam bagaj de cala (care era optional), si care costa mai mult de 30 de euro, ar fi trebuit sa le mai platesc bani pentru anulare. "Ei, nu ajungeam pana acolo", mi-a zis el razand.
   Am refuzat sa primesc banii si am decis sa apelez la Protectia Consumatorilor. Evident n-am sperat sa obtin nimic astfel decat tot cei 30 de euro (cu siguranta exista undeva in "Termeni si conditii", pe care oricum n-ai timp sa le citesti, ceva ce ducea tot acolo), dar mi-am zis ca macar cu ocazia asta fac cei de la ANPC un control care sa le aduca niste amenzi baietilor de la Wizz. Ca ceva tot se gaseste la controale de astea. Asa ca am trimis mail la ANPC, mai precis la Comisariatul Ilfov, de care tine punctul de lucru al Wizz in Romania. Dupa circa o luna si jumatate (ei, asta e), am primit un mail de la Centrul European al Consumatorilor Romania in care mi se spunea ca ANPC Ilfov le-a transmis lor plangerea mea si dupa o lunga poliloghie eram informat ca: "Centrele Europene ale Consumatorilor nu pot face verificări asupra activităţii operatorilor economici și nu pot aplica sancțiuni, după cum nu pot impune acestora respectarea anumitor reguli de conduită comercială. Întreaga procedură de soluţionare a litigiului se desfășoară pe cale amiabilă". Mail-ul il am si acum, pentru ca mi-a placut, ce e intre ghilimele am preluat cu copy-paste de acolo. E si semnat, dar poate nu e cazul sa dau nume.
   Deci, concluzia: Wizz Air face bani pe teritoriul Romaniei (bani buni), dar nu poti sa te plangi nimanui de eventuale abuzuri, ci trebuie sa te descurci pe cale amiabila. Asa ca patronii romani sunt natarai: sa isi faca firma in alta tara din UE si sa vanda in Romania. De o institutie a statului, OPC, au scapat.
   Atat!
   • Like 2
 • Roxana B check icon
  PS.De ce nu se face concomitent la cei suspecti de corona virus si un test pt virusul gripal?
  S-ar putea sa fie surprize
  • Like 1
  • @ Roxana B
   Normal ca se fac. Se face intai testul de gripa oricum. In multe cazuri se face doar testul de gripa si atat, chiar daca iese negativ, din lipsa de teste covid19.
   • Like 0
 • Roxana B check icon
  Mai bine faceti rezervarile direct pe site-ul airlines-urilor.
  Ele sint obligate sa dea banii inapoi.
  In alta ordine de idei: in Elvetia sint 2200 de cazuri, 19 morti, s-a instituit starea de urgentza, e putina lume pe strada, totusi sint oameni care ies la jogging, la plimbat catei.
  In Ro sint sub 200 de cazuri, nici un mort si toti se dau de ceasu' mortii.
  Si nr 2: ce inseamna pacient vindecat in conditiile in care se vehiculeaza ideea ca virusul ramine "dupa vindecare" pina la 37 de zile in organism?
  Se formeaza anticorpi?
  Daca da, a doua infectie e mai usoara?
  In Germania si Elvetia, asimptomaticii suspecti sint invitati sa stea acasa, n-am vazut aici izoleta sau conceptul carantina vs izolare la domiciliu.
  Mie mi se pare opinia dr.Wolfgang Wogard f rezonabila (cautati you tube-ul.Neamtul vorbeste si explica f clar)
  • Like 0


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult